Νίκος
Καραγιάννης

Με αναβαθμισμένη χρηματοδότηση προχωρά η προετοιμασία δημοπράτησης του έργου για την επέκταση της Ιόνιας Οδού, Ιωάννινα-Κακαβιά. Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με απόφαση του, ενέταξε το έργο στο Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2021-2025 (ΤΠΑ) με ποσό 402 εκατ. ευρώ.

Το ποσό αυτό είναι σημαντικά μεγαλύτερο από αυτό που αρχικά προβλεπόταν για την υλοποίηση του δρόμου. Η αρχική πρόβλεψη για το κόστος κυμαίνονταν στα 250-300 εκατ. ευρώ. O λόγος είναι γιατί περιλαμβάνει και κόστη πέρα από την κατασκευή όπως ποσά για τεχνική υποστήριξη αλλά και απαλλοτριώσεις. Ειδικά το τμήμα Ιωάννινα-Καλπάκι είναι σε νέα χάραξη και εκεί θα χρειαστούν σημαντικές απαλλοτριώσεις.

Η ένταξη του έργου στο ΤΠΑ 2021-2025 άνοιξε και τυπικά την πόρτα για την δημοπράτηση του έργου η οποία θα πρέπει να αναμένεται πλέον μέρα με τη μέρα. Η πρόταση εγγραφής στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) θα γίνει για να μπορέσει το έργο να ξεκινήσει διαγωνιστικές διαδικασίες καθώς στη συνέχεια υπάρχει η πρόθεση το έργο να ενταχθεί προς χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ 2021-2027.

Ουσιαστικά δηλαδή, δίδεται η κάλυψη του ΠΔΕ ως εφαλτήριο υλοποίησης του διαγωνισμού και συν τω χρόνω θα κινηθούν οι διαδικασίες ένταξης στο ΕΣΠΑ. Η πρακτική αυτή έχει εφαρμοστεί και σε άλλα έργα ευθύνης του υπουργείου (όπως τα 6 σιδηροδρομικά ύψους 4 δισ. ευρώ) καθώς με αυτόν τον τρόπο κερδίζεται χρόνος μιας και τρέχει παράλληλα ο διαγωνισμός και η εύρεση χρηματοδότησης.

Επέκταση 70 χιλιομέτρων

Το φυσικό αντικείμενο του έργου αναφέρεται στην επέκταση της Ιόνιας Οδού στο τμήμα Ιωάννινα – Κακαβιά, περιλαμβάνει την αναβάθμιση του υφιστάμενου άξονα σε μήκος σχεδόν 70 χιλιομέτρων φτάνοντας μέχρι τα σύνορα με την Αλβανία.

Το έργο αποτελείται από τα υποτμήματα:
Α) Από τον Ανισόπεδο Κόμβο Ιόνιας Οδού με Εγνατία Οδό έως τέλος του Ανισόπεδου Κόμβου Καλπακίου μήκους 46,5 χλμ.
Στο τμήμα αυτό περιλαμβάνεται η μελέτη και η κατασκευή:
• 6 Ανισόπεδων Κόμβων,
• 4 Γέφυρες (μήκους 560, 160, 40 και 160μ),
• 5 Άνω Διαβάσεις και 25 Κάτω Διαβάσεις,
• 1 Τεχνικό Cut&Cover μήκους 140μ. και
• Παράπλευρο οδικό δίκτυο 33,5 χλμ

Β) Απότο τέλος Α.Κ. Καλπακίου έως Κακαβιά μήκους 23 χλμ.
Στο τμήμα αυτό περιλαμβάνεται η μελέτη και η κατασκευή:
• 6 Ανισόπεδων Κόμβων
• 15,8 χλμ παράπλευρο δίκτυο
• 2 Άνω Διαβάσεις 7 Κάτω Διαβάσεις
• 1 τεχνικό Cut&Cover μήκους 150 μ.

Ο παράγοντας εκλογές

Το γεγονός ότι βρισκόμαστε μια ανάσα πριν την έναρξη του διαγωνισμού είναι το θετικό σημείο. Ο παράγοντας εκλογές και πότε αυτές θα πραγματοποιηθούν είναι εκείνος που θα καθορίσει αν ο διαγωνισμός καταφέρει να πραγματοποιηθεί εντός χρόνου της παρούσας κυβέρνησης ή αν θα “πέσει” πάνω στις εκλογές και αναγκαστικά θα μεταφέρεται χρονικά μέχρι να μπορέσει μετεκλογικά να πραγματοποιηθεί.

Αν το έργο δημοπρατηθεί τις επόμενες ημέρες, ο διαγωνισμός θα γίνει το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου οπότε έχει σοβαρές πιθανότητες να μπορέσει να υλοποιηθεί πριν τις επερχόμενες εκλογές.

Το κέρδος για την Ήπειρο

Η υλοποίηση του βόρειου άκρου της Ιόνιας Οδού θα φέρει ως κερδισμένη την Ήπειρο και ειδικότερα την περιοχή των Ιωαννίνων που βήμα-βήμα μεταβάλλονται σε μεταφορικό κόμβο της βορειο-δυτικής Ελλάδας.

Η επέκταση του δρόμου μέχρι τον σνοριακό σταθμό της Κακαβιάς και η σύνδεση του με τη ΒΙΠΕ Ιωαννίνων θα μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση του κυκλοφοριακού φόρτου και την μεγαλύτερη χρήση της Κακαβιάς ως κύριο σημείο εισόδου-εξόδου από την Αλβανία.

Επίσης ολοκληρώνεται και το προτελευταίο τμήμα της λεγόμενης Αδριατικής Οδού που θα ενώσει την Ιταλία με την Ελλάδα μέσω των ακτών της Αδριατικής, ξεκινώντας από την Τεργέστη και περνώντας από Κροατία, Βοσνία, Μαυροβούνιο και Αλβανία.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV