Νικόλαος
Καραγιάννης

Νέα σελίδα άνοιξε από εχθές στον εγχώριο κατασκευαστικό κλάδο της χώρας  με την ΙΝΤΡΑΚΑΤ να γίνεται ο δεύτερος ισχυρότερος πόλος στις κατασκευές. Η έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για την εξαγορά της ΑΚΤΩΡ, δημιουργεί νέα δεδομένα στον τεχνικό κόσμο της χώρας και φέρνει μεγάλες αλλαγές στις ισορροπίες.

Η ΙΝΤΡΑΚΑΤ μια εταιρεία που μέχρι πριν 18 μήνες βρισκόταν στην πέμπτη θέση από άποψη δυναμικότητας και ανεκτέλεστου, έφτασε με ένα ράλι που ξεκίνησε αρχικά με την αλλαγή σκυτάλης στα διοικητικά δρώμενα, συνεχίστηκε με την μεγάλη αύξηση στο ανεκτέλεστο και τώρα με την απόκτηση της ΑΚΤΩΡ.  Δεν είναι τυχαία η αναφορά του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΑΚΤΩΡ, Αλέξανδρου Εξάρχου στο γεγονός πως η ΙΝΤΡΑΚΑΤ είναι μια δύναμη όχι μόνο στη χώρα αλλά στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Με το ναι από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και την απόκτηση της ΑΚΤΩΡ η ΙΝΤΡΑΚΑΤ σκαρφαλώνει και επίσημα στην δεύτερη θέση του εγχώριου κατασκευαστικού κλάδου της χώρας με ανεκτέλεστο που αγγίζει τα 5 δισ. ευρώ. Παράλληλα η ΙΝΤΡΑΚΑΤ αποκτά ένα μεγάλο portfolio εμβληματικών έργων που τρέχει η ΑΚΤΩΡ, όπως η βασική γραμμή του Μετρό Θεσσαλονίκης, η επέκταση του προς Καλαμαριά, το ανατολικό τμήμα του ΒΟΑΚ Νέαπολη-Άγιος Νικόλαος, η συμμετοχή στο Πάτρα-Πύργος, η λειτουργία και συντήρηση της Ψυττάλειας (με ΑΒΑΞ και ΕΡΓΟΤΕΜ), ο άξονας Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη, σιδηροδρομικά έργα στη Ρουμανία ύψους 682 εκατ. ευρώ, πολλαπλές εργολαβίες με την ΕΥΔΑΠ, οι πρόδρομες εργασίες στο Vouliagmenis Mall κ.α.

Επίσης η ΑΚΤΩΡ είναι προσωρινός ανάδοχος και σε σειρά από άλλα έργα όπως η επέκταση της Λεωφόρου Κύμης (με ΤΕΡΝΑ και ΙΝΤΡΑΚΤ) το βόρειο τμήμα του κάθετου άξονα Ξάνθη-Σύνορα, το Φράγμα Τσικνιά, ενώ συμμετέχει σε πολλούς διαγωνισμούς μεγάλων δημόσιων έργων με κορυφαίο την επέκταση της γραμμής 2 προς Ίλιον.

Η ΑΚΤΩΡ διαθέτει περίπου 3.500 εργαζομένους και μια τεράστια πείρα στην κατασκευή έργων υποδομής και γενικά έργων σε Ελλάδα και εξωτερικό. Με την προσθήκη αυτή η ΙΝΤΡΑΚΑΤ δημιουργεί ένα ισχυρό πόλο στις κατασκευές και αλλάζει τις ισορροπίες.

Αυτό που έχει μεγάλο ενδιαφέρον είναι η επόμενη, εντός ΙΝΤΡΑΚΑΤ, ημέρας της ΑΚΤΩΡ που όπως φαίνεται θα υπάρχει ως ξεχωριστή εταιρική οντότητα στα πλαίσια ενός Ομίλου. Αυτό ουσιαστικά θα διατηρήσει και τα μεγάλα πλεονεκτήματα που διαθέτει η εταιρεία.

Η αγοραπωλησία σύμφωνα με τις ανακοινώσεις ανέρχεται σε περίπου 100 εκατ. ευρώ, ενώ μαζί με τα μεγάλα έργα, η ΙΝΤΡΑΚΑΤ αναλαμβάνει και τις υποχρεώσεις της ΑΚΤΩΡ. Με το κλείσιμο της συμφωνίας δόθηκε ποσό 20 εκατ. ευρώ ενώ θα δοθούν με το κλείσιμο.  Παράλληλα έχει αναληφθεί η υποχρέωση καταβολής για άλλα 114 εκατ. ευρώ υπό τη μορφή ενδοομιλικών υποχρεώσεων τα οποία θα καταβληθούν από την ΑΚΤΩΡ (ως μέλος της ΙΝΤΡΑΚΑΤ πλέον) σε διάστημα 19 μηνών.

Το μεγάλο στοίχημα για την ΙΝΤΡΑΚΑΤ είναι να αναλάβει γρήγορα τα ηνία και να συνεχίσει τα μεγάλα έργα καθώς υπάρχουν ασφυκτικές προθεσμίες, ειδικά για τα έργα του Μετρό Θεσσαλονίκης και το Πάτρα-Πύργος. Ειδικά για το Μετρό της Θεσσαλονίκης δεν υπάρχει ούτε μέρα για χάσιμο καθώς το έργο έχει συσσωρευμένα χρόνια καθυστερήσεων και βρίσκεται πλέον στην τελική ευθεία για την κατασκευή του.

Η αναδιάταξη της ΙΝΤΡΑΚΑΤ ως ο δεύτερος ισχυρότερος πόλος στις κατασκευές δημιουργεί νέες συνθήκες στα έργα τα οποία εκτελεί και διεκδικεί ενώ θα πρέπει να δούμε την ειδική σχέση που θα έχει με τον Όμιλο Ελλάκτωρ στα έργα ΣΔΙΤ και Παραχωρήσεων. Αν δηλαδή το κατασκευαστικό τους κομμάτι από την ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ θα δίνεται στην ΑΚΤΩΡ όπως γίνεται μέχρι σήμερα.

Επίσης θα πρέπει να δούμε σε διαγωνισμούς με παράλληλη συμμετοχή, όπως για παράδειγμα στο Μετρό προς Ίλιον αν θα αποφασιστεί η αποχώρηση μιας εκ των δύο εταιρειών που έχει πλέον η ΙΝΤΡΑΚΑΤ και με βάση ποια κριτήρια θα το αποφασίζει.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn