Connect with us

Υπεραστικοί

Ηλεκτρονικά Διόδια: Στο ΣτΕ ο διαγωνισμός, υβριδικό σύστημα η Ολυμπία Οδός

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Διόδια Σταθμός Διοδίων

Σε αχαρτογράφητα ύδατα φαίνεται πως έχει εισέλθει ο περίφημος διαγωνισμός για τα ηλεκτρονικά διόδια. Το project για το οποίο η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών είχε προωθήσει ως ένα νέο πρωτοποριακό σύστημα δορυφορικών-ηλεκτρονικών διοδίων, αμφισβητείται συνολικά. Υπουργείο, συμμετέχοντες, παραχωρήσεις δεν δείχνουν ιδιαίτερα θετικοί στην ιδέα της εφαρμογής του.

Πηγές από το Υπουργείο Υποδομών αναφέρουν πως πρόκειται για ένα σύστημα που δεν  έχει εφαρμοστεί πουθενά με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό. Μάλιστα τον χαρακτηρίζουν ως «εξόχως προβληματικό» και πρόχειρο.

ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΟ ΣΤΕ ΤΗΣ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ

Γεγονός είναι πως από τη μία δεν τον έχουν αποδεχθεί οι παραχωρησιούχοι γιατί προβλέπει ειδικό ταμείο για την είσπραξη των διοδίων και μετά το «μοίρασμα» τους.  Στην διαγωνιστική διαδικασία έχει κατατεθεί προσφυγή στο ΣτΕ η Μυτιληναίος, μία από τις φιναλιστ.

Η προσφυγή έχει ως κύριο αντικείμενο την αμφισβήτηση του τρόπου αξιολόγησης της τεχνικής προσφοράς, σημειώνοντας μάλιστα ότι η προσφοράς της (της Μυτιληναίος) ήταν κατά 70εκατ.ευρώ φθηνότερη αλλά δεν προτιμήθηκε. Να θυμίσουμε ότι από την σχετική διαδικασία μειοδότρια είναι η κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ-ΙΝΤΡΑΚΑΤ. Η προσφυγή θα συζητηθεί στις 23 Σεπτεμβρίου και η απόφαση πιθανώς να κρίνει και το μέλλον του διαγωνισμού.

Ο διαγωνισμός για τον οποίο οι παραχωρησιούχοι ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί από την αρχή της διαδικασίας, τους δίνει και λόγους να τον αμφισβητούν. Για να μπορέσει να εφαρμοστεί θα πρέπει να τροποποιηθούν στο σύνολο τους οι συμβάσεις παραχώρησης, πράγμα όχι και τόσο εύκολο. Επίσης θα πρέπει να επανεγκριθούν τόσο από τις τράπεζες όσο και από τις αρμόδιες διευθύνσεις της Κομισιόν, δηλαδή ακόμα μία χρονοβόρα διαδικασία.

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ;

Ακόμα ένα σημείο που προβληματίζει το Υπουργείο, είναι πως ακόμα και αν τελικά «περπατήσει» η διαδικασία, που θα βρεθούν τα χρήματα. Τα 400εκατ.ευρώ που απαιτούνται, σύμφωνα με την προκήρυξη, είναι με χρήση του ΠΔΕ, όταν στο σύνολο του το ΠΔΕ ανά έτος είναι σημαντικά μικρότερο. Αυτό θα σήμαινε πως ακόμα και η εφαρμογή του θα έπαιρνε αρκετά χρόνια για να μπορέσει να απορροφηθεί ένα τόσο μεγάλο χρηματικό ποσό.

Σε κάθε περίπτωση από το Υπουργείο αυτό που θεωρείται κρίσιμο στο πεδίο των διοδίων είναι η διαλειτουργικότητα και η αναλογικότητα στην χρέωση, κάτι που συμβαίνει σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Σε πρόσφατη δημιογραφική αποστολή ο Παναγιώτης Παπανικόλας, Διευθύνων Σύμβουλος της Γέφυρα Α.Ε και της Ολυμπίας Οδού αλλά και Γενικός Διευθυντής της VINCI στην Ελλάδα σημείωσε πως διαφωνεί με τη λύση για τα ηλεκτρονικά διόδια που είχε επιλέξει η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και προέβλεψε την ακύρωση του. Υποστήριξε πάντως ότι ότι το πιο αποφασιστικό βήμα θα γίνει με τη θέσπιση της διαλειτουργικότητας και με τη χρήση μόνο ενός μηχανήματος e-pass.

Η ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ ΑΝΑΠΤΥΣΣΕΙ ΔΙΚΟ ΤΗΣ ΥΒΡΙΔΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΟΔΙΩΝ

Ακόμα ένα στοιχείο που δείχνει την αμφισβήτηση της ύπαρξης ενός διαγωνισμού ανάπτυξης ηλεκτρονικών διοδίων είναι η περίπτωση της Ολυμπίας Οδού που πάει ένα βήμα μπρος.

Σύμφωνα με πηγές από την παραχώρηση, υπάρχει υπό επεξεργασία, ένα σύστημα «υβριδικών διοδίων» το οποίο υπόσχεται να λειτουργήσει ένα αναλογικό σύστημα  διοδίων. Πρόκειται για ένα σύστημα χρεω-πίστωσης το οποίο θα απευθύνεται μόνο σε όσους διαθέτουν e-pass της Ολυμπίας Οδού.

Η λογική είναι απλή: ο χρήστης του e-pass θα εισέρχεται στον αυτοκινητόδρομο και θα χρεώνεται κανονικά στους σταθμούς διοδίων από όπου θα περνά. Στην έξοδο του από αυτόν, θα γίνεται υπολογισμός των χιλιομέτρων που δεν χρησιμοποίησε (μέχρι τον επόμενο σταθμό διοδίων) και το ποσό που αναλογεί θα «επιστρέφει» στο λογαριασμό του.

Από την πλευρά της η Ολυμπία Οδός βλέπει ένα «δίκαιο» σύστημα χρέωσης το οποίο χωρίς να επενδυθούν μεγάλα κεφάλαια εισάγει την αναλογικότητα των διοδίων.

Εδώ αξίζει να σημειώσουμε πως, όπως αναφέρουν ασφαλείς πηγές στο ypodomes.com, την δυνατότητα ανάπτυξης υβριδικών διοδίων την προβλέπει η από το 2013 τροποποιημένη σύμβαση της Ολυμπίας Οδού.

Αυτό δίνει και τη δυνατότητα στο να γίνει η πρώτη παραχώρηση η οποία προχωρά σε αυτό το βήμα και το οποίο εφόσον εφαρμοστεί και πετύχει θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για τους υπόλοιπους αυτοκινητόδρομους.

image_pdfimage_print

Ολυμπία Οδός

Ολιγόωρες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στους κλάδους του κόμβου Αγίων Θεοδώρων

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Όχημα περιπολίας Ολυμπίας Οδού

Για την εκτέλεση εργασιών ανέγερσης μεταλλικών προβόλων, στον κόμβο Αγίων Θεοδώρων (Χ.Θ. 64,4), που αφορούν το νέο αναλογικό σύστημα διοδίων της Ολυμπίας οδού, την Τρίτη 22/10/2019 και ώρα 22:00 το βράδυ έως τις 06:00 τα ξημερώματα της επόμενης μέρας, θα εφαρμοστεί ολιγόωρος νυχτερινός αποκλεισμός κυκλοφορίας στους κλάδους εξόδου από Αθήνα και εισόδου προς Αθήνα.

Η κυκλοφορία για το διάστημα αυτό θα εξυπηρετείται μέσω της Π.Ε.Ο. Αθηνών-Κορίνθου και του Κόμβου Κινέτας (Χ.Θ. 56,0), όπως φαίνεται στο ακόλουθο σχηματικό διάγραμμα.

Σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών ή τεχνικού προβλήματος, οι εργασίες θα υλοποιηθούν κατ’ αναλογία την επόμενη μέρα.

Η Ολυμπία Οδός ευχαριστεί για την κατανόηση και παρακαλεί τους οδηγούς να συμμορφώνονται προς τη σχετική σήμανση και τις υποδείξεις της Τροχαίας, καθώς και να επιδείξουν αυξημένη προσοχή κατά τη διέλευσή τους από την εν λόγω περιοχή.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Ολυμπία Οδός

Φαρμάκης: Ζητούμενο η κατασκευή οδικών αξόνων όπως η Ολυμπία Οδός

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Αυτοκινητόδρομος Ολυμπία Οδός

Επίσκεψη στο ΣΕΑ Ψαθόπυργου και στο Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας Ρίου της Ολυμπίας Οδού, με αφορμή την καμπάνια της Ε.Ε., «Η Ευρώπη στην Περιφέρειά μου», πραγματοποίησε σήμερα, Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2019, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης.

Σε δήλωσή του, ο Περιφερειάρχης, υπογράμμισε ότι η κατασκευή σύγχρονων και ασφαλών οδικών αξόνων, όπως είναι η Ολυμπία Οδός, αποτελούν απόλυτη ανάγκη και ζητούμενο για τη Δυτική Ελλάδα.

«Μόνο μέσα από την ολοκλήρωση τέτοιου είδους οδικών αξόνων μπορούμε να ελπίζουμε σε κάτι καλύτερο, είτε αυτό έχει να κάνει με την οδική ασφάλεια, είτε σε τις συνδυασμένες μεταφορές, τελικά δηλαδή με την ίδια την ανάπτυξη στη Δυτική Ελλάδα» ανέφερε ο κ. Φαρμάκης, προσθέτοντας πως η Περιφερειακή Αρχή θα υπερασπιστεί το δικαίωμα των πολιτών της Δυτικής Ελλάδας στην ολοκλήρωση του σχεδιασμού των οδικών μεταφορών για την περιοχή. «Πολλοί κύκλοι άνοιξαν στην μέχρι τώρα πορεία και ελπίζω να ζήσουμε την ολοκλήρωση αυτών των κύκλων στο άμεσο μέλλον» κατέληξε ο Περιφερειάρχης.

Στο ΣΕΑ Ψαθοπύργου βρέθηκαν επίσης, η Υπεύθυνη Επικοινωνίας της Διαχειριστικής Αρχής του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη», Χριστίνα Δρίτσα, και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ολυμπίας Οδού ΑΕ, Παναγιώτης Παπανικόλας.

Από την πλευρά της, η κ. Δρίτσα ανέφερε: «Για εμάς αυτό το έργο είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα υποδομών μεταφορών της τελευταίας εικοσαετίας, γιατί αποτελεί βασικό τμήμα του κύριου διευρωπαϊκού οδικού δικτύου της χώρας και κατ’ επέκταση και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επομένως ήταν πάντα μία από τις βασικές προτεραιότητες προ-συγχρηματοδότησης από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους.

Ο στόχος, που θεωρούμε ότι έχει επιτευχθεί με την ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου και την απόδοσή του στην κυκλοφορία, είναι ότι πλέον υπάρχουν μετακινήσεις ποιοτικές, ασφαλής, άνετες, γρήγορες, με δυνατότητα επιλογής προορισμού δεδομένου ότι διασυνδέονται άμεσα τρεις περιφέρειες: η Αττική, η Πελοπόννησος και η Δυτική Ελλάδα και έμμεσα η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, η Περιφέρεια Ηπείρου, αλλά και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας μέσω του ΠΑΘΕ. Θεωρούμε ότι με την ολοκλήρωση αυτού του κομματιού κλείνει ένας μεγάλος κύκλος για την ολοκλήρωση αυτοκινητοδρόμων στη βασική ηπειρωτική Ελλάδα, που διασφαλίζει ανάπτυξη, δυνατότητες μετακινήσεων αγαθών και φυσικών προσώπων. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα μέσω της σύνδεσης με το λιμάνι της Πάτρας της ανάπτυξης περαιτέρω της περιοχής μέσω των θαλάσσιων μεταφορών».

Τέλος, ο κ. Παπανικόλας, σημείωσε: «Το έργο αυτό δεν θα είχε γίνει πραγματικότητα χωρίς τη χρηματοδοτική στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και την άριστη συνεργασία μας με τα στελέχη των αρμόδιων διαχειριστικών αρχών. Η κατασκευή της Κορίνθου-Πατρών επισφράγισε την οριστική αλλαγή σελίδας σ΄ένα δρόμο που είχε χαρακτηριστεί ως ένας από τους πιο επικίνδυνους στην Ευρώπη. Οι αριθμοί είναι εύγλωττοι: 2 δυστυχήματα το 2018 έναντι 26 το 2008, δηλαδή μείωση της τάξης του 93% από την αρχή του έργου μέχρι σήμερα. Είναι όμως και η αίσθηση ασφάλειας σημαντική.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, οι οδηγοί δηλώνουν σε ποσοστό 92% ότι αισθάνονται ασφαλείς όταν οδηγούν στην Ολυμπία Οδό. Αυτά τα αποτελέσματα δικαιώνουν τις προσπάθειές μας και εκπληρώνουν την αποστολή μας, η οποία είναι: Να συντηρούμε σε υψηλά επίπεδα ποιότητας την υποδομή και να εξασφαλίζουμε ασφαλείς, άνετες και σύντομες μετακινήσεις, παρέχοντας σε καθημερινή βάση ποιοτικές υπηρεσίες προς τους οδηγούς. Η δέσμευσή μας προς όλους, είναι ότι η Ολυμπία Οδός θα συνεχίσει να λειτουργεί με επίκεντρο τον άνθρωπο. Με αξιοπιστία και υπευθυνότητα, με αφοσίωση και πνεύμα συνεργασίας».

Σημειώνεται ότι η καμπάνια «Η Ευρώπη στην Περιφέρειά μου» στοχεύει στην ανάδειξη των έργων που έχουν συγχρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκά προγράμματα. Η Ολυμπία Οδός είναι ένα από τα συνολικά 40 έργα από ολόκληρη την Ευρώπη που επιλέχθηκαν να προβληθούν στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής καμπάνιας. Έτσι, μεταξύ άλλων δράσεων ένα ειδικό billboard έχει τοποθετηθεί στην είσοδο του ΣΕΑ για ένα μήνα (7/10-7/11), με σκοπό να προσφέρει μια διαδραστική και εξατομικευμένη εμπειρία σε ταξιδιώτες και κατοίκους της Δυτικής Ελλάδας. Οι ταξιδιώτες μπορούν να τραβήξουν μια φωτογραφία στο biilboard, να τη στείλουν στο e-mail τους και να την αξιοποιήσουν στους λογαριασμούς τους στα social media, συμμετέχοντας μαζί με χιλιάδες άλλους Ευρωπαίους στην καμπάνια.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Ολυμπία Οδός

Ολυμπία Οδός: Ξεκινούν οι εργασίες για τα αναλογικά διόδια

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Σταθμός Διοδίων

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν στον ημικόμβο Μεγάρων (Χ.Θ. 38,7) την Πέμπτη 17/10/2019 και ώρα 22:00 το βράδυ έως τις 06:00 τα ξημερώματα της επόμενης μέρας, για την εκτέλεση εργασιών ανέγερσης μεταλλικών προβόλων που αφορούν το νέο αναλογικό σύστημα διοδίων της Ολυμπίας Οδού. Πιο συγκεκριμένα, θα εφαρμοστεί ολιγόωρος νυχτερινός αποκλεισμός κυκλοφορίας στους κλάδους εξόδου από Αθήνα και εισόδου προς Αθήνα.

Η κυκλοφορία για το διάστημα αυτό θα εξυπηρετείται μέσω της Π.Ε.Ο. Αθηνών Κορίνθου και των Κόμβων Πάχης (Χ.Θ. 41,0) και Νέας Περάμου (Χ.Θ. 33,3), όπως φαίνεται στο ακόλουθο σχηματικό διάγραμμα.

Σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών ή τεχνικού προβλήματος, οι εργασίες θα υλοποιηθούν κατ’ αναλογία την επόμενη μέρα.

Η Ολυμπία Οδός ευχαριστεί για την κατανόηση και παρακαλεί τους οδηγούς να συμμορφώνονται προς τη σχετική σήμανση και τις υποδείξεις της Τροχαίας, καθώς και να επιδείξουν αυξημένη προσοχή κατά τη διέλευσή τους από την εν λόγω περιοχή.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα