Connect with us

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΙ

Ήπειρος: Πρόσκληση για υποδομές διασύνδεσης με το Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

Ιόνια Οδός

Έργα και υποδομές διασύνδεσης με το Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών εντάσσονται στην πρόσκληση «Έργα υποστήριξης ΔΕΔ-Μ – Υποδομές διασύνδεσης», που με απόφαση του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλ. Καχριμάνη, δημοσιεύει η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Ήπειρος 2014-2020.

Στο πλαίσιο της πρόσκλησης – συνολικού προϋπολογισμού 25.000.000 ευρώ – μπορούν να χρηματοδοτηθούν έργα οδοποιίας, που αφορούν σε χάραξη νέων οδικών τμημάτων του Εθνικού και Επαρχιακού Δικτύου, σε παρεμβάσεις ανακατασκευής/αναβάθμισης των ανωτέρω δικτύων, ώστε να επιτυγχάνεται η αδιάλειπτη σύνδεση της υποδομής με τα ΔΕΔ-Μ, ή η οδική παράκαμψη των αστικών περιοχών, για να διευκολύνονται οι κυκλοφοριακές ροές μεγάλων αποστάσεων στο διευρωπαϊκό δίκτυο και να εκλείπουν σημεία συμφόρησης, ή η ανάπτυξη ζεύξεων μεταξύ περιφερειών, ή ζεύξεων διασυνοριακών.

Δυνητικοί δικαιούχοι της πρόσκλησης είναι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, και η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Περιφέρειας Ηπείρου.

Οι προτάσεις υποβάλλονται από τις 30/04/2020 (08:00) έως τις 30/12/2020 (14:00).

image_pdfimage_print

Εγνατία Οδός

Εγνατία Οδός: Προσωρινή ανάδοχος η ΑΚΤΩΡ για τη συντήρηση του άξονα τα επόμενα 2 χρόνια

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Τμήμα της Εγνατίας Οδού με σήραγγες

Προσωρινή ανάδοχος ανακηρύχθηκε από την Εγνατία Οδό Α.Ε. η ΑΚΤΩΡ στα δύο έργα που αφορούν στη συντήρηση-λειτουργία του βασικού άξονα των 670χλμ και των κάθετων αυτού αξόνων. Η ΑΚΤΩΡ είναι ο ανάδοχος και των υφιστάμενων συμβάσεων συντήρησης-λειτουργίας της Εγνατίας Οδού. Αυτό σημαίνει ότι εφόσον δεν έχουμε κάποια ανατροπή στο διαγωνισμό, θα συνεχίσει για τα επόμενα δύο χρόνια. Οι δύο διαγωνισμοί έχουν συνολικό εκτιμώμενο κόστος 140εκατ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 112,9εκατ.ευρώ).

Tα επόμενα βήματα είναι να σταλθούν οι δύο συμβάσεις στο Ελεγκτικό Συνέδριο προς έγκριση, να παρουσιαστούν στη Βουλή των Ελλήνων και στη συνέχεια να υπγοραφούν. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι υφιστάμενες συμβάσεις εκτιμάται ότι θα παραταθούν μέχρι να ολοκληρωθούν οι νέοι διαγωνισμοί και να αναλάβουν οι νέοι ανάδοχοι.

Στον διαγωνισμό για τον ανατολικό τομέα ήρθε πρώτη με ποσοστό 65,7% (δεύτερη ΙΝΤΡΑΚΑΤ 48,02%, τρίτη ΤΕΡΝΑ 43,99%). Αφορά στο τμήμα από το Κλειδί Ημαθίας μέχρι τους Κήπους Έβρου και τρεις κάθετους άξονες. Τον Θεσσαλονίκη-Εύζωνοι και τους Θεσσαλονίκη-Προμαχώνα και Κομοτηνή-Σύνορα. Το κόστος συντήρησης-λειτουργίας έχει εκτιμηθεί σε 65εκατ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 52,41εκατ.ευρώ).

Στο διαγωνισμό για το δυτικό τομέα, μειοδότησε με ποσοστό 65,67%, (δεύτερη η ΙΝΤΡΑΚΑΤ με 44,02%, τρίτη η ΤΕΡΝΑ με 41,96%). Αφορά στο τμήμα της Εγνατίας, από την Ηγουμενίτσα μέχρι το Κλειδί Ημαθίας και τον κάθετο άξονα Σιάτιστα-Κρυσταλλοπηγή. Το κόστος συντήρησης-λειτουργίας εδώ έχει εκτιμηθεί σε 75εκατ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 60,48εκατ.ευρώ).

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Νέα Οδός

Νέα Οδός: Διαδρομές πολιτισμού, φύσης και γαστρονομίας στο neaodos.gr/tours

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

neaodos.tours

Με μήνυμα Ζούμε σε μια χώρα γεμάτη «θησαυρούς»!  Aς τους ανακαλύψουμε παρέα!, η Νέα Οδός σχεδίασε και παρουσιάζει τις Διαδρομές, ένα microsite με 200 αξιοθέατα και 538 ιστορίες για τον πλούτο κάθε περιοχής που διασχίζουν η Ιόνια Οδός και το τμήμα Α.Θ.Ε. από Μεταμόρφωση Αττικής έως και Σκάρφεια Φθιώτιδας.

 

Οι Διαδρομές είναι μια πρωτοποριακή ενέργεια που υλοποιείται για πρώτη φορά στη χώρα και αφορά στη δημιουργία και παρουσίαση του πολιτιστικού «χάρτη» των αυτοκινητοδρόμων που λειτουργεί, συντηρεί και διαχειρίζεται η Νέα Οδός.

Πρόκειται για ένα ειδικά σχεδιασμένο, φιλικό προς τον επισκέπτη και πλήρως προσαρμόσιμο σε κινητά & συσκευές tablet,  δίγλωσσο (ελληνικά και αγγλικά) microsite που περιλαμβάνει 200 αξιοθέατα, οργανωμένα σε 20 διαδρομές και  538 ιστορίες γεμάτες κρυμμένα μυστικά, μύθους και παραδόσεις της κάθε περιοχής.

Η ουσιαστική καινοτομία του, αφορά όχι μόνο στον τρόπο παρουσίασης κάθε αξιοθέατου, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και πληροφορίες για έθιμα, παραδόσεις, μύθους και «μυστικά», αλλά κυρίως στη δημιουργία αρχείων ήχου που ξεναγούν επι της ουσίας τον επισκέπτη στο αξιοθέατο της επιλογής του.

Με τις Διαδρομές, η Νέα Οδός αποδεικνύει στην πράξη τόσο τη δέσμευσή της για προστασία και ανάδειξη του πλούτου κάθε όμορης περιοχής, όσο και τον στόχο της να είναι ο καλύτερος δυνατός συνταξιδιώτης!

Αξίζει να αναφέρουμε ότι για τη δημιουργία των Διαδρομών, η Νέα Οδός συνεργάστηκε με το Σωματείο Διάζωμα, την startup Clio Muse, καθώς και με την εταιρία Pixelocracy.

 

Ζούμε σε μια χώρα γεμάτη «θησαυρούς»!  Aς τους ανακαλύψουμε παρέα με τις Διαδρομές

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Λοιποί Αυτοκινητόδρομοι

Καραμανλής: Προωθούνται έργα 240 εκατ.ευρώ για την Παράκαμψη Χαλκίδας, Βασιλικών και Αμαρύνθου

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Αυτοκινητόδρομος

Τρία μεγάλα οδικά έργα 240 εκατ.ευρώ, με την Παράκαμψη Χαλκίδας να ξεχωρίζει, εξήγγειλε εχθές κατά την επίσκεψη του στην Εύβοια ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής. Πρόκειται για την υλοποίηση έργων που εντάσσονται στην ευρύτερη δέσμη μέτρων της κυβέρνησης για την ανακούφιση αλλά και ανασυγκρότηση της Εύβοιας, μίας περιοχής που παρότι βρίσκεται μία ανάσα από την Αττική, σε επίπεδο υποδομών, συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο “φτωχές” της χώρας.

Τα τρία οδικά έργα έχουν μήκος 40χλμ που το Υπουργείο ΥΠΟΜΕ έχει προγραμματίσει για το αμέσως προσεχές διάστημα είναι η Παράκαμψη Χαλκίδας-Ψαχνών κόστους 150 εκατ.ευρώ, η Παράκαμψη Βασιλικών κόστους 45 εκατ.ευρώ και η Παράκαμψη Αμαρύνθου κόστους 50 εκατ.ευρώ. Με την υλοποίηση τους το οδικό δίκτυο του νησιού θα αναβαθμιστεί σημαντικά και θα αποτελέσει την αρχή για περαιτέρω παρεμβάσεις στο μέλλον.

Η Παράκαμψη Χαλκίδας

Ειδικότερα η Παράκαμψη Χαλκίδας είναι το πλέον πολυαναμενόμενο έργο για την περιοχή της Εύβοιας, καθώς με την υλοποίηση του αναβαθμίζεται η σύνδεση με τον αυτοκινητόδρομο Αθήνας-Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα αναβαθμίζεται η πρόσβαση προς το βορρά και το νότο. Εντάσσεται στην κατηγορία των μεγάλων οδικών έργων νέας γενιάς του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών μαζί με τον ΒΟΑΚ, το Πάτρα-Πύργος και τον άξονα Άκτιο-Αμβρακία.
Το έργο αφορά στην κατασκευή ενός σύγχρονου οδικού άξονα με δύο λωρίδες ανά ρεύμα κυκλοφορίας που αυξάνει τα επίπεδα οδικής ασφάλειας και ταυτόχρονα αποσυμφορεί την πόλη της Χαλκίδας.

Η σύμβαση ανέρχεται στα 150,5 εκατ.ευρώ και περιλαμβάνει την κατασκευή του τμήματος από την Υψηλή Γέφυρα της Χαλκίδας μέχρι και την Παράκαμψη Ψαχνών, μήκους περίπου 23 χλμ., καθώς και τη συνδετήρια αρτηρία Β-Ν. Εύβοιας λίγο πριν την παράκαμψη Βασιλικού, μήκους 2,3 χλμ.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου, η δημοπράτηση του έργου θα προχωρήσει άμεσα, μόλις ολοκληρωθούν οι ενέργειες που αφορούν στις αναγκαίες συμπληρωματικές απαλλοτριώσεις. Η χρηματοδότηση του έργου αναμένεται να καλυφθεί από την ΕΤΕπ.

Παράκαμψη Βασιλικών

Δεύτερο έργο είναι η Παράκαμψη Βασιλικών ένα έργο που είναι “φάντασμα” μιας και ενώ είχε δημοπρατηθεί το 2009 και η σύμβαση υπογράφηκε το 2010, η εργολαβία δεν ξεκίνησε ποτέ, καθώς δεν είχαν συντελεστεί οι απαραίτητες απαλλοτριώσεις. Το κόστος του έργου εκτιμάται περί τα 45 εκατ.ευρώ. Αφορά στην παράκαμψη της περιοχής των Βασιλικών μήκους 7,5 χλμ.

Το έργο σήμερα, έχει εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους και έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των απαλλοτριώσεων, αλλά απαιτούνται οι οριστικές μελέτες των τεχνικών του έργου. Η δημοπράτηση εκτιμάται ότι θα λάβει χώρα το 2021.

Αυτή την εποχή το Υπουργείο προχωρά τη διαδικασία ανάθεσης των απαραίτητων συμβούλων, ώστε να ολοκληρωθούν οι μελέτες και να δημοπρατηθεί και αυτό το έργο στις αρχές του 2021.

Παράκαμψη Αμαρύνθου

Πρόκειται για ακόμα ένα “ταλαιπωρημένο” έργο μιας και η κατασκευή του συζητείται από το 2005. Κατά το παρελθόν, είχε προβλήματα ένταξης σε χρηματοδοτικά προγράμματα αλλά και ωρίμανσης. Το κόστος του έργου υπολογίζεται περί τα 39 εκατ. ευρώ και εκτιμάται πως θα είναι έτοιμο να προκηρυχθεί στις αρχές του 2021. Αφορά στην παράκαμψη της Αμαρύνθου μήκους 7 χλμ. περίπου.

Το έργο έχει ώριμες μελέτες, αλλά απαιτείται και η σύνταξης νέας Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ώστε να εκδοθεί η απαραίτητη αδειοδότηση. Παράλληλα, θα πρέπει να επικαιροποιηθεί το Κτηματολόγιο και να κηρυχθούν οι απαλλοτριώσεις.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα