Βαγγέλης
Θάνος

Ζεστό είναι το ενδιαφέρον των επενδυτών για μονάδες που αφορούν σε αποθήκευση ενέργειας. Έχει γίνει πλέον αντιληπτό πως οι επενδυτές κινούνται δυναμικά στο χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Γεγονός που καθρεφτίζεται στις κινήσεις τους για απόκτηση αδειών παραγωγού ενέργειας και σε δεύτερη φάση στην υλοποίηση των έργων.
Στο ίδιο μήκος κύματος φαίνεται πως βρίσκεται και η “αγορά” για τη δημιουργία μονάδων που θα αποθηκεύουν ηλεκτρική ενέργεια οι οποία θα παράγεται ως επί το πλείστον από ΑΠΕ.

Είναι σχεδόν βέβαιο πως τα έργα για μονάδες αποθήκευση ενέργειας θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής , η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδέχεται να χρειαστεί να αυξήσει την αποθήκευση ενέργειας έως και έξι φορές ούτως ώστε να πετύχει τους κλιματικούς στόχους που έχει θέσει για το 2050.

Με βάσει όλα τα παραπάνω, ακόμα τέσσερις εταιρείες αιτήθηκαν και έλαβαν από τη ΡΑΕ οκτώ άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση Συσσωρευτών Αποθήκευσης, συνολικής ισχύος 481 MW.

Η κατανομή

Πιο συγκεκριμένα, τρεις άδειες συνολικής ισχύος 125 MW (50-50-25) έλαβε η εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ. Το σχέδιο αναφέρει πως οι μονάδες θα εγκατασταθούν στο Δήμο Κορδελιού-Ευόσμου, στη θέση «Βιομηχανικές εγκαταστάσεις ΕΛ.ΠΕ. Θεσσαλονίκης».

Επίσης, τρεις άδειες έλαβε και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή συνολικής ισχύος 250 MW (150-50-50). Το πλάνο της εταιρείας κάνει λόγο για κατασκευή των μονάδων στο δήμο Αμφίκλειας-Ελάτειας, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, στη θέση “Αλεπότρυπες 1” , “Αλεπότρυπες 2” και “Αλεπότρυπες 3”. Οι άδειες έχουν διάρκεια 35 χρόνια.

Ακόμα μια άδεια έλαβε η εταιρεία με την επωνυμία ΕΚ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ Ι.Κ.Ε. Η μέγιστη ισχύς της μονάδας είναι 100 MW και η διάρκεια της άδειας ανέρχεται στα 35 έτη. Η μονάδα θα υλοποιηθεί στη θέση «Ταξιάρχες» του Δήμου Φαλκαδόνας, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Η τελευταία άδεια χορηγήθηκε στη MES ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΕ, για Μονάδα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας αποτελούμενη από Συσσωρευτές Αποθήκευσης ισχύος 6MW. Η κατασκευή της μονάδας θα γίνει , στη θέση «Ξαστεριά», του Δήμου Δελφών, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Τα οφέλη της αποθήκευσης

Η ηλεκτρική ενέργεια μπορεί να αποθηκεύεται, ώστε να χρησιμοποιείται μεταγενέστερα όποτε παρουσιαστεί ανάγκη. Συνήθως σε ημέρες με ακραίες θερμοκρασίες είτε είναι πολύ υψηλές ή χαμηλές.
Επιπλέον οι τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας αποτελούν έναν ασφαλή τρόπο αντιμετώπισης των ανισορροπιών που προκαλούνται από την αύξηση του μεριδίου των μεταβλητών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η ηλιακή και η αιολική, στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.

Τέλος, η παραγόμενη από ανανεώσιμες πηγές ηλεκτρική ενέργεια, μπορεί να συμβάλλει στη μείωση των εκπομπών αέριων ρύπων καθώς η παραγωγή και η χρήση ενέργειας ευθύνονται για το 79% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στην ΕΕ.

Πως λειτουργούν

Οι συσσωρευτές αποθηκεύουν ηλεκτρική ενέργεια σε χημική μορφή και μετατρέπουν την ενέργεια αυτή σε ηλεκτρισμό. Οι συσσωρευτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για βραχυπρόθεσμη αποθήκευση ενέργειας, για διαστήματα ωρών και ημερών, παραδείγματος χάριν για τη μεταβαλλόμενη ημερήσια αιχμή της ζήτησης. Για παράδειγμα να ενισχύσουν το σύστημα τις ώρες αιχμής που η ζήτηση είναι αυξημένη και να τεθούν εκτός λειτουργίας  τις βραδινές ώρες που πέφτει η ζήτηση.

Ωστόσο, παρουσιάζουν και μειονεκτήματα καθώς μετά τη φόρτιση, δεν μπορούν να διατηρήσουν την αποθηκευμένη ενέργεια για εβδομάδες ή μήνες χωρίς σοβαρές απώλειες. Ήδη οι κατασκευαστές επεξεργάζονται εναλλακτικές λύσεις, όπως τους συσσωρευτές λιθίου στερεάς κατάστασης με στόχο να μειώσουν τα μειονεκτήματα που παρουσιάζουν .

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV