Newsroom

Ο ΑΔΜΗΕ έχοντας ολοκληρώσει το σημαντικό έργο της “μικρής” διασύνδεσης της Κρήτης με την Πελοπόννησο και με τη διασύνδεση Κρήτης-Αττικής να προχωράει εντός χρονοδιαγράμματος στρέφει το βλέμμα του προς τη διασύνδεση των Κυκλάδων, με το σχετικό διαγωνισμό να “τρέχει”. Επίσης, δρομολογεί και νέα έργα για τη διασύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα με το κύριο βάρος να πέφτει στα Δωδεκάνησα και το Βόρειο Αιγαίο μετά το 2024.

Στα έργα και για τις δύο διασυνδέσεις ο Διαχειριστής έχει σύμμαχο τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Πρόκειται για το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο αναμένεται να ενεργοποιηθεί άμεσα και το Ταμείο Απανθρακοποίησης, το οποίο όπως αναφέρουν πηγές του ypodomes.com, αναμένεται να ενεργοποιηθεί ύστερα από το 2024 και σίγουρα έως το 2029.

Το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως έχει γίνει άλλωστε γνωστό, επικεντρώνει στη Δ’ Φάση της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης των Κυκλάδων την οποία και θα χρηματοδοτήσει με 195 εκ. Ευρώ καλύπτοντας έτσι σχεδόν το ½ του κόστους του έργου που ανέρχεται στα 408 εκ. Ευρώ.

Από την άλλη το Ταμείο Απανθρακοποίησης θα φέρει μαζί του πόρους συνολικής αξίας 1,25 δισ. Ευρώ, οι οποίοι θα αφορούν κατά κύριο λόγο τα Μη Διασυνδεδέμενα Νησιά. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές το Ταμείο θα καλύψει τη χρηματοδότηση των Δωδεκανήσων και του Βόρειου Αιγαίου, με το συνολικό εκτιμώμενο κόστος των έργων να ανέρχεται στα 2,5 δισεκατ. Ευρώ. Επομένως, και σε αυτή την περίπτωση οι πόροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα καλύψουν κατά το ήμισυ μία ακόμα ηλεκτρική διασύνδεση.

Η Δ’ Φάση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων

Το πιο σημαντικό έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή, είναι η Δ’ Φάση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων. Πρόκειται για ένα “διπλό” έργο που αποτελείται από την ηλεκτρική διασύνδεση της Σαντορίνης με τη Νάξο, καθώς και την κατασκευή υποσταθμού στη Σαντορίνη.

Οι διαγωνισμοί και για τα δύο έργα έχουν προκηρυχθεί από τα τέλη του προηγούμενου έτους και η αποσφράγιση των προσφορών για την ανάδειξη του μειοδότη αναμένεται εντός Ιουνίου ύστερα από μερικές καθυστερήσεις που προέκυψαν καθώς οι ενδιαφερόμενες εταιρίες υπέβαλλαν σχετικό αίτημα.

Η ηλεκτρική διασύνδεση της Σαντορίνης με τη Νάξο κοστολογείται στα 124 εκ. Ευρώ (ποσό με ΦΠΑ) και αφορά στην μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση υπόγειων και υποβρύχιων καλωδίων κυκλώματος 150kV AC, για τη διασύνδεση της Σαντορίνης με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (Ε.Σ.Μ.Η.Ε.). Η διάρκεια του έργου έχει οριστεί στους 20 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης, γεγονός και το οποίο σημαίνει πως αν το έργο συμβασιοποιηθεί εντός του καλοκαιριού, τότε το έργο θα μπορεί να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές του 2023.

Η κατασκευή του Υποσταθμού στη Σαντορίνη εκτιμάται στα 34,3 εκατ. Ευρώ (ποσό με ΦΠΑ) και αφορά στη μελέτη, προμήθεια εξοπλισμού και εγκατάσταση («έργο με το κλειδί στο χέρι») του νέου υποσταθμού Υ/Σ Θήρας GIS 150 kV/ΜΤ, και ενός συγκροτήματος αντιστάθμισης αέργου ισχύος 100 MVAr επαγωγικής/50 MVAr χωρητικής («SVC») στο γήπεδο του Υ/Σ Θήρας. Η διάρκεια του έργου θα είναι κατά δύο μήνες μεγαλύτερη από αυτή τη ηλεκτρικής διασύνδεσης με αποτέλεσμα να μιλάμε για ολοκλήρωση από το 2023.

Η Ηλεκτρική Διασύνδεση των Κυκλάδων στο σύνολό της θα αποφέρει σημαντικά οφέλη τόσο οικονομικού όσο και περιβαλλοντικού χαρακτήρα, καθώς οι καταναλωτές ρεύματος θα σταματήσουν πληρώνουν τις χρεώσεις ΥΚΩ που αφορούν στην παραγωγή ενέργειας από πετρελαιοπαραγωγές μονάδες, οι οποίες θα πάψουν να λειτουργούν. Επίσης, εκτιμάται πως οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα μειωθούν κατά 100 χιλιάδες τόνους σε ετήσια βάση έως το 2025 και 120 χιλιάδες από το 2030. Επιπλέον, θα υπάρξει και ένα νέο κύμα έργων ΑΠΕ στις Κυκλάδες που θα αγγίζει τα 332 MW.

Ποια νησιά θα συνδεθούν στο μέλλον με το ηπειρωτικό σύστημα

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας για τη Νάξο και τη Σαντορίνη θα ακολουθήσουν οι διαγωνισμοί για τη Φολέγανδρο, τη Μήλο και τη Σέριφο, ενώ στα νησιά αυτά αλλά και στο ηπειρωτικό σύστημα θα “κουμπώσουν” η Ανάφη, η Κίμωλος, η Σίκινος, η Σίφνος, η Κύθνος και η Θηρασία. Τα τελευταία νησιά θα συνδεθούν έμμεσα καθώς υπάρχουν ήδη συνδέσεις μέσης τάσης με αυτά που εμπεριέχονται στη Δ’ Φάση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων με αποτέλεσμα να κάνουμε λόγο για τη διασύνδεση 10 νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα.

Από το 2024 και μετά στο πρόγραμμα των διασυνδέσεων του Διαχειριστή μπαίνουν τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Το έργο για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου εκτιμάται στα 935 εκατ. Ευρώ, και χωρίζεται σε τρεις φάσεις:

  1. Α΄ Φάση διασύνδεσης ΚΥΤ Κορίνθου-Κω, Κω-Ρόδου, ΚΥΤ Ν. Σάντας-Λήμνου, Λήμνου-Λέσβου, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2027.
  2. Β΄ Φάση διασυνδέσεις ΚΥΤ Αλιβερίου-Σκύρου, Λέσβου-Χίου, Κω-Σάμου και Ρόδου-Καρπάθου, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2028.
  3. Γ΄ Φάση το κλείσιμο των διασυνδετικών βρόχων με τις διασυνδέσεις Λέσβου-Σκύρου και Χίου-Σάμου, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2030.

Η διασύνδεση των Δωδεκανήσων εκτιμάται στα 1,5 δισ. Ευρώ με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2027. Το έργο προβλέπει τη διασύνδεση της Κω με το Ηπειρωτικό Σύστημα Μεταφοράς μέσω του νέου Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης στην Κόρινθο μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου συνεχούς ρεύματος μήκους 380 χλμ. και μεταφορικής ικανότητας 900 MW καθώς και τη διασύνδεση τη Κω με τη Ρόδο και της Ρόδου με την Κάρπαθο.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV