Βαγγέλης
Θάνος

Σε φάση υλοποίησης βρίσκονται διάφορα πρότζεκτ που αφορούν ηλεκτρικές διασυνδέσεις νησιών που υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ με στόχο να έχουν διασυνδεθεί όλα τα νησιά με το ηπειρωτικό ηλεκτρικό δίκτυο μέχρι το τέλος της δεκαετίας που διανύουμε. Ορισμένα έργα βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη και κάποια άλλα αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Οι διασυνδέσεις κρίνονται ως απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Παράλληλα με την ολοκλήρωση τους θα αποφέρουν οφέλη τόσο σε περιβαλλοντικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο.
Αναμένεται να μειωθούν οι Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) και οι ρύποι, γεγονός που θα συμβάλλει στη μείωση στους λογαριασμούς των καταναλωτών.
Ενώ σε τεχνικό επίπεδο θα αναβαθμιστεί το δίκτυο προσφέροντας καλύτερης ποιότητας υπηρεσίες.

Ηλεκτρικές Διασυνδέσεις σε εξέλιξη

Με γρήγορο ρυθμό προχωρά το εμβληματικό έργο της διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής που υλοποιεί η θυγατρική Εταιρεία του ΑΔΜΗΕ Αριάδνη Interconnection. Το έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2024. Ο προϋπολογισμός του πρότζεκ είναι ιλιγγιώδης καθώς υπερβαίνει το 1 δισ. Ευρώ. Με την περάτωση των εργασιών θα συνδεθεί η Δυτική Αττική με το Ηράκλειο Κρήτης με ηλεκτρικά καλώδια μήκους 340 χλμ., υπερυψηλής τάσης 500 kV και συνολικής ισχύος 1.000 MW.

Στη γραμμή εκκίνησης βρίσκεται άλλο ένα έργο διασύνδεσης. Ο λόγος για την τέταρτη και τελευταία φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων, με την οποία η Σαντορίνη, η Φολέγανδρος, η Μήλος και η Σέριφος να ενωθούν με τον ηπειρωτικό κορμό με καλώδια συνολικού μήκους 350 χλμ.

Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 410 εκατ. ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης με 165 εκατ. ευρώ. Η κατασκευαστική φάση για το πρώτο σκέλος του έργου, που αφορά στη διασύνδεση Σαντορίνης-Νάξου, αναμένεται να ξεκινήσει το αμέσως επόμενο διάστημα και να ολοκληρωθεί το 2023.

Παράλληλα, στις αρχές του 2022 αναμένεται να πραγματοποιηθούν και οι διαγωνισμοί για τα τρία υπόλοιπα νησιά των νοτιοδυτικών Κυκλάδων που θα διασυνδεθούν με την Αττική μέσω Λαυρίου. Αυτό το έργο έχει ως ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2024.

Στον αντίποδα, πολύ κοντά στην περάτωση βρίσκεται βρίσκεται ένα άλλο έργο , καθώς το καλοκαίρι του 2022, θα ολοκληρωθεί η διασύνδεση της Σκιάθου με το ηπειρωτικό σύστημα, μέσω της Εύβοιας. Το κόστος αυτής της επένδυσης φτάνει τα 57 εκατ. ευρώ. Με το έργο αυτό θα διασφαλιστεί συνολικά η ομαλή ηλεκτροδότηση του νησιωτικού συμπλέγματος των Βορείων Σποράδων.

Ηλεκτρικές Διασυνδέσεις σε τροχιά έναρξης

Το πλάνο των διασυνδέσεων δεν σταματάει με τα παραπάνω έργα.

Βάσει σχεδίων, μέχρι το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας, πρόκειται να έχουν διασυνδεθεί τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Αυτό το πρότζεκ αφορά έναν νέο κύκλο επενδύσεων, συνολικού προϋπολογισμού 2,35 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το ΔΠΑ 2023-2032 του ΑΔΜΗΕ , η πρώτη φάση, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2027, προβλέπει τη διασύνδεση της Κω και της Ρόδου με την ηπειρωτική χώρα, μέσω Κορίνθου, καθώς και τη διασύνδεση Λήμνου-Λέσβου, μέσω Ανατολικής Θράκης.

Η δεύτερη φάση, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2028, προβλέπει τις διασυνδέσεις Σκύρου-Εύβοιας, Λέσβου-Χίου, Κω-Σάμου και Ρόδου-Καρπάθου, ενώ το έργο ολοκληρώνεται το 2029 με τις διασυνδέσεις Λέσβου-Σκύρου και Χίου-Σάμου.

Τέλος, στο κάδρο των διασυνδέσεων έχουν μπει και τα νησιά της Δυτικής Ελλάδας. Το επενδυτικό πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ για τα Ιόνια Νησιά προβλέπει έργα ύψους περίπου 100 εκατ. ευρώ μέχρι το 2025, με στόχο την ασφαλή τροφοδότησή τους από το χερσαίο Σύστημα. Τα προγραμματισμένα έργα περιλαμβάνουν την αντικατάσταση της καλωδιακής σύνδεσης Κυλλήνης-Ζακύνθου, την αναβάθμιση της διασύνδεσης Λευκάδας-Κεφαλονιάς καθώς και νέα διασύνδεση μεταξύ Ηγουμενίτσας και Κέρκυρας.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV