Νίκος
Καραγιάννης

 

Στην ένταξη στο Ε.Π. «Ήπειρος 2014-2020»,  δύο ακόμη σημαντικών έργων για την προστασία του περιβάλλοντος και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Ηπείρου και συγκεκριμένα των Δήμων Νικολάου Σκουφά της Π.Ε. Άρτας και Ζηρού της Π.Ε. Πρέβεζας, αναφέρθηκαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης και οι Δήμαρχοι κ. κ.  Ευστάθιος Γιαννούλης και Νικόλαος Καλαντζής αντίστοιχα.

Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, μεταξύ άλλων δήλωσε τα εξής:

«Ως Περιφέρεια Ηπείρου με τη συνεργασία όλων των Δήμων, θεωρούμε ότι έχουμε υποχρέωση σε αυτό τον Άξονα, (του Περιβάλλοντος) να δουλέψουμε τα μέγιστα. Δεν νοείται προστασία του Περιβάλλοντος χωρίς έργα αποχέτευσης και βιολογικών καθαρισμών, δεν νοείται τουρισμός χωρίς τέτοια έργα. Όπως έχω πει και στο παρελθόν, για μας το πρώτο που πρέπει να γίνει στον Αμβρακικό είναι να θωρακιστεί από όλες τις μεριές με τις αποχετεύσεις και τους βιολογικούς καθαρισμούς, ώστε να μη καταλήγει τίποτε και να ρυπαίνει  τον κόλπο.

Θέλω να ευχαριστήσω τους δύο δημάρχους γιατί με τα δύο έργα λύνουμε συγκεκριμένα θέματα, είτε αφορά τον Αμβρακικό, είτε μεγάλα τμήματα του Δήμου Ν. Σκουφά που είναι παραθαλάσσια, καθώς  και επίσης στην περιοχή του Θεσπρωτικού. Το πρόγραμμα που εντάχθηκαν οι δύο Δήμοι, είναι ανταγωνιστικό. Και ως ανταγωνιστικά έργα, εντάχθηκαν. Σκοπός της Περιφέρειας Ηπείρου, είναι  και όσα άλλα έργα είναι ώριμα να υλοποιηθούν, ώστε να μην έχει η Ήπειρος κανένα πρόβλημα στις αποχετεύσεις και στους βιολογικούς καθαρισμούς».

Τέλος ο Περιφερειάρχης, αναφερόμενος στην προοπτική ένταξης του Αμβρακικού στις περιοχές NATURA, τόνισε ότι για την προστασία της «το βασικό τα πρέποντα, γιατί διαφορετικά είναι σα να μην έχει κάνει τίποτε».

 

 

Τα στοιχεία των δύο έργων:

«Έργα συλλογής, μεταφοράς και επεξεργασίας λυμάτων οικισμών Νεοχωρίου, Παχυκαλάμου και Ακροποταμιάς του Δήμου Νικολάου Σκουφά», προϋπολογισμού 12.692.296 ευρώ,

Το συνολικό έργο περιλαμβάνει:

1. Τα έργα των δικτύων αποχέτευσης ακαθάρτων των οικισμών Νεοχωρίου, Παχυκάλαμου, Ακροποταμιάς και της μεταφοράς τους στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ)–μήκους 26 χλμ.

2. Τα έργα της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) που θα κατασκευαστούν σε δημοτική έκταση, και τα έργα διάθεσης των επεξεργασμένων λυμάτων. Η ΕΕΛ θα επεξεργάζεται τα λύματα από τους οικισμούς Νεοχωρίου, Παχυκάλαμου και Ακροποταμιάς του Δήμου Ν. Σκουφά, καθώς και τα λύματα από τους οικισμούς Αγίας Παρασκευής, Ανέζας, Καλογερικού, Ψαθοτοπίου, Κολομοδίων και Ανθότοπου, τα έργα των οποίων βρίσκονται σε εξέλιξη και χρηματοδοτούνται από το ΠΕΠ Ηπείρου 2014-2020. Η εφαρμοζόμενη μέθοδος επεξεργασίας θα είναι το σύστημα της Ενεργού Ιλύος με παρατεταμένο αερισμό (Extended Aeration) με ταυτόχρονη σταθεροποίηση της ιλύος.

3. Τις συνδέσεις ακινήτων με το δίκτυο αποχέτευσης (900 τεμ. συνολικά).

«Εσωτερικό δίκτυο  αποχέτευσης  ακαθάρτων  στον  οικισμό  Θεσπρωτικού  της  Τ. Κ.  Θεσπρωτικού  του  Δήμου  Ζηρού», προϋπολογισμού 1.865.500 ευρώ.  To συνολικό μήκος της διασωλήνωσης φτάνει τα  7.594 μ.

Δήλωση Περιφερειάρχη για το Φυσικό Αέριο

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά για  το δίκτυο Φυσικού Αερίου ο Περιφερειάρχης δήλωσε και τα εξής:

«Ξέρετε πολύ καλά από την Αντιπεριφερειάρχη κ. Καλογιάννη, ότι έχουμε συνέχεια συνεργασία και έχουμε προτείνει τους τρόπους που αναφέρθηκαν και από τον κ. Πρωθυπουργό. Είναι η δουλειά που έχει γίνει από τις υπηρεσίες μας, είχαμε αρχικά συνεργασία με τον κ. Μανιάτη και τώρα  με τον κ. Σταθάκη (Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας), ο οποίος μας ενημερώνει για το πώς θα βρεθούν τα χρήματα για να προχωρήσει το Φυσικό Αέριο στην Ήπειρο.

Ήδη έχει υπογράψει συμφωνία το Αστικό ΚΤΕΛ Ιωαννίνων, αναζητούμε τις υπηρεσίες που θα χρειαστούν φυσικό αέριο και έχουμε πει πολλές φορές, ότι αφού δεν περνάει το δίκτυο στην περιοχή μας, να γίνει σύνδεση της ενδοχώρας της Ηπείρου με καράβι. Δεν άκουσα τίποτε καινούργιο τίποτε σε αυτά, εκτός από τις ίδιες, τις δικές μας τοποθετήσεις και τις αγωνίες».

Για τους δασικούς χάρτες

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης και σε εκκρεμότητες που υπάρχουν με τους δασικούς χάρτες. Όπως είπε ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτης Φάμελος, κατά τη διάρκεια του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου, είχε αναφέρει ότι έχει δώσει εντολή στις Δασικές Υπηρεσίες να κάνουν δεκτές τα Δασαρχεία τις αιτήσεις όσων έχουν χαρτιά προ δεκαετίας ως προς την ιδιοκτησία.  «Εμείς περιμένουμε την εφαρμογή, γιατί η Ήπειρος έχει μεγάλο πρόβλημα με τους δασικούς χάρτες», κατέληξε.

 

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας