Connect with us

Φυσικό Αέριο-LPG

Στενή συνεργασία Ελλάδας – Αιγύπτου στα ενεργειακά – Κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου – Τι άλλο προβλέπεται

Δημοσιεύθηκε

στις

Φωτογραφία αρχείου - Design by Canva
Φωτογραφία αρχείου - Design by Canva

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, υπέγραψε με τον Υπουργό Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου, Tarek El Molla, σήμερα, Πέμπτη 25 Νοεμβρίου, στο Κάιρο, Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) για τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας – Αιγύπτου στον τομέα του φυσικού αερίου.
Η συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών προβλέπει την επέκταση της διμερούς συνεργασίας στην ενέργεια στους εξής τρεις τομείς:

• Την εμπορία LNG.
• Την εξερεύνηση και παραγωγή φυσικού αερίου.
• Την προοπτική διασύνδεσης των συστημάτων φυσικού αερίου των δύο χωρών, με την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού.

Η στενότερη συνεργασία των δύο χωρών στην ενέργεια συμφωνήθηκε στη συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην Αθήνα τον Νοέμβριο του 2020 με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Abdel Fattah El – Sisi και επιβεβαιώθηκε στην επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Κάιρο τον περασμένο Ιούνιο.
Οι τρεις τομείς συνεργασίας στο φυσικό αέριο που περιλαμβάνονται στο MoU, αποτέλεσαν αντικείμενο της κοινής Επιτροπής Ελλάδας – Αιγύπτου, η οποία συστάθηκε τον Απρίλιο του 2021 κατόπιν κοινής απόφασης του Έλληνα Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Αιγύπτιου Υπουργού Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων.
Το Μνημόνιο Κατανόησης των δύο Υπουργείων ανοίγει τον δρόμο για την υπογραφή εξειδικευμένων συμφωνητικών στους τρεις τομείς συνεργασίας, ανάμεσα σε ελληνικές και αιγυπτιακές εταιρείες, όπως τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, την ΕΔΕΥ και τη ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων.
Στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου, ο κ. Σκρέκας συμμετείχε, επίσης, στις εργασίες της 6ης Υπουργικής Συνόδου του Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (East Mediterranean Gas Forum). Συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα (COP 26), καθώς και οι μακροπρόθεσμοι στρατηγικοί στόχοι του Φόρουμ.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Το Μνημόνιο Κατανόησης ανάμεσα στη χώρα μας και την Αίγυπτο αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την εμβάθυνση της στρατηγικής μας σχέσης, η οποία συνιστά παράγοντα σταθερότητας, ασφάλειας και ευημερίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η συμφωνία αναβαθμίζει τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας ως διαμετακομιστικού κόμβου φυσικού αερίου για ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, εξασφαλίζοντας την επάρκεια εφοδιασμού και τη διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων. Ο ρόλος του φυσικού αερίου τα επόμενα έτη θα είναι εξαιρετικά κρίσιμος, ενόψει της πράσινης μετάβασης και της εμβληματικής μεταρρύθμισης της απολιγνιτοποίησης του ενεργειακού μας μείγματος. Η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας με την Αίγυπτο, η οποία διαθέτει πλούσια τεχνογνωσία στην έρευνα και παραγωγή φυσικού αερίου, θα ωφελήσει σημαντικά και τις ελληνικές εταιρείες, όπως τη ΔΕΠΑ και την ΕΔΕΥ».

Με παρουσία της Ελλάδας, άρχισαν σήμερα το πρωί στο Κάιρο οι εργασίες της 6ης Υπουργικής Συνάντησης των χωρών που συμμετέχουν στο Φόρουμ της ΝΑ Μεσογείου για το Φυσικό Αέριο.

«Το East Med Gas Forum είναι ένα φόρουμ που δίνει τη δυνατότητα σε χώρες -που βρέχονται από την Μεσόγειο και αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα, που έχουν να κάνουν με την κλιματική αλλαγή αλλά και με την ενεργειακή επάρκεια σε ό,τι αφορά τη διάθεση του φυσικού αερίου- να συζητούν και να βρίσκουν τρόπους, έτσι ώστε να κάνουμε τις κοινωνίες μας πιο ανθεκτικές, πιο βιώσιμες, πιο ανταγωνιστικές απέναντι βέβαια στις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης», τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας. Παράλληλα, τόνισε ότι σήμερα η Ελλάδα θα ενισχύσει έτι περαιτέρω τη συνεργασία της με την Αίγυπτο με την υπογραφή διμερούς μνημονίου για «τη διερεύνηση δυνατότητας κατασκευής ενός απευθείας υποθαλάσσιου φυσικού αγωγού Αιγύπτου – Ελλάδος».

Ο κ. Σκρέκας εξήγησε ότι με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Τάρεκ Ελ Μόλα, θα υπογραφεί «κοινό μνημόνιο συνεργασίας με την Αίγυπτο, όπου θα περιλαμβάνονται θέματα συνεργασίας που έχουν να κάνουν με τη διερεύνηση δυνατότητας κατασκευής ενός απευθείας υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου Αιγύπτου – Ελλάδος, τη δυνατότητα μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου από Αίγυπτο στην Ελλάδα, και βέβαια τη δυνατότητα να συνεργαστούμε σε θέματα έρευνας και ανάπτυξης πεδίων φυσικού αερίου. Το μνημόνιο συνεργασίας που θα συνυπογράψουμε με τον καλό συνάδελφο Τάρεκ Ελ Μόλλα ενδυναμώνει ακόμη περισσότερο τη στρατηγική σχέση Ελλάδος και Αιγύπτου, η οποία έχει ξεκινήσει, έχει αναπτυχθεί και ήδη αποδίδει καρπούς».

Advertisement

Όπως μάλιστα επισήμανε ο υπουργός, «αυτό είναι σε συνέχεια των συναντήσεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αιγυπτίου Προέδρου ‘Αμπντελ Φατάχ αλ Σίσι. Είχαμε έρθει στην Αίγυπτο πριν από μερικούς μήνες. Και εκεί είχαν τεθεί οι βάσεις αυτής της σπουδαίας και σημαντικής στρατηγικής συνεργασίας σε ό,τι αφορά τον τομέα της ενέργειας. Και έτσι ερχόμαστε σήμερα -μετά την προηγούμενη συνάντηση που είχαμε κάνει με τον ομόλογό μου, τον Υπουργό Ηλεκτρικής Ενέργειας για τη διερεύνηση της δυνατότητας κατασκευής μιας υποθαλάσσιας ηλεκτρικής διασύνδεσης Αιγύπτου – Ελλάδας- σε ένα επόμενο στάδιο, σε μία επόμενη φάση, και συζητάμε τη δυνατότητα της άμεσης συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου και στον τομέα του φυσικού αερίου».

Advertisement
 SINTECNO
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Facebook

Advertisement

Ετικέτες

Advertisement

δημοφιλη θεματα