Βαγγέλης
Θάνος

Με αμείωτο ρυθμό προχωρούν οι εργασίες της ΔΕΔΑ για την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου. Όπως έγραψε πριν από λίγες ημέρες το ypodomes.com η εταιρεία έχει σε πλήρη εξέλιξη τις εργασίες σε Δήμους της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και της Κεντρικής Μακεδονίας.

Όσον αφορά συνολικότερα την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, η ΔΕΔΑ έχει στο πρόγραμμα την ανάπτυξη του δικτύου κατά 360 χλμ. Αυτό μεταφράζεται σε επενδύσεις που ξεπερνούν τα 60 εκατομμύρια ευρώ.

Την ίδια στιγμή που το σχέδιο για τις δύο περιφέρειες προχωράει με καλούς ρυθμούς, η ΔΕΔΑ ανοίγει μέτωπο και στη Δυτική Ελλάδα.

Περιφέρεια Ηπείρου

Πιο συγκεκριμένα , όσον αφορά την Περιφέρεια Ηπείρου υπήρξε μια μικρή καθυστέρηση στο χρονοδιάγραμμα. Όπως έγραψε το ypodomes. Com o πρώτος διαγωνισμός για την Ήπειρο, που προκηρύχθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου και αφορούσε την ανάπτυξη δικτύων στις πόλεις Αρτα, Πρέβεζα, Ηγουμενίτσα βγήκε άγονος. Ο προϋπολογισμός των έργων για τις τρεις πόλεις έφτανε στα 6,7 εκατ. ευρώ (αξία χωρίς ΦΠΑ 5,47 εκατ.).

Ωστόσο η εταιρεία επανήλθε με ένα έξυπνο “τρικ” καθώς σχεδίασε εκ νέου τον διαγωνισμό και τον έσπασε σε τρεις ξεχωριστούς, ένας για κάθε πόλη. Σύμφωνα με πηγές κοντά στο θέμα , τις επόμενες ημέρες αναμένεται να προκηρυχθούν τρεις νέοι διαγωνισμοί για την Άρτα, την Πρέβεζα και την Ηγουμενίτσα. Η νέα μορφή του διαγωνισμού θα επιτρέψει μεγαλύτερη ευελιξία και την αποδέσμευση της μιας πόλης από την άλλη ώστε οι διαδικασίες να προχωρούν ξεχωριστά και να μην επηρεάζεται η μία περίπτωση από την άλλη.

Στον αντίποδα, τα πράγματα όσον αφορά τα Ιωάννινα, τη μεγαλύτερη πόλη της Περιφέρειας είναι πολύ πιο προχωρημένα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο διαγωνισμός έχει ολοκληρωθεί, εχει προκύψει ο ανάδοχος και είναι θέμα ημερών η επίσημη ανακοίνωση που θα σηματοδοτήσει το στήσιμο των εργοταξίων στην πόλη.

Τροφοδοσία των Ιωαννίνων

Όσον αφορά τα Ιωάννινα, μια πόλη-κλειδί για την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας στο αναθεωρημένο δεκαετές πρόγραμμα για την περίοδο 2022 – 2031, ο ΔΕΣΦΑ, προκρίνει το σενάριο η πόλη να τροφοδοτείται μέσω φορτίων υγροποιημένου αερίου από την Ηγουμενίτσα.

Σύμφωνα με τα σενάρια που εξέτασε ο διαχειριστής η λύση να προμηθεύεται η περιοχή των Ιωαννίνων ΥΦΑ από την Ηγουμενίτσα, είναι λιγότερο κοστοβόρα , από τη λύση να λαμβάνει αέριο μέσω αγωγού από τη Ρεβυθούσα.

Ο Διαχειριστής εξετάζει την δυνατότητα τροφοδότησης της περιοχής μέσω εναλλακτικών λύσεων, οι οποίες περιλαμβάνουν συνδυασμό αγωγού και SSLNG με στόχο την επίτευξη αποδοτικότερης και ταχύτερης τροφοδοσίας της περιοχής.

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Τέλος, οι τρεις πόλεις που μετρούν αντίστροφα για την έναρξη των εργασιών είναι η Πάτρα, ο Πύργος και το Αγρίνιο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, όλα έχουν μπει στην τελική ευθεία και έχει βγει και ανάδοχος των έργων. Το μόνο που εκκρεμεί είναι η έγκριση των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ώστε να υπογραφεί η σύμβαση η οποία έχει περάσει από το ελεγκτικό συνέδριο και να ξεκινήσουν τα έργα ανάπτυξης του δικτύου. Η ολοκλήρωση των τυπικών διαδικασιών θα επιτρέψει και την ανακοίνωση των αναδόχων των έργων.

Το σχέδιο προβλέπει την επέκταση του δικτύου κατά 220 χλμ με 10.000 αρχικούς ωφελούμενους. Ο προϋπολογισμός του έργου για τις τρεις πόλεις της Δυτικής Ελλάδας ξεπερνάει τα 50 εκατ. ευρώ.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV