Νίκος
Καραγιάννης

Με μεγάλους στόχους πορεύεται η ΙNTRAKAT για εξαγορές και ανεκτέλεστο εντός και εκτός Ελλάδας. Όπως ανέφερε ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος της Intrakat, κ. Αλέξανδρος Εξάρχου, μιλώντας κατά τη διάρκεια της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της εταιρείας, στόχος είναι το ανεκτέλεστο της εταιρείας να κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα 5-7 δισ. ευρώ. Παράλληλα η αγορά της Ρουμανίας θα είναι η δεύτερη επιχειρηματική βάση του Ομίλου ενώ στα εγχώρια κατασκευαστικά η διεκδίκηση Παραχωρήσεων και ΣΔΙΤ είναι ένα βασικό ζητούμενο.

«Ήρθαμε για να μείνουμε» είπε ο επικεφαλής του Ομίλου. «Χτίζουμε για το μέλλον» συμπλήρωσε και υπενθύμισε ότι όσοι είχαν επενδύσει στη μετοχή της Intrakat στην αρχή της προσπάθειας, σήμερα έχουν αυξήσει σημαντικά το κέρδος τους.

Στόχος της INTRAKAT όπως είπε ο κ.Εξάρχου είναι να φτάσει το 2026 τα 2.5 δισ. ευρώ σε κύκλο εργασιών. Για να γίνει αυτό με πιο ομαλό τρόπο η INTRAKAT θα αναζητήσει την απόκτηση μικρότερων εταιρειών για να αποκτήσει άμεση πρόσβαση σε προσωπικό και εξοπλισμό για να τρέχουν τα έργα απρόσκοπτα.

Αυτό σημαίνει πως στο επόμενο χρονικό διάστημα -όχι απαραίτητα άμεσα- η INTRAKAT θα προχωρήσει σε εξαγορές τεχνικών εταιρειών που έχουν τα παραπάνω συστατικά που αναζητά καθώς τα έργα θα συνεχίζουν να είναι πυκνά εντός και εκτός επικράτειας.

Σήμερα το ανεκτέλεστο φτάνει τα 4,9 δισ. ευρώ, το δεύτερο μεγαλύτερο στον κλάδο των κατασκευών στην Ελλάδα ενώ τα έσοδα ξεπέρασαν το 1,2 δισ. ευρώ δίνοντας έναν νέο αέρα στις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Ομίλου. Σε αυτό βοήθησε σημαντικά και η απόκτηση της ΑΚΤΩΡ το 2023 παρότι ήρθε σχεδόν στα τέλη του έτους.

Ο κ.Εξάρχου σημείωσε επίσης το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει για τα έργα παραχωρήσεων και ΣΔΙΤ καθώς προσφέρουν ένα συνεχόμενο προβλέψιμο έσοδο. Σε σχετική ερώτηση επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της INTRAKAT για συμμετοχή στην παραχώρηση του ΒΟΑΚ.

Παράλληλα μιλώντας για τις μεσοπρόσθεσμες οικονομικές προοπτικές της χώρας σημείωσε πως είναι μεν θετικές αλλά προέβλεψε πως αν δεν επιχειρηθεί η αλλαγή της παραγωγικής δομής της οικονομίας το 2030 μπορεί το σκηνικό να μην είναι το ίδιο θετικό.

Η Ρουμανία

Τα σχέδια της INTRAKAT για την Ρουμανία είναι ουσιαστικά το χτίσιμο μιας δεύτερης επιχειρηματικής βάσης με δεδομένο το γεγονός ότι στη χώρα αυτή αναπτύσσονται τώρα τα μεγάλα έργα υποδομής σε αυτοκινητόδρομους και σιδηρόδρομο.

Αναφερόμενος στη Ρουμανία, τόνισε ότι η ανάπτυξη της αγοράς αυτής είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς προσφέρεται για ταχύτερη επιχειρηματική μεγέθυνση σε σχέση με την ελληνική, ενώ πρόσθεσε ότι η κατοχή 4 μηχανημάτων διάτρησης σηράγγων (ΤΒΜ) από την ΑΚΤΩΡ εκεί, αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού, καθώς η πλειονότητα των προς δημοπράτηση έργων στη Ρουμανία θα αφορά τις Βορειοανατολικές περιοχές της χώρας, που είναι στην πλειονότητά τους ορεινές.

Επίσης, συμπλήρωσε ότι η Ρουμανία όχι μόνο θα συνεχίσει να έχει πρόσβαση σε σημαντικούς πόρους, αλλά και αποκτά βαρύνουσα γεωπολιτική σημασία για τη Δύση λόγω του επικείμενου ρόλου που θα αποκτήσει ως γέφυρα προς την Ουκρανία, όταν ο πόλεμος λήξει. Έτσι, ο κ. Εξάρχου ανέφερε ότι θα υπάρχουν πολύ σημαντικές ευκαιρίες στην αγορά των υποδομών, όπως για παράδειγμα ο κάθετος άξονας Αλεξανδρούπολης – Κωστάντζας και άλλες, και η Intrakat θα είναι σωστά τοποθετημένη ώστε να αποκτήσει μερίδια σε αυτήν.

Οι ΑΠΕ

Αναφορικά με το πρόσφατο deal με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, ο κ.Εξάρχου υποστήριξε ότι πρόκειται για μια στρατηγικής σημασίας κίνηση για την INTRAKAT, ίσως και μεγαλύτερη από την απόκτηση της ΑΚΤΩΡ.

Αυτό καθώς πρόκειται οι δύο οντότητες να αναπτύξουν μαζί έργα ΑΠΕ έως 2,7 GW, προσθέτοντας επίπλεον 1 δισ. ευρώ στο ανεκτέλεστο. Παράλληλα εξετάζεται η εξαγορά υπό λειτουργία φ/β ή αιολικών πάρκων. «Δεν είναι εύκολο να βρούμε τέτοια πάρκα, διότι είναι επιτυχημένα, άρα ακριβά και δυσεύρετα. Μελετάμε όμως ένα-δύο, με κριτήριο να έχουν ταρίφες από το παρελθόν και να εξυπηρετούν άνετα τον δανεισμό τους», είπε χαρακτηριστικά.

Ο επικεφαλής της Intrakat έκανε, επίσης, ευρεία αναφορά στις επιδόσεις του Ομίλου το 2023, που τον έφεραν σε μία κορυφαία θέση του κατασκευαστικού κλάδου σε Ελλάδα και Νοτιοανατολική Ευρώπη, σηματοδοτώντας μία χρονιά – ορόσημο και μία νέα εποχή για τη λειτουργία του. Σημειωτέον ότι το 2023 ο Όμιλος πέτυχε αξιοσημείωτη ενίσχυση του κύκλου εργασιών και του μικτού κέρδους, ιστορικό υψηλό στο ανεκτέλεστο (€4.9 δισ.), κερδοφορία και μεγάλη βελτίωση στην κεφαλαιακή διάρθρωση με σημαντική αύξηση των ίδιων κεφαλαίων, μείωση του καθαρού δανεισμού κι ενίσχυση των ταμειακών ροών.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV