Ωριμάζει το έργο του νέου αγωγού φυσικού αερίου IGI Poseidon, που σχεδιάζεται να αναπτυχθεί εντός ελληνικού εδάφους και μέσω Ιονίου να καταλήξει στο Οτράντο της Ιταλίας. Η πρόσκληση ενδιαφέροντος που βγήκε στον «αέρα» το καλοκαίρι που μας πέρασε έχει ολοκληρωθεί και αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η αξιολόγηση/προεπιλογή των ενδιαφερομένων, βάσει της οποίας θα δοθεί η επόμενη πρόσκληση για υποβολή τευχών στους προεπιλεγέντες, με στόχο την κατάθεση των τεχνικών και οικονομικών τους προσφορών.
Το έργο έχει χωριστεί σε 5 διαγωνισμούς, στη βάση των οποίων πραγματοποιήθηκε και η εκδήλωση ενδιαφέροντος (EPC χερσαίου τμήματος, EPC υπεράκτιου τμήματος, EPC συμπιεστών χερσαίου τμήματος, προμήθεια σωλήνων, προμήθεια πακέτου συμπιεστών).
Υπενθυμίζεται ότι ο σχεδιαζόμενος αγωγός φυσικού αερίου που θα διατρέχει το βόρειο τμήμα της χώρας από τα ανατολικά προς τα δυτικά, θα διαθέτει ένα χερσαίο τμήμα μήκους 760 χλμ. και ένα υπεράκτιο τμήμα (σύνδεσης με την ιταλική πλευρά) μήκους 216 χλμ. Φορέας υλοποίησης του ενεργειακού έργου είναι ελληνο-ιταλική κοινοπραξία IGI Poseidon (ΔΕΠΑ 50% και Edison 50%).
Αναφορικά με την όδευση, ο IGI Poseidon θα ξεκινά από τους Κήπους Έβρου και με κατεύθυνση προς τα δυτικά, θα συνδέεται με έναν σταθμό συμπίεσης στο Φλωροβούνι Θεσπρωτίας, στην Περιφέρεια Ηπείρου, με τελικό προορισμό την Ιταλία.
Πιο συγκεκριμένα, η υποθαλάσσια όδευση του αγωγού στην Αδριατική Θάλασσα θα τερματίσει στο Οτράντο της Νότιας Ιταλίας, στην Απουλία, όπου και θα συνδεθεί με το εθνικό σύστημα μεταφοράς της γειτονικής χώρας.
Το έργο σχεδιάζεται να αναπτυχθεί ως ΑΣΦΑ (Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου), χωρίς εμπλοκή του με το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ).
. Διευκρινίζεται βέβαια ότι οι τελικές αποφάσεις για τα παραπάνω έργα αναμένεται να ληφθούν τον Σεπτέμβριο του 2019, κατά τη λήψη της οριστικής απόφασης υλοποίησης του έργου (Final Investment Agreement).
Θεσπρωτία – Απουλία
Εκτός από το συνολικό μήκος του αγωγού, σε τεχνικό επίπεδο, αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι το υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού θα φτάσει σε βάθος 1.380 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Ο αγωγός Poseidon σχεδιάζεται να έχει αρχική χωρητικότητα 10 δισ. κ.μ./έτος με δυνατότητα αναβάθμισης έως 20 δισ. κ.μ./έτος προκειμένου να είναι σε θέση να διοχετεύει αυξημένες ποσότητες από πολλαπλές πηγές, τόσο από τα ελληνοτουρκικά σύνορα όσο και από τον μελλοντικό EastMed που θα φέρνει φυσικό αέριο από τη Λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου προς τις αγορές της Δυτικής Ευρώπης.
ypodomes.com
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV