Μαρίνα
Ξυπνητού

Το φθινόπωρο αναμένεται να γίνει η πόντιση των καλωδίων στα τμήματα Μήλος – Φολέγανδρος και Φολέγανδρος – Σαντορίνη, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν πηγές του ΑΔΜΗΕ στο ypodomes.com, ενώ με φουλ τις μηχανές δουλεύουν και οι κατασκευαστικές εργασίες των υποσταθμών. Η τέταρτη φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων, όπως προκύπτει, τρέχει με γοργούς ρυθμούς προκειμένου το έργο να παραδοθεί εντός χρονοδιαγράμματος, δηλαδή το επόμενο έτος.

Ανάδοχος του καλωδιακού τμήματος της διασύνδεσης Μήλος – Φολέγανδρος και Φολέγανδρος – Σαντορίνη, συνολικού μήκους 127 χλμ. και συμβατικού τιμήματος 150 εκατ. ευρώ, είναι ο όμιλος Prysmian ο οποίος έχει σε πλήρη εξέλιξη την διαδικασία, με τη πόντιση να τοποθετείτε το φθινόπωρο.

Έχει ήδη ολοκληρωθεί – όπως έχει γράψει το ypodomes.com – η πόντιση σε Λαύριο – Σέριφος και Σέριφος – Μήλος. Ανάδοχος ήταν ο όμιλος Hellenic Cables που ανέλαβε το καλωδιακό τμήμα της διασύνδεσης Λαύριο – Σέριφος και Σέριφος – Μήλος συνολικού μήκους 170 χλμ. και συμβατικού τιμήματος 195 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται και οι κατασκευαστικές εργασίες των υποσταθμών, αφού πρόσφατα δόθηκε και η τελευταία άδεια δόμησης για τη Μήλο. Ανάδοχοι είναι η ΤΕΡΝΑ και η κοινοπραξία Nari – Electromec που έχουν αναλάβει να υλοποιήσουν το έργο των υποσταθμών σε Φολέγανδρο, Μήλο και Σέριφο.

Πιο συγκεκριμένα, το πρώτο σκέλος του διαγωνισμού, το οποίο αφορά την κατασκευή των υποσταθμών σε Φολέγανδρο και Μήλο, ανάδοχος είναι η ΤΕΡΝΑ με συνολική αξία τα 40,9 εκατ. ευρώ. Στο δεύτερο σκέλος που περιλαμβάνει την κατασκευή του υποσταθμού στη Σέριφο, ανάδοχος αναδείχθηκε η κοινοπραξία των εταιρειών Nari και Electromec. Η συνολική αξία της συγκεκριμένης σύμβασης είναι 20,2 εκατ. ευρώ. Η αξία της σύμβασης ανέρχεται συνολικά στα 61,12 εκατ. ευρώ + ΦΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι οι σχετικές υπογραφές «έπεσαν» στις 12 Σεπτεμβρίου και αφορούσαν συγκεκριμένα το έργο: Μελέτη, προμήθεια εξοπλισμού και εγκατάσταση («έργο με το κλειδί στο χέρι») των νέων Υποσταθμών: GIS 150kV/ΜΤ Φολεγάνδρου και Μήλου στα πλαίσια της Δ’ φάσης Διασύνδεσης των Κυκλάδων.

Τα οφέλη της διασύνδεσης των Κυκλάδων

Με την ολοκλήρωσή της διασύνδεσης των Κυκλάδων, θα μειωθούν οι ετήσιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά περίπου 150 χιλιάδες τόνους, ενώ θα δημιουργηθεί περιθώριο έως 730 MW για την ανάπτυξη νέων ΑΠΕ. Παράλληλα, θα υπάρξει σημαντική εξοικονόμηση στα κονδύλια που σε ετήσια βάση πρέπει να συγκεντρώνονται μέσω των ΥΚΩ.

Η τέταρτη φάση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων ολοκληρώνει ένα πολυσύνθετο και μεγαλεπήβολο έργο με στόχο την ενεργειακή ενσωμάτωση του νησιωτικού συμπλέγματος στο ηπειρωτικό σύστημα, με οφέλη τόσο για τα νησιά όσο και για την εθνική οικονομία γενικότερα.

Να σημειωθεί πως η τέταρτη φάση αφορά στη διασύνδεση της Σαντορίνης, της Φολεγάνδρου, της Μήλου και της Σερίφου, ξεκίνησε να δουλεύει με φουλ τις μηχανές το 2021 και συγχρηματοδοτείται από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV