Νίκος
Καραγιάννης

Μία ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε ο Διευθύνων Σύμβουλος της TÜV AUSTRIA Hellas, Ιωάννης Καλλιάς στον δημοσιογράφο Νίκο Καραγιάννη για το ypodomes.com. Μίλησε για τη νέα επιχειρηματιή κανονικότητα και τα ερωτήματα που υπάρχουν σε αυτή τη χρονική στιγμή. Αναφέρθηκε στη νέα πιστοποίηση TÜV AUSTRIA Covid-Shield ως ένα σημαντικό βοήθημα των επιχειρήσεων να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες μετά το lockdown και να επανεκκινήσουν τις δραστηριότητες τους. “Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης δεν αφορά σε έναν κλάδο. Αφορά την οικονομία και αφορά όλους μας” είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε αναλυτικά στη διαδικασία και τα προσδοκώμενα αποτελέσματα από αυτή τη νέα πιστοποίησε. Όσον αφορά την νέα κατάσταση στα επιχειρηματικά δρώμενα, ο επικεφαλής της TÜV AUSTRIA Hellas έκανε λόγο για ψηφιακό μετασχηματισμό της αγοράς και μάλιστα συμπέρανε πως “το μέλλον έρχεται γρηγορότερα απ’ ότι περιμέναμε”. Παρακάτω σας παραθέτουμε ολόκληρη τη συνέντευξη:

Νίκος Καραγιάννης: Μετά από περίπου 2 μήνες με τη χώρα σε lockdown, επανερχόμαστε σιγά-σιγά σε μία νέα κανονικότητα. Τι σημαίνει αυτό για τις επιχειρήσεις; σε τι κλίμα θα ξεκινήσει η επιχειρηματική δραστηριότητα.

Ιωάννης Καλλιάς: Για μια σειρά από κλάδους της οικονομίας μας όπως ενδεικτικά η φιλοξενία, η εστίαση, η αεροπορική και θαλάσσια μεταφορά και τα συνδεμένα επαγγέλματα, το σχεδόν δίμηνο lock down είχε πολύ μεγάλες συνέπειες, οι οποίες φαίνεται μάλιστα πως δυστυχώς δεν θα αρθούν άμεσα. Ακόμη όμως και η οριζόντια μείωση της κατανάλωσης των καυσίμων συνδυαζόμενη με την ήδη υπάρχουσα καταβαράθρωση των τιμών των ορυκτών καυσίμων διεθνώς, είναι πιθανό να φέρει σημαντική επιβράδυνση σε μεγάλα ενεργειακά έργα και άλλα έργα υποδομών που βρίσκονται σε εξέλιξη. Οι επιπτώσεις της πανδημίας, θα συνοδεύσουν με αρνητικό τρόπο την οικονομία μας, αλλά και την παγκόσμια οικονομία για τουλάχιστον 2-3 έτη, πριν γυρίσουμε στο έτος αναφοράς που είναι πια το 2019. Φαίνεται παράλληλα, πως η πανδημία δημιουργεί ένα νέο μοντέλο εργασιακό, αλλά και καταναλωτικών συμπεριφορών και συνηθειών.

Η ανησυχία των πολιτών και όλων μας για τα θέματα υγείας και μετάδοσης του ιού, αποτυπώνεται στο έλλειμα εμπιστοσύνης για την επανεκκίνηση πολλών επιχειρηματικών κλάδων. Στο μυαλό όλων μας υπάρχουν ερωτήματα όπως: Είμαι ασφαλής στις συναλλαγές μου σε μια Τράπεζα, όταν διαμένω σε ένα ξενοδοχείο, σε μια μεγάλη αλυσίδα λιανεμπορίου, σε ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο, σε ένα διαγνωστικό κέντρο ή σε μια μονάδα υγείας αλλά και στο κομμωτήριο της γειτονιάς μου; Τι θα γίνει με τον κεντρικό κλιματισμό αλλά και τις μεμονωμένες μονάδες κλιματισμού τώρα που έρχεται το καλοκαίρι; Μπορεί να μεταδοθεί ο ιός; Λαμβάνει η επιχείρηση που συναλλάσσομαι κατάλληλα μέτρα για να περιορίζει τη μετάδοση του ιού και να είμαι πιο ασφαλής; Σε τέτοιο κλίμα επανεκκινεί η οικονομική δραστηριότητα και τέτοια ερωτήματα καλούνται να απαντήσουν με επιτυχία οι επιχειρήσεις της χώρας μας, αλλά και παγκοσμίως.

 

Νίκος Καραγιάννης: Η TÜV AUSTRIA δεν έμεινε με τα χέρια σταυρωμένα. Έχετε λανσάρει μία νέα πιστοποίηση το “Covid-shield”. Γιατί πρέπει να κάνουμε αυτή την πιστοποίηση;

Ιωάννης Καλλιάς: Είναι γεγονός πως το διάστημα του lock down δεν μείναμε με σταυρωμένα χέρια. Προσπαθήσαμε με κάθε τρόπο να υποστηρίξουμε την επιχειρηματικότητα, και την οικονομία, εκδίδοντας χρηστικούς οδηγούς για τη βιομηχανία τροφίμων και τις ορθές πρακτικές διαχείρισης του κορωνοιού στις παραγωγικές εγκαταστάσεις, στη μεταποίηση των τροφίμων αλλά και στην εφοδιαστική αλυσίδα, για τη διαχείριση θεμάτων προάσπισης της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία, την ορθή χρήση μέτρων προστασίας, αλλά και χρήσιμες οδηγίες για τη τηλεργασία και πως αυτή πρέπει να συνδυαστεί με την ασφάλεια στη διαχείριση των πληροφοριών και την επιχειρηματική συνέχεια. Άνω των 1200 στελεχών επιχειρήσεων, μόνο μέσα στον Απρίλη, παρακολούθησαν χωρίς κόστος μέσω της TÜV AUSTRIA ACADEMY ανάλογα σεμινάρια και σχετικό υποστηρικτικό υλικό διανεμήθηκε δωρεάν σε άνω των 8000 επιχειρήσεων στη χώρα μας.

Κορωνίδα όλων αυτών των ενεργειών μας, στέκει η νέα πιστοποίηση TÜV AUSTRIA Covid-Shield. Αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σχήμα πιστοποίησης και στοχεύει να βοηθήσει την ελληνική επιχείρηση να επανεκκινήσει με επιτυχία την δραστηριότητά της, δημιουργώντας ένα κλίμα εμπιστοσύνης με τους πελάτες της. Η εμπιστοσύνη έχει τρωθεί. Αυτή θα πρέπει να κερδηθεί στην πράξη. Η σύγχρονη ελληνική επιχείρηση συνειδητοποιώντας τη νέα πραγματικότητα, οφείλει να εκπαιδεύσει κατάλληλα το προσωπικό της, να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα προστασίας, να φροντίζει τις υποδομές της και τον εξοπλισμό της ώστε να δημιουργεί το αίσθημα εμπιστοσύνης στους πελάτες της, πως είναι ασφαλείς. Το TÜV AUSTRIA Covid-Shield έρχεται να επιβεβαιώσει όλα τα παραπάνω και να αποδείξει την υπευθυνότητα της ελληνικής επιχείρησης που επιλέγει την πιστοποίηση.

Νίκος Καραγιάννης: Ποιοι κλάδοι πιστεύετε ότι θα πρέπει να στραφούν σε αυτή την πιστοποίηση;

Ιωάννης Καλλιάς: Παρά το γεγονός πως κάποιοι κλάδοι έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση, είναι γεγονός πως δεν υπάρχει κλάδος που έχει μείνει ανεπηρέαστος. Η πιστοποίηση αυτή δεν αφορά έναν κλάδο. Εφαρμόζεται οριζόντια και ενδεικτικά αφορά: μονάδες φιλοξενίας (π.χ. ξενοδοχεία και μικρά καταλύματα), εστίαση και μονάδες υγείας, μονάδες παρασκευής και μεταποίησης τροφίμων, σχολεία και κέντρα εκπαιδευτικά κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης, καταστήματα λιανικού εμπορίου και εμπορικά κέντρα, εταιρείες facility management, άθλησης και γυμναστικής, μεταφορικές εταιρείες και supply chain, τράπεζες, γραφεία διοίκησης, κ.α.
Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης δεν αφορά σε έναν κλάδο. Αφορά την οικονομία και αφορά όλους μας!

 

Νίκος Καραγιάννης: Θα ήθελα λίγο να μας περιγράψετε τη διαδικασία. Ποια είναι τα στάδια και ποια τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Ιωάννης Καλλιάς: Η επιχείρηση που θα θελήσει να πιστοποιηθεί αιτείται προς την TÜV AUSTRIA αναφέροντας τον αριθμό του εμπλεκόμενου προσωπικού, τα τετραγωνικά μέτρα του χώρου που θα πιστοποιηθεί καθώς και τυχόν υποκαταστήματα που επιθυμεί να ενταχθούν στην πιστοποίηση. Λαμβάνει την τεχνική και οικονομική προσφορά και εντός 2-3 ημερών, υπό την προϋπόθεση πως έχει ετοιμαστεί να δεχθεί την επιθεώρηση, ομάδα επιθεωρητών επισκέπτεται και επιθεωρεί τους χώρους, μιλάει με το εμπλεκόμενο προσωπικό, εξετάζει τις εφαρμοζόμενες διαδικασίες, υποδομές και εξοπλισμό και πιστοποιεί.

Η υπό πιστοποίηση επιχείρηση μπορεί να επιλέξει μεταξύ των τριών διαθέσιμων επιπέδων πιστοποίησης (principal, high, excellent) και το κάθε επίπεδο σχετίζεται με τη συχνότητα των επιθεωρήσεων που γίνονται στην επιχείρηση. Καθώς η επιστημονική γνώση εξελίσσεται επί των τρόπων μετάδοσης του ιού, των απαιτούμενων μέτρων αναχαίτισης της εξάπλωσης, η μεγαλύτερη συχνότητα επιθεωρήσεων, δίδει εμπιστοσύνη στην επιχείρηση αλλά και στον πελάτη πως έχουν ληφθεί όλα τα κατάλληλα μέτρα και είναι ασφαλής. Έτσι επιτυγχάνεται η εμπέδωση του κλίματος εμπιστοσύνης στην αγορά και η οικονομία υποστηρίζεται για να απαλείψει γρηγορότερα τις πληγές που αφήνει η πανδημία.

 

Νίκος Καραγιάννης: Είστε αισιόδοξος για την επόμενη μέρα στα επιχειρηματικά δρώμενα; Ποια είναι η δική σας αίσθηση, δεδομένου ότι η μητρική TÜV AUSTRIA είναι ένας διεθνούς κύρους οίκος πιστοποίησης;

Ιωάννης Καλλιάς: Είμαι από φύσει αισιόδοξος. Πάντοτε στην ανθρώπινη ιστορία, ακόμη και στις πιο σκοτεινές και δύσκολες περιόδους, ο άνθρωπος βρήκε τον τρόπο να προχωρήσει και να κάνει τη ζωή του καλύτερη. Είναι γεγονός πως πολλά από αυτά που αναγκαστήκαμε όλοι να εφαρμόσουμε κάπως γρήγορα και ανοργάνωτα σε κάποιες περιπτώσεις, για να αντιμετωπίσουμε την κρίση, ήρθαν για να μείνουν. Η τηλεργασία, ο ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων που ούτως ή άλλως με την ψηφιακή επανάσταση ήταν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και πριν την πανδημία, επιταχύνονται. Και αυτό είναι πολύ καλό. Αρκεί να βρούμε τον κανόνα να ισορροπήσουμε μεταξύ εργασίας και ελεύθερου χρόνου. Τότε θα διαπιστώσουμε πως ο ψηφιακός μετασχηματισμός μας δίδει περισσότερο δημιουργικό χρόνο εκτός εργασίας.

Για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της αγοράς, απαιτείται αυξημένο επίπεδο εμπιστοσύνης για τη διαχείριση της ασφάλειας των πληροφοριών, την επιχειρηματική συνέχεια. Η TÜV AUSTRIA είναι εδώ για να υποστηρίξει με τις υπηρεσίες της με τον έλεγχο, την επιθεώρηση, την πιστοποίηση και την εκπαίδευση τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Το μέλλον έρχεται γρηγορότερα απ’ ότι περιμέναμε! Ανοίγουμε τα αυτιά μας και τα μάτια μας στην πρόκληση, αφήνουμε πίσω τις ανόητες θεωρίες συνομωσίας, και παίρνουμε θέση σε ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV