Connect with us

ΕΝΕΡΓΕΙΑ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ηλεκτροκίνηση: Τουλάχιστον 3.000 απλοί σταθμοί φόρτισης για πανελλαδική κάλυψη σύμφωνα με το ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

Υποδομές φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων

Τα σημεία στα οποία είναι αναγκαίοι σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα, τους τύπους και τις προδιαγραφές τους, μελέτησε το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών (Ι.ΜΕΤ) του Εθνικού Κέντρου Ερευνας και Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ).

“Υλοποιήσαμε για τον ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας) μια πλήρη μελέτη χωροθέτησης σταθμών φόρτισης σε όλους τους εθνικούς άξονες εκτός από τα νησιά, τουτέστιν σε όλες τις εθνικές οδούς με τους κύριους συνδετήριους άξονες, μια μελέτη που δείχνει πως για να μπορούμε να έχουμε μια δυνατότητα ταχείας ή έστω απλής φόρτισης κάθε 40 μεικτά χιλιόμετρα, που είναι το πραγματικά απαιτούμενο, θα χρειαστούμε από 80 έως πάνω από 100 σταθμούς ταχυφόρτισης και τουλάχιστον 3.000 απλούς σταθμούς φόρτισης, χωρίς να μιλάμε για τις ανάγκες στις πόλεις” δήλωσε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, “Πρακτορείο 104,9FM”, o Ευάγγελος Μπεκιάρης, διευθυντής του ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ και μέλος του 11μελούς Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας & Καινοτομίας (ΕΣΕΤΕΚ). Ο κ.Μπεκιάρης τόνισε δε πως ο συγκεκριμένος αριθμός φορτιστών, πέρα από τους αστικούς ιστούς, εξαιρεί και τις ανάγκες του ευρύτερου επαρχιακού δικτύου.

Για να ολοκληρώσει τη μελέτη, το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών (Ι.ΜΕΤ.) χρησιμοποίησε, όπως εξήγησε ο κ. Μπεκιάρης, ένα ειδικό πρόγραμμα, “ένα πολύ εξειδικευμένο λογισμικό, στο οποίο εισάγουμε τις μετακινήσεις, που γίνονται σήμερα, αλλά και εκείνες που προβλέπουμε πως θα πραγματοποιούν (σ.σ. οι πολίτες και χρήστες Ηλεκτρικών Οχημάτων- EV) αύριο, με στοιχεία τα οποία συλλέγουμε στο πεδίο”, όπως ανάφερε ο διευθυντής του ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ. Το λογισμικό αυτό λειτούργησε συνδυαστικά με στοιχεία, με τα οποία οι επιστήμονες μπορούν να δουν “με βάση και τον τύπο και το μείγμα των οχημάτων, που προβλέπεται ποιες ανάγκες θα υπάρχουν στο μέλλον στη φόρτιση”.

Χρόνος φόρτισης, ασφάλεια, δυνατότητες ρευματοδότησης κύρια στοιχεία που πρέπει να διακριβωθούν

Την ίδια ώρα, ο κ.Μπεκιάρης εξήγησε πως, στον ανεφοδιασμό, υπάρχει μια σημαντική διαφορά μεταξύ των οχημάτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης με καύσιμο βενζίνη και με ηλεκτρικά σύνολα: “εάν το όχημα μας (με κινητήρα εσωτερικής καύσης) σε ένα βενζινάδικο είναι πίσω από το προηγούμενο, θα υπάρχει ο πελάτης που θα πάρει τη βενζίνη του και θα φύγει σε μερικά λεπτά, εάν όμως είμαστε σε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, ακόμη και να υπάρχει ταχυφορτιστής, κάθε αυτοκίνητο μπροστά μας σημαίνει ένα 20λεπτο αναμονής κατ’ ελάχιστον” εξήγησε ο Έλληνας επιστήμονας, “για αυτό το λόγο μιλάμε για πολλαπλές θέσεις ταχυφόρτισης (σ.σ σε ένα σημείο)” τόνισε.

Ένα άλλο σημείο προσοχής, που χρειάστηκε να ενσωματωθεί στις συνισταμένες της μελέτης, είναι ότι σε κάθε σημείο με ταχυφορτιστές απαιτείται να μελετηθεί και η ανάγκη σε φορτία μέσα από το δίκτυο ηλεκτροδότησης, αφού “μια τέτοια θέση καταναλώνει σημαντικό ρεύμα”, και για την κάλυψη της ανάγκης απαιτείται “ηλεκτρική τάση που δεν υπάρχει παντού”. Μαζί με τη χωροθέτηση και την ασφάλεια, όλα τα παραπάνω “είναι ζητήματα που πρέπει να λυθούν (σ.σ προκειμένου να γίνει η εγκατάσταση των σημείων φόρτισης που αναφέρει η μελέτη)” τόνισε ο κ. Μπεκιάρης.

Σε αναμονή επιλογής του συνολικού στρατηγικού σχεδίου για τη χώρα

Σε ό,τι αφορά τις τεχνικές δυνατότητες υλοποίησης του δικτύου που περιγράφει η μελέτη του Ινστιτούτου Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών, ο κ. Μπεκιάρης -ερωτηθείς σχετικά- απάντησε πως εφόσον υπήρχε σε ένα υποθετικό σενάριο η χρηματοδότηση για να στηθεί το παραπάνω δίκτυο, θα απαιτείτο σε τεχνικό επίπεδο “ένα διάστημα έξι μηνών έως ενός έτους”.

Όσο δε για τις πιθανές ατραπούς, μέσα από τις οποίες η Ελλάδα θα μπορούσε να αποκτήσει το συγκεκριμένο απαραίτητο δίκτυο φόρτισης EV οχημάτων, ο Έλληνας επιστήμονας εξήγησε πως σε όλον τον κόσμο σήμερα ακολουθούνται διάφορα μοντέλα δράσης και στρατηγικές.

“Είναι θέμα επιχειρηματικού μοντέλου και χρημάτων, η Εσθονία για παράδειγμα, που είναι μια μικρή και όχι πλούσια χώρα, έκανε διαγωνισμό και προς παραχωρησιούχους και τη δουλειά πήρε μια μεγάλη εταιρία, που ανέπτυξε δίκτυο 120 ταχυφορτιστών και τουλάχιστον 6000 σταθμών φόρτισης σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας μέσα σε ένα χρόνο. Το αντάλλαγμα ήταν να μπορεί να εκμεταλλεύεται τους συγκεκριμένους σταθμούς με συγκεκριμένη τιμή ρεύματος για μεγάλο διάστημα, 30 και πλέον χρόνων.

Είναι θέμα της Πολιτείας να βρει τη βέλτιστη λύση για την Ελλάδα και να τη θεσμοθετήσει, ώστε με ένα στρατηγικό σχέδιο που ήδη εκπονείται -και το πλάνο είναι να είναι έτοιμο τον Ιούνιο- να μπορέσουμε να το υλοποιήσουμε πραγματικά” εξήγησε και πρόσθεσε ότι “ακόμη και στην ίδια χώρα μπορεί κανείς να βρει πέντε και έξι μοντέλα (σ.σ. που ακολουθήθηκαν για την εγκατάσταση φορτιστών/ταχυφορτιστών)”.

“Το κράτος παίζει καθοριστικό ρόλο, καθώς πρέπει να ορίσει τους κανόνες του παιχνιδιού, π.χ ποια είναι τα σχέδια που επιτρέπονται και ποια όχι, αν θα πάμε σε συνολική ρύθμιση τύπου Εσθονίας ή σε πολλαπλές (σ.σ επί παραδείγματι ανά Περιφέρεια) με κοινούς όρους τεχνολογικούς και προδιαγραφές”, προσέθεσε ο κ. Μπεκιάρης ερωτηθείς για τους όρους με τους οποίους μπορούν να κινητοποιηθούν οι εξελίξεις στον τομέα.

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών δεν παρέλειψε να αναφέρει πως θα πρέπει να υπάρχει και η τήρηση των προδιαγραφών ασφαλείας αλλά “και κάτι που κρίνεται ως σημαντικό, τα κίνητρα”. Κίνητρα που κατά τον κ. Μπεκιάρη σχετίζονται με την ελάχιστη π.χ. απόσταση του ενός σταθμού φόρτισης από τον άλλον ή/και με ένα εγγυημένο ποσοστό κέρδους στην τιμή του ρεύματος.

“Υπάρχει ανάγκη ακόμη και για ανώτατες τιμές ώστε να μην υπάρξει αισχροκέρδεια” ώστε να μην επικρατήσει ένα καταστροφικός για μεμονωμένα σημεία φόρτισης, πόλεμος τιμών”, τόνισε ο διευθυντής του ΙΜΕΤ, ενώ πρόσθεσε πως η κρατική χρηματοδότηση θα είναι ενδεχομένως απαραίτητη για σημεία όπως “π.χ. για ένα μικρό νησί της χώρας”.

Ολοκλήρωση τοπικών μελετών και νέα σημεία φόρτισης στη Θεσσαλονίκη

Την ίδια ώρα και στο πλαίσιο της επέκτασης των σταθμών φόρτισης στην πόλη της Θεσσαλονίκης, ο κ. Μπεκιάρης ανήγγειλε μια νέα δυνατότητα φόρτισης, που έρχεται σύντομα για τους χρήστες ηλεκτρικών οχημάτων.

“Εγκαθιστούμε τον Ιανουάριο και ανοίγουμε για το κοινό έναν μεγάλο σταθμό φόρτισης με δύο ταχυφορτιστές και πολλούς ταχυφορτιστές στη Θέρμη της Θεσσαλονίκης, σταθμό που θα είναι ο πρώτος του τύπου στη Θεσσαλονίκη” σημείωσε, προσθέτοντας πως έχει ετοιμαστεί και παραδοθεί και μελέτη χωροθέτησης σταθμών φόρτισης “ώστε να καλυφθεί το πού πρέπει να μπορεί κάποιος να βάλει σταθμούς φόρτισης, για να δύναται να καλύψει ευέλικτα τη Θεσσαλονίκη”.

Σε ό,τι αφορά τέλος, την υλοποίηση τέτοιων σταθμών για τη Θεσσαλονίκη, ο κ. Μπεκιάρης τόνισε πως το ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ σήμερα βοηθά τις δημοτικές αρχές και στην αναζήτηση κονδυλίων που μπορούν να έρθουν “μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων, μέσω έργων ευφυών πόλεων κ.ο.κ.”.

 

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

image_pdfimage_print

Πράσινη Ενέργεια-ΑΠΕ

Επεκτείνει το χαρτοφυλάκιό της στη Βόρεια Αμερική η Enel Green Power – Σημαντικές επενδύσεις σε ΗΠΑ και Καναδά

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Καφηρέας Αιολικό Πάρκο στον Μύτικα

Η Enel, μέσω της αμερικάνικης θυγατρικής της στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, Enel Green Power North America, ξεκίνησε τη λειτουργία της επέκτασης των 50MW του αιολικού πάρκου «High Lonesome» στο Τέξας, αυξάνοντας την εγκατεστημένη ισχύ στο μεγαλύτερο αιολικό έργο του Ομίλου παγκοσμίως στα 500MW. Η εταιρεία επίσης συνέδεσε στο δίκτυο τα αιολικά πάρκα του «Riverview» και του «Castle Rock Ridge ΙΙ» στην Αλμπέρτα του Καναδά, εγκατεστημένης ισχύος 105MW το πρώτο και το δεύτερο 29.4MW.

«H ολοκλήρωση τριών καινούργιων αιολικών πάρκων είναι η περαιτέρω απόδειξη ότι η Enel παραμένει στη δέσμευσή της να μεγαλώσει το πορτφόλιο της με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας», δήλωσε ο Αντόνιο Καμισέκρα, Διευθύνων Σύμβουλος της Enel Green Power. «Αυτή η δέσμευση επιβεβαιώνεται επίσης με την ολοκλήρωση πάνω από 400 MW Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας  παγκοσμίως το πρώτο τρίμηνο του έτους, επιτρέποντας στις ανανεώσιμες πηγές να υπερβαίνουν κατά πολύ τη συμβατική παραγωγή στο χαρτοφυλάκιό μας, τόσο από την άποψη της ισχύος όσο και της παραγωγής. Ενώ δίνουμε προτεραιότητα στην υγεία και την ασφάλεια, κοιτάζοντας μπροστά θα συνεχίσουμε να δημιουργούμε νέα βιώσιμη αξία μέσω της ενέργειας χωρίς εκπομπές σε ολόκληρο τον κόσμο, σύμφωνα με το Στρατηγικό Σχέδιο του Ομίλου».

Η επένδυση στην κατασκευή του αιολικού πάρκου του «High Lonesome» των 500MW στο Τέξας ανέρχεται στα 720 εκατομμύρια δολάρια και η συνολική επένδυση στον Καναδά, των αιολικών πάρκων του «Riverview» και του «Castle Rock Ridge II» ξεπερνάει τα 210 εκατομμύρια καναδικά δολάρια.

Το αιολικό πάρκο των 500MW του «High Lonesome» αναμένεται να παράγει ετησίως 1.9 TWh και με τη λειτουργία του θα εξοικονομεί κάθε χρόνο περισσότερο από 1,2 εκατομμύρια τόννους CO2.  Το έργο επεκτάθηκε κατά 50MW και συνδέθηκε άμεσα με το δίκτυο χάριν σε μια δωδεκαετή σύμβαση αγοράς ενέργειας (PPA), η οποία ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο του 2019, με την εταιρεία Ποτών και Τροφίμων Danone Βόρειας Αμερικής (Public Benefit Corporation and the world’s largest certified B Corporation®.

Η συμφωνία μεταξύ Enel και Danone Βόρειας Αμερικής θα παρέχει αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για την παραγωγή ισοδύναμη με περίπου 800 εκατομμύρια γιαουρτιών και πάνω από 80 εκατομμύρια γαλόνια γάλατος κάθε χρόνο και θα υποστηρίζει τη δέσμευση της εταιρείας Ποτών και Τροφίμων για να διασφαλίσει τη χρήση 100% ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2030.

Στο Τέξας, η Enel σήμερα λειτουργεί το αιολικό πάρκο «Snyder» των 63MW στην περιοχή Scurry County ι και την πρώτη φάση των 252MW του φωτοβολταϊκού πάρκου «Roadrunner» στην περιοχή Upton County. Η δεύτερη φάση των 245MW του φωτοβολταϊκού πάρκου είναι αυτή τη στιγμή υπό κατασκευή και μόλις ολοκληρωθεί, το «Roadrunner» θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά πάρκα στη συγκεκριμένη πολιτεία.

Τα αιολικά πάρκα του «Riverview» και του «Castle Rock Ridge II» θα παρέχουν την καθαρή ισχύ τους και τα πιστοποιητικά της Ανανεώσιμης Πηγής Ενέργειας στον Λειτουργό του Ηλεκτρικού Συστήματος της Alberta (Alberta Electric System Operator –«ΑΕSO») με μία εικοσαετή Σύμβαση Προμήθειας Ανανεώσιμης Ενέργειας (Renewable Energy Support Agreements –«RESAs»), η οποία κερδήθηκε το 2017 μέσω δημοπρασίας της AESO.

Τα αιολικά πάρκα βρίσκονται στην πόλη του Pincher Creek και αναμένεται να παράγουν ετησίως 493GWh, ενώ η λειτουργία τους υπολογίζεται ότι θα εξοικονομεί κάθε χρόνο περίπου 335.500 τόνους CO2. Στη χώρα, η Enel Green Power λειτουργεί επίσης το αιολικό πάρκο «Castle Rock Ridge Ι», συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 76.2MW, το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί το 2012. Το συνολικό πορτφόλιο  Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της Enel Green Power στον Καναδά ξεπερνάει τα 210MW.

H κατασκευή των τριών αιολικών πάρκων ακολούθησε το μοντέλο του Βιώσιμου Εργοταξίου της Enel Green Power, το οποίο έχει στόχο να ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις της κατασκευής στο περιβάλλον. Το μοντέλο περιλαμβάνει την ανακύκλωση χαρτιού, χαρτονιών, αλουμινίου, λαδιών, μαζί με τη χρήση φώτων που λειτουργούν με ηλιακή ενέργεια και επαναχρησιμοποιούμενων κοντέινερ νερού για τους εργάτες. Η Enel παρακολούθησε στενά την εμφάνιση της πανδημίας του COVID-19 και ανταποκρίθηκε πλήρως για να προστατεύσει την υγεία των εργατών και της κοινότητας.

Τηρώντας την καθοδήγηση των δημόσιων αρχών, η εταιρεία εφάρμοσε αυστηρές ταξιδιωτικές οδηγίες και βελτιωμένες πρακτικές υγιεινής, καθώς τα πληρώματα ακολούθησαν ασφαλείς εργασιακές συνήθειες και τις οδηγίες φυσικής απόστασης (physical distancing instructions). Επιπλέον, η Enel Βορείου Αμερικής ανακοίνωσε συνεισφορές άνω των 1,3 εκατομμυρίων δολαρίων σε προσπάθειες ανακούφισης τόσο  στις ΗΠΑ όσο και στον Καναδά.

Η Εnel Green Power έχει τρία έργα υπό κατασκευή στις Η.Π.Α, τα οποία είναι το «White Cloud» αιολικό έργο 236,.5MW στο Μιζούρι (Missouri) το αιολικό έργο «Aurora» των 299MW στη Βόρεια Ντακότα (North Dakota) και η προαναφερθείσα φάση των 245MW του φωτοβολταϊκού πάρκου «Roadrunner» στο Tέξας (Texas). Τα έργα αυτά αντιπροσωπεύουν σημαντικό μέρος της αναμενόμενης αύξησης του 1 GW της Enel Green Power στις ΗΠΑ και τον Καναδά το 2020.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Φυσικό Αέριο-LPG

Κατακόρυφη αύξηση αιτήσεων για σύνδεση στο φυσικό αέριο στην ΕΔΑ ΘΕΣΣ

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

ΕΔΑ ΘΕΣΣ

Περισσότερες από 5.100 αιτήσεις σύνδεσης στην ΕΔΑ ΘΕΣΣ κατατέθηκαν τον Μάιο, με την εταιρεία να καταγράφει για έναν ακόμη μήνα υψηλούς ρυθμούς αύξησης του πελατολογίου της.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται απρόσκοπτα οι επενδύσεις για την επέκταση του δικτύου της, με την Εταιρεία να έχει ολοκληρώσει τον Μάιο, 16 χλμ. νέων αγωγών χαμηλής πίεσης, αγγίζοντας συνολικά τα 58 χλμ. από την αρχή του έτους.

Όπως σημείωσε ο Διευθυντής Ανάπτυξης Αγοράς φυσικού αερίου της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, κ. Μ. Στεργιόπουλος, η Εταιρεία διατήρησε τα γραφεία εξυπηρέτησης καταναλωτών ανοικτά σε όλες τις πόλεις, καθ’ όλη τη διάρκεια εφαρμογής περιοριστικών μέτρων λόγω της Πανδημίας, προσφέροντας παράλληλα, ηλεκτρονικά πολλές από τις υπηρεσίες της και φυσικά, διασφάλισε στο ακέραιο τη λειτουργία και συντήρηση του δικτύου της.

Η ΕΔΑ ΘΕΣΣ λειτουργεί σεβόμενη πλήρως το Ρυθμιστικό πλαίσιο, διενεργώντας τις αυτοψίες και ολοκληρώνοντας τα έργα για τις νέες συνδέσεις εντός 60 ημερών, στις περιοχές που καλύπτονται από το δίκτυο. Ταυτόχρονα, υλοποιεί με συνέπεια τις επενδύσεις για την επέκταση του δικτύου της, όπως προβλέπει το Πρόγραμμα Ανάπτυξης της Εταιρείας, το οποίο έχει ήδη εγκριθεί από τη ΡΑΕ.

Από την πλευρά της, η Διευθύντρια Ανάπτυξης Αγοράς φυσικού αερίου Θεσσαλίας κα Ε. Καλογήρου, τόνισε ότι οι νέες Συμβάσεις Σύνδεσης για το έτος 2020 αγγίζουν τις 6.000 έως σήμερα, ενώ οι διανεμηθέντες όγκοι, στο 5μηνο του έτους, διαμορφώθηκαν σε ~265 εκατ. κυβικά μέτρα, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 4% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2019.

Επιπλέον, συνεχίζονται οι εργασίες για τη σύνδεση νέων περιοχών, καθώς εντός του 2020 θα ενταχθούν τέσσερις ακόμη περιοχές στη Θεσσαλία (Αμπελώνας, Συκούριο, Πύλη, Μουζάκι) και μια στη Θεσσαλονίκη(Καρδία).

Σε ισχύ επίσης, βρίσκεται η προσφορά της ΕΔΑ ΘΕΣΣ στις Νέες Συνδέσεις φυσικού αερίου για «Έκπτωση 100% στα Τέλη Σύνδεσης» όλο το 2020. Η προσφορά ισχύει για όλους τους νέους καταναλωτές που θα υπογράψουν Σύμβαση Σύνδεσης με το δίκτυο φυσικού αερίου και για όλες τις χρήσεις (Οικιακή, Εμπορική, Βιοτεχνική-Βιομηχανική).

Τα αποτελέσματα των πέντε πρώτων μηνών του 2020, επιβεβαιώνουν τη στρατηγική ανάπτυξης της Εταιρείας, την άρτια οργάνωση και τον σχεδιασμό που με συνέπεια υλοποιεί. Παρά τις δυσμενείς συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία, η ΕΔΑ ΘΕΣΣ καταγράφει ισχυρή ανάπτυξη σε όλους τους τομείς και υλοποιεί στο ακέραιο και απολύτως εντός χρονοδιαγράμματος, το μεγάλο επενδυτικό πλάνο της για την επέκταση του δικτύου στις περιοχές της Αδείας της, πετυχαίνοντας όλους τους στόχους που έχει θέσει στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2020-2024.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Ηλεκτρική ενέργεια

Σε πλήρη εξέλιξη οι εργασίες για τη «Μικρή Κρήτη» – Πότε ξεκινά η πόντιση των καλωδίων

Φίλιππος Παναγόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Εργασίες κατασκευής της μικρής διασύνδεσης Κρήτης

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για τη διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου, γνωστής και ως «μικρής Κρήτης», με όλα τα υποέργα να βρίσκονται σε φάση κατασκευής. Η παραγωγή και των δύο καλωδίων βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο ενώ παράλληλα «τρέχουν» και οι εργοστασιακές δοκιμές.

Οι μελέτες έχουν επίσης ολοκληρωθεί και η διαδικασία της πόντισης, όπως προβλέπει ο προγραμματισμός, θα αρχίσει τους μήνες του καλοκαιριού, όταν οι κυματικές συνθήκες θα είναι κατάλληλες και θα ολοκληρωθεί σε βάθος 2 με 2,5 μηνών. Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν εργασίες προστασίας του καλωδίου μέσα στο βυθό, μέχρι το βάθος των 100 μέτρων, προκειμένου να αποφευχθούν φθορές που οφείλονται κυρίως σε ανθρώπινες δραστηριότητες (π.χ. αλιεία, αγκυροβολία κ.ά.).

Από την πλευρά της Κρήτης, οι εργασίες τοποθέτησης των υπογείων καλωδίων κατά μήκος του ΒΟΑΚ προχωρούν ταχέως, με μία τεχνική λύση που διασφαλίζει ότι το έργο δεν θα προκαλεί κανενός είδους όχληση, διερχόμενο από περιοχές με αυξημένη τουριστική κίνηση, ειδικά κατά τους θερινούς μήνες.

Όπως σημειώνουν πηγές του ΑΔΜΗΕ, αναφορικά με την εξέλιξη της κατασκευής του έργου συνολικά, η πανδημία μπορεί να επέφερε μία πρόσκαιρη καθυστέρηση αλλά η γρήγορη αντίδραση από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη πέτυχε να διατηρήσει το έργο σε σταθερή τροχιά και εντός χρονοδιαγράμματος, που προβλέπει την κατασκευαστική ολοκλήρωση και ηλέκτρισή του μέχρι το τέλος του 2020.

Η διασύνδεση των ρεκόρ

Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο της «μικρής» διασύνδεσης είναι τεχνικά & διαχειριστικά πολύπλοκο, καθότι δεν περιορίζεται απλώς στο υποβρύχιο τμήμα που ενώνει την Κρήτη με την Πελοπόννησο.

Ουσιαστικά, αναπτύσσεται από τη Μεγαλόπολη Αρκαδίας έως τα Χανιά και το Ηράκλειο της Κρήτης σε οκτώ πόλεις και τη μεταξύ τους σύνδεση γι’ αυτό και αποτελείται από 8 κύριες εργολαβίες και εργασίες που εκτελούνται με ίδια μέσα του ΑΔΜΗΕ.

Κατά την ολοκλήρωση του θα είναι:

– Η μεγαλύτερη σε μήκος καλωδιακή διασύνδεση Εναλλασσόμενου Ρεύματος στον κόσμο (~174 χλμ.)

– Η μεγαλύτερη σε μήκος υποβρύχια καλωδιακή διασύνδεση Υψηλής Τάσης (ΥΤ) με τριπολικό καλώδιο τεχνολογίας μόνωσης XLPE στον κόσμο. (~132 χλμ.)

– Η βαθύτερη υποβρύχια καλωδιακή διασύνδεση Υψηλής Τάσης (ΥΤ) με τριπολικό καλώδιο τεχνολογίας μόνωσης XLPE στον κόσμο. (~1.000 μέτρα βάθος)

– Το μεγαλύτερο έως τώρα ενιαίο έργο σε προϋπολογισμό στην ιστορία του ΑΔΜΗΕ (με προϋπολογισμό άνω των 350 εκατομμύρια ευρώ)

Όταν ολοκληρωθεί, θα καλύψει πλήρως τις ενεργειακές ανάγκες του νησιού για τους χειμερινούς μήνες.

Το έργο, ως γνωστόν, θα συμπληρωθεί με την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής («Μεγάλη Κρήτη»), η οποία θα εξασφαλίσει την πλήρη ενεργειακή επάρκεια και ευστάθεια του νησιού, ξεκλειδώνοντας παράλληλα μεγάλες δυνατότητες όσον αφορά τη διείσδυση των ΑΠΕ. Οι υπογραφές για το μεγάλο έργο αναμένονται στις 10 Ιουνίου, σημαίνοντας την εκκίνηση της κατασκευαστικής φάσης με διάρκεια 36 μηνών, που τοποθετούν την ολοκλήρωσή του στα τέλη του 2022.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα