Connect with us

Επικαιρότητα

Ισχυρή η παρουσία των Γαλλικών επενδύσεων στην Ελλάδα με σημαία τη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Με σημαία την κατασκευή, λειτουργία και εκμετάλλευση της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου, οι Γαλλικές επενδύσεις στον τομέα των υποδομών και των μεταφορών στην Ελλάδα είναι σημαντικές.

Αν μετρήσουμε την τελευταία εικοσαετία, σε πόσα έργα έχουν συμμετάσχει και σε πόσα από αυτά έχουν τελικά επενδύσει θα δούμε, ότι αυτή η χώρα είναι από τους σταθερούς, ξένους επενδυτές της Ελλάδας.

Σε επίπεδο κατασκευών η VINCI έχει σταθερή παρουσία σχεδόν σε όλα τα μεγάλα έργα της χώρας. Όπως αναφέραμε είναι η κατασκευάστρια και παραχωρησιούχος της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου, ενός από τα μεγαλύτερα κατασκευαστικά επιτεύγματα όλων των εποχών για τη χώρα, ενώνοντας την Πελοπόννησο με τη Στερεά Ελλάδα.

Η Γαλλική εταιρεία επένδυσε περίπου 500εκατ.ευρώ για να την κατασκευάσει, παραδίδοντας την μάλιστα 4 μήνες νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα. Η VINCI ήταν παρούσα στους διαγωνισμούς όλων των μεγάλων έργων των αυτοκινητόδρομων, συμμετέχοντας τελικά στην Ολυμπία Οδό. Ο CEO της εταιρείας είναι ο Έλληνας, Παναγιώτης Παπανικόλας, ένθερμος υποστηρικτής των Γαλλικών επενδύσεων.

Η Γαλλική εταιρεία και σήμερα, συνεχίζει την έντονη παρουσία της καθώς ενδιαφέρθηκε μέχρι την τελευταία στιγμή για το Νέο Αεροδρόμιο στο Καστέλι (που τελικά κέρδισε η ΤΕΡΝΑ), ενώ συμμετέχει στους δύο μεγάλους διαγωνισμούς για τη Γραμμή 4 του Μετρό και την Υποθαλάσσια Σαλαμίνας..

Σε επίπεδο υποδομών-μεταφορών έχουμε επίσης την Γαλλική πολυεθνική Alstom, όπου έχει εξίσου μεγάλη δραστηριότητα, καθώς έχει συμμετάσχει σε όλα τα μεγάλα έργα Μετρό στην Αθήνα, έχει μάλιστα παραδόσει τους συρμούς πρώτης γενιάς των γραμμών 2 και 3 ενώ σήμερα συμμετέχει στους διαγωνισμούς για την Γραμμή 4 του Μετρό, την προμήθεια 25 Τραμ. Σε επίπεδο έργων αυτή την εποχή είναι στην κοινοπραξία που κατασκευάζει την επέκταση της Γραμμής 3 του Μετρό της Αθήνας στον Πειραιά, ενώ συμμετέχει σε δύο μεγάλα σιδηροδρομικά έργα, στο Θριάσιο Πεδίο και τον διάδρομο Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Προμαχώνας. Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας είναι ο επίσης Έλληνας Σταύρος Βλάχος, όπου με την εμπειρία του καθοδηγεί με επιτυχία την παρουσία της εταιρείας στην Ελλάδα.

Σημαντική παρουσία στην χώρα έχει και η Γαλλική εταιρεία Suez η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της διαχείρισης νερού και λυμάτων. Η εταιρεία συμμετέχει με ποσοστό 5,5 στην ΕΥΑΘ εδώ και χρόνια ενώ έχει συνεργαστεί επί μακρόν με τον Ελληνικό όμιλο Ελλάκτωρ. Σήμερα προετοιμάζετια στρατηγική συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ με τη Γαλλική εταιρεία να αναλαμβάνει πιθανόν το ρόλο του τεχνικού συμβούλου με σκοπό να τρέξουν έργα που αγγίζουν το 1 δισ.ευρώ. Διευθύνων Σύμβουλος είναι ο Yannick Jaussaud, Γάλλος ο οποίος μένει μόνιμα στην Ελλάδα και γνωρίζει άριστα την Ελληνική νοοτροπία.

Στα πιο πρόσφατα, έχουμε την κάθοδο της CMA-CGM για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όπου συμμετέχει στην κοινοπραξία που επικράτησε για το 67% των μετοχών και θα είναι ένας από τους σημαντικούς αντιπάλους της COSCO στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων από/προς την Ευρώπη.

Ο πιο κλασσικός Γαλλικός επενδυτικός όμιλος με παρουσία σχεδόν 20 χρόνια στην Ελλάδα είναι η Lafarge στον τομέα της βιομηχανίας τσιμέντου όπου λειτουργεί τη μεγαλύτερη μονάδα στην Ελλάδα, με σημαντική παρουσία σε όλα τα μεγάλα έργα.

Άλλες Γαλλικές εταιρείες στον χώρο των υποδομών και μεταφορών είναι οι: Geodis, Thales, ENGIE, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε και την TOTAL η οποία συμμετέχει σε διαγωνισμούς για τις έρευνες υδρογονανθράκων σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
Ακολουθήστε τον Νίκο Καραγιάννη στο twitter

 

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης
Advertisement

Επικαιρότητα

Κρήτη: Συνάντηση Στ. Αρναουτάκη με τον Δήμαρχο Φαιστού για τα έργα της περιοχής

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Σταύρος Αρναουτάκης Περιφερειάρχης Κρήτης

Συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη είχαν σήμερα ο Δήμαρχος Φαιστού Γρηγόρης Νικολιδάκης και αντιπροσωπεία φορέων και κατοίκων της περιοχής.

Συζητήθηκαν θέματα που απασχολούν τον Δήμο και την προετοιμασία μελετών και έργων για τη νέα προγραμματική περίοδο. Στο επίκεντρο βρέθηκε το κορυφαίο έργο του Πλατύ Ποταμού. Ο κ. Αρναουτάκης, ενημερώνοντας τους εκπροσώπους του Δήμου Φαιστού, σημείωσε πως το έργο θα φτάσει τα 130 εκ. ευρώ και 15 εκ. ευρώ για απαλλοτριώσεις.

Πρόκειται για ένα μεγάλης σημασίας έργο για τον αγροτικό κόσμο και την ανάπτυξη το οποίο έχει εγκριθεί από την διυπουργική επιτροπή και μπαίνει σε φάση ωριμότητας για να δημοπρατηθεί την επόμενη διετία και να δώσει λύσεις στην άρδευση και την ύδρευση της Μεσσαράς καθώς και περιοχών της Π.Ε. Ρεθύμνου.

Στη συνάντηση μετείχαν ο Αντιδήμαρχος Γιάννης Φασομυτάκης, η Αντιδήμαρχος Βασιλεία Αρμουτάκη, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Μαγαρικαρίου Μιχάλης Μαυράκης και κάτοικοι της περιοχής.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Αττική: Ειδικοί κάδοι ανακύκλωσης στις Αντιπεριφέρειες Νότιου Τομέα, Πειραιώς και Νήσων

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Κάδοι εσωτερικής ανακύκλωσης

ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης στο πλαίσιο του στοχευμένου προγράμματος που υλοποιεί η Περιφέρεια για την ενίσχυση της ανακύκλωσης σε όλη την Αττική, μετέβη σήμερα στην Αντιπεριφέρεια  Νότιου Τομέα και στη συνέχεια Πειραιώς και Νήσων προκειμένου να παραδώσει ειδικούς κάδους εσωτερικής ανακύκλωσης και χωριστής συλλογής πλαστικών, μεταλλικών και χάρτινων συσκευασιών. Οι 62 κάδοι που παραδόθηκαν θα τοποθετηθούν σε όλους τους χώρους και τις αρμόδιες υπηρεσίες των Αντιπεριφερειών.

Τον κ. Πατούλη υποδέχθηκαν οι Αντιπεριφερειάρχες Ν. Τομέα  Δ. Νάνου και Νήσων Β. Θεοδωρακοπούλου – Μπόγρη. Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με εργαζόμενους και να ενημερωθεί για μια σειρά από υπηρεσιακά ζητήματα.

Επιπλέον ζήτησε την συνδρομή τους στην υλοποίηση του προγράμματος ανακύκλωσης επισημαίνοντας ότι πρώτη η Περιφέρεια και οι εργαζόμενοι της δίνουν το θετικό παράδειγμα προκειμένου να γίνει η ανακύκλωση αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς μας.

«Στόχος είναι να περιοριστεί δραστικά η ποσότητα του σύμμεικτου σκουπιδιού που καταλήγει στη Φυλή. Εάν θέλουμε να βελτιωθεί το επίπεδο της ποιότητας ζωής μας οφείλουμε να προχωρήσουμε σε ριζοσπαστικές αλλαγές στον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων» τόνισε και πρόσθεσε πως σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχιστεί με αμείωτους ρυθμούς, η διανομή κάδων συλλογής βιοαποβλήτων, κάδων εσωτερικής ανακύκλωσης και ειδικών σύγχρονων απορριμματοφόρων σε όλους τους Δήμους».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Αρναουτάκης: Σε καλό δρόμο τα έργα της Κρήτης – Διεκδικούμε και συνεργαζόμαστε

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Σταύρος Αρναουτάκης

«Σε καλό δρόμο βρίσκονται οι μελέτες του ΒΟΑΚ», επεσήμανε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, μετά τις συναντήσεις που είχε στην Αθήνα με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών.

Μιλώντας στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης για τις επαφές και τις συζητήσεις με τον Υφυπουργό Υποδομών Γιάννη Κεφαλογιάννη και τον Γενικό Γραμματέα Γιώργο Καραγιάννη, αναφέρθηκε στον ΒΟΑΚ και στα μεγάλα έργα της Κρήτης.

Ο Περιφερειάρχης δήλωσε ικανοποιημένος από την συνάντηση και την αποδοχή των προτάσεων της Περιφέρειας Κρήτης και τόνισε πως με την πίεση όλων των φορέων της Κρήτης μπορούν να γίνουν όλα τα μεγάλα έργα του νησιού. Αναφέρθηκε δε στα μεγάλα εγγειοβελτιωτικά και υδρευτικά έργα, όπως του Πλατύ Ποταμού, των Αμιρών και της Ιεράπετρας, με δημοπρατήσεις που μπορούν να υπάρξουν μέσα στη διετία 2021-2022.

Αναφέρθηκε παράλληλα και στα έργα της οδικής ασφάλειας, για τα οποία τόνισε πως μαζί με τις αποκαταστάσεις των ζημιών προχωρούν και θα υπάρξουν δημοπρατήσεις εντός του φθινοπώρου.

Ο κ. Αρναουτάκης συζήτησε και τις εξελίξεις στον ΒΟΑΚ, σημειώνοντας πως για την Περιφέρεια εκτείνεται από την Κίσσαμο έως τη Σητεία και πως με τις μελέτες να προχωρούν εντός του έτους, τις περιβαλλοντικές εγκρίσεις να δίνονται την επόμενη η χρονιά, το  έργο θα μπορεί να μπει σε τροχιά υλοποίησης τη μεθεπόμενη χρονιά.

«Παρακολουθούμε όλες τις εξελίξεις, διεκδικούμε και συνεργαζόμαστε. Κάθε εβδομάδα θα έχουμε επαφές με όλα τα υπουργεία για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα για τα έργα της Κρήτης. Ήταν πολύ θετική η επίσκεψη στο Υπουργείο Υποδομών και η αποδοχή των προτάσεων μας από τον Υπουργό και το Γενικό Γραμματέα», δήλωσε ο κ. Αρναουτάκης.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα