Connect with us

Ηλεκτρική ενέργεια

Ηλεκτρική Ενέργεια: Συνεχίζεται η άνοδος των νέων εταιρειών, μείωση για ΔΕΗ

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Η συνεχιζόμενη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και η άνοδος των μεριδίων των ανεξάρτητων προμηθευτών, με αντίστοιχη μείωση αυτών της ΔΕΗ, είναι τα χαρακτηριστικά της αγοράς τον Σεπτέμβριο, που σταδιακά παγιώνουν το νέο τοπίο.

Με βάση τα στοιχεία του Λειτουργού της Αγοράς (ΛΑΓΗΕ) για τον Σεπτέμβριο, η ζήτηση ηλεκτρικού στο ηπειρωτικό – διασυνδεμένο σύστημα, μειώθηκε κατά 4,48% έναντι του ίδιου μήνα του 2015, ενώ το εννεάμηνο η πτώση διαμορφώθηκε σε 2,34%.

Τον ίδιο μήνα το μερίδιο της ΔΕH ανήλθε σε 88,07%, μειωμένο κατά περίπου 2% έναντι του Αυγούστου και των ανεξάρτητων παραγωγών σε 11,73%, με την Ήρων (ΤΕΡΝΑ) να έχει την πρώτη θέση μεταξύ των ανεξάρτητων με 3,14% και την Protergia (Μυτιληναίος) που μειώνει συνεχώς της διαφορά από την πρώτη, με 2,98%.

Στην αγορά λιανικής, από την ανάλυση των μεριδίων και των χαρακτηριστικών των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην αγορά λιανικής, πέραν της ΔΕH, διαμορφώνονται τρεις βασικές κατηγορίες παικτών.

Η πρώτη, περιλαμβάνει εταιρείες που εκτός από προμηθευτές είναι και παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας με έλεγχο ή συμμετοχή σε εργοστάσια φυσικού αερίου, δηλαδή: Ήρων (ΤΕΡΝΑ), Protergia (Μυτιληναίος), Elpedison (ΕΛΠΕ-Edison-ΕΛΛΑΚΤΩΡ). Οι τρεις αυτές εταιρείες, με τα πλεονεκτήματα που τους προσφέρει η συμμετοχή στην ημερήσια αγορά ως παραγωγών, μπορούν και ασκούν επιθετική εμπορική πολιτική, με αποτέλεσμα το μερίδιό τους τον περασμένο μήνα να διαμορφωθεί σε 8,64%.

Το κυριότερο πλεονέκτημα των προμηθευτών που είναι και παραγωγοί, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του Ευάγγελου Μυτιληναίου, είναι ότι η ίδια η αγορά τους διασφαλίζει από τις διακυμάνσεις στις τιμές του φυσικού αερίου. Με τυχόν άνοδο της τιμής του, μπορεί να έχουν μειωμένα κέρδη από την εμπορία, αλλά μέσω της ημερήσιας αγοράς στην οποία πουλούν την παραγωγή, αυξάνουν τα έσοδα.

Στη δεύτερη κατηγορία είναι οι αμιγώς εταιρείες προμήθειαςπου δεν παράγουν ηλεκτρική ενέργεια, αν και ορισμένες από αυτές προβαίνουν σε εισαγωγές, ή ελέγχουν αμέσως ή εμμέσως μονάδες ΑΠΕ. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν πέντε εταιρίες (NRG, Voltera, Watt&Volt, Green, Novaera, με συνολικό μερίδιο 2,85%.

Τέλος, στην τρίτη κατηγορία ανήκουν θυγατρικές ΔΕΚΟ ή μεγάλων καταναλωτών, οι οποίες δραστηριοποιούνται κυρίως στην τροφοδοσία των δικών τους σημείων κατανάλωσης (καταστημάτων, παραγωγικών μονάδων). Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι εταιρείες προμήθειας του ΟΤΕ, των ΕΛΤΑ, και οι δύο θυγατρικές της ΤΙΤΑΝ, ΤΙΤΑΝ και Ιντερμπετόν, με συνολικό μερίδιο 0,24%.

Σε ό,τι αφορά στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, το Σεπτέμβριο συνεχίστηκε η πτώση με (-4,48% με Σεπτέμβριο 2015), ενώ εννεάμηνο με εννεάμηνο, η πτώση είναι 2,34%. Η υψηλότερη μείωση καταγράφεται στη χαμηλή τάση (νοικοκυριά, μικρές επιχειρήσεις) με 11,59% τον Σεπτέμβριο και 7,32% το εννεάμηνο. Αντίθετα άνοδος καταγράφεται στη μέση και υψηλή τάση σε ποσοστά 7,95% και 14,61% τον Σεπτέμβριο και 6,52% και 9,64% το εννεάμηνο.

Τα καύσιμα
Τέλος, αναφορικά με την συμμετοχή των επιμέρους καυσίμων-τεχνολογιών στην εγχώρια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ο λιγνίτης κάλυψε το 36,7%, το φυσικό αέριο το 35%, τα υδροηλεκτρικά το 7,5% και οι ΑΠΕ το 20,6%.

Σε επίπεδο 9μήνου, ηλιγνιτική παραγωγή εμφανίζεται μειωμένη κατά 33,6% έναντι του 2015, του φυσικού αερίου αυξημένη κατά 94,6%, η υδροηλεκτρική είναι μειωμένη κατά 17,88% και των ΑΠΕ αυξημένη κατά 5,17%.

Από τα σχήματα που συμμετέχουν στην αγορά παραγωγής, η ΔΕH το Σεπτέμβριο είχε ποσοστό 60,18%, οι μονάδες του ομίλου Μυτιληναίου το 10,49% (Κόρινθος Power 2,94%, Αλουμίνιο 2,95%, Protergia 4,6%), η Elpedison το 5,26%, η ΗΡΩΝ το 3,41% και οι ΑΠΕ το 20,67%.

Πηγή: euro2day.gr

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Ηλεκτρική ενέργεια

Συνεργασία FORTISIS και Digital Charging Solutions για τη φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Υποδομές φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων

H  συνεργασία της Fortisis, του μεγαλύτερου φορέα εκμετάλλευσης υποδομών φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα, με την Digital Charging Solutions,  διασυνδέει το δίκτυο ΦΟΡΤΙΖΩ με το διεθνές δίκτυο της DCS.  Κατ’ αυτόν τον τρόπο επεκτείνεται η παρουσία της DCS και στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του στόχου της για τη λειτουργία πελατοκεντρικών υποδομών φόρτισης με παγκόσμια κάλυψη. Ως πρώτο βήμα της συνεργασίας των δύο εταιρειών ενεργοποιήθηκε και τέθηκε ήδη σε λειτουργία, η ενιαία πρόσβαση στο Δίκτυο ΦΟΡΤΙΖΩ των χρηστών των εφαρμογών και υπηρεσιών MercedesMe.

Η Digital Charging Solutions GmbH απλοποιεί τη φόρτιση των ηλεκτρικών οχημάτων διασυνοριακά, συνδέοντας αυτοκινητοβιομηχανίες, διαχειριστές στόλων και τελικούς χρήστες με φορείς εκμετάλλευσης υποδομών φόρτισης.   Καινοτόμες και εξειδικευμένες λύσεις δημόσιας φόρτισης γίνονται εφικτές μέσω στενής συνεργασίας ισχυρών εταίρων σε Ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.  Η συνεργασία της Fortisis με την DCS θα διευρύνει τις δυνατότητες των πελατών από την Ελλάδα να φορτίζουν τα ηλεκτρικά τους αυτοκίνητα ευκολότερα και με ενιαία μέθοδο πρόσβασης και πληρωμής.

Το δίκτυο ΦΟΡΤΙΖΩ δημιουργήθηκε το 2013 και σήμερα αριθμεί 42 σημεία φόρτισης που ανήκουν σε διάφορες επιχειρήσεις και φορείς ενώ εντός των επόμενων μηνών στο δίκτυο θα προστεθούν αλλά 53 καινούρια σημεία φόρτισης.  Το δίκτυο της DCS αριθμεί σήμερα 125.000 σημεία φόρτισης σε 25 χώρες, που το καθιστούν το ταχύτερα αναπτυσσόμενο διεθνές δίκτυο δημόσιας φόρτισης.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Ηλεκτρική ενέργεια

Schneider Electric: Στην 11η θέση της λίστας Supply Chain Top 25 της Gartner

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Η Schneider Electric, πρωτοπόρος στον ψηφιακό μετασχηματισμό της διαχείρισης ενέργειας και του αυτοματισμού, ανακοίνωσε ότι κατέλαβε την 11η θέση, στη λίστα της Gartner με τους 25 κορυφαίες εταιρείες ως προς την εφοδιαστική αλυσίδα για το 2019.

Ο Όμιλος έλαβε επίσης το βραβείο «2019 Industrial Manufacturing Supply Chainnovator» στα βραβεία Supply Chainnovator της Gartner, το οποίο αναγνωρίζει πρωτοποριακές και καινοτόμες πρωτοβουλίες σχετικά με τη βελτίωση της εφοδιαστικής αλυσίδας στον τομέα της βιομηχανίας και της παραγωγής. Η Gartner ανακοίνωσε τα συγκεκριμένα βραβεία κατά τη διάρκεια του Gartner Supply Chain Executive Conference 2019 στο Φοίνιξ Αριζόνας.

«Είμαστε πολύ υπερήφανοι που βελτιώσαμε και φέτος τη θέση μας στην παγκόσμια κατάταξη της Gartner Supply Chain Top 25. Πιστεύουμε ότι οι προσπάθειές μας για μετασχηματισμό στην εφοδιαστική αλυσίδα προχωρούν γρήγορα και αυτό αποτελεί πηγή έμπνευσης για εμάς στην προσπάθεια να προσφέρουμε, μαζί με τους συνεργάτες μας, Προσαρμοσμένη, Βιώσιμη και Διασυνδεδεμένη Εφοδιαστική Αλυσίδα 4.0 στους πελάτες μας.

Το βραβείο Industrial Manufacturing Supply Chainnovator αποτελεί για εμάς αναγνώριση της στρατηγικής μας ως προς το ανθρώπινο δυναμικό που υποστηρίζει τον ψηφιακό μετασχηματισμό και που εκτείνεται σε ολόκληρη την επιχείρηση. Οι άνθρωποί μας αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της εφοδιαστικής αλυσίδας μας», δήλωσε ο κ. Mourad Tamoud, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος στο τμήμα Global Supply Chain της Schneider Electric.

Από το 2018, η παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα της Schneider Electric περιλαμβάνει 200 εργοστάσια παραγωγής σε 46 χώρες και 98 κέντρα διανομής, ενώ οι 86.000+ εργαζόμενοί της διαχειρίζονται πάνω από 260.000 κωδικούς προϊόντων και διεκπεραιώνουν περισσότερες από 150.000 γραμμές παραγγελιών σε καθημερινή βάση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Gartner, «φέτος ξεχωρίζουν τρεις σημαντικές τάσεις στις κορυφαίες εταιρείες ως προς την εφοδιαστική αλυσίδα που τις βοηθούν να βελτιώνουν τις δυνατότητές τους και να ξεχωρίζουν από τις υπόλοιπες εταιρείες: εξατομίκευση σε μεγάλη κλίμακα, αξιοποίηση οικοσυστημάτων και επιχειρηματικές ψηφιακές στρατηγικές».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Ηλεκτρική ενέργεια

Χατζηδάκης: Προτεραιότητα η ΔΕΗ και η επιτάχυνση των ενεργειακών υποδομών

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Τα θέματα της ΔΕΗ, η επιτάχυνση των έργων ενεργειακών υποδομών και η αντιμετώπιση των ανοιχτών εκκρεμοτήτων με την Κομισιόν είναι οι άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ανέφερε ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας σήμερα στο συνέδριο του Economist που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Σε ό,τι αφορά την ΔΕΗ, περισσότερες ανακοινώσεις θα γίνουν στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Για τις ενεργειακές υποδομές, ο υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός φυσικού αερίου συζητείται από την προηγούμενη θητεία του στο υπουργείο, το 2009. Εξέφρασε πάντως την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ξεπέρασε, όπως είπε, τις δοξασίες «και έχει προσχωρήσει στις δικές μας απόψεις ως προς το ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει κόμβος στον τομέα της ενέργειας. Έτσι υπάρχει μια βάση για τις επιχειρήσεις και τους διεθνείς παράγοντες». Έχει σημασία να πάμε γρήγορα, υπάρχουν πολιτικά και οικονομικά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν για την υλοποίηση των έργων, ανέφερε.

Αναφορά στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις νησιών και ιδίως της Κρήτης

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Χατζηδάκης και στις διασυνδέσεις των νησιών και κυρίως της Κρήτης, λέγοντας ότι η κυβέρνηση στηρίζει τόσο την μικρή (μέσω Πελοποννήσου) όσο και τη μεγάλη (μέσω Αττικής) διασύνδεση. «Προφανώς θα θέλαμε σύνδεση με την Κύπρο, αλλά η ενεργειακή επάρκεια της Κρήτης είναι επείγον θέμα. Υπάρχει τρόπος να προχωρήσουν όλα μαζί», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Αναφορικά με τις εκκρεμότητες στις σχέσεις με την ΕΕ ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι ένας από τους λόγους που ορίστηκε υφυπουργός ο κ. Γεράσιμος Θωμάς ήταν αυτός. «Θα προσαρμοστούμε στο ενωσιακό πλαίσιο και θα αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα με βάση το εθνικό συμφέρον», είπε.

Ανήγγειλε εξάλλου ότι την ερχόμενη εβδομάδα (24-25 Ιουλίου) θα μεταβεί στο Κάιρο για την υπουργική συνάντηση για την ενεργειακή συνεργασία στην ανατολική Μεσόγειο, στην οποία θα συμμετάσχει και ο Αμερικανός υπουργός.

Αναφερόμενος στην εν λόγω συνάντηση, ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης τόνισε ότι στόχος είναι η εμβάθυνση της συνεργασίας και η διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας της ενέργειας. Αναφερόμενος στις τουρκικές κινήσεις στην περιοχή σημείωσε ότι το επιθυμητό θα ήταν να γίνει η Τουρκία μέρος της λύσης, ωστόσο στόχος της είναι η δημιουργία αναταραχής ώστε na εμποδίσει τις εταιρείες να εργαστούν.

Ο πρώην υπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης πρότεινε να προχωρήσει άμεσα η κύρωση από την Βουλή των συμβάσεων για έρευνες υδρογονανθράκων στην Κρήτη. Οι προτεραιότητες της ενεργειακής στρατηγικής, όπως ανέφερε είναι οι έρευνες υδρογονανθράκων, η ολοκλήρωση έργων υποδομής, η περιφερειακή και διεθνής συνεργασία, το κοινό ενεργειακό δόγμα Ελλάδας – Κύπρου και η εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα