Connect with us

Φυσικό Αέριο-LPG

Ισχυρό ενδιαφέρον και 11 «μνηστήρες» για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου IGB

Δημοσιεύθηκε

στις

Σημαντικά βήματα πραγματοποιούνται προς την υλοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας, IGB. Σε συνέχεια της θετικής κινητικότητας που παρατηρείται από την αρχή του έτους για την προώθηση του έργου, την προηγούμενη εβδομάδα, 11 εταιρείες και κοινοπραξίες έδωσαν δυναμικό «παρών»  για την υλοποίηση του διασυνδετήριου αγωγού, υποβάλλοντας εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη μελέτη, προμήθεια και κατασκευή (EPC) του έργου.

Πιο αναλυτικά, η λίστα των ενδιαφερομένων έχει ως εξής:

1. S.P.S. P/C SAIPEM SPA

2. Consortium COBRA – CYMI – SOCAR      

3. FERNAS CONSTRUCTION COMPANY INCORPORATED

4. JV Sicilsaldo S.p.A. – Nuova Ghizzoni S.p.A – Intrakat   

5. DZZD “IGB-2018”

6. SICIM S.p.A.

7. Consortium MAX STREICHER – TERNA/ICGB        

8. Consortium Spiecapag Trace IGB 2018     

9. J&P AVAX SA

10 Joint Venture CPP – AKTOR

11. Consortium “PROMETEI – GEO”   

Στα ενδιαφερόμενα σχήματα συμπεριλαμβάνονται και οι ελληνικές εταιρείες J&P AVAX, Intrakat (σε κοινοπραξία), ΑΚΤΩΡ (σε κοινοπραξία) και ΤΕΡΝΑ (σε κοινοπραξία).

Υπενθυμίζεται πως στις αρχές του προηγούμενου μήνα η κα Teodora Georgieva, Διευθύνουσα Σύμβουλος της κοινοπραξίας ICGB AD είχε δηλώσει ότι «για τον IGB, το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς έχει ήδη ολοκληρωθεί» συμπληρώνοντας πως «υπάρχει η τελική επενδυτική απόφαση που ελήφθη το Δεκέμβριο του 2015. Η περιβαλλοντική μελέτη έχει ολοκληρωθεί για ολόκληρη τη διαδρομή.»

Η κα Georgieva επισήμανε πως η «τεχνική μελέτη για το βουλγαρικό τμήμα και η τεχνική προμελέτη για το ελληνικό έχουν ολοκληρωθεί. Υπάρχει άδεια κατασκευής που εκδόθηκε για τη Βουλγαρία και άδεια εγκατάστασης για την Ελλάδα. Η άδεια εγκατάστασης αναμένεται σύντομα μετά την απόφαση εξαίρεσης».

Πρόσθεσε επίσης πως το οικονομικό και επιχειρηματικό μοντέλο συμφωνήθηκαν μεταξύ των μετόχων και ευθυγραμμίζονται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως μέρος της διαδικασίας εξαίρεσης και της χρηματοδότησης με πρόσθετα 39 εκατ. ευρώ.

«Η οικονομική δομή είναι εξ ολοκλήρου έτοιμη και συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για μια διακυβερνητική συμφωνία Βουλγαρίας-Ελλάδας για τη σταθεροποίηση του φορολογικού καθεστώτος για μια περίοδο 25 ετών.

Υπάρχει εγγύηση από το βουλγαρικό κράτος και σε αυτή τη βάση υπογράφεται μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της BEH και της ΕΙΒ για την παροχή δανείου για την κατασκευή του έργου», καταλήγοτνας πως όλοι οι βασικοί διαγωνισμοί έχουν ξεκινήσει – για την επιλογή μηχανικού, για την την προμήθεια και την εγκατάσταση των σωλήνων, για τις αρχαιολογικές έρευνες κ.α.

Περιγραφή του έργου

Το έργο του ελληνο-βουλγαρικού Διασυνδετήριου Αγωγού αποτελείται από έναν αγωγό μήκους περίπου 182 χλμ. (εκ των οποίων 31 χλμ. βρίσκονται εντός της ελληνικής επικράτειας), καθώς και τις αναγκαίες υποστηρικτικές εγκαταστάσεις (Μετρητικοί Σταθμοί, βανοστάσια, Κέντρο Λειτουργίας).

Με σημείο εκκίνησης την Κομοτηνή, ο αγωγός θα καταλήγει στη Stara Zagora αντίστοιχα, συνδέοντας τα δίκτυα Φυσικού Αερίου Ελλάδος και Βουλγαρίας, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα της αντίστροφης ροής (reverse flow). 

Προβλέπεται η μεταφορά ποσοτήτων φυσικού αερίου της τάξης των 3 δισ. κυβ. μέτρων φυσικού αερίου ετησίως, με δυνατότητα αύξησής τους στα 5 δισ. κυβ. μέτρα με την κατασκευή Σταθμού Συμπίεσης.
 
Τη μελέτη, την κατασκευή και τη λειτουργία του Έργου έχει αναλάβει η Εταιρεία ICGB AD, που έχει την έδρα της στη Βουλγαρία και ιδρύθηκε στις 5 Ιανουαρίου 2011. Οι Μέτοχοι της ICGB AD είναι η Βουλγαρική κρατική Εταιρεία Bulgarian Energy Holding (BEH) (50%) και η Ελληνική Εταιρεία ΥΑΦΑ ΠΟΣΕΙΔΩΝ (50%), στην οποία συμμετέχουν ισομερώς η ΔΕΠΑ και η ιταλική EDISON. Το συνολικό κόστος του έργου εκτιμάται στα 145 εκατ. ευρώ ενώ το η προθεσμία για την ολοκλήρωσή του έχει οριστεί σε 18 μήνες από την επιλογή του αναδόχου.
 
 
ypodomes.com

Advertisement href="https://tuvaustriahellas.gr/ypiresies/?service=ypodomon#service-container" target="_blank">

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα