Connect with us

Πολιτική Επικαιρότητα

Ικανοποίηση Πατούλη για το ν/σ που σχετίζεται με την κυβερνησιμότητα στην Αυτοδιοίκηση

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

Για τις διατάξεις του νομοσχεδίου (Ν. 4623/09.08.2019) που διασφαλίζει την κυβερνησιμότητα στην Αυτοδιοίκηση ενημερώνει με επιστολή του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και νέος Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης τους δημάρχους της χώρας.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή επισημαίνει ότι «το κυβερνητικό νομοσχέδιο που μόλις ψηφίστηκε ρυθμίζει μια σειρά από σημαντικά ζητήματα με στόχο τη διασφάλιση της κυβερνησιμότητας των δήμων και άρει αδιέξοδα που προκάλεσε ο νόμος «Κλεισθένης».

Στη συνέχεια ο Γ. Πατούλης τονίζει πως «η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών αναγνωρίζοντας τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, έκανε αποδεκτές πολλές από τις προτάσεις μας και προχώρησε σε ρυθμίσεις που είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Με ικανοποίηση διαπιστώνουμε την έμπρακτη πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ένα ουσιαστικό και γόνιμο διάλογο με την Αυτοδιοίκηση προκειμένου να υπάρξουν περαιτέρω νομοθετικές παρεμβάσεις οι οποίες θα έχουν στόχο την ενδυνάμωση του θεσμού και την αποτελεσματικότερη λειτουργία των δήμων και των περιφερειών, υπέρ των πολιτών».

Ολοκληρώνοντας την επιστολή του επισημαίνει πως από την πλευρά της η Αυτοδιοίκηση Πρώτου και Δεύτερου βαθμού θα συνεχίσει «να συμβάλει με τεκμηριωμένες προτάσεις και θέσεις στο δημόσιο διάλογο για μια καλύτερη Αυτοδιοίκηση».

image_pdfimage_print

Πολιτική Επικαιρότητα

Γεωργιάδης: ΕΣΠΑ, Επενδύσεις και Ψηφιακός Μετασχηματισμός

Χρήστος Δημόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Ομιλία στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, απηύθυνε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης. Στο ξεκίνημα της ομιλίας του, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στην επιτυχημένη προσπάθεια που έγινε, πρόσφατα, για τη διάσωση της Creta Farm και την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή για την εταιρεία.

Ο Υπουργός έθεσε ως έναν από μία από τις κύριες επιδιώξεις του Υπουργείου του, είναι η Ελλάδα να ανέβει θέσεις στη λίστα «Doing Business» της World Bank (σ.σ. αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην 72η θέση). Καθώς αυτή η λίστα είναι που κοιτάζουν οι επενδυτές, πριν αποφασίσουν να επενδύσουν τα χρήματά τους σε μία χώρα.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης μίλησε για την απόφαση της κυβέρνησης να μεταφέρει τις αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, στα πρότυπα του μοντέλου της Φιλανδίας. Κι αυτό γιατί όπως σχολίασε:

«Στο τέλος, η έρευνα για την τεχνολογία πρέπει να καταλήγει κάπου, δηλαδή στην αγορά και στην επιχειρηματικότητα. Δεν γίνεται για να λέμε μεταξύ μας πόσο σπουδαίοι είμαστε. Γίνεται για να διευρύνουμε τις επιχειρηματικές ευκαιρίες, να φτιάξουμε θέσεις εργασίας και να παράξουμε εθνικό πλούτο. Αυτή είναι η κατεύθυνση. Και αυτή την κατεύθυνση δίνει με αυτή την κίνηση ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην έρευνα και στην τεχνολογία στην Ελλάδα».

Οι δύο μεγάλοι στόχοι

Επιπρόσθετα, ο Υπουργός Ανάπτυξης έθιξε τους δύο πολύ μεγάλους στόχους του χαρτοφυλακίου του, πέραν του κατατεθέντος νομοσχεδίου μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Το οποίο θα επιταχύνει κάθε μορφή αδειοδότησης σε όποια φάση ελέγχου των φακέλων που λιμνάζουν στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Καθώς, εξίσου, την ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο ή αξιολογήσεως των προτάσεων που επίσης λιμνάζουν στις υπηρεσίες για το ποια project και ποια επενδυτικά σχέδια μπορούν να ενταχθούν στον αναπτυξιακό νόμο ή σε άλλα επενδυτικά εργαλεία.

Όπως τόνισε θα χρησιμοποιηθούν υπάρξει συγκεκριμένη νομοθεσία για το outsourcing, δηλαδή τις υπηρεσίες ιδιωτικής αγοράς, ώστε να αποφευχθεί ενδεχόμενο κόλλημα στην ελληνική γραφειοκρατία και οι επενδύσεις να «τρέχουν» με μεγάλη ταχύτητα. ε μεγάλη ταχύτητα και να μη μένει τίποτα κολλημένο στην ελληνική γραφειοκρατία.

Με το νομοσχέδιο αυτό, συνεπώς, θα επιτευχθεί γρήγορα η χρήση των ιδιωτικών υπηρεσιών για τη σύμπραξη δημοσίου – ιδιωτικού τομέα, να μη λιμνάζουν οι φάκελοι, να μη λιμνάζουν οι επενδύσεις. Το χρονοδιάγραμμα για τις εν λόγω πρωτοβουλίες οριοθετείται εντός του Αυγούστου.

Οι μακροπρόθεσμες επιδιώξεις

Υπάρχουν, την ίδια στιγμή, και δύο πιο μακροπρόθεσμοι στόχοι του Υπουργείου. Ο πρώτος είναι η δημιουργία, σε μερικούς μήνες, ενός κεντρικού ηλεκτρονικού συστήματος αδειοδοτήσεων. Αυτή η βάση δεδομένων προβλέπεται να ενώνεται με όλες τις βάσεις δεδομένων του ελληνικού κράτους, από το Υπουργείο Υποδομών, από τα Επιμελητήρια, από τις υπηρεσίες κοινής ωφελείας, ώστε η εκάστοτε άδεια να βγαίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Το παρόν σχέδιο, όπως είπε ο Υπουργός, θα έχει την οριστική του κατάληξη όπως πρέπει, σε διάστημα περίπου 2 χρόνων από σήμερα. Εν συνεχεία πρόσθεσε ότι: «Θα σχεδιαστεί από τώρα σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε 5 πόλεις της Ελλάδας αν είναι δυνατόν και μέσα στο 2019».

Επιπρόσθετα, ο κ. Γεωργιάδης μίλησε για τον ενιαίο ψηφιακό χάρτη, όπου με το πάτημα ενός κουμπιού, όταν θα θέλει κάποιος να σκεφτεί αν θα αγοράσει ένα οικόπεδο για να κάνει μία επένδυση στο παραμικρό κομμάτι αυτής της χώρας, θα πατάει το κουμπί και θα βλέπει όρους και περιορισμούς δόμησης, χρήσεις γης, σχέδια πόλεων. Ρυμοτομικές και οικοδομικές γραμμές, γεωτεμάχια κτηματολογίου, δάση και δασικές εκτάσεις. Περιοχές του δικτύου Natura, ζώνες αιγιαλού, παραλίες, υδατορέματα, υγροτόπους, όχθες. Αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους, παραδοσιακούς οικισμούς και προστατευόμενους χώρους.

Τα κεφάλαια Ελληνικό και ΕΣΠΑ

Σχετικά με την επένδυση στο Ελληνικό ο Υπουργός υπογράμμισε πως εντός του 2019, υπάρχει η πίστη ότι θα έχουν εκδοθεί οι απαραίτητες Υπουργικές αποφάσεις μέσα στον Αύγουστο. Όσον αφορά τη διενέργεια του διαγωνισμού για το καζίνο, εκείνη αναμένεται να παραταθεί, γιατί μέχρι τις 31 Ιουλίου είναι αδύνατον να επιτευχθεί, όπως σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Ξεκάθαρος ήταν ο Άδωνις Γεωργιάδης και για το ΕΣΠΑ. Όπως τόνισε ειδικότερα: «Ο μέσος όρος απορρόφησης-χωρίς το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης- είναι στο 24,5%. Προσέξτε όμως, το 42% των έργων που έχουν μπει μέσα δεν έχουν καν ξεκινήσει καθώς δεν έχουν συμβασιοποιηθεί. Οι μεγάλοι δείκτες απορροφητικότητας που παρουσιάζατε είναι τελείως ψευδείς και προέρχονται από το γεγονός ότι η Ελλάδα για λόγους δημοσιονομικούς είχε πάρει έξτρα προκαταβολή για να μπορεί να φαίνεται στους δείκτες καλύτερα. Στην πραγματικότητα είμαστε στην 19η θέση από τις 28 σε απορροφητικότητα. Σημειώστε ότι θέλουμε τρία χρόνια για να τελειώσει το ΕΣΠΑ, δηλαδή θα έπρεπε να ήμασταν τουλάχιστον στο 60%».

Επί των προγραμματικών δηλώσεων

Είναι δεδομένο, ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων βρίσκεται στον πυρήνα του ενδιαφέροντος της νέας κυβέρνησης. Γιατί στόχος δεν είναι, μονάχα, να ξεκολλήσουν μεγάλες επενδύσεις όπως αυτή του Ελληνικού ή της Eldorado Gold στις Σκουριές. Απώτερος σκοπός είναι η Ελλάδα, συνολικά, να καταστεί μία φιλική προς τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα χώρα. Μία χώρα που αν κάποιος επενδυτής θέλει να έρθει και να επενδύσει σ’ αυτήν, όχι απλώς δεν θα βρίσκει το ένα εμπόδιο μετά το άλλο μπροστά του, αλλά που θα έχει την ίδια Πολιτεία αρωγό. Κάτι, που δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν. Και οι λόγοι δεν ήταν μόνο καθαρά πολιτικής βούλησης, αλλά και γραφειοκρατίας εξίσου.

Ένας από τους βασικούς τομείς που θα ωθήσουν στην ουσιαστική ενίσχυση του επενδυτικού ρεύματος, είναι η διαδικασία των αδειοδοτήσεων. Είναι απαραίτητο να προωθηθεί η ταχύτερη αδειοδότηση των επιχειρήσεων, προκειμένου να μην καθυστερούν οι εκκινήσεις των έργων και τα βήματα μέχρι την υλοποίηση, να γίνονται με ρυθμούς γοργούς.

Γι’ αυτό κι ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, μίλησε για την πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει στο προσκήνιο, τη διαδικασία ηλεκτρονικής αδειοδότησης. Συνάμα, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη προσβλέπει πως η μείωση των φόρων, θα διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Επομένως, η ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων θα πρέπει να βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με την αντίστοιχη του Υπουργείου Οικονομικών, ώστε να προχωρήσουν συγκεκριμένες μεταρρυθμιστικές τομές.

Τέλος, πραγματική ανάπτυξη χωρίς ακμάζουσα μικρομεσαία επιχείρηση δεν μπορεί να υπάρξει. Το είχε παραδεχθεί κι ο ίδιος ο Υπουργός, Άδωνις Γεωργιάδης, σε πρόσφατη τοποθέτησή του. Η ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας μπορεί να έχει άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα. Την ίδια στιγμή, η άνοδος αυτή μπορεί να αναδείξει πως οι μεγάλες επενδύσεις που αποσκοπούν στην ανάταση της εθνικής οικονομίας, καθώς κι η ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχείρησης που βελτιώνει την οικονομία της καθημερινότητας του πολίτη, μπορούν να συνδυαστούν. Αρκεί, να υπάρχει δομημένος σχεδιασμός για κάτι τέτοιο.

 

bizness.gr

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Πολιτική Επικαιρότητα

ΥΠΕΝ: Συνάντηση του Κωστή Χατζηδάκη με περιβαλλοντικές οργανώσεις

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης θα συναντηθεί αύριο στις 11.30 π.μ., στο γραφείο του, με περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Θα είναι μια συνάντηση γνωριμίας, για μια πρώτη ανταλλαγή ιδεών και προτάσεων πάνω στην περιβαλλοντική πολιτική.

Θυμίζουμε ότι ο κ. Χατζηδάκης έχει τοποθετήσει στην κορυφή των προτεραιοτήτων του Υπουργείου του, τόσο τη διάσωση της ΔΕΗ, όσο και την επιτάχυνση των υποδομών που σχετίζονται με την ενέργεια.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Πολιτική Επικαιρότητα

Ολοκληρώθηκε η ορκωμοσία της νέας Βουλής

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Λίγο μετά τις 11:30 το πρωί ολοκληρώθηκε η ορκωμοσία των βουλευτών, κατά την πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση της Βουλής που ξεκίνησε στις 11:00 το πρωί της Τετάρτης.

Τη σύνθεση της Βουλής, όπως αυτή προέκυψε από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, απαρτίζουν έξι κόμματα, με το Mέρα25 και την «Ελληνική Λύση» να εισέρχονται για πρώτη φορά στο Κοινοβούλιο, «αντικαθιστώντας» την Ένωση Κεντρώων και τη Χρυσή Αυγή.

Σημειώνεται, ότι αύριο, Πέμπτη, θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία για τον νέο πρόεδρο της Βουλής, με τη ΝΔ να προτείνει τον Κώστα Τασούλα, ο οποίος αναμένεται να αντικαταστήσει σ’ αυτή τη θέση τον Νίκο Βούτση. Το απόγευμα του Σαββάτου, επίσης, προβλέπεται να ξεκινήσει η τριήμερη διαδικασία της ανάγνωσης και ψήφισης των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα