Νίκος
Καραγιάννης

Μια ημέρα γεμάτη υποδομές ήταν η χθεσινή δεύτερη μέρα του ITC2022-5ου Συνεδρίου Υποδομών-Μεταφορών στο Μέγαρο Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών με 600+ σύνεδρους αλλά και πάνω από 3.000 διαδικτυακά views . Το πρωί το πρόγραμμα ξεκίνησε με την ομιλία του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή ο οποίος μίλησε για την ανάπτυξη του κατασκευαστικού κλάδου και τις νέες ευκαιρίες που υπάρχουν, την πρόγραμμα 13 δισ. ευρώ και την αύξηση επέκταση του κλάδου των κατασκευών μέσα από την βεντάλια των νέων έργων.

itc2022-day1 Πηγή: ypodomes.com
itc2022-day1 Κατασκευές
Πηγή: ypodomes.com

Στην στρογγυλή τράπεζα των κατασκευών τέθηκαν από τον Γ.Στασινό, τον Χ.Γιαννούλη, τον Α.Μιχαηλίδη, τον Χ.Παναγιωτόπουλο, τον Κ.Μιτζάλη τον Π.Γαρδελίνο και τον Π.Σουρέτη, όλα τα σημαντικά θέματα που απασχολούν τον κλάδο, όπως η ραγδαία αύξηση των πρώτων υλών και της ενέργειας, η έλλειψη προσωπικού αλλά και τα μεγάλα ανεκτέλεστα που υπάρχουν πια στους ομίλους. Ανακοινώθηκε μάλιστα η σύντομη έναρξη του Παρατηρητηρίου Τιμών στο επόμενο δίμηνο με τη σταδιακή είσοδο υλικών προκειμένου να γίνεται αυτόματη αναθεώρηση των τιμών υλικών.

Στο πάνελ για τα μεγάλα έργα ο υφυπουργός Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης μίλησε για επιπλέον δημοπράτηση έργων 4 δισ. ευρώ και τη δημοπράτηση το Φθινόπωρο της επέκτασης της γραμμής 2 του Μετρό προς Ίλιον.

Επίσης έγινε γνωστό ότι προχωρούν επεκτάσεις προς Γλυφάδα, Πετρούπολη, Καλλιθέα από τον Νίκο Κουρέτα (Αττικό Μετρό). Στη Β` φάση περνούν οι διαγωνισμοί της ΕΡΓΟΣΕ για τα σιδηροδρομικά έργα ύψους 5 δισ. ευρώ όπως είπε ο Χ.Βίνης. Σημαντική παρουσία και ανάλυση τους για το πως προετοιμάζονται τα μεγάλα έργα έδωσαν οι Μ.Σιγάλας (Hill Inl) και G.Welch (Parsons). O Δ.Χανής από τον όμιλο Ηρακλής μίλησε για την πράσινη κατασκευή και τα σχέδια για νέες επενδύσεις.

itc_Καραγιάννης Πηγή: ypodomes.com
itc_Καραγιάννης
Πηγή: ypodomes.com

Στο πάνελ για το Ταμείο Ανάκαμψης και τις επενδύσεις ο Δ.Παπαγιαννίδης από το υπουργείο Αγρ.Ανάπτυξης μίλησε για την υλοποίηση φραγμάτων 2 δισ. ευρώ μέσω του ΥΔΩΡ 2.0 και ο Ν.Μαντζούφας για το πως λειτουργεί το Ταμείο Ανάκαμψης και τον σχεδιασμό υλοποίησης των έργων. Ο Π.Σταμπουλίδης (ΤΑΙΠΕΔ) μίλησε για τη νέα μονάδα Ωρίμανσης Έργων που συνολικά έχει αναλάβει 5 δισ.ευρώ έργων, ο C.Graffi και ο Β.Σφυρόερας, μίλησαν για τις μεγάλες προοπτικές που υπάρχουν στα έργα και πως μπορούν να προετοιμαστούν με κατάλληλες συνθήκες.

Σημαντική στιγμή της 2ης ημέρα του συνεδρίου υπήρξε η βράβευση του ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2021 για τη νέα Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής IPP-II στο Ενεργειακό Κέντρο Αγίου Νικολάου στη Βοιωτία, της εταιρείας MYTILINEOS. Το βραβείο παρέλαβε από τη η Γενική Γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου εκ μέρους της εταιρείας η Γενική Διευθύντρια Επικοινωνίας & Στρατηγικής Marketing κα Βίβιαν Μπουζάλη η οποία σημείωσε την μεγάλη σημασία που έχει αυτή η βράβευση ενώ τόνισε ότι η εμπορική λειτουργία αναμένεται το επόμενο τρίμηνο.

ITC2022-Βραβείο ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2021

Στο πάνελ των ενεργειακών υποδομών η κα Σδούκου αναφέρθηκε και σε όλα τα μεγάλα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη όπως οι διεθνείς ηλεκτρικές διασυνδέσεις και οι υποδομές φυσικού αερίου. Πολύς λόγος έγινε επίσης για τις επενδύσεις της ΔΕΠΑ από τον Κ.Ξιφαρά που ανακοίνωσε ότι ολοκληρώνεται η κατασκευή του IGB. Την ανάγκη περισσότερων χώρων αποθήκευσης επεσήμανε η Μ.R.Galli ενώ ο Χ.Νιχωρλής (TUV AUSTRIA) αναφέρθηκε στο ενεργειακό κόστος και στα εργαλεία που υπάρχουν ώστε μια επιχείρηση να μειώσει το κόστος παραγωγής.

Πάνελ ενεργειακών υποδομών. Πηγή: ypodomes.com

Στο πάνελ των αναπλάσεων ο περιφερειάρχης Αττικής Γ.Πατούλης έκανε γνωστό ότι προχωρά με 250 εκατ. ευρώ και μέσω ΕΣΠΑ η Β`φάση ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου ενώ η Β.Μπουζάλη (Μυτιληναίος) αναφέρθηκε στην ανάπτυξη της πρώτης smart cities περιοχής στα Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας. Αναλυτική παρουσίαση του πως θα λειτουργεί ως smart city το Ελληνικό έκανε ο Θ.Γαβριηλίδης (Lamda) ενώ ο Β.Αξιώτης μίλησε για το μεγάλο πρόγραμμα αναπλάσεων του Δήμου Αθηναίων. Ο Χ.Ακριτίδης (Ανάπλαση Αθήνας) ανακοίνωσε την εκκίνηση του προγράμματος ΠΡΟΣΟΨΗ για την ανακαίνιση των όψεων στα κτίρια αλλά και τις αναπλάσεις που θα γίνουν στους σταθμούς της γραμμής 4. Ο Σ.Πελτέκης (ΤUV NORD) μίλησε για τη σημασία της πιστοποίησης σε κτίρια και στην περίπτωση των smart cities.

Για τα μεγάλα έργα ύδρευσης και αποχέτευσης συνεχίστηκε η κουβέντα. Ο Α.Τόσιος (ΕΥΔΑΠ) μίλησε για τη δημοπράτηση τριών μεγάλων βιολογικών στην Ανατολική Αττική την επόμενη τριετία ενω αναλυτική παρουσίαση των έργων στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησε και ο Γ.Πενέλης (ΕΥΑΘ).

Την ανακοίνωση εισόδου στις οπτικές ίνες και τις τηλεπικοινωνίες πραγματοποίησε ο Α.Πατεράκης της ΔΕΗ αναφέροντας πως ο πρώτος Δήμος που θα έχει σχετικές υπηρεσίες θα είναι το Περιστέρι. Από την πλευρά του ο Δ.Παπαζαφειρόπουλος της NOVA-WIND σημείωσε τις μεγάλες δυνατότητες που προσφέρει το δίκτυο 5G που αναπτύσσει η εταιρεία.

Την πρώτη ημέρα μπορείτε να την παρακολουθήσετε ξανά από το youtube σε αυτό το λινκ https://www.youtube.com/watch?v=l5dr5hlhBeA

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV