Connect with us

ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

IMPULSE: Το ευρωπαϊκό έργο για την ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων στο Ηράκλειο Κρήτης

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

Ηράκλειο Κρήτης πόλη

Το έργο IMPULSE του ευρωπαϊκού προγράμματος Μεσογειακού χώρου (INTERREG MED 2014-2020) υλοποιείται στον Δήμο Ηρακλείου με ευθύνη του Τμήματος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων σε συνεργασία με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) και συνδεδεμένο εταίρο το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κρήτης.

Στο πλαίσιο του έργου εισάγεται μία πρακτική μεθοδολογία για την αυτοματοποιημένη παραγωγή ρεαλιστικών και οικονομικά προσιτών Σχεδίων σταδιακής Ενεργειακής Αναβάθμισης Δημόσιων Κτιρίων.

Από την πιλοτική εφαρμογή για το Δήμο Ηρακλείου προέκυψαν:

– Συνολικό κόστος επένδυσης για την ενεργειακή αναβάθμιση όλων των δημοτικών κτιρίων: 18,4 εκατ. €

– Μέσο ετήσιο εκτιμώμενο κόστος επένδυσης: 1 εκατ. €

– Εξοικονόμηση ενέργειας: ~500 MWh ετησίως για τα πρώτα 7 έτη και 130 MWh ετησίως από το 8ο έτος έως το πέρας υλοποίησης του Σχεδίου. Με το πέρας του Σχεδίου εξοικονομούνται ~4,8 GWh συνολικής πρωτογενούς ενέργειας κόστους 256.000 ευρώ, σε σημερινές τιμές

– Αποφυγή εκπομπών Διοξειδίου του Άνθρακα (CO2): Για κάθε τρέχον έτος κυμαίνεται από 100 έως 200 τόνους για τα πρώτα 7 έτη, και από 50 έως 100 τόνους από το 8ο έτος, έως το πέρας υλοποίησης του Σχεδίου

Η πιλοτική εφαρμογή, για το αντιπροσωπευτικό δείγμα των Δημοτικών Κτιρίων του Δήμου Ηρακλείου, οδήγησε σε αξιοσημείωτη εκτιμώμενη εξοικονόμηση ενέργειας, περίπου 30-35%, ακόμα και στην περίπτωση έργων μικρής κλίμακας συνολικού κόστους περίπου 1,5 εκατ. €.

Οι προαναφερόμενες εκτιμήσεις επαληθεύονται από το επιδεικτικό έργο ενεργειακής αναβάθμισης και μέτρησης/παρακολούθησης του 7ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου, ενός έργου συνολικού κόστους επένδυσης 16.531,44 € με αναμενόμενη ετήσια εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας 35-40%.

Το έργο αφορά κυρίως στην αντικατάσταση όλων των φωτιστικών με νέα τύπου LED και την εγκατάσταση συστήματος αντιστάθμισης του λέβητα.

image_pdfimage_print

Κτιριακά Έργα

Κερατσίνι: Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση για την ενεργειακή αναβάθμιση δύο εμβληματικών κτιρίων

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Αναβάθμιση ενεργειακής κλάσης κτιρίου

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης υπέγραψε χθες την απόφαση έγκρισης χρηματοδότησης για την Ενεργειακή αναβάθμιση δύο εμβληματικών κτιρίων του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας. Πρόκειται για την ενεργειακή αναβάθμιση του Δημαρχείου Κερατσινίου και του Πολιτιστικού Κέντρου «Μελίνα Μερκούρη». Το έργο χρηματοδοτείται από το ΠΕΠ Αττικής 2014 – 2020 και συγκεκριμένα από τον Άξονα Προτεραιότητας 4 (Προώθηση ενεργειακής απόδοσης).

Στη σχετική συνάντηση του Περιφερειάρχη Αττικής με τον Δήμαρχο Κερατσινίου Δραπετσώνας Χ. Βρεττάκο, η οποία πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Περιφέρειας, συμμετείχε η Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Σ. Αντωνάκου και ο Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Δ. Δρόσης.

Το έργο βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας των 2 εμβληματικών κτηρίων του Δήμου είναι συνολικού κόστους 1.478.173 ευρώ, εκ των οποίων τα 880.000 ευρώ χρηματοδοτούνται από το ΠΕΠ Αττικής και τα υπόλοιπα από ιδίους πόρους του Δήμου.

Ο κ. Πατούλης κατά τη συνάντηση με τον Δήμαρχο Κερατσινίου-Δραπετσώνας, υπογράμμισε την προτεραιότητα που δίνει η Περιφέρεια σε ζητήματα που σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος και την αναβάθμιση της ζωής των πολιτών, επισημαίνοντας ότι δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα σε υποβαθμισμένες περιοχές.

«Με τον Δήμαρχο Κερατσινίου-Δραπετσώνας Χ. Βρεττάκο, έχουμε μία δημιουργική συνεργασία. Σήμερα με την απόφαση έκκρισης που υπογράψαμε ξεκινάει ένα εμβληματικό έργο το οποίο θα συμβάλλει στην μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των δύο δημοτικών κτιρίων. Συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην προσπάθεια ισότιμης ανάπτυξης όλων των Δήμων της Αττικής.

Υλοποιούμε αναπτυξιακά έργα που θα βοηθήσουν στην ανάπλαση υποβαθμισμένων περιοχών. Σε συνεργασία με τους Δήμους, στοχεύουμε στη μέγιστη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, δίνοντας έμφαση σε έργα που θα ενισχύσουν το περιβαλλοντικό ισοζύγιο των τοπικών κοινωνιών».

Από την πλευρά του ο κ. Βρεττάκος ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη, επισημαίνοντας πως πρόκειται για έργα που θα συμβάλλουν ουσιαστικά στην ενεργειακή αναβάθμιση της περιοχής.

Πως θα επιτευχθεί η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων

Στα δύο κτίρια, το Δημαρχείο και το Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη», προβλέπεται σύμφωνα με τη σχετική μελέτη και απόφαση ένταξης, η αντικατάσταση κουφωμάτων, η εγκατάσταση σκιάστρων, η αντικατάσταση λεβητών, η αναβάθμιση λεβητοστασίου, η αντικατάσταση κεντρικών κλιματιστικών μονάδων, η εγκατάσταση συστήματος BMS, η αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων, η θερμομόνωση σωληνώσεων δικτύων ψύξης θέρμανσης και η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος. Μάλιστα με την ολοκλήρωση των δύο αυτών παρεμβάσεων προβλέπεται μείωση της ετήσιας κατανάλωσης ενέργειας κατά 1.400.000 kWh/yr που θα οδηγήσει και σε μείωση των εκπομπών CO2 κατά 460tn/yr.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Τουριστικές υποδομές - Τουρισμός

Σε εξέλιξη τα έργα στο πρώτο One&Only ξενοδοχείο της Ευρώπης, στην Κέα

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

Την είσοδό της στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάνει η διεθνής αλυσίδα One&Only Resorts με το One&Only Kea Island, επιλέγοντας την κυκλαδίτικη ομορφιά ως το τοπίο που θα πλαισιώσει το υπερπολυτελές θέρετρο.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για τη μεγάλη τουριστική επένδυση καθώς και φωτορεαλιστικές εικόνες από το πολυτελές ξενοδοχείο.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Ύδρευση - Αποχέτευση

Σε δημοπράτηση αποχετευτικό έργο ύψους 18,6 εκατ. ευρώ σε Κορυδαλλό και Νίκαια

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Αποχετευτικό έργο

Δημοπρατήθηκε το έργο της κατασκευής δικτύου αποχέτευσης ομβρίων υδάτων στα γεωγραφικά όρια των Δήμων Κορυδαλλού και Νίκαιας- Αγίου Ι. Ρέντη.

Δημοπρατήθηκε από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Π.Ε. Πειραιά & Νήσων το έργο της κατασκευής δικτύου αποχέτευσης ομβρίων υδάτων στα όρια των δήμων Κορυδαλλού και Νίκαιας- Αγίου Ι. Ρέντη. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 18.600.000 €, χρηματοδοτείται από ιδίους πόρους της Περιφέρειας Αττικής και η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών είναι η 1η Σεπτεμβρίου 2020.

Με το έργο θα εκτελεστούν εργασίες αντιπλημμυρικής προστασίας σε μια μεγάλη έκταση περίπου 1.250 στρεμμάτων που εκτείνεται δυτικά της λεωφόρου Θηβών και καλύπτει την περιοχή από το γήπεδο του Ιωνικού και τη Λεωφόρο Γρηγορίου Λαμπράκη μέχρι τη συμβολή της με τη Λ. Θηβών και την Π. Ράλλη.

Αναλυτικά με το υπό εκτέλεση έργο θα καλυφθεί η περιοχή μεταξύ των οδών Αναπαύσεως – Μουσών – Κοραή – Γρ. Λαμπράκη – Ατταλείας στα όρια του Δήμου Νίκαιας και στα όρια του Δήμου Κορυδαλλού θα κατασκευαστούν ο βασικός συλλεκτήρας στη Λεωφόρο Γρ. Λαμπράκη συνολικού μήκους περίπου 2.200,00 μ. και οι αγωγοί των οδών Θησέως, Μετσόβου, Πόντου, Σουλίου, Φρ. Ρούσβελτ, Πλατάνων, Χειμάρρας, Δραγατσανίου, Σινώπης, Κύπρου, Κουντουριώτου, Ταξιαρχών, Ψαρών, Αγ. Βαρβάρας, Ζαλόγγου, Ρόδου Χρ. Σμύρνης και Συμμάχων.

Σε δηλώσεις του η Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Σταυρούλα Αντωνάκου υπογράμμισε ότι:

«Σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε τη δημοπράτηση ενός πραγματικά μεγάλου έργου, τόσο από άποψη προϋπολογισμού, όσο και από το μέγεθος της έκτασης που καλύπτει. Την κατασκευή αγωγών ομβρίων σε περιοχές των Δήμων Κορυδαλλού και Νίκαιας. Το είχαμε προαναγγείλει πριν από λίγες μέρες με αφορμή την δημοπράτηση αντίστοιχων έργων στο Πέραμα, ότι ακολουθώντας τις οδηγίες και κατευθύνσεις του Περιφερειάρχη μας Γιώργου Πατούλη, θα συνεχίσουμε τις παρεμβάσεις για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή και τις περιουσίες όλων μας.

Η κατασκευή του αντιπλημμυρικού έργου στην ευρύτερη περιοχή της Λεωφόρου Γρ. Λαμπράκη αποτελούσε διαχρονικό αίτημα Δημοτικών αρχών, φορέων και πολιτών της περιοχής του Κορυδαλλού και της Νίκαιας.

Για το λόγο αυτό αμέσως μετά την οριστική παραλαβή της μελέτης το Νοέμβριο του 2019, η οποία είχε δημοπρατηθεί το 2015, προχωρήσαμε τον Ιανουάριο του 2020 στην ένταξη του έργου και στη χρηματοδότησή του από ίδια έσοδα με το ποσό των 18,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Θέλω να διαβεβαιώσω ότι το έμπειρο και άρτια καταρτισμένο προσωπικό της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά θα συνεργαστεί με τον ανάδοχο που θα αναδείξει η διαγωνιστική διαδικασία και θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια τόσο για την έγκαιρη και έντεχνη κατασκευή του έργου, όσο και για την κατά το δυνατόν λιγότερη όχληση των οδηγών και εν γένει των πολιτών που κινούνται ή διαμένουν στην περιοχή υλοποίησης των εργασιών ».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα