Connect with us

Υπεραστικοί

Ηλεκτρονικά Διόδια: Στο ΣτΕ ο διαγωνισμός, υβριδικό σύστημα η Ολυμπία Οδός

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Διόδια Σταθμός Διοδίων

Σε αχαρτογράφητα ύδατα φαίνεται πως έχει εισέλθει ο περίφημος διαγωνισμός για τα ηλεκτρονικά διόδια. Το project για το οποίο η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών είχε προωθήσει ως ένα νέο πρωτοποριακό σύστημα δορυφορικών-ηλεκτρονικών διοδίων, αμφισβητείται συνολικά. Υπουργείο, συμμετέχοντες, παραχωρήσεις δεν δείχνουν ιδιαίτερα θετικοί στην ιδέα της εφαρμογής του.

Πηγές από το Υπουργείο Υποδομών αναφέρουν πως πρόκειται για ένα σύστημα που δεν  έχει εφαρμοστεί πουθενά με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό. Μάλιστα τον χαρακτηρίζουν ως “εξόχως προβληματικό” και πρόχειρο.

ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΟ ΣΤΕ ΤΗΣ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ

Γεγονός είναι πως από τη μία δεν τον έχουν αποδεχθεί οι παραχωρησιούχοι γιατί προβλέπει ειδικό ταμείο για την είσπραξη των διοδίων και μετά το “μοίρασμα” τους.  Στην διαγωνιστική διαδικασία έχει κατατεθεί προσφυγή στο ΣτΕ η Μυτιληναίος, μία από τις φιναλιστ.

Η προσφυγή έχει ως κύριο αντικείμενο την αμφισβήτηση του τρόπου αξιολόγησης της τεχνικής προσφοράς, σημειώνοντας μάλιστα ότι η προσφοράς της (της Μυτιληναίος) ήταν κατά 70εκατ.ευρώ φθηνότερη αλλά δεν προτιμήθηκε. Να θυμίσουμε ότι από την σχετική διαδικασία μειοδότρια είναι η κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ-ΙΝΤΡΑΚΑΤ. Η προσφυγή θα συζητηθεί στις 23 Σεπτεμβρίου και η απόφαση πιθανώς να κρίνει και το μέλλον του διαγωνισμού.

Ο διαγωνισμός για τον οποίο οι παραχωρησιούχοι ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί από την αρχή της διαδικασίας, τους δίνει και λόγους να τον αμφισβητούν. Για να μπορέσει να εφαρμοστεί θα πρέπει να τροποποιηθούν στο σύνολο τους οι συμβάσεις παραχώρησης, πράγμα όχι και τόσο εύκολο. Επίσης θα πρέπει να επανεγκριθούν τόσο από τις τράπεζες όσο και από τις αρμόδιες διευθύνσεις της Κομισιόν, δηλαδή ακόμα μία χρονοβόρα διαδικασία.

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ;

Ακόμα ένα σημείο που προβληματίζει το Υπουργείο, είναι πως ακόμα και αν τελικά “περπατήσει” η διαδικασία, που θα βρεθούν τα χρήματα. Τα 400εκατ.ευρώ που απαιτούνται, σύμφωνα με την προκήρυξη, είναι με χρήση του ΠΔΕ, όταν στο σύνολο του το ΠΔΕ ανά έτος είναι σημαντικά μικρότερο. Αυτό θα σήμαινε πως ακόμα και η εφαρμογή του θα έπαιρνε αρκετά χρόνια για να μπορέσει να απορροφηθεί ένα τόσο μεγάλο χρηματικό ποσό.

Σε κάθε περίπτωση από το Υπουργείο αυτό που θεωρείται κρίσιμο στο πεδίο των διοδίων είναι η διαλειτουργικότητα και η αναλογικότητα στην χρέωση, κάτι που συμβαίνει σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Σε πρόσφατη δημιογραφική αποστολή ο Παναγιώτης Παπανικόλας, Διευθύνων Σύμβουλος της Γέφυρα Α.Ε και της Ολυμπίας Οδού αλλά και Γενικός Διευθυντής της VINCI στην Ελλάδα σημείωσε πως διαφωνεί με τη λύση για τα ηλεκτρονικά διόδια που είχε επιλέξει η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και προέβλεψε την ακύρωση του. Υποστήριξε πάντως ότι ότι το πιο αποφασιστικό βήμα θα γίνει με τη θέσπιση της διαλειτουργικότητας και με τη χρήση μόνο ενός μηχανήματος e-pass.

Η ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ ΑΝΑΠΤΥΣΣΕΙ ΔΙΚΟ ΤΗΣ ΥΒΡΙΔΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΟΔΙΩΝ

Ακόμα ένα στοιχείο που δείχνει την αμφισβήτηση της ύπαρξης ενός διαγωνισμού ανάπτυξης ηλεκτρονικών διοδίων είναι η περίπτωση της Ολυμπίας Οδού που πάει ένα βήμα μπρος.

Σύμφωνα με πηγές από την παραχώρηση, υπάρχει υπό επεξεργασία, ένα σύστημα “υβριδικών διοδίων” το οποίο υπόσχεται να λειτουργήσει ένα αναλογικό σύστημα  διοδίων. Πρόκειται για ένα σύστημα χρεω-πίστωσης το οποίο θα απευθύνεται μόνο σε όσους διαθέτουν e-pass της Ολυμπίας Οδού.

Η λογική είναι απλή: ο χρήστης του e-pass θα εισέρχεται στον αυτοκινητόδρομο και θα χρεώνεται κανονικά στους σταθμούς διοδίων από όπου θα περνά. Στην έξοδο του από αυτόν, θα γίνεται υπολογισμός των χιλιομέτρων που δεν χρησιμοποίησε (μέχρι τον επόμενο σταθμό διοδίων) και το ποσό που αναλογεί θα “επιστρέφει” στο λογαριασμό του.

Από την πλευρά της η Ολυμπία Οδός βλέπει ένα “δίκαιο” σύστημα χρέωσης το οποίο χωρίς να επενδυθούν μεγάλα κεφάλαια εισάγει την αναλογικότητα των διοδίων.

Εδώ αξίζει να σημειώσουμε πως, όπως αναφέρουν ασφαλείς πηγές στο ypodomes.com, την δυνατότητα ανάπτυξης υβριδικών διοδίων την προβλέπει η από το 2013 τροποποιημένη σύμβαση της Ολυμπίας Οδού.

Αυτό δίνει και τη δυνατότητα στο να γίνει η πρώτη παραχώρηση η οποία προχωρά σε αυτό το βήμα και το οποίο εφόσον εφαρμοστεί και πετύχει θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για τους υπόλοιπους αυτοκινητόδρομους.

image_print

Νέα Οδός

Οι απαιτητικές βραδινές εργασίες ασφαλτόστρωσης στο τμήμα Μεταμόρφωση-Βαρυμπόμπη

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Οδοστρωτήρας σε οδικό έργο

Εργασίες αντικατάστασης του ασφαλτοτάπητα κόστους 8,5εκατ.ευρώ υλοποίησε η Νέα Οδός στο τμήμα του Κηφισού από την Μεταμόρφωση μέχρι τον κόμβο Βαρυμπόμπης. Είναι το πρώτο τμήμα της παραχώρησης και αυτό με τους μεγαλύτερους κυκλοφοριακούς φόρτους καθημερινά. Αυτό σημαίνει ότι το πρόγραμμα βαριάς συντήρησης είναι σημαντικά αυξημένο σε σχέση με άλλα τμήματα του αυτοκινητόδρομου.

Η Τεχνική Διεύθυνση της Νέας Οδού, έχει αναλάβει το έργο της σχεδίασης και υλοποίησης του ολοκληρωμένου προγράμματος βαριάς συντήρησης της οδικής υποδομής προκειμένου να εξασφαλίζεται η δομική και λειτουργική επάρκεια των κατασκευών του Έργου.

Μεταξύ άλλων το πρόγραμμα περιλαμβάνει και εργασίες που στοχεύουν στη διατήρηση των επιφανειακών χαρακτηριστικών αντιολισθηρότητας του ασφαλτοτάπητα στα υψηλότερα δυνατά επίπεδα και στην δομική ενίσχυση του οδοστρωματος όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο, είτε μέσω εργασιών σφαιριδιοβολής, είτε μέσω πλήρους αντικατάστασης των αναγκαίων στρώσεων ασφαλτοτάπητα. Ξεκινώντας το Μάιο του 2019 και με ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος του ίδιου έτους, η Νέα Οδός, σχεδίασε προγραμμάτισε και υλοποιεί εργασίες αντικατάστασης του ασφαλτοτάπητα, στο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου Αθηνών- Θεσσαλονίκης στην Αττική, από τον κόμβο Μεταμόρφωσης έως τον κόμβο Βαρυμπόμπης. Ο συνολικός προϋπολογισμός των εν λόγω εργασιών είναι 8,5 εκατομμύρια ευρώ για το 2019.

ΜΟΝΟ ΒΡΑΔΙΝΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Μία στρατηγική αλλά ακριβή όπως αποδείχθηκε επιλογή της Νέας οδού, είναι οι εργασίες να γίνονται μόνο βραδινές ώρες, για να μην επηρεάζεται η κυκλοφορία και κυρίως για λόγους οδικής ασφάλειας.

Το τμήμα Μεταμόρφωση-Βαρυμπόμπη διαθέτει 3 λωρίδες κυκλοφορίας συν ΛΕΑ. Για την πραγματοποίηση των εργασιών καθοριστικός παράγοντας είναι η αναγκαιότητα της εξασφάλισης απρόσκοπτης κυκλοφορίας των οχημάτων. Με βάση τα παραπάνω, οι αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν αφορούσαν κυρίως την εξέταση των ωριαίων κυκλοφοριακών φόρτων, τη δυνατότητα, το ρίσκο και το κόστος υλοποίησης των εργασιών σε βράδυνες ώρες, την βεβαιότητα παράδοσης κάθε νέου τμήματος σε δεσμευτικό χρόνο και την επίδραση όλων των παραπάνω στη συνολική διάρκεια των εργασιών και στον προϋπολογισμό τους. Εξετάζοντας πλήθος σεναρίων, επιλέχθηκε τελικά η λύση των βραδινών εργασιών. Η εκκίνηση στις 10 το βράδυ και η ολοκλήρωση στις 6 το επόμενο πρωί.

Αν και αυτή η λύση οδηγεί σε αύξηση του κόστους περίπου κατά 40 με 45% εκτιμήθηκε ότι είναι η μόνη εφικτή για να μη δημιουργηθεί κυκλοφοριακό έμφραγμα σε μια από τις σημαντικότερες οδικές αρτηρίες της χώρας. Οποιαδήποτε άλλο χρονοδιάγραμμα, θα δημιουργούσε τεράστιο πρόβλημα και μεγάλη ταλαιπωρία στους οδηγούς.

Η αύξηση του συνολικού προϋπολογισμού προήλθε κυρίως από την ανάγκη διαχείρισης του επιπλέον ρίσκου που φέρουν οι εργασίες τις βραδινές ώρες. Το πλέον σημαντικό και κοστοβόρο βήμα που υλοποιούμε έχει να κάνει με την ανάγκη να είναι άμεσα αντιμετωπίσιμη η όποια αστοχία σε ώρα που είναι αδύνατο να αναζητηθεί εξωτερική συνδρομή, έτσι λοιπόν δεσμεύουμε επιπλέον εξοπλισμό και μονάδες παραγωγής, για την άμεση αντιμετώπιση της οποιαδήποτε αβαρίας.

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Η διαδικασία των εργασιών είναι ιδιαίτερα περίπλοκη και έπρεπε να τηρείται με “ευλάβεια”. Κάθε βράδυ τοποθετούνται ιδικές σημάνσεις, αποκλείεται από την κυκλοφορία το τμήμα που έχει επιλεγεί, ολοκληρώνεται ένα μικρό σχετικά τμήμα έργου, περίπου 500 μέτρων ασφαλτόστρωσης σε μια λωρίδα κυκλοφορίας, έτσι ώστε νωρίς το πρωί της επόμενης ημέρας να αποδίδονται στην κυκλοφορία και οι 3 λωρίδες του αυτοκινητοδρόμου. Το τμήμα που παραδίδεται κάθε πρωί είναι απολύτως έτοιμο και ολοκληρωμένο με νέα διαγράμμιση η οποία υλοποιείται αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών ασφαλτόστρωσης.

image_print
συνέχεια ανάγνωσης

Ολυμπία Οδός

Ολυμπία Οδός: Ολιγόωρες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Κόμβο Σελιανίτικων

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Σταθμός Διοδίων

Ολιγόωρος νυχτερινός αποκλεισμός κυκλοφορίας θα εφαρμοστεί  στους κλάδους του Κόμβου Σελιανίτικων (Χ.Θ. 180,2), τη  Δευτέρα 30/3 από τις 21:00 το βράδυ έως τις 06:00 τα ξημερώματα της επόμενης μέρας, για την εκτέλεση εργασιών ανέγερσης μεταλλικών προβόλων, που αφορούν το νέο αναλογικό σύστημα διοδίων της Ολυμπίας Οδού.

Οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν σε δύο φάσεις:

Αρχικά στους κλάδους εξόδου από Αθήνα και εισόδου προς Πάτρα και εν συνεχεία στους κλάδους εξόδου από Πάτρα και εισόδου προς Αθήνα.

Στο διάστημα αυτό η κυκλοφορία θα εξυπηρετείται μέσω της Π.Ε.Ο. Κορίνθου–Πατρών και των γειτονικών Κόμβων Αιγίου Δυτικά (Χ.Θ. 176,0) ή Δρεπάνου (Χ.Θ. 197,0).

image_print
συνέχεια ανάγνωσης

Ιόνια Οδός

Ιόνια Οδός: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Ανισόπεδο Κόμβο Μεσολογγίου

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Ιόνια Οδός

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν στην Ιόνια Οδό και συγκεκριμένα στον Ανισόπεδο Κόμβο (Α/Κ) Μεσολογγίου, με σκοπό την εκτέλεση εργασιών συντήρησης των ιστών οδοφωτισμού του εν λόγω κόμβου.

Ειδικότερα, την Τετάρτη 1 Απριλίου, από τις 08:00 έως τις 18:00, θα ισχύσει αποκλεισμός του κλάδου εξόδου του Α/Κ Μεσολογγίου στο ρεύμα κυκλοφορίας με κατεύθυνση προς Αντίρριο.

Κατά το ανωτέρω διάστημα, όσοι οδηγοί επιθυμούν να εξέλθουν του αυτοκινητοδρόμου, μέσω κατάλληλων προειδοποιητικών σημάνσεων θα ενημερώνονται έγκαιρα προκειμένου να εξέρχονται από τον προηγούμενο κόμβο – Α/Κ Αγρινίου (Χαλικίου) – και μέσω της Παλαιάς Εθνικής Οδού και τη χρήση κατάλληλων προσωρινών σημάνσεων, θα οδηγούνται έως τον Α/Κ Μεσολογγίου.

Τέλος την Πέμπτη 2 Απριλίου από τις 08:00 έως τις 18:00, θα ισχύσει αποκλεισμός του κλάδου εξόδου του Α/Κ Μεσολογγίου στο ρεύμα κυκλοφορίας με κατεύθυνση προς Ιωάννινα. Κατά το ανωτέρω διάστημα, όσοι οδηγοί επιθυμούν να εξέλθουν του αυτοκινητοδρόμου, μέσω κατάλληλων προειδοποιητικών σημάνσεων θα ενημερώνονται έγκαιρα προκειμένου να εξέρχονται από τους προηγούμενους κόμβους – Α/Κ Γαυρολίμνης και Ημικόμβο Ευηνοχωρίου – και μέσω της Παλαιάς Εθνικής Οδού και τη χρήση κατάλληλων προσωρινών σημάνσεων, θα οδηγούνται έως τον Α/Κ Μεσολογγίου.

Η Νέα Οδός έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των οδηγών, ενώ σχετικές προσωρινές σημάνσεις θα τοποθετηθούν µε στόχο την πλήρη ενημέρωσή τους.

Η Νέα Οδός ευχαριστεί για την κατανόηση και παρακαλεί τους οδηγούς να συμμορφώνονται με τη  σχετική σήμανση και να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή κατά τη διέλευσή τους από το εν λόγω τμήμα.

image_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα