Connect with us

Αττική Οδός

Επεκτάσεις Αττικής Οδού: τα μεγάλα πλεονεκτήματα της Σήραγγας Αργυρούπολης

Δημοσιεύθηκε

στις

Μία σήραγγα στην περιοχή της Αργυρούπολης είναι η πιο οικονομική και ουσιαστική λύση για την επικοινωνία περιοχών του κέντρου, των Νοτίων Προαστίων και της περιοχής του Πειραιά με τα Μεσόγεια, το Αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος και τα λιμάνια της Ραφήνας και του Λαυρίου

Οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού μας απασχολούν εδώ και 11 χρόνια όταν πρωτοβγήκαν στη δημοσιότητα οι διαγωνισμοί. Σήμερα και ενώ από τη θέση του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ (τότε) και Υποδομών (τώρα) έχουν περάσει 7 διαφορετικοί Υπουργοί, δεν έχει δώσει κανείς την ώθηση με την οποία επιβάλλεται να έρθουν οι επεκτάσεις αυτές.

Μέσα στις τελευταίες διορθώσεις που έχουν γίνει από τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών είναι η κατασκευή (ή όχι) της σήραγγας Αργυρούπολης. Η σήραγγα αυτή έχει μερικά σημαντικά πλεονεκτήματα που θα καταστήσει την περιοχή ένα μεγάλο κόμβο συγκοινωνιών.

Όταν αποφασίστηκε να εξεταστεί η πιθανότητα να γίνει αυτό το μεγάλο έργο οι αντιδράσεις από τον τοπικό Δήμο ήταν μεγάλες. Το ζήτημα ήταν να μην «χαθεί» η ποιότητα ζωής η οποία υπάρχει στην περιοχή. Να διατηρηθεί η σημερινή κατάσταση που βολεύει, και φυσικά εδώ στην Ελλάδα ότι βολεύει δεν αλλάζει με τίποτα.

Advertisement

Ουσιαστικά όμως μία σήραγγα στην περιοχή της Αργυρούπολης είναι η πιο οικονομική και ουσιαστική λύση για την επικοινωνία περιοχών του κέντρου, των Νοτίων Προαστίων και της περιοχής του Πειραιά με τα Μεσόγεια, το Αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος και τα λιμάνια της Ραφήνας και του Λαυρίου.

Συγκεκριμένα: στο σημείο που έχει επιλεχθεί να γίνει η σήραγγα είναι το στενότερο σημείο του Υμηττού ενώ στην ακριβώς πίσω πλευρά του βουνού βρίσκεται το Κορωπί και η απόσταση από την Αττική Οδό είναι μόλις 7χλμ. Συνολικά η σήραγγα Αργυρούπολης μαζί με τις προσβάσεις προς την Λεωφόρο Βουλιαγμένης και την χάραξη προς Κορωπί-Αττική Οδό δεν ξεπερνά τα 10-12χλμ.

ΜΕΓΑΛΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
Σίγουρα το να κατασκευαστεί μία σήραγγα σε μία κατοικημένη περιοχή δεν είναι ότι προτιμότερο. Όμως και το να κατασκευαστεί ένα Διεθνές Αεροδρόμιο σε περιοχές που γύρω- γύρω είναι κατοικημένες επίσης δεν είναι ότι καλύτερο. Και όμως ο Αεροδρόμιο έγινε και τα αποτελέσματα του ήταν το λιγότερο εντυπωσιακά.

Το μεγαλύτερο όφελος από τη σήραγγα Αργυρούπολης (εφόσον αποφασιστεί να κατασκευαστεί) είναι η απευθείας σύνδεση των Νοτίων Προαστίων και του Πειραιά με τα Μεσόγεια. Είναι η σμίκρυνση του απαιτούμενου χρόνου για να πάει κάποιος πχ στο Αεροδρόμιο. Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε ότι μία διαδρομή από τον ¶λιμο στο Αεροδρόμιο σήμερα διαρκεί με κανονικές συνθήκες περίπου 45 λεπτά ενώ με κίνηση φτάνει και τα 90 λεπτά.

Δεύτερο μεγάλο όφελος είναι η αποσυμφόρηση άλλων βασικών αξόνων όπως η Αττική Οδός στο τμήμα Μεταμόρφωση-Κορωπί, ο Κηφισός, η Βάρης-Κορωπίου. Η λειτουργία μιας σήραγγας στην Αργυρούπολη θα δημιουργήσει ένα διαμπερές πέρασμα από τον πυκνό ιστό της πόλης στην μελλοντική της εξάπλωση, δηλαδή τα Μεσόγεια.

ΜΕΣΟ ΣΤΑΘΕΡΗΣ ΤΡΟΧΙΑΣ
Μία από τις καλύτερες προτάσεις που έπεσαν στο τραπέζι είναι και ο συνδυασμός ύπαρξης μέσου σταθερής τροχιάς. Η καλύτερη λύση είναι σαφώς μία ενδεχόμενη νέα γραμμή Προαστιακού Σιδηρόδρομου, που δεν υπάρχει καθόλου σαν μέσο στα Νότια Προάστια, με αφετηρία σε ανταπόκριση με τον σταθμό Μετρό του Ελληνικού,  ενώ μέσω της σήραγγας Αργυρούπολης να κατευθύνεται προς Αεροδρόμιο και Λαύριο δίνοντας τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες στο μέσο αυτό σε μία περιοχή που δεν το έχει.

Advertisement

Η κατασκευή γραμμής του Προαστιακού Σιδηρόδρομου θα μπορούσε να γίνει στο ενδιάμεσο του νέου άξονα της Αττικής Οδού Ελληνικό-Κορωπί. Ουσιαστικά η θέση του σταθμού του Μετρό στο Ελληνικό δίνει την δυνατότητα η περιοχή να γίνει ένας μεγάλος συγκοινωνιακός κόμβος καθώς έχει όλα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά.

ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ
Μην ξεχνάμε άλλωστε πως η περιοχή του παλιού Αεροδρομίου στο Ελληνικό στο τέλος της τρέχουσας δεκαετίας θα είναι ένας νέος πόλος έλξης επενδύσεων, κατοικίας, αναψυχής για την πόλη της Αθήνας και ως εκ τούτου πρέπει να δημιουργηθούν και οι κατάλληλες συγκοινωνιακές υποδομές για να εξυπηρετούν ακριβώς τον σκοπό για τον οποίο πρόκειται να αναπτυχθεί.

Σε αυτή την νέα περιοχή της Αθήνας θα πρέπει να μπορούν να μετακινούνται οι χιλιάδες εργαζόμενοι, οι κάτοικοι και φυσικά οι τουρίστες που θα προσελκύονται από τις υποδομές της.
Ακόμα οι τελικές αποφάσεις για την τελική μορφή των επεκτάσεων της Αττικής Οδού δεν έχουν αποφασιστεί αλλά η ζυγαριά για τη δημιουργία μίας οδικής και σιδηροδρομικής ένωσης των Νοτίων Προαστίων με τα Μεσόγεια μέσω μίας σήραγγας στην περιοχή της Αργυρούπολης έχει συντριπτικά πλεονεκτήματα.

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΒΑΡΗΣ-ΚΟΡΩΠΙΟΥ
Υπάρχουν σκέψεις αντί για την σήραγγα Αργυρούπολης να αναβαθμιστεί η Βάρης-Κορωπίου. Φυσικά κάτι τέτοιο για να γίνει θα απαιτηθούν πολύ μεγάλα κεφάλαια καθώς σήμερα είναι ένας δρόμος ταχείας κυκλοφορίας, με πολλά φανάρια, με ελάχιστο διαθέσιμο χώρο.

Τα χρήματα που θα χρειαστούν για την ανισοπεδοποίηση όλων των κόμβων, η χρονοαπόσταση, και οι μεγάλες τροποποιήσεις που θα γίνουν θα φέρουν πολύ μεγαλύτερη αναστάτωση σε πολλές περιοχές που θα πρέπει να έχουν ένα επίγειο δρόμο με κίνηση 24 ώρες το 24ωρο χωρίς μάλιστα τη δυνατότητα μέσου σταθερής τροχιάς αντί για μία σήραγγα άμεσης πρόσβασης που θα μπορεί να φιλοξενεί στο ενδιάμεσο και σιδηροδρομική σύνδεση.

Πηγή:ypodomes.com
 

Advertisement

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα