Connect with us

Πράσινη Ενέργεια-ΑΠΕ

Ισότιμη μεταχείριση των αιολικών με τους θερμικούς σταθμούς ζητά η ΕΛΕΤΑΕΝ

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

ΕΛΕΤΑΕΝ επιστημονική ένωση για την αιολική ενέργεια

Ισότιμη μεταχείριση στην αδειοδότηση των αιολικών πάρκων ζητά η Ελληνική Επιστημονική Ένωση για την Αιολική Ενέργεια (ΕΛΕΤΑΕΝ) δεδομένου πως σύμφωνα με τα ισχύοντα, οι θερμικοί σταθμοί απολαμβάνουν πολύ ευνοϊκότερο καθεστώς.

Όπως υπογραμμίζει σε σχετικό δελτίο Τύπου η ΕΛΕΤΑΕΝ, απαιτείται συστηματική δουλειά για την επιτάχυνση της αδειοδότησης των Α.Π.Ε. αλλά και μερικές άμεσες ενέργειες που θα στείλουν τα ορθά μηνύματα: Την άμεση κατάργηση του τέλους διακράτησης αδειών παραγωγής και την κατά προτεραιότητα επιτάχυνση των διαδικασιών τροποποίησης της αδειοδότησης Α.Π.Ε. που έχουν υπογράψει ΣΕΔΠ ή είναι υπό κατασκευή, ζητά η ΕΛΕΤΑΕΝ ως δύο βραχυπρόθεσμα μέτρα για το πλαίσιο αδειοδότησης των έργων Α.Π.Ε.

Το συνολικό αυτό πλαίσιο είναι πιο ασφυκτικό σε σχέση με αυτά που ισχύουν για τους θερμικούς σταθμούς.

Μετά και τις πρόσφατες αδειοδοτήσεις νέων θερμικών σταθμών στην Ελλάδα, υπάρχουν 20 θερμικοί σταθμοί συνολικής ισχύος 8.210MW που διαθέτουν άδεια παραγωγής και οι οποίοι δεν έχουν τεθεί σε λειτουργία ούτε κατασκευάζονται.

Οι 18 σχεδιάζονται με καύσιμο Φυσικό Αέριο και έχουν συνολική αδειοδοτημένη ισχύ 7.300 MW και οι 2 με καύσιμο Λιγνίτη με συνολική αδειοδοτημένη ισχύ 910MW.

Οι θερμικοί σταθμοί στην Ελλάδα έχουν πολύ πιο ευνοϊκό καθεστώς αδειοδότησης από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (Α.Π.Ε.).

Ενδεικτικά:

– Λαμβάνουν άδεια παραγωγής σε ελάχιστους μήνες. Ταχύτερα από το 1/3 του χρόνου που απαιτείται για τις Α.Π.Ε.

– Δεσμεύουν ηλεκτρικό χώρο στο δίκτυο χωρίς να απαιτείται να έχουν λάβει προηγουμένως περιβαλλοντική άδεια ΑΕΠΟ, όπως οι Α.Π.Ε.

– Για τη δέσμευση του ηλεκτρικού χώρου δεν απαιτείται η χορήγηση εγγυητικής επιστολής, όπως απαιτείται για τις Α.Π.Ε.

– Δεν φορολογούνται για τα χρόνια που καθυστερεί η υλοποίησή τους, όπως συμβαίνει με τους σταθμούς Α.Π.Ε. που υποχρεώνονται να καταβάλουν κάθε έτος το επαχθές τέλος διακράτησης άδειας παραγωγής.

– Αν οι ανωτέρω 20 θερμικοί σταθμοί, υποχρεώνονταν να καταβάλουν αυτό το τέλος όπως και τα αιολικά πάρκα, θα είχαν ήδη καταβάλει 19,3 εκατομμύρια ευρώ.

Η ΕΛΕΤΑΕΝ προσδοκά ότι η νέα Κυβέρνηση θα εργαστεί συστηματικά για την ριζική απλοποίηση του αδειοδοτικού πλαισίου των Α.Π.Ε. Δεν υπάρχουν μαγικές και άμεσες λύσεις. Χρειάζεται συστηματική δουλειά σε πνεύμα εμπιστοσύνης και συνεργασίας με τον κλάδο ώστε σε ελάχιστους μήνες να υπάρχουν απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα.

Χρειάζονται όμως επίσης μερικές άμεσες ενέργειες που θα στείλουν τα ορθά μηνύματα.

Ενδεικτικά:

– Να νομοθετηθεί η κατάργηση του τέλους διακράτησης αδειών παραγωγής.

Πέραν του γεγονότος ότι κάτι τέτοιο δεν υφίσταται για τους θερμικούς σταθμούς, το σημαντικότερο είναι ότι το τέλος αυτό αποτελεί μια επαχθή φορολόγηση των επιχειρήσεων: Οι Α.Π.Ε. ποινολογούνται κάθε έτος, για όσο χρόνο δεν μπορεί να ολοκληρωθεί η αδειοδότησή τους, εξαιτίας -προφανώς- του περίπλοκου και αναποτελεσματικού αδειοδοτικού πλαισίου και του τρόπου που αυτό εφαρμόζεται από την Πολιτεία.

– Να δοθεί προτεραιότητα στην επιτάχυνση των διαδικασιών που αφορούν τα πλέον ώριμα αιολικά πάρκα που έχουν υπογράψει ΣΕΔΠ ή είναι υπό κατασκευή, τα οποία στο πλαίσιο της βελτιστοποίησης του σχεδιασμού πρέπει να τροποποιήσουν την αδειοδότησή τους.

– Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η διαδικασία τροποποίησης των υπογεγραμμένων Συμβάσεων Σύνδεσης που πρέπει να απλοποιηθεί ριζικά και να επιταχυνθεί.

image_pdfimage_print

Εταιρικά Nέα

Σημαντική ενίσχυση του χαρτοφυλακίου Αιολικών Πάρκων της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στις ΗΠΑ

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Γιώργος Περιστέρης Πρόεδρος ΤΕΡΝΑ

Σε σημαντική ενίσχυση του χαρτοφυλακίου αιολικών πάρκων του Ομίλου ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ στις ΗΠΑ οδηγεί η ολοκλήρωση δύο σημαντικών επενδύσεων στην περιοχή του Τέξας.

Συγκεκριμένα, σε εμπορική λειτουργία έχει τεθεί πλέον το αιολικό πάρκο «Gopher Creek» (Fluvanna 2) στην περιοχή Borden County του Τέξας, η ισχύς του οποίου ανέρχεται σε 158 MW. Η ανάπτυξη του έργου ξεκίνησε το δεύτερο εξάμηνο του 2018, ολοκληρώθηκε σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί και πλέον βρίσκεται σε πλήρη εμπορική λειτουργία.

Παράλληλα, ολοκληρώθηκαν επιτυχώς οι διαδικασίες για την εξαγορά του αιολικού πάρκου «Bearkat», στο Glasscock County του Τέξας. Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο αιολικό πάρκο, εγκατεστημένης ισχύος 200 MW, βρίσκεται σε λειτουργία ήδη από τον Ιανουάριο του 2018.

Τα δύο νέα αιολικά πάρκα ανεβάζουν τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ του Ομίλου ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ στις ΗΠΑ στα 651 MW. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία λειτουργεί ακόμα δύο αιολικά πάρκα στις ΗΠΑ, ένα ισχύος 138 MW στην περιοχή Elmore County του Idaho κι ένα ισχύος 155 MW στην περιοχή Scurry County του Τέξας (Fluvanna 1).

Ο Πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ κ. Γιώργος Περιστέρης δήλωσε σχετικά:

«Ανταποκρινόμενοι απολύτως στις δεσμεύσεις που είχαμε αναλάβει απέναντι στους μετόχους και τους συνεργάτες μας ολοκληρώσαμε με επιτυχία κι εντός του καθορισμένου χρονοδιαγράμματος δύο ακόμα σημαντικές επενδύσεις στην αγορά των ΗΠΑ.

Η συνολική ισχύς των αιολικών πάρκων που λειτουργούμε στις ΗΠΑ ανέρχεται πλέον σε 651 MW. Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ αποτελεί τον μεγαλύτερο επενδυτή σε έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ελλάδα, αλλά και τη μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία διεθνώς στον τομέα της παραγωγής καθαρής ενέργειας.

Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε δυναμικά τις επενδύσεις μας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ώστε σύντομα να ξεπεράσουμε και τον στόχο των 2.000 MW, που έχουμε πλέον θέσει».

Συνολικά, η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ λειτουργεί, κατασκευάζει ή έχει πλήρως αδειοδοτήσει 1.512 MW εγκαταστάσεων ΑΠΕ στην Ευρώπη και την Αμερική. Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του Ομίλου ανέρχεται πλέον σε 1.390 MW. Συγκεκριμένα, ο Όμιλος έχει εγκαταστήσει 607 MW στην Ελλάδα, 651 MW στις ΗΠΑ και 132 MW στην Ν.Α. Ευρώπη. Επόμενος στόχος της εταιρείας είναι να προσεγγίσει το μέγεθος των 2.000 MW έργων ΑΠΕ σε λειτουργία.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Πράσινη Ενέργεια-ΑΠΕ

Υπό ολοκλήρωση δύο αιολικά πάρκα 76,8 MW στη Δυτ. Μακεδονία από την ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Φίλιππος Παναγόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Εργασίες τοποθέτησης ανεμογεννητριών

Στην τελική ευθεία εισέρχεται το project αιολικών πάρκων που αναπτύσσει η ΕΛΛΑΚΤΩΡ στο Άσκιο Κοζάνης, το οποίο διοικητικά υπάγεται στο Δήμο Βοΐου, στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Πιο συγκεκριμένα στο όρος Άσκιο κατασκευάζονται 2 αιολικά πάρκα, το Ανατολικό και Δυτικό Άσκιο, με εγκατεστημένη ισχύ 36,6 MW και 40,2 MW αντίστοιχα. Μάλιστα, τα εν λόγω έργα «πράσινης» ενέργειας εντάσσονται στα πλαίσια ενός ευρύτερου επενδυτικού σχεδίου, το οποίο συνολικά αγγίζει τα 195,6 MW ισχύος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com οι μονάδες αιολικής ενέργειας στο Άσκιο αναμένεται να ολοκληρωθούν και να συνδεθούν με το Σύστημα Μεταφοράς πριν το τέλος του 2019, παράγοντας στο εξής 173 GWh «καθαρής» ενέργειας σε ετήσια βάση.

Αυτή την περίοδο πραγματοποιούνται παραλαβές τμημάτων ανεμογεννητριών της Vestas, οι οποίες από το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης και διαμέσου του αυτοκινητοδρόμου της Εγνατίας Οδού θα φτάσουν στον τελικό τους προορισμό, μία διαδικασία αρκετά σύνθετη που απαιτεί ακρίβεια, συντονισμό και συνεργασία με όσους εμπλέκονται στο έργο της μεταφοράς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα παραπάνω έργα αναμένεται να δώσουν ουσιαστική ώθηση στην Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας όσον αφορά την απαραίτητη στροφή που πρέπει να πραγματοποιηθεί σε επενδύσεις ήπιων μορφών ενέργειας. Ενδεικτικά, η εγκατεστημένη ισχύς αιολικών στην Περιφέρεια για το Α’ εξάμηνο, σύμφωνα με τον ΔΑΠΕΕΠ, ανήλθε μόλις σε 61,3 MW, μέγεθος που θα υπερδιπλασιαστεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

Οι ΑΠΕ «ατμομηχανή» για τον ΕΛΛΑΚΤΩΡ σύμφωνα με τα στοιχεία του Α’ εξαμήνου

Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που εξέδωσε ο Όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ για το Α’ εξάμηνο, ο κύκλος εργασιών του κλάδου των ΑΠΕ βρίσκεται σε άνθηση εφόσον ανήλθε σε 33,1 εκατ. ευρώ έναντι 29,4 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο του έτους 2018, παρουσιάζοντας αύξηση 12,7%.

Τα δε κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 14,2 εκατ. ευρώ έναντι 10,3 εκατ. ευρώ του πρώτου εξαμήνου 2018 και τα κέρδη μετά από φόρους σε 12,1 εκατ. ευρώ έναντι 7,4 εκατ ευρώ.

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019 ανήλθε σε 364,5 GWh, αυξημένη κατά 10,6% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2018, γεγονός που οφείλεται στο συνδυασμό αυξημένης εγκατεστημένης ισχύος (8,3%) και ευνοϊκότερων μετεωρολογικών συνθηκών (2,3%).

Το σύνολο της εγκατεστημένης ισχύος του κλάδου ΑΠΕ στο Α’ εξάμηνο ανήλθε σε 295,5 MW. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η εταιρεία διαθέτει 283,54 MW έργων ΑΠΕ (κυρίως Αιολικά Πάρκα) σε διάφορα στάδια αδειοδοτικής διαδικασίας ενώ δύο αιολικά πάρκα εγκατεστημένης ισχύος 88,2 MW βρίσκονταν σε αρχικό στάδιο υλοποίησης.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Οι απόψεις της ΕΛΕΤΑΕΝ για το Αναπτυξιακό Πολυνομοσχέδιο

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

ΕΛΕΤΑΕΝ επιστημονική ένωση για την αιολική ενέργεια

Επιστολή στον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. A. Γεωργιάδη και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κ. Χατζηδάκη απέστειλε η ΕΛΕΤΑΕΝ για το Αναπτυξιακό Πολυνομοσχέδιο που τέθηκε σε διαβούλευση.

Το Πολυνομοσχέδιο κινείται σε ορθή κατεύθυνση. Λόγω της φύσης και των ιδιαιτεροτήτων των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ειδικά σε αιολικά πάρκα, η ΕΛΕΤΑΕΝ επικεντρώθηκε σε μερικές μόνο από τις διατάξεις του, που αφορούν τον κλάδο της αιολικής ενέργειας:

Η θέσπιση του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη είναι σημαντική. Ο χάρτης πρέπει να εμπλουτισθεί με πληροφορίες και δεδομένα που θα βοηθούν στην αποτελεσματική εφαρμογή του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου των Α.Π.Ε.

Η ΕΛΕΤΑΕΝ αξιολογεί ως εξαιρετικά θετική τη διάταξη σύμφωνα με την οποία δεν επιτρέπεται άρνηση αδειοδότησης της οποιασδήποτε επενδυτικής ή κατασκευαστικής δραστηριότητας στη βάση γεωχωρικών δεδομένων που δεν συμπεριλαμβάνονται στον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη.

Αναφορικά με την περιβαλλοντική αδειοδότηση και τις τροποποιήσεις του ν.4014/2011, οι παρατηρήσεις της ΕΛΕΤΑΕΝ αφορούν κυρίως την αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων που καθορίζονται με το Πολυνομοσχέδιο.

Πέραν αυτών, η ΕΛΕΤΑΕΝ προσδοκά σε στενή συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία ώστε να εφαρμοσθούν διαδικασίες αδειοδότησης που θα ενσωματώνουν μερικές βασικές αρχές, ιδιαίτερα σημαντικές για τις αιολικές επενδύσεις όπως:

– Η ανάγκη ευελιξίας και απλοποίησης των διαδικασιών τροποποίησης του σχεδιασμού του αιολικού πάρκου μετά την ΑΕΠΟ, εντός τους ευρύτερου αδειοδοτημένου πολυγώνου,

– Η ανάγκη να υπάρχουν και να τηρούνται ρητές και αποκλειστικές προθεσμίες,

– Η ανάγκη τυποποίησης των γνωμοδοτήσεων των επί μέρους υπηρεσιών που θα πρέπει να γνωμοδοτούν αποκλειστικά εντός των αρμοδιοτήτων τους.

Η ΕΛΕΤΑΕΝ είναι έτοιμη με επεξεργασμένες και ώριμες προτάσεις να συμμετέχει ενεργά και δημιουργικά σε διάλογο με την Κυβέρνηση, προκειμένου να βελτιστοποιηθεί όλο το φάσμα των διαδικασιών αδειοδότησης και ανάπτυξης των αιολικών επενδύσεων.

Εκτός από αυτονόητη ανάγκη, η βελτιστοποίηση αυτή αποτελεί νομική υποχρέωση αφού πλέον, σύμφωνα με τη νέα Οδηγία RED II για τις Α.Π.Ε., ο χρόνος οδειοδότησης πρέπει να κατέλθει σε 2 έτη (με δυνατότητα παράτασης ενός έτους).

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα