Βαγγέλης
Θάνος

Τον τελευταίο καιρό διεξάγεται μια μεγάλη συζήτηση γύρω από τα ηλεκτροκίνητα οχήματα (Η/Ο). Έχει γίνει πλέον αποδεκτό από όλους πως η μετάβαση σε φιλικές μορφές ενέργειας είναι μονόδρομος και τα αυτοκίνητα αποτελούν το πρώτο θέμα της ατζέντας. Κατά πόσο όμως είναι ρεαλιστική αυτή η λύση; Υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές φόρτισης για να στηρίξουν τη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση;

Αξίζει να εξετάσουμε κατά πόσο είμαστε έτοιμοι να κάνουμε το επόμενο βήμα και αν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες. Διότι ναι μεν συζητάμε για ηλεκτροκίνητα οχήματα αλλά κατά πόσο είναι εφικτή η παρουσία τους στους ελληνικού δρόμους με τις υφιστάμενες υποδομές.

Το ypodomes. com επικοινώνησε με τον Διευθυντή του Ινστιτούτου Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ) και πρόεδρο του Ελληνικού Ινστιτούτου Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων (ΕΛ.ΙΝ.Η.Ο) κ. Ευάγγελο Μπεκιάρη .

Υποδομές φόρτισης

Τα βασικά σημεία φόρτισης ενός ηλεκτροκίνητου οχήματος περιλαμβάνουν το σπίτι , τη δουλειά ή κάποιο δημόσιο σημείο φόρτισης κοντά .

Στη χώρα μας μέχρι στιγμής υπάρχουν αρκετά σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων , με τα περισσότερα να είναι δημόσια και να βρίσκονται εντός της Αττικής. Ο ακριβής αριθμός τους είναι δύσκολο να προσδιοριστεί , ωστόσο αυτά που είναι εγκατεστημένα στην Αττική ξεπερνούν τα 250. Θα συναντήσουμε φορτιστές στις κεντρικότερες λεωφόρους, σε βενζινάδικα καθώς και σε μεγάλα super market όπως Βασιλόπουλος, My Μarket και METRO Cash & Carry.

Για την εύκολη εύρεση των σημείων υπάρχουν ακόμα και ηλεκτρονικές εφαρμογές όπως η Carge που μπορούν μας υποδείξουν το κοντινότερο σημείο για φόρτιση. Επίσης μπορούν να δώσουν και άλλες λεπτομερείς πληροφορίες όπως για τη διαθεσιμότητα του φορτιστή, τη χρέωση, κ.α. Άρα ο δυνητικός χρήστης του φορτιστή έχει πρόσβαση στις απαραίτητες πληροφορίες πριν φτάσει στο σημείο φόρτισης.

Επιπλέον, η ΔΕΗ μέσω του προγράμματος ΔΕΗ BLUE εγκαθιστά και λειτουργεί δημόσια προσβάσιμους σταθμούς φόρτισης σε όλη την Ελλάδα .

Ενδεικτικά άλλες εταιρείες που αναπτύσσουν και συντηρούν σταθμούς φόρτισης  είναι τα  ΕΛΠΕ, η εταιρεία Blink, η ΗΡΩΝ και η FORTISIS.

Ο κατάλογος δεν τελειώνει εδώ, καθώς και οι μεγάλοι οδικοί άξονες (Ολυμπία Οδός, Νέα Οδός, Εγνατία Οδός, Ιονία Οδός κ.α.) υλοποιούν πρόγραμμα τοποθέτησης φορτιστών κάθε 50 χλμ.

Πρακτικά εμπόδια

Όταν μιλάμε για φόρτιση στο σπίτι αναφερόμαστε κυρίως σε νέες κατασκευές που περιλαμβάνουν  ιδιωτικό χώρο στάθμευσης, για να τοποθετηθεί ο φορτιστής. Τι γίνεται όμως με τα πιο παλιά κτίρια που δεν διαθέτουν αυτή την επιλογή και πολλές φορές ο οδηγός είναι αναγκασμένος να σταθμεύσει το όχημα δεκάδες μέτρα μακριά.

Σε αυτήν την περίπτωση προωθείται η ιδέα των δημόσιων σημείων φόρτισης που θα τοποθετηθούν κατά μήκος του δρόμου.

Στην πράξη η θέση στάθμευσης θα αφορά αποκλειστικά Η/Ο και για να αποφευχθεί το παρκάρισμα ενός συμβατικού οχήματος θα προβλέπεται πρόστιμο.
Αυτό είναι ένα σχέδιο στα πρότυπα που εφάρμοσαν το Παρίσι και η Ρώμη.

Χρόνος φόρτισης

Ο χρόνο φόρτισης ενδέχεται να είναι και ένα από τα μεγάλα μειονεκτήματα μέχρι στιγμής των Η/Ο. Ο χρόνος που θα χρειαστεί να αφήσουμε το όχημα στην πρίζα είναι συνάρτηση αρκετών παραγόντων, όπως:

-Το μέγεθος της μπαταρίας,
-Την ταχύτητα (ισχύς) του σταθμού φόρτισης,
-Την ικανότητα του ηλεκτροκίνητου οχήματος να δεχθεί την ταχύτητα φόρτισης του φορτιστή,
-Το καλώδιο φόρτισης που χρησιμοποιείται.

Αυτό σημαίνει πρακτικά πως ο χρόνος που απαιτείται κατ ελάχιστο είναι 20 με 30 λεπτά και μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 8 ώρες. Ως εκ τούτου ανάγεται το συμπέρασμα πως η φόρτιση είναι προτιμότερο να γίνεται σε σημεία όπως το σπίτι και η δουλειά, που δεν υπάρχουν στενά χρονικά πλαίσια.

Κόστος

Ένα άλλο ζήτημα που παραμένει θολό σχετικά με τη φόρτιση, είναι το κόστος που απαιτείται για να “γεμίζει μπαταρίες” το όχημα. Στην παρούσα φάση δεν υπάρχει κάποιο κανονιστικό πλαίσιο γύρω από αυτό το ζήτημα με αποτέλεσμα οι χρεώσεις να γίνονται σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κάθε παρόχου και το είδος της φόρτισης (αργή, γρήγορη). Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί πως σε σχέση με τα οχήματα που χρησιμοποιούν ντίζελ, το κόστος είναι κατά το ⅓ λιγότερο εντός πόλης , και κατά ½ όταν το όχημα κινείται στους μεγάλους οδικούς άξονες.

Η αγορά και εγκατάσταση ενός οικιακού φορτιστή μπορεί να ξεκινά από 1000 ευρώ. Για έναν ταχυφορτιστή, η αγορά, αναβάθμιση του δικτύου ηλεκτροδότησης και η εγκατάσταση μπορεί να ξεκινά από 35.000 Ευρώ.

Αναφορικά με το κόστος συντήρησης ενός ηλεκτροκίνητου οχήματος, αυτό μπορεί να είναι περίπου 2-3 φορές χαμηλότερο από ένα συμβατικό όχημα. Ένα Η/Ο χρησιμοποιεί περίπου το 1/3 των τμημάτων ενός συμβατικού, αυτό σημαίνει πως τα κύρια μέρη συντήρησης είναι εκείνα της πέδησης και των ελαστικών. Ωστόσο σε μακροχρόνιο επίπεδο, η αντικατάσταση της μπαταρίας είναι αρκετά δαπανηρή.

Τα ηλεκτρικά οχήματα είναι αναμφισβήτητα η τάση του μέλλοντος. Τα οφέλη που θα αποκομίσουν τόσο οι καταναλωτές όσο και το περιβάλλον θα είναι πολλαπλά. Ωστόσο για να γίνει μέρος της καθημερινότητας χρειάζεται μεγαλύτερη ανάπτυξη των υποδομών και χρόνος για να εξοικειωθεί ο χρήστης στις νέες συνθήκες.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV