Νίκος
Καραγιάννης

Επιπλέον εργασίες θα εκτελεστούν για να θωρακιστεί η Ιόνια Οδός αντιπλημμυρικά. Με απόφαση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών δεσμεύτηκαν 30 εκατ. ευρώ προκειμένου να πραγματοποιηθούν συμπληρωματικές εργασίες για τον σκοπό αυτό.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση γίνονται για την επείγουσα αντιπλημμυρική θωράκιση των περιοχών ανάντι και κατάντι του αυτοκινητοδρόμου της Ιόνιας Οδού», στις οποίες περιλαμβάνονται και οι «Εργασίες αποδόμησης της οδικής γέφυρας της Παλιάς Εθνικής Οδού Αντιρρίου – Ιωαννίνων στον π. Εύηνο, καθώς και η πλήρης ανακατασκευή της, περιλαμβανομένων και όλων των αναγκαίων υδραυλικών έργων προστασίας των βάθρων και διευθέτησης του ποταμού για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής, καθώς και των εργασιών προσωρινής αποκατάστασης της οδικής σύνδεσης και διευθέτησης των πάσης φύσεως
αγωγών και δικτύων επί της προς αποδόμηση γέφυρας.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 47 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο θα απορροφηθεί σταδιακά με την εκτέλεση των επιπρόσθετων έργων. Ανεξάρτητος Μηχανικός του έργου είναι η AECOM η οποία συνέδραμε τις υπηρεσίες του υπουργείου ΥΠΟΜΕ στον έλεγχο των μελετών.

Οι εργασίες τέτοιου τύπου δεν είναι οι πρώτες που εκτελούνται καθώς η Ιόνια Οδός είναι ένας νέος αυτοκινητόδρομος και απαιτήθηκαν αντιπλημμυρικά για την προστασία των περιοχών που διέρχεται. Οι πρώτες εργασίες έγιναν στις αρχές του 2023 όπου όπου δεσμεύτηκαν 10 εκατ. ευρώ και πιστοποιήθηκαν 9,58 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ (1η και 2η πιστοποίηση).

Η δεύτερη δόση εργασιών πραγματοποιήθηκαν στα τέλη του 2023 όπου δεσμεύτηκαν 14 εκατ. ευρώ εκ των οποίων αποδόθηκαν στην παραχωρησιούχο 13,41 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ (3η-6η πιστοποίηση).

Η 7η πιστοποίηση ύψους 2,87 εκατ. ευρώ που αφορά τις εργασίες ποδόμησης της οδικής γέφυρας της Παλιάς Εθνικής Οδού Αντιρρίου – Ιωαννίνων στον π. Εύηνο, καθώς και η πλήρης ανακατασκευή της, περιλαμβανομένων και όλων των αναγκαίων υδραυλικών έργων προστασίας των βάθρων και διευθέτησης του ποταμού για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής, καθώς και των εργασιών προσωρινής αποκατάστασης της οδικής σύνδεσης και διευθέτησης των πάσης φύσεως αγωγών και δικτύων επί της προς αποδόμηση γέφυρας.

Με το συνολικό ποσό των 30 εκατ. ευρώ θα καλυφθούν τόσο οι εργασίες για τον ποταμό Εύηνο όσο και τις προσεχείς πιστοποιήσεις του αναφερόμενου έργου μέχρι ολοκλήρωσης του, καθώς και πιστοποιήσεις εκτέλεσης εργασιών για την αντιπλημμυρική θωράκιση των περιοχών ανάντι και κατάντι του αυτοκινητοδρόμου της Ιόνιας Οδού. Οι συμπληρωματικές εργασίες προβλέπονται στο άρθρο 18.6 της Σύμβασης Παραχώρησης.

Να θυμίσουμε πως με πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών δεσμεύτηκαν 18 εκατ. ευρώ για την αντιπλημμυρική θωράκιση του αυτοκινητόδρομου Αιγαίου στην περιοχή της Πιερίας. Ανάλογες αποφάσεις αναμένονται και για άλλους αυτοκινητόδρομους με παραχώρηση.

Η γέφυρα Ευήνου

Εκτιμάται πως είναι θέμα χρόνου για να παραδοθεί στην κυκλοφορία η νέα γέφυρα Ευήνου, στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας, που αντικαθιστά την παλιά, κατεστραμμένη γέφυρα. Αυτή είχε υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά από τις πλημμύρες του διημέρου 10-12 Δεκεμβρίου 2021.

Συνδέει τους δήμους Μεσολογγίου και Ναυπακτίας, κατασκευάστηκε στη θέση που βρισκόταν η παλιά γέφυρα και σηματοδοτεί την επανασύνδεση της παλιάς Εθνικής Οδού Αντιρρίου-Ιωαννίνων στο ύψος Ευηνοχωρίου, όπως και το τέλος της ταλαιπωρίας των πολιτών.

Η παλιά γέφυρα Ευήνου λειτούργησε το 1967. Η νέα γέφυρα του Ευήνου έχει συνολικό μήκος 242,7 μέτρα και συνολικό πλάτος 13,5 μέτρα (συμπεριλαμβάνοντας και τα πεζοδρόμια), ενώ το κατάστρωμά της είναι πλάτους 7,5 μέτρων.

Το Δεκέμβριο του 2021 η γέφυρα ύστερα από έντονη βροχόπτωση υπέστη σοβαρές φθορές με αποτέλεσμα την διακοπή της διέλευσης των οχημάτων. Την ίδια μέρα κατέρρευσε και η γειτονική σιδηροδρομική γέφυρα.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV