fbpx
Connect with us

Ιόνια Οδός

Ιόνια Οδός: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις μακράς διάρκειας στην Αμφιλοχία

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

Ιόνια Οδός

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις μακράς διάρκειας θα ισχύσουν στην Ιόνια Οδό και συγκεκριμένα στην περιοχή της Αμφιλοχίας, με σκοπό την εκτέλεση εργασιών συντήρησης του οδοστρώματος.

Ειδικότερα, από την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου και για διάστημα ενός μήνα, στο 108ο χλμ. η κυκλοφορίας θα διεξάγεται από μια λωρίδα κυκλοφορίας και στις δύο κατευθύνσεις.

Σε περίπτωση ταχύτερης ολοκλήρωσής των εργασιών, θα ισχύσει αποκατάσταση της κυκλοφορίας, νωρίτερα από τον προγραμματισμένο χρόνο.

Η Νέα Οδός έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των οδηγών, ενώ σχετικές προσωρινές σημάνσεις θα τοποθετηθούν µε στόχο την πλήρη ενημέρωσή τους.

Η Νέα Οδός ευχαριστεί για την κατανόηση και παρακαλεί τους οδηγούς να συμμορφώνονται με τη σχετική σήμανση και να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή κατά τη διέλευσή τους από το εν λόγω τμήμα.

image_pdfimage_print

Ιόνια Οδός

Καλογιάννης: Ουσιαστική κινητικότητα από ΥΠΟΜΕ για τα έργα υποδομής στην Ήπειρο

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Ιόνια Οδός στα Κοσμηρά Ιωαννίνων

Μετά τη χθεσινή σύσκεψη εκπροσώπων φορέων του Ν. Ιωαννίνων με τον Υπουργό Υποδομών κ. Κ. Καραμανλή για την πορεία υλοποίησης του οδικού άξονα Ιωάννινα – Καλπάκι – Κακαβιά, ο Σταύρος Καλογιάννης δήλωσε τα εξής:

«Ήταν θετική η σημερινή σύσκεψη στη Βουλή για την πορεία υλοποίησης του οδικού άξονα Ιωάννινα – Κακαβιά. Λόγω της ωριμότητας που υπάρχει για το τμήμα Ιωάννινα – Καλπάκι με τετράιχνη χάραξη, το Υπουργείο θα διεκδικήσει τη χρηματοδότησή του, από ευρωπαϊκούς πόρους. Για το τμήμα Καλπάκι – Κακαβιά, με επικαιροποίηση των μελετών από το Υπουργείο, μπορεί και αυτό να ολοκληρωθεί, με χάραξη 2+1 λωρίδων, όπως είχε εξ αρχής σχεδιαστεί.

Επιτέλους, μετά από μια πενταετία πλήρους απραξίας για τα έργα υποδομής της Περιφέρειας Ηπείρου, το Υπουργείο Υποδομών δείχνει ουσιαστική κινητικότητα. Θα αναμείνουμε τα αποτελέσματα της πρωτοβουλίας του Υπουργείου, το οποίο θα διερευνήσει επίσης τη δυνατότητα ένταξης του έργου στη σύμβαση παραχώρησης της Ιόνιας οδού.

Από την πλευρά μου, δήλωσα ότι είμαι στη διάθεση του Υπουργείου να συναντηθώ με τα αρμόδια στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, στην κατεύθυνση να κινηθούν οι σχετικές διαδικασίες το συντομότερο δυνατό».

Ο Σταύρος Καλογιάννης έθεσε επίσης στον Υπουργό κ. Καραμανλή το θέμα του άξονα Καλπάκι – Κόνιτσα, η μελέτη του οποίου χρηματοδοτήθηκε το 2013, από το τότε Υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών, με 2 εκ. ευρώ και πρέπει να παραλειφθεί από το Υπουργείο ώστε να διερευνηθούν οι δυνατότητες ένταξής του σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Ιόνια Οδός

Ιόνια Οδός: Κινητικότητα για τη σύνδεση Αγρινίου, τι συμφωνήθηκε με το Υποδομών

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Σύνδεση Αγρινίου-Ιόνιας Οδού

Σε πλήρη ενεργοποίηση είναι οι τοπικές κοινωνίες σε Δυτική Ελλάδα και Ήπειρο για την υλοποίηση έργων επέκτασης της Ιόνιας Οδού. Μπορεί το μεγάλο θέμα των ημερών να είναι το Ιωάννινα-Κακαβιά και η προσχώρηση του στις επεκτάσεις αλλά την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε άλλη μία συνάντηση.

Ο Δήμαρχος Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου, βρέθηκε πριν από μερικές ημέρες στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και συνομίλησε με τον υπουργό ΥΠΟΜΕ, Κώστα Καραμανλή και τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών, Γιώργο Καραγιάννη. Θέματα τέθηκαν πολλά αλλά το βασικό σημείο συζήτησης υπήρξε η νέα οδική σύνδεση Αγρινίου με την Ιόνια Οδό.

Ο κ.Παπαναστασίου μιλώντας στο ypodomes.com αποκάλυψε ότι για το θέμα της σύνδεσης, έκανε μία παρουσίαση της αναγκαιότητας της υλοποίησης του έργου θέτοντας σειρά από επιχειρήματα. Αυτό που βγήκε από αυτή την συνάντηση είναι πως η μελέτη που ολοκληρώθηκε με δωρεά τοπικού επιχειρηματία (του Χρήστου Ράδου) και που βρίσκεται στα συρτάρια του υπουργείου, θα ενεργοποιηθεί σε πρώτη φάση. Τι σημαίνει αυτό; ότι θα τρέξει από το υπουργείο Υποδομών η περιβαλλοντική της αδειοδότηση που είναι και το κρίσιμο σημείο στην ωρίμανση του έργου.

Η ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ

Από εκεί και έπειτα υπάρχουν δύο βασικά σενάρια: το πρώτο είναι όπως και το τμήμα Ιωάννινα-Κακαβιά, να «κολλήσει» στις επεκτάσεις της Ιόνιας Οδού, διορθώνοντας ένα «σφάλμα» εικοσαετίας. Το δεύτερο σενάριο είναι να βρεθεί χρηματοδότηση από το επόμενο ΕΣΠΑ 2021-2027, για να μπορέσει να υλοποιηθεί και λειτουργήσει σε επίπεδο πενταετίας.

Ο Δήμαρχος Αγρινίου, εξήγησε στο ypodomes.com γιατί είναι αναγκαία η υλοποίηση του έργου: «σήμερα υπάρχει η βόρεια και η νότια σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό. Το βασικό λάθος έγινε στο σχεδιασμό καθώς η πόλη μας έμεινε πολλά χιλιόμετρα μακριά από τον αυτοκινητόδρομο. Επιπλέον η νότια σύνδεση, είναι το τμήμα του δρόμου που περνά από τα στενά της Κλεισούρας και ως εκ τούτου δεν υπάρχει περίπτωση να διαπλατυνθεί. Σήμερα χρειαζόμαστε από την ώρα που θα εξέλθουμε από την Ιόνια Οδό, τουλάχιστον 20 λεπτά για να φτάσουμε στο Αγρίνιο που σημειωτέον είναι και η μεγαλύτερη αστική περιοχή στο νότιο τμήμα του αυτοκινητόδρομου με πληθυσμό που ξεπερνά τους 100.000 κατοίκους».

Όπως υπογραμμίζει ο κ.Παπαναστασίου, ο σχεδιασμός της νέας σύνδεσης, είναι τέτοιος που θα φτάνει κάποιος σε περίπου 5 λεπτά από την έξοδο της Ιόνιας Οδού στην πόλη. Επιπρόσθετα, μέρος του έργου περιλαμβάνει μία «μίνι παράκαμψη» κατά μήκος της νότιας πλευράς της πόλης, που θα λειτουργήσει ως «αποφορτιστής» της κίνησης εντός του αστικού ιστού και κυρίως της χρήσης των κεντρικών δρόμων της πόλης.

«Είναι ένα έργο χρήσιμο και αναγκαίο, έχει ανακοινωθεί ως κυβερνητικό έργο. Με την περιβαλλοντική του αδειοδότηση, το έργο θα μπορέσει να υλοποιηθεί και να διορθωθεί μία διαχρονική αδικία για την πόλη και ολόκληρη την περιοχή» εξηγεί στο ypodomes.

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ

Η σύνδεση Αγρινίου με την Ιόνια Οδό έχει μήκος 16χλμ. Το εκτιμώμενο κόστος είναι 77 εκατ. ευρώ που προβλέπει μεταξύ άλλων τη δημιουργία νότιας περιμετρικής οδού στο Αγρίνιο (συνδέεται με κόμβους με τον Ρεμπελιά και το νέο νοσοκομείο), σύνδεσης του δρόμου με το Βιοτεχνικό Πάρκο που επιδιώκεται να δημιουργηθεί κοντά στα Καλύβια, προβλέπει πιθανή αξιοποίηση του στρατιωτικού αεροδρομίου του ΝΑΤΟ, ανισόπεδους κόμβους, υπόγειες διαβάσεις κλπ. το έργο περιλαμβάνει και απαλλοτριώσεις 1.400 στρεμμάτων, το κόστος των οποίων ανέρχεται σε περιπου 10 εκατ. ευρώ. Ο εκτιμώμενος χρόνος υλοποίησης του έργου είναι 24 μήνες.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι έργα τέτοιας κλίμακας, απαιτούν χρόνο. Σε πρώτη φάση θα πρέπει να εκτελεστούν οι απαλλοτριώσεις που συνήθως είναι χρονοβόρες. Επιπλεόν σε όποιο και από τα δύο σενάρια τελικά δούμε το έργο να εισχωρεί, οι πρώτες μπουλντόζες δεν θα είναι πριν το 2022-2023. Τόσο οι διαδικασίες των επεκτάσεων των αυτοκινητόδρομων, όσο και των έργων του επόμενου ΕΣΠΑ είναι πολύπλοκες και θα απαιτήσουν σημαντικό χρόνο.

Τις μελέτες εκπόνησε, ολοκλήρωσε και στη συνέχεια παρέδωσε δωρεάν στο υπουργείο Υποδομών το 2018, η εταιρεία RACE με ιδιοκτήτη τον κ.Χρήστο Ράδο.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Ιόνια Οδός

H Ιόνια Οδός αγκαλιά με την επέκταση Ιωάννινα-Κακαβιά

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Ιόνια Οδός στα Κοσμηρά Ιωαννίνων

Στην παραχώρηση της Ιόνιας Οδού οδηγείται το μεγάλο οδικό έργο της επέκτασης του αυτοκινητόδρομου από τα Ιωάννινα μέχρι την Κακαβιά. Αυτό έγινε γνωστό ύστερα από τη συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ.Καχριμάνη και φορείς από την Ήπειρο είχε χθες ο υπουργός Υποδομών, Κώστας Καραμανλής.

Με αφορμή κάποια δημοσιεύματα για μείωση των χαρακτηριστικών του άξονα, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με σκοπό την αποσαφήνιση των θέσεων του υπουργείου. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Ηπείρου τελικά συμφωνήθηκε το έργο να προχωρήσει μέσω της σύμβασης παραχώρησης της Ιόνιας Οδού, παρά το ομολογουμένως υψηλό κόστος κατασκευής. Η Περιφέρεια Ηπείρου θα συνδράμει με 30εκατ.ευρώ μέσω του ΠΕΠ Ηπείρου.

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ

Το τμήμα Ιωάννινα-Κακαβιά χωρίζεται σε δύο υποτμήματα: το πρώτο που έχει και μελετητική ωριμότητα, από την Πεδινή μέχρι το Καλπάκι θα έχει δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση. Το κόστος του έργου για αυτό το τμήμα έχει εκτιμηθεί σε περίπου 340εκατ.ευρώ.

Από το Καλπάκι μέχρι την Κακαβιά, οι λωρίδες θα είναι 2+1 ενώ μέσω χρηματοδότησης από το Connecting Europe Facilities (CEF) θα προχωρήσουν οι απαιτούμενες μελέτες για την ωρίμανση του έργου.

Το έργο Ιωάννινα-Κακαβιά μήκους περίπου 55χλμ, είναι εξαιρετικά σημαντικό για την Ήπειρο, αποτελεί ένα διασυνοριακό έργο υποδομής, που είναι η φυσική συνέχεια της Ιόνιας οδού και, παράλληλα, τμήμα του Πανευρωπαϊκού Διαδρόμου Orient/East-Med μέσω του κλάδου που ονομάζεται «Αδριατική Οδός» (Τεργέστη–Ντουμπρόβνικ–Κακαβιά–Ιωάννινα) που προωθείται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκών Μακρο-περιφερειών.

Η Κακαβιά ως ο κεντρικός πυλώνας εισόδου και εξόδου των Αλβανών στην Ελλάδα έχει σημαντικούς κυκλοφοριακούς φόρτους καθημερινά ενώ στις παραδοσιακές εξόδους κάθε έτους (Χριστούγεννα, Πάσχα, Αύγουστος κλπ) παρατηρούνται σημαντικές ανασχέσεις. Κάθε χρόνο μπαίνουν και βγαίνουν στην Ελλάδα από το τελωνείο της Κακαβιάς 1.750.000 άνθρωποι, ενώ εντυπωσιακά είναι τα νούμερα που αφορούν και στις διελεύσεις αυτοκινήτων.

ΤΙ ΛΕΕΙ ΤΟ ΤΕΕ

Από την πλευρά του το ΤΕΕ/ΤΗ έχει ως πάγιο αίτημα την προώθηση προς υλοποίηση του έργου Ιωάννινα-Κακαβιά. Όπως αναφέρεται «Η ολοκλήρωση του έργου της Ιόνιας οδού μέχρι τα σύνορα της χώρας μας, αυτονόητα, είναι αναγκαία για την περιοχή μας, ενισχύει την περιφερειακή ανάπτυξη, τη συνεκτικότητα του εσωτερικού οδικού δικτύου, τις συνδυασμένες μεταφορές από και προς τις χώρες της Βαλκανικής και της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης, τη συνδεσιμότητα και την ασφαλή μετακίνηση με ταχύτητα και άνεση.

Θέση του ΤΕΕ/ΤΗ είναι πως κάθε σχεδιασμός και προγραμματισμός της Πολιτείας που αφορά την κατασκευή του συγκεκριμένου τμήματος, θα πρέπει να λάβει υπόψη τα ανωτέρω, να στοχεύει σε ένα λειτουργικά ολοκληρωμένο ποιοτικό έργο και να κατατείνει στην εξάντληση των δυνατοτήτων ώστε να εξευρεθούν οι απαιτούμενοι πόροι για την ολοκλήρωση της Ιόνιας οδού μέχρι την Κακαβιά με τα προαναφερθέντα χαρακτηριστικά σύγχρονου αυτοκινητόδρομου».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα