Βαγγέλης
Θάνος

Συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό το σχέδιο διασύνδεσης των ελληνικών νησιών με το ηπειρωτικό ηλεκτρικό σύστημα. Σε εξέλιξη βρίσκονται αρκετά πρότζεκ που προωθούν την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών και με την ολοκλήρωση τους αναμένεται να αλλάξουν ριζικά την εικόνα του ενεργειακού χάρτη της χώρας.

Ο λόγος για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Αττικής, Σκιάθου – Εύβοιας και η διασύνδεση των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό σύστημα. Ένα άλλο πολύ σημαντικό έργο διασύνδεσης που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι αυτό που αφορά τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου.

Σύμφωνα με το δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας στο οποίο έχει ενταχθεί το ευρύτερο σχέδιο της διασύνδεσης το συνολικό κόστος των έργων θα ανέλθει στα 860 εκατ. Ευρώ. Η χρηματοδότηση τόσο αυτού το έργου όσο και των υπόλοιπων που βρίσκονται σε εξέλιξη θα προέλθει από ένα μείγμα χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως το ΕΣΠΑ, δανεισμό από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και ίδιους πόρους.

Το σχέδιο περιλαμβάνει τη διασύνδεση όλων των νησιωτικών ομάδων που διαθέτουν αυτόνομο ηλεκτρικό σύστημα. Πρόκειται για τα νησιά Σκύρος, Χίος, Σάμος, Λέσβος, Λήμνος, Ψαρά, Θύμαινα, Φούρνοι, Αγαθονήσι και Ικαρία.

Η διασύνδεση της Λέσβου

Σύμφωνα με τα πλάνα του ΑΔΜΗΕ η Λέσβος θα δεθεί με το ΕΣΠΗΕ μέσα από τρεις άξονες που περιλαμβάνουν τρία υποβρύχια καλώδια, με ορίζοντα περάτωσης το 2029.
Το πρώτο σκέλος αφορά τη διασύνδεση η Λήμνου-Λέσβου με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2027.
Το δεύτερο σκέλος αφορά τη διασύνδεση Λέσβου-Χίου με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2028.
Το τρίτο σκέλος αφορά τη διασύνδεση Λέσβου – Σκύρου το 2029 .

Εκτός από το “άπλωμα” των καλωδίων το πρότζεκτ προβλέπει και την κατασκευή πέντε υποσταθμών κλειστού τύπου για τις ανάγκες τροφοδότησης. Οι σταθμοί θα κατασκευαστούν στα νησιά της Σάμου, της Λήμνου, της Λέσβου, της Σκύρου και της Χίου.
Επιπλέον θα κατασκευαστούν και άλλοι τρείς σταθμοί. Ο δύο θα βρίσκονται στις άκρες του καλωδίου από Θράκη προς Λήμνο και ο τρίτος στη Λέσβο όπου θα συνδέονται τα καλώδια από Λήμνο, Χίο και Σκύρο.

Η υλοποίηση του σχεδίου βασίζεται στο πόρισμα ειδικής επιτροπής σύμφωνα με το οποίο η διασύνδεση με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας είναι η καλύτερη , ασφαλέστερη και οικονομικότερη λύση για την τροφοδότηση των περισσότερων εκ των Μη Διασυνδεδεμένων Νήσων (ΜΔΝ) του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Τα υπόλοιπα νησιά του ΒΑ Αιγαίου

Σχετικά με τα υπόλοιπα  ( ΜΔΝ ) του Βορείου Αιγαίου η ίδια μελέτη διαφοροποιεί το πόρισμα της σχετικά με τον Άη Στράτη. Συγκεκριμένα για λόγους οικονομικότητας η μελέτη δεν προτείνει σε αυτή τη φάση τη διασύνδεση αλλά προτείνει τη διερεύνηση της αυτόνομης λειτουργίας του από τον ΔΕΔΔΗΕ .
Όσον αφορά την Ικαρία και το Αγαθονήσι το πιο ωφέλιμο σενάριο προκρίνει τη διασύνδεση τους με τη Σάμο.

 

Τα οφέλη της διασύνδεσης

Η επιλογή του σχήματος των διασυνδέσεων έγινε καθώς προσφέρει οφέλη όπως:

– Αύξηση την αξιοπιστία του σχήματος διασύνδεσης και βελτίωση της ροής ενέργειας από και προς το ΕΣΜΗΕ, λόγω πολλαπλότητας σημείων σύνδεσης του συγκροτήματος των νησιών με αυτό.
– Ενίσχυση της δυνατότητας για ανάπτυξη μονάδων παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Να αναφέρουμε πως σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΑΔΜΗΕ στα νησιά Σάμος, Χίο Λέσβο και Λήμνο το συνολικό περιθώριο ανάπτυξης μονάδων ΑΠΕ φτάνει στα 360 MW.
– Μεγαλώνει το σύνολο των νησιών που διασυνδέονται στο ΕΣΜΗΕ .

 

Στη γραμμή εκκίνησης η Δ’ Φάση διασύνδεσης Κυκλάδων

Τέλος, τη στιγμή που ο διαχειριστής σχεδιάζει το νέο έργο , ένα άλλο σταδιακά φτάνει στην περάτωση του καθώς   με τη διασύνδεση των βορείων Κυκλάδων να έχει ολοκληρωθεί, ξεκινά πλέον η τέταρτη και τελευταία φάση του έργου. Τις επόμενες ημέρες  αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση για την ηλεκτρική διασύνδεση Σαντορίνης-Νάξου, με συνολικό προϋπολογισμό άνω των 100 εκατ. ευρώ. Το αμέσως επόμενο διάστημα ξεκινούν οι διαγωνισμοί για άλλα τρία νησιά, τη Φολέγανδρο, τη Μήλο, και τη Σέριφο, έργα με προϋπολογισμό άνω των 300 εκατ. ευρώ.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV