Newsroom

Τις οικονομικές και επιχειρηματικές επιδόσεις του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) για το έτος 2024 παρουσίασε σήμερα η εταιρεία.

Εκτενέστερα, η εταιρεία «ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΑΘΗΝΩΝ Α.Ε.», εφεξής «Εταιρεία» ή «ΔΑΑ», ανακοινώνει σήμερα τα μη ελεγμένα οικονομικά αποτελέσματα για το δωδεκάμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2024, τα οποία καταρτίστηκαν σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς.

Κύρια Στοιχεία

  • Τα συνολικά έσοδα και λοιπά εισοδήματα αυξήθηκαν κατά 10,2% το 2024 σε 665,5 εκατ. ευρώ σε σχέση με 603,72 εκατ. ευρώ το 2023. Η σημαντική αύξηση της επιβατικής κίνησης κατά 13,1% και η επιτυχημένη εμπορική ανάπτυξη συνέβαλαν τόσο στις Αεροπορικές όσο και στις Μη Αεροπορικές Δραστηριότητες.
  • Το Προσαρμοσμένο EBITDA ανήλθε σε 424,8 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 15,7% σε σύγκριση με το 2023, ενώ το περιθώριο Προσαρμοσμένου EBITDA ανήλθε σε 63,8%.
  • Τα Κέρδη μετά από Φόρους αυξήθηκαν κατά 4,4 εκατ. ευρώ σε 235,9 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 1,9% σε σχέση με τα 231,5 εκατ. ευρώ το 2023.
  • Υγιής Χρηματοοικονομική θέση με καθαρό χρέος ύψους 623,1 εκατ. ευρώ και Δείκτη Καθαρού Χρέους προς Προσαρμοσμένο EBITDA στο 1,5x.
  • Θα προταθεί προς την Ετήσια Γενική Συνέλευση η διανομή του 100% του καθαρού κέρδους της χρήσης 2024 που αντιστοιχεί σε μικτό μέρισμα περίπου 0,78 € ανά μετοχή.

Ενημέρωση Στρατηγικής:

Ισχυρότερη επιβατική κίνηση – Επιτάχυνση επενδύσεων – Ενίσχυση αξίας για τους μετόχους

  • Λαμβάνοντας υπόψη την ισχυρή αύξηση της επιβατικής κίνησης, ο ΔΑΑ ανακοινώνει περαιτέρω την επιτάχυνση του προγράμματος επέκτασης Αεροδρομίου επιτυγχάνοντας τη σταδιακή επίτευξη της δυναμικότητας εξυπηρέτησης 33 εκ. επιβατών ετησίως νωρίτερα του αρχικού σχεδιασμού και έχοντας ως απώτερο στόχο τη δυναμικότητα εξυπηρέτησης 40 εκ. επιβατών έως το 2032.
  • Η επέκταση του Αεροδρομίου θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου για επενδύσεις Αεροπορικών Δραστηριοτήτων επιτρέποντας απόδοση σύμφωνα με το ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει την Εταιρεία. Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα πραγματοποιηθεί μέσω ενός προαιρετικού Προγράμματος Επανεπένδυσης Μερίσματος (Scrip Dividend) έως 100 εκ. ευρώ από τα κέρδη του 2024 και επιπλέον έως 140 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των επόμενων τριών ετών.
  • Μέσω της επιτάχυνσης του προγράμματος επέκτασης Αεροδρομίου, θα επιτευχθεί επίσης η επίσπευση της ανάπτυξης των μη Αεροπορικών Δραστηριοτήτων, δημιουργώντας πρόσθετη αξία για τους μετόχους μας.

Δήλωση του κ. Ιωάννη Παράσχη, Διευθύνοντος Συμβούλου (CEO) του ΔΑΑ, για τα οικονομικά αποτελέσματα:

“ Με ιδιαίτερη ικανοποίηση παρουσιάζουμε σήμερα τα συγκεκριμένα αποτελέσματα, που καταδεικνύουν ακόμη μία δυναμική χρονιά για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, με την επιβατική κίνηση να καταγράφει αύξηση 13% και να αγγίζει το ιστορικό ρεκόρ των 31,9 εκατομμυρίων επιβατών. Κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους 2024, τα έσοδά μας ανήλθαν σε 665,5 εκατομμύρια ευρώ, υψηλότερα κατά 10% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, και παράλληλα το Προσαρμοσμένο EBITDA διαμορφώθηκε στα 424,8 εκατομμύρια ευρώ. Κατά την περίοδο αυτή ανακοινώσαμε την προσθήκη νέων συναρπαστικών προορισμών, αυξάνοντας τις επιλογές των επιβατών μας, ενώ συνεχίζουμε να παραμένουμε προσηλωμένοι στη δέσμευσή μας για παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας, με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.

Έχοντας ήδη καταγράψει σημαντική πρόοδο στην προετοιμασία μας για την επόμενη ημέρα του αεροδρομίου και λαμβάνοντας υπόψιν τη δυναμική και τις τάσεις της επιβατικής κίνησης, είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την απόφασή μας να επιταχύνουμε την επέκταση των εγκαταστάσεών μας, ενοποιώντας τις δύο φάσεις ανάπτυξης 33MAP και 40MAP, προκειμένου να διασφαλίσουμε την απαιτούμενη δυναμικότητα για την εξυπηρέτηση 40 εκατομμυρίων επιβατών ετησίως έως το 2032.

Η επιτάχυνση της επέκτασης του Αεροδρομίου θα δημιουργήσει σημαντική αξία για τους μετόχους μας, εξασφαλίζοντας ενισχυμένες αποδόσεις από τις Αεροπορικές Δραστηριότητες μέσω της σταδιακής αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου σύμφωνα με το ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει την Εταιρεία, καθώς και ταχύτερη αξιοποίηση των προοπτικών των Μη Αεροπορικών Δραστηριοτήτων.”

Επιχειρηματικές Εξελίξεις

Εξελίξεις στην επιβατική κίνηση

Το 2024 έκλεισε με την επιβατική κίνηση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών να σημειώνει ιστορικό ρεκόρ, ύψους 31,85 εκατομμυρίων επιβατών, και ποσοστό αύξησης 13,1% σε σχέση με το 2023, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη επίδοση σε σχέση με τα περισσότερα από τα μεγάλα αεροδρόμια της Ευρώπης, ενώ σε σύγκριση με το 2019 κατέγραψε την καλύτερη επίδοση με αύξηση της τάξης του 24,5%. Οι επιβάτες εσωτερικού και εξωτερικού ξεπέρασαν τα επίπεδα του 2023 κατά 7,3% και κατά 15,7% αντίστοιχα.

Το έτος χαρακτηρίστηκε από ισχυρή ζήτηση αεροπορικών ταξιδιών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους παρά τις γεωπολιτικές προκλήσεις. Η επιβατική κίνηση παρουσίασε διψήφιο ρυθμό αύξησης τους περισσότερους μήνες της χρονιάς: ισχυρή δυναμική κατά το πρώτο τρίμηνο, με αύξηση 16,5% σε σχέση με το 2023, συνεχιζόμενη σε παρόμοια επίπεδα κατά το δεύτερο τρίμηνο (+15,7%). Η ισχυρή αύξηση των επιβατών διατηρήθηκε επίσης κατά το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο, με 9,8% και 12,3% αντίστοιχα, ποσοστά πολύ υψηλότερα από τον ιστορικό ρυθμό ανάπτυξης.

Το 2024, η Αθήνα συνδέθηκε απευθείας μέσω τακτικών δρομολογίων με 157 προορισμούς-πόλεις (156 το 2023), σε 55 χώρες (57 το 2023), που εξυπηρετήθηκαν από 68 αεροπορικές εταιρείες (66 το 2023).

Αεροπορικές Δραστηριότητες

Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, η Εταιρεία εφάρμοσε όλα τα απαραίτητα επιχειρησιακά μέτρα και παρείχε τους απαραίτητους πόρους για την ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία του Αεροδρομίου.

Τιμολογιακή Πολιτική και Μάρκετινγκ Αεροδρομίου

Σε συνέχεια της ετήσιας διαβούλευσης με τους χρήστες του Αεροδρομίου, η Εταιρεία αποφάσισε να διατηρήσει τις αεροπορικές χρεώσεις αμετάβλητες για το έτος 2024, με εξαίρεση την αύξηση της Χρέωσης Εξυπηρέτησης Επιβατών (Passenger Terminal Facility charge – PTF), η οποία τέθηκε σε ισχύ από τις 2 Νοεμβρίου, 2024, ως αποτέλεσμα της μείωσης του Τέλους Εκσυγχρονισμού & Ανάπτυξης Αεροδρομίων (ΤΕΑΑ), όπως προβλέπεται στο άρθρο 52 του Ν.4465/2017. Η τροποποίηση αυτή πραγματοποιήθηκε ώστε να αποκατασταθούν τυχόν απώλειες εσόδων μέσω ισόποσης αναπροσαρμογής της χρέωσης PTF διασφαλίζοντας την ομαλή λειτουργία και το επίπεδο εξυπηρέτησης που παρέχεται σε όλους τους Χρήστες του Αεροδρομίου, διατηρώντας παράλληλα ένα σταθερό συνολικό επίπεδο χρεώσεων και με ουδέτερο αντίκτυπο για τις αεροπορικές εταιρείες και τους επιβάτες αντίστοιχα.

Η επιβατική κίνηση διατήρησε ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024, αξιοποιώντας τη θετική δυναμική που καταγράφηκε το 2023. Η εντυπωσιακή αυτή επίδοση ήταν αποτέλεσμα των εντατικών προσπαθειών της ομάδας ανάπτυξης δρομολογίων του ΔΑΑ, η οποία συνεργάστηκε στενά με τις αεροπορικές εταιρείες για την υλοποίηση κοινών στρατηγικών ανάπτυξης. Μέχρι το τέλος του 2024, σημειώθηκε σημαντική πρόοδος, ιδιαίτερα σε μεγάλες αγορές όπως οι ΗΠΑ και η Ευρώπη, οι οποίες μαζί αντιπροσωπεύουν πάνω από το 87% της διεθνούς κίνησης του Αεροδρομίου.

Το 2024, το Πρόγραμμα Αναπτυξιακών Κινήτρων συνέχισε να εφαρμόζεται με επιτυχία καθώς επίσης και με απόλυτη διαφάνεια και χωρίς διακρίσεις μεταξύ των αεροπορικών εταιρειών. Παράλληλα, εμπλουτίστηκαν συγκεκριμένα κίνητρα με στόχο τόσο την ενίσχυση της ελκυστικότητας του Αεροδρομίου όσο και της διασυνδεσιμότητας της Αθήνας και της Ελλάδας με το εξωτερικό. Επιπλέον, το Πρόγραμμα ενισχύθηκε με συγκεκριμένα κίνητρα που στοχεύουν στην ανάπτυξη δρομολογίων κατά τις ώρες με χαμηλότερα επίπεδα κίνησης, προσφέροντας ελκυστικές εκπτώσεις στις αεροπορικές εταιρείες.

Η ανάκαμψη του δικτύου της Αθήνας και η συνεχής ενίσχυση της διασυνδεσιμότητας του προορισμού, σε συνδυασμό με την εντυπωσιακή αύξηση της επιβατικής κίνησης και την επιτυχημένη στρατηγική αεροπορικού μάρκετινγκ του ΔΑΑ, αναγνωρίστηκαν από τις ίδιες τις αεροπορικές εταιρείες και οδήγησαν την Εταιρεία στην κορυφή μεταξύ των ευρωπαϊκών αεροδρομίων, στην εξαιρετικά ανταγωνιστική κατηγορία αεροδρομίων με περισσότερους από 20 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως, στο πλαίσιο των βραβείων «ROUTES EUROPE 2024».

Μη Αεροπορικές Δραστηριότητες

Εμπορικές Δραστηριότητες

Κατά την 31η Δεκεμβρίου 2024, σε σχέση με τις εμπορικές δραστηριότητες, η Εταιρεία έχει σε ισχύ 73 εμπορικές συμβάσεις με ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, 23 επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, 5 επιχειρήσεις εστίασης, 15 επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών προς τους επιβάτες και μία εταιρεία δραστηριοποιούμενη στο χώρο των media και της διαφήμισης παρέχοντας ένα ισορροπημένο μείγμα συνεργασιών που συνδυάζει κορυφαίους διεθνείς εμπορικούς φορείς και διακεκριμένες ελληνικές επιχειρήσεις λιανικής και εστίασης.

Κατά την ίδια ημερομηνία, το Αεροδρόμιο διέθετε συνολικά 157 καταστήματα, συμπεριλαμβανομένων 72 εμπορικών καταστημάτων, 51 χώρων εστίασης και 34 καταστημάτων παροχής υπηρεσιών, που κάλυπταν συνολικά πάνω από 13.600 τετραγωνικά μέτρα. Το συνολικό ποσοστό πληρότητας των εμπορικών χώρων στους αεροσταθμούς του ΔΑΑ ήταν περίπου 99%.

Οι επιδόσεις των εμπορικών δραστηριοτήτων του έτους ενισχύθηκαν περαιτέρω από τη συνεχή αναβάθμιση των προσφερόμενων επιλογών στους αεροσταθμούς. Κατά τη διάρκεια του έτους, εισήχθησαν 18 νέα concepts καταστημάτων λιανικής και εστίασης – τα περισσότερα από τα οποία ανταποκρίνονται στη στρατηγική «Best of Greece» του ΔΑΑ, σύμφωνα με την οποία στους αεροσταθμούς εισάγονται εγχώρια concepts και brands με σημαντική παρουσία στην ελληνική αγορά. Επιπλέον, περίπου το 24% των συνολικών εμπορικών χώρων των αεροσταθμών, που αντιστοιχεί σε περίπου 3.300 τετραγωνικά μέτρα, είτε ανακαινίστηκε είτε ανανεώθηκε, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της εμπειρίας των επιβατών και τελικά την αύξηση των πωλήσεων. Οι ενέργειες αυτές, επέτρεψαν στον ΔΑΑ να ανταποκριθεί καλύτερα στη ζήτηση των επιβατών σε καίριες θέσεις του αεροσταθμού, ανακατανέμοντας εμπορικά σημεία προς πιο προσοδοφόρες εμπορικές δραστηριότητες, όπως τα Duty-Free και τα καταστήματα εστίασης.

Τέλος, βασικοί παράγοντες που συνέβαλαν στην αύξηση των εμπορικών εσόδων του έτους, ήταν η επέκταση του διεθνούς προγράμματος πτήσεων σε αγορές από τις οποίες προέρχονται επιβάτες με υψηλή αγοραστική δύναμη, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και του Καναδά, της Τουρκίας, της Κίνας και της Μέσης Ανατολής, επιτρέποντας στον ΔΑΑ να προσελκύσει επιβάτες με υψηλό καταναλωτικό προφίλ, καθώς επίσης και οι βελτιωμένοι οικονομικοί όροι μετά την πρόσφατη ανανέωση της συμφωνίας αφορολόγητων ειδών με την Hellenic Duty Free Shops S.A και τέλος οι πληθωριστικές αναπροσαρμογές.

Υπηρεσίες Στάθμευσης Οχημάτων

Ο ΔΑΑ διαθέτει 2 χώρους στάθμευσης μικρής διάρκειας 1.200 θέσεων, έναν χώρο στάθμευσης μακράς διάρκειας 6.300 θέσεων, αυξημένες κατά 500 θέσεις εντός του 2024, και έναν χώρο στάθμευσης valet 350 θέσεων. Οι υπηρεσίες στάθμευσης οχημάτων παρέχονται σύμφωνα με σύμβαση διαχείρισης με εργολάβο έναντι αντιτίμου. Το 2024, επικεντρωθήκαμε στη βελτιστοποίηση της διαχείρισης της χωρητικότητας των χώρων στάθμευσης, παρακολουθώντας στενά την ημερήσια πληρότητα των θέσεων στάθμευσης και κάνοντας τις απαραίτητες προσαρμογές.

Λοιπές Δραστηριότητες

Το Αεροδρόμιο διαθέτει ένα δυναμικό Εμπορικό Πάρκο που εκτείνεται σε περίπου 52.100 τετραγωνικά μέτρα μικτής δομημένης επιφάνειας και φιλοξενεί δημοφιλή διεθνή brands, όπως η IKEA και η Leroy Merlin, μαζί με διακεκριμένες ελληνικές επιχειρήσεις λιανικής πώλησης, όπως η Factory Outlet και η εταιρεία Κωτσόβολος. Το 2024, το Εμπορικό Πάρκο επεκτάθηκε περαιτέρω με την προσθήκη τριών νέων καταστημάτων (Πλαίσιο, Intersport και Holland & Barrett) που βρίσκονται εντός του κτιρίου ΙΚΕΑ. Επιπλέον, ο ΔΑΑ έθεσε σε λειτουργία την νέα εταιρική ιστοσελίδα και πλατφόρμα e-Parking, παρέχοντας σύγχρονες τεχνικές προδιαγραφές, εξασφαλίζοντας υψηλά πρότυπα ασφάλειας και διευρυμένες δυνατότητες ηλεκτρονικού εμπορίου.

Πρόγραμμα Επέκτασης Αεροδρομίου

Με την ανάκαμψη της κίνησης μετά την πανδημία, η Εταιρεία συνέχισε την υλοποίηση του Προγράμματος Επέκτασης του Αεροδρομίου, με στόχο την αύξηση της δυναμικότητάς του. Το Πρόγραμμα Επέκτασης Αεροδρομίου βασίζεται στο Χωροταξικό Σχέδιο (Master Plan) το οποίο έχει λάβει την έγκριση από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) την 27η Δεκεμβρίου 2019, και προβλέπει τη σταδιακή αύξηση της δυναμικότητας του Αεροδρομίου έως και 50 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως.

Με γνώμονα την εξαιρετικά ισχυρή ανάπτυξη της επιβατικής κίνησης, η Εταιρεία είναι στην ιδιαίτερα ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι προχωρά σε στρατηγική επιτάχυνση των φάσεων του Προγράμματος Επέκτασης Αεροδρομίου. Ο τρέχων σχεδιασμός επέκτασης του τερματικού σταθμού ενσωματώνει τις φάσεις επέκτασης 33MAP και 40MAP. Στη συγκεκριμένη διαδικασία σχεδιασμού, δημιουργούνται σημαντικές συνέργειες σε επίπεδο δυναμικότητας, εμπορικής ανάπτυξης και σταδίων κατασκευής. Ως αποτέλεσμα, αποφασίσαμε να επιταχύνουμε την υλοποίηση της επέκτασης, ώστε να περιλαμβάνει την αύξηση της δυναμικότητας εξυπηρέτησης στα 40 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως.

Ο συνδυασμός των 2 φάσεων θα αποφέρει πολλαπλά οφέλη:

  • Βελτιστοποίηση της δυναμικότητας (40 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως έναντι των 33 εκατομμυρίων επιβατών) με σταδιακή υλοποίηση ταχύτερα από την πρόβλεψη του αρχικού σχεδιασμού,
  • Επιτάχυνση της ανάπτυξης των χώρων Μη Αεροπορικών Δραστηριοτήτων (από 13.500 τ.μ. τώρα σε 34.000 τ.μ. (αύξηση της τάξης του +150% έναντι +60% στο αρχικό σχέδιο), με βελτιωμένες επιβατικές ροές,
  • Καλύτερο επίπεδο υπηρεσιών – με την έγκαιρη εφαρμογή βελτιστοποιημένων διαδικασιών για την εξυπηρέτηση των επιβατών και τη μείωση των οχλήσεων κατά τη διάρκεια των έργων κατασκευής,
  • Αποφυγή διακοπής εργασιών έως και την επέκταση του 40MAP, επιτρέποντας συνέργειες κατασκευής και σταδιακής υλοποίησης,
  • Σταδιακή αύξηση δυναμικότητας εξυπηρέτησης των επιβατών, νωρίτερα σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό, για την αντιμετώπιση των αναγκών της επιβατικής κίνησης.

Η επιτάχυνση του 33MAP και του 40MAP συμμορφώνεται πλήρως με το Χωροταξικό Σχέδιο. Βασικό χαρακτηριστικό είναι η περαιτέρω επέκταση του κτιρίου του κύριου αεροσταθμού (MTB) και του κτιρίου δορυφορικού αεροσταθμού (STB), με συνολική αύξηση των χώρων κατά περίπου 148.000 τ.μ. (+68%) για την παροχή πρόσθετων εγκαταστάσεων διαχείρισης επιβατών, πρόσθετων αιθουσών επιβίβασης, νέων θέσεων στάθμευσης αεροσκαφών, διευρυμένων χώρων λιανικής πώλησης και εστίασης, καθώς και των απαιτούμενων τροποποιήσεων του οδικού δικτύου και λοιπών υποδομών. Τα άλλα μέρη του Προγράμματος Επέκτασης Αεροδρομίου, που περιλαμβάνουν την ανάπτυξη των 32 θέσεων στάθμευσης αεροσκαφών στο βόρειο τμήμα της πίστας και τον νέο πολυώροφο χώρο στάθμευσης οχημάτων, συνεχίζονται σύμφωνα με τον προγραμματισμό, με την ολοκλήρωσή τους να αναμένεται εντός του β’ τριμήνου του 2027. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι το Πρόγραμμα δεν περιλαμβάνει καμία ανάγκη για πρόσθετο διάδρομο προσγείωσης / απογείωσης ή πρόσθετους τροχόδρομους. Επίσης, κατά τη διάρκεια του 2024, η Εταιρεία προέβη στα ακόλουθα βήματα:

  • Προκήρυξη ανοιχτού Διεθνούς Διαγωνισμού και ορισμό του Γραφείου Μελετών για την επέκταση του κύριου και δορυφορικού αεροσταθμού,
  • Μετά την ολοκλήρωση των σχετικών μελετών, προκήρυξη ανοικτού Διεθνούς Διαγωνισμού για την κατασκευή (Design and Build) του πολυώροφου χώρου στάθμευσης οχημάτων και των έργων στο βόρειο τμήμα της πίστας Αεροδρομίου,
  • Προκήρυξη ανοικτού Διεθνούς Διαγωνισμού και ανάθεση σε έμπειρο και εξειδικευμένο Γραφείο Διαχείρισης Έργου (Project Management Office) για την παρακολούθηση και τη σχετική υποστήριξη σε όλη τη διάρκεια του Προγράμματος Επέκτασης Αεροδρομίου.

Το συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα (αποτυπωμένο σε τιμές 2024) εκτιμάται σε περίπου 1.280 εκατ. ευρώ και θα υλοποιηθεί κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος 2025-32. Μέχρι το 50% των επενδύσεων αναμένεται να υλοποιηθεί έως το 2028 και το υπόλοιπο μέρος μέχρι το 2032. Το επενδυτικό πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί κυρίως με δανεισμό (ο οποίος σε μεγάλο βαθμό έχει ήδη εξασφαλιστεί) και εν μέρει από το Κεφάλαιο Αεροπορικών Δραστηριοτήτων μέσω του Προγράμματος Επανεπένδυσης Μερίσματος (Scrip Dividend).

Κυριότερα Οικονομικά Αποτελέσματα

Έσοδα και λοιπά εισοδήματα

Η Σύμβαση Ανάπτυξης Αεροδρομίου (ΣΑΑ) θεσπίζει ένα ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργίας «Dual Till», το οποίο διαχωρίζει τις ρυθμιζόμενες Αεροπορικές Δραστηριότητες από τις μη ρυθμιζόμενες Μη Αεροπορικές Δραστηριότητες. Σύμφωνα με την ΣΑΑ, τα έσοδα που προέρχονται από τις Αεροπορικές Χρεώσεις και τις υπόλοιπες Αεροπορικές Δραστηριότητες, προορίζονται να καλύπτουν τα έξοδα και τις δαπάνες των Αεροπορικών Δραστηριοτήτων και να παράγουν κέρδη μετά από φόρους, τα οποία δεν υπερβαίνουν καθορισμένη μέγιστη σωρευτική απόδοση επί του Κεφαλαίου Αεροπορικών Δραστηριοτήτων. Παράλληλα, δεν υπάρχει ρυθμιστικός περιορισμός στην απόδοση των Μη Αεροπορικών Δραστηριοτήτων.

Τα έσοδα και λοιπά εισοδήματα αυξήθηκαν κατά 10,2% το 2024, σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σε €665,5 εκατ. ευρώ, με όλες τις ροές εσόδων να παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση. Εξαιρουμένης της αποζημίωσης των 20,0 εκατ. ευρώ που ελήφθη από το Ελληνικό Δημόσιο κατά τη διάρκεια του 2023, τα συνολικά έσοδα και λοιπά εισοδήματα αυξήθηκαν κατά 81,8 εκατ. ευρώ, ή 14,0%, από 583,7 εκατ. ευρώ το 2023 σε 665,5 εκατ. ευρώ το 2024.

Ειδικότερα, τα έσοδα και λοιπά εισοδήματα από Αεροπορικές Δραστηριότητες αυξήθηκαν κατά 12,5% το 2024, σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σε 505,2 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα από Μη Αεροπορικές Δραστηριότητες ανήλθαν σε 160,3 εκατ. ευρώ, υψηλότερα κατά 18,9% σε σχέση με το 2023, βελτίωση που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση των εσόδων από τις εμπορικές δραστηριότητες και τις υπηρεσίες στάθμευσης οχημάτων.

Λειτουργικά έξοδα

Το 2024 τα λειτουργικά έξοδα ανήλθαν σε 225,7 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 24,1 εκατ. ευρώ ή 12,0% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Σημαντικό μέρος αυτής της απόκλισης προέρχεται από το υψηλότερο μεταβλητό τμήμα της Αμοιβής Χορήγησης Δικαιωμάτων σε 39,6 εκατ. ευρώ από 29,6 εκατ. ευρώ, που υπολογίστηκε με βάση την αυξημένη κερδοφορία. Εξαιρουμένου του μεταβλητού μέρους της Αμοιβής Χορήγησης Δικαιωμάτων, τα λειτουργικά έξοδα αυξήθηκαν κατά 14,1 εκατ. ευρώ ή 8,2% υψηλότερα από το προηγούμενο έτος, κυρίως λόγω:

  • Των πρόσθετων πόρων (προσωπικό της Εταιρείας και υπηρεσίες από τρίτους) που απαιτήθηκαν για τη διαχείριση της αυξημένης κίνησης σε σχέση με το προηγούμενο έτος και
  • Των προσαρμογών των συμβατικών αντιτίμων διαφόρων συμβάσεων ανάθεσης εργασιών σε εξωτερικούς συνεργάτες, λόγω της επανενεργοποίησης των αυξήσεων που σχετίζονται με την αναγνώριση των «τριετιών», σε συνδυασμό με τις αυξήσεις του κατώτατου μισθού τον Απρίλιο του 2024.

Κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA)

Τα συνολικά Κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) το 2024 ανήλθαν σε 439,8 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 37,7 εκατ. ευρώ ή 9,4% σε σύγκριση με το 2023 ή 15,1% εξαιρουμένης της αποζημίωσης που ελήφθη από το Ελληνικό Δημόσιο το 2023, αντανακλώντας το όφελος της υψηλότερης επιβατικής κίνησης και της ισχυρής εμπορικής δυναμικής του ΔΑΑ.

Αποσβέσεις & Κεφαλαιουχικές δαπάνες (Επενδύσεις)

Οι αποσβέσεις ανήλθαν σε 81,1 εκατ. ευρώ το 2024, αυξημένες κατά 3,4 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα 77,7 εκατ. ευρώ του προηγούμενου έτους. Το 2024 οι επενδύσεις ανήλθαν σε 33,0 εκατ. ευρώ.
Χρηματοοικονομικά Έξοδα

Τα καθαρά χρηματοοικονομικά έξοδα ανήλθαν σε 54,3 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 18,7 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2023, αντανακλώντας το αυξημένο χρηματοοικονομικό κόστους των πρόσθετων επενδύσεων και των χαμηλότερων εσόδων από τόκους καταθέσεων σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Κερδοφορία

Τα Κέρδη προ Φόρων το 2024 ανήλθαν στα 304,5 εκατ. ευρώ έναντι 288,8 εκατ. ευρώ το 2023. Οι φόροι εισοδήματος αυξήθηκαν κατά 11,2 εκατ. ευρώ ή 19,6% σε 68,6 εκατ. ευρώ το 2024 από 57,3 εκατ. ευρώ το 2023. Το αποτέλεσμα αυτό οφείλεται κυρίως στα υψηλότερα φορολογητέα κέρδη που καταγράφηκαν το 2024. Ως εκ τούτου, τα Κέρδη Μετά από Φόρους του 2024 ήταν 235,9 εκατ. ευρώ, ήτοι 4,4 εκατ. ευρώ υψηλότερα από το προηγούμενο έτος.

Μεταφερόμενο Ποσό (Carry Forward Amount)

Εφαρμόζοντας τη μεθοδολογία υπολογισμού της σωρευτικής απόδοσης επί του Κεφαλαίου Αεροπορικών Δραστηριοτήτων για τη χρήση του 2024, η αρχική εκτίμηση σχετικά με το Μεταφερόμενο Ποσό της 31ης Δεκεμβρίου 2024 κυμαίνεται μεταξύ 19 και 24 εκατ. ευρώ.

Μέρισμα και Πρόγραμμα Επανεπένδυσης Μερίσματος (Scrip Dividend)

Σύμφωνα με τη μερισματική πολιτική της Εταιρείας και με βάση τα καθαρά κέρδη του 2024, το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας προτίθεται να προτείνει στην προσεχή Ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων τη διανομή του 100% των καθαρών κερδών της χρήσης 2024, που αντιστοιχεί σε μικτό μέρισμα περίπου 0,78 ευρώ ανά μετοχή.

Λαμβάνοντας υπόψη την επιτάχυνση των επενδύσεων της Εταιρείας, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΑΑ αποφάσισε ομόφωνα να προτείνει στους μετόχους του στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της 14ης Απριλίου 2025 ένα τετραετές προαιρετικό Πρόγραμμα Επανεπένδυσης Μερίσματος, το οποίο θα παρέχει τη δυνατότητα στους δικαιούχους μετόχους να επιλέξουν την επανεπένδυση μέρους των μερισμάτων που τους αντιστοιχεί, συνολικού ποσού έως και 240 εκατ. ευρώ, στην Εταιρεία λαμβάνοντας νέες μετοχές. Εντός του 2025, το μέγιστο συνολικό ποσό που οι μέτοχοι του ΔΑΑ μπορούν να επιλέξουν να επανεπενδύσουν σε νέες μετοχές στο πλαίσιο του προτεινόμενου Προγράμματος, με βάση τα κέρδη του 2024, θα είναι 100 εκατ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο ποσό ύψους 135,9 εκατ. ευρώ από τα καθαρά κέρδη του 2024 θα διανεμηθεί σε μετρητά.

Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου μέσω του Προγράμματος Επανεπένδυσης Μερίσματος (Scrip Dividend) θα αποφέρει οφέλη, όπως:
▪ Αύξηση της αξίας για τους μετόχους μέσω επενδύσεων στις Αεροπορικές Δραστηριότητες με αντίστοιχη αύξηση του Κεφαλαίου Αεροπορικών Δραστηριοτήτων και της σχετικής απόδοσης σύμφωνα με το κανονιστικό πλαίσιο που διέπει τον ΔΑΑ.
▪ Περαιτέρω ενίσχυση των εσόδων από μη Αεροπορικές Δραστηριότητες από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, μέσω της επιτάχυνσης του επενδυτικού προγράμματος, το οποίο θα οδηγήσει στην υλοποίηση περισσότερων και πιο ελκυστικών εμπορικών χώρων.
▪ Διατήρηση της υγιούς χρηματοοικονομικής θέσης με στόχο ο δείκτης καθαρού χρέους προς EBITDA να παραμείνει στο εύρος 2,0x έως 3,0x κατά τη διάρκεια της επέκτασης του Αεροδρομίου και να μην υπερβεί το 3,5x.

Το πρόγραμμα θα είναι προαιρετικό, επιτρέποντας σε όλους τους μετόχους να επιλέξουν αν θα λάβουν το Πρόγραμμα Επανεπένδυσης Μερίσματος (Scrip Dividend) σε νέες μετοχές, αντί για μετρητά. Πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με το Πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένου του μηχανισμού προσδιορισμού τιμής διάθεσης των νέων μετοχών, θα διατεθούν στους μετόχους με την πρόσκληση για την Ετήσια Γενική Συνέλευση.

Σημαντικές ημερομηνίες

  • Δευτέρα 24 Μαρτίου 2025 (μετά το κλείσιμο της αγοράς): Δημοσίευση Ετήσιων Οικονομικών Καταστάσεων, Πρόσκληση Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Εταιρείας, Δημοσίευση προτεινόμενων γενικών όρων του Προγράμματος Επανεπένδυσης Μερίσματος (Scrip Dividend)
  • Δευτέρα 14 Απριλίου 2025: Ανακοίνωση των αποφάσεων της ΓΣ σχετικά με τους γενικούς όρους του Προγράμματος Επανεπένδυσης Μερίσματος (Scrip Dividend), τις ημερομηνίες αποκοπής, καταγραφής και καταβολής μερίσματος
  • Πέμπτη 17 Απριλίου 2025: Αναμενόμενη απόφαση του ΔΣ σχετικά με την εφαρμογή του Προγράμματος Επανεπένδυσης Μερίσματος (Scrip Dividend) για το μέρισμα της χρήσης 2024 (συμπεριλαμβανομένου του καθορισμού της περιόδου επιλογής)

Επιλεγμένοι Εναλλακτικοί Δείκτες Μέτρησης Απόδοσης

Κατά την αξιολόγηση της επιχειρηματικής μας επίδοσης, αξιοποιούμε μια ποικιλία δεικτών μέτρησης, συμπεριλαμβανομένων των Εναλλακτικών Δεικτών Μέτρησης Απόδοσης («ΕΔΜΑ»), οι οποίοι περιλαμβάνουν ορισμένους χρηματοοικονομικούς δείκτες μέτρησης που δεν ορίζονται από τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (ΔΠΧΑ). Η ακόλουθη ενότητα περιγράφει λεπτομερώς την εξέλιξη των εν λόγω ΕΔΜΑ.

Προσαρμοσμένο EBITDA και περιθώριο Προσαρμοσμένου EBITDA

Το Προσαρμοσμένο EBITDA (Adjusted EBITDA) ενσωματώνει την αρνητική επίπτωση του σταθερού ετήσιου ποσού της Αμοιβής Χορήγησης Δικαιωμάτων, ήτοι 15,0 εκατ. ευρώ ετησίως και εξαιρεί την Αποζημίωση ύψους 20,0 εκατ. ευρώ, λόγω της πανδημίας COVID-19, που ελήφθη το 2023. Οι ακόλουθοι πίνακες παρουσιάζουν την εξέλιξη του Προσαρμοσμένου EBITDA και του περιθωρίου Προσαρμοσμένου EBITDA (Adjusted EBITDA margin).

Προοπτικές

Οι παράγοντες που στηρίζουν τη ζήτηση για ταξίδια στην Ελλάδα παραμένουν ισχυροί και συνεχίζουμε να αναμένουμε ένα ελκυστικό περιβάλλον ζήτησης. Αναμένουμε ότι η επιβατική κίνηση κατά τη διάρκεια του 2025 θα αυξηθεί σε μεσαίο μονοψήφιο ποσοστό, ενώ μακροπρόθεσμα εκτιμούμε ότι η ανάπτυξη της κίνησης θα συγκλίνει σταδιακά σε χαμηλό μονοψήφιο ρυθμό αύξησης. Οι προσπάθειές μας στο πλαίσιο τόσο της επιχειρηματικής ανάπτυξης όσο και του αεροπορικού μάρκετινγκ θα συνεχισθούν με στόχο την υποστήριξη της ανάπτυξης αυτής, υποστηρίζοντας τις αεροπορικές εταιρείες στον ΔΑΑ και εισάγοντας νέα δρομολόγια με ιδιαίτερη έμφαση σε μακρινούς προορισμούς υψηλής απόδοσης, όπως είναι οι πρόσφατα ανακοινωθείσες νέες συνδέσεις της Αθήνας με το Λος Άντζελες και τη Σάρλοτ των ΗΠΑ. Δεσμευόμαστε να διατηρήσουμε τα υψηλότερα πρότυπα ασφάλειας και εξυπηρέτησης για τους επιβάτες μας και θέτουμε σε εφαρμογή επιχειρησιακά μέτρα για την εκπλήρωση αυτής της δέσμευσης, ενώ επεκτείνουμε τις εγκαταστάσεις μας. Στο πλαίσιο αυτό, η Εταιρεία έχει λάβει έγκριση από την Αρμόδια Αρχή για τη μεταβολή της κατηγορίας του αεροδρομίου από «μη συντονισμένο» σε «αεροδρόμιο με ευκολίες προγραμματισμού πτήσεων» για τη θερινή περίοδο του 2025, έτσι ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω επιβάρυνση των ωρών αιχμής και να υπάρξει ανάπτυξη των λιγότερο επιβαρυμένων ωρών κίνησης με ισόρροπο και ελεγχόμενο τρόπο.

Όσον αφορά στα έσοδα από τις Αεροπορικές Δραστηριότητες για το 2025, αναμένουμε το έσοδο ανά επιβάτη από τις Αεροπορικές Χρεώσεις και από το ΤΕΑΑ να προσαρμοστεί λόγω της εξάντλησης του Μεταφερόμενου Ποσού. Αυτό θα έχει ως συνέπεια, τα ετήσια κέρδη από τις Αεροπορικές Δραστηριότητες να ευθυγραμμιστούν με την απόδοση 15% επί του Κεφαλαίου Αεροπορικών Δραστηριοτήτων που ορίζει το ρυθμιστικό πλαίσιο του ΔΑΑ, ωστόσο το πρόγραμμα αύξησης Κεφαλαίου Αεροπορικών Δραστηριοτήτων μέσω του Προγράμματος Επανεπένδυσης Μερίσματος (Scrip Dividend) θα ενισχύσει σταδιακά την κερδοφορία του τομέα αυτού.

Στον τομέα των Μη Αεροπορικών Δραστηριοτήτων, αναμένουμε να συνεχιστεί η ισχυρή δυναμική της επιτυχημένης στρατηγικής «Best of Greece» στις εμπορικές δραστηριότητες. Με αυτό το δεδομένο, αναμένουμε οριακή άνοδο στα έσοδα ανά επιβάτη, λόγω των περιορισμών που αντιμετωπίζουμε στους εμπορικούς χώρους, μέχρι τη σταδιακή ολοκλήρωση των εμπορικών χώρων του Προγράμματος Επέκτασης Αεροδρομίου. Όπως αναμένεται, τα έσοδα από τις Υπηρεσίες Στάθμευσης Οχημάτων το 2025 θα αντιμετωπίσουν μια ήπια πίεση λόγω της κατασκευής του πολυώροφου χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων που εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει εντός του β’ τριμήνου, γεγονός που θα αντισταθμιστεί εν μέρει από στοχευμένα μέτρα, μεταξύ των οποίων και ανάπτυξη πρόσθετων υπαίθριων θέσεων στους υφιστάμενους χώρους στάθμευσης.

Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε πρόσθετους πόρους για την επίτευξη βέλτιστων επιπέδων εξυπηρέτησης, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα την περιορισμένη προοπτική βελτίωσης του ποσού των λειτουργικών εξόδων ανά επιβάτη (εξαιρουμένου του μεταβλητού μέρους της αμοιβής για τη χορήγηση δικαιωμάτων). Η ισχυρή κίνηση και οι οικονομικές επιδόσεις του 2024 που οδήγησαν στην ταχύτερη χρήση του Μεταφερόμενου Ποσού θα συμπιέσει ελαφρώς το προσαρμοσμένο περιθώριο EBITDA σε σχέση με τα αποτελέσματα του 2024. Παρόλο που αναμένουμε να επιτύχουμε περιθώριο προσαρμοσμένου EBITDA άνω του 60% τα επόμενα έτη – ιδίως καθώς θα εξελίσσεται και σταδιακά θα ολοκληρώνεται το Πρόγραμμα Επέκτασης Αεροδρομίου – αναμένουμε 1 έως 2 έτη συμπίεσης του περιθωρίου προσαρμοσμένου EBITDA κατά περίπου 100 μονάδες βάσης κάτω από τον στόχο μας του 60%+ στη διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου. Επιπλέον, προβλέπουμε κέρδη μετά από φόρους για το 2025 και το 2026 της τάξης των 200 εκατ. ευρώ ετησίως, συμπεριλαμβανομένου του οφέλους από το εναπομείναν Μεταφερόμενο Ποσό, το οποίο αναμένουμε να εξαντληθεί πλήρως κατά τη διάρκεια του 2025, ενώ θετική επίπτωση θα έχει η απόδοση των πρόσθετων επενδύσεων σε Αεροπορικές Δραστηριότητες.

Ο ΔΑΑ ανακοίνωσε τον Οκτώβριο του 2024 ότι εξασφάλισε τραπεζική χρηματοδότηση ύψους περίπου 800 εκατ. ευρώ για τη στήριξη του Προγράμματος Επέκτασης Αεροδρομίου. Τα υπόλοιπα κεφάλαια θα εξασφαλιστούν μέσω των κεφαλαίων που θα αντληθούν από την αύξηση του κεφαλαίου των Αεροπορικών Δραστηριοτήτων από την εφαρμογή του Προγράμματος Επανεπένδυσης Μερίσματος (Scrip Dividend) και θα συμπληρωθούν από πρόσθετη δανειακή χρηματοδότηση. Ο ΔΑΑ παραμένει συνεπής στο στόχο διατήρησης μιας υγιούς χρηματοοικονομικής θέσης με καθαρό χρέος προς EBITDA στο εύρος 2,0x έως 3,0x κατά τη διάρκεια του επενδυτικού κύκλου του Προγράμματος Επέκτασης Αεροδρομίου χωρίς να υπερβεί το 3,5x.

Τέλος, παραμένουμε προσηλωμένοι στον στόχο για μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα έως το 2025 για τις Άμεσες (Πεδίο 1 – Scope 1) και Έμμεσες (Πεδίο 2 – Scope 2) Εκπομπές Αερίων του Θερμοκηπίου από την ηλεκτρική ενέργεια (Οδικός Χάρτης «Route 2025»). Η κατασκευή του φωτοβολταϊκού πάρκου 35,5MW, που περιλαμβάνει σύστημα αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρία 82MWh, εξελίσσεται σύμφωνα με τον προγραμματισμό. Παράλληλα, συνεχίζονται οι ενέργειες για την ηλεκτροκίνηση του στόλου των οχημάτων και την αντικατάσταση της κατανάλωσης φυσικού αερίου με αντλίες θερμότητας, ενισχύοντας τη βιώσιμη ανάπτυξη του αεροδρομίου.

 

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας