Newsroom

«Ανθεκτικό» στην πανδημία του κορωνοϊού παραμένει το σημαντικό ενεργειακό έργο για την κατασκευή του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας IGB ενώ πηγές με καλή γνώση του έργου, εκφράζουν την αισιοδοξία ότι τα συμβόλαια θα τηρηθούν, δεδομένου άλλωστε ότι -μέχρι και αυτή τη στιγμή- δεν καταγράφεται καθυστέρηση στο έργο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com, η Σωληνουργεία Κορίνθου έχει παραδώσει στο ακέραιο όλα όσα πρέπει να παραδώσει ακόμα και πριν το αρχικό χρονοδιάγραμμα με την ΑΒΑΞ να ακολουθεί επίσης τους συμφωνημένους χρόνους και ρυθμούς ακόμη και αν σε αυτό το μέτωπο τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα λόγω προκλήσεων τεχνικού χαρακτήρα.

Σε κάθε περίπτωση, ζητούμενο είναι η αγαστή συνεργασία Ελλάδας-Βουλγαρίας προκειμένου το έργο να παραδοθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, δεδομένων και των έκτακτων συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί λόγω της πρωτοφανούς κρίσης του κορωνοϊού, η οποία μοιραία αναμένεται να επιφέρει κάποιες καθυστερήσεις στην κατασκευαστική πρόοδο και -κατ’ επέκταση- στην παράδοση του έργου, οι οποίες ωστόσο εκτιμάται ότι θα είναι διαχειρίσιμες, ενδεχομένως της τάξης των 2-3 μηνών.

Σημειώνεται πως υπάρχει πρόβλεψη και στα συμβόλαια του έργου για το ενδεχόμενο «συνθηκών θεομηνίας» ή ανωτέρας βίας, σύμφωνα με την οποία δεν θα μπορεί να υπάρχει ρήτρα προστασίας τυχόν καθυστέρησης που μπορεί να προκληθεί εξαιτίας μιας τέτοιας εξέλιξης.

Πάντως, στη βάση των παραπάνω, δεν στοιχειοθετείται καθυστέρηση από την ελληνική πλευρά ενώ καταβάλλονται προσπάθειες για να «προστατευτεί» η εμπρόθεσμη παράδοση του έργου εντός του πλαισίου της συμβατικής προθεσμίας, η οποία εκτείνεται έως τις 30/6 του 2021.

Ο διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας-Βουλγαρίας είναι ένα έργο με έντονο «άρωμα  Ελλάδας», με την ΑΒΑΞ ανάδοχο στο σκέλος του EPC, έναντι τιμήματος 144,85 εκατ. ευρώ και της Σωληνουργεία Κορίνθου στην κατασκευή και προμήθεια των σωλήνων του αγωγού, έναντι 58,2 εκατ. ευρώ.

Με μήκος 182 χιλιομέτρων, ο αγωγός θα συνδέσει την Κομοτηνή με τη Στάρα Ζαγόρα στη Βουλγαρία και θα μεταφέρει αρχικά 3 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου ετησίως από τη Κομοτηνή στη γειτονική χώρα, με δυνατότητα αναβάθμισης της χωρητικότητας σε 5 δισ. κ.μ.

Πηγές χρηματοδότησης του IGB, με συνολικό κόστος που αγγίζει τα 240 εκατ. ευρώ, είναι η άμεση στήριξη της κοινοπραξίας ICGB AD, εταιρεία στην οποία συμμετέχει κατά 50% η ΥΑΦΑ ΠΟΣΕΙΔΩΝ (κατά 50% θυγατρική της ΔΕΠΑ και κατά 50% της Ιταλικής Edison) και η Bulgarian Energy Holding (ΒΕΗ), με 46 εκατ. ευρώ, ενώ στηρίζεται επιπλέον με 45 εκατ. ευρώ από το European Energy Programme for Recovery (EEPR), 110 εκατ. ευρώ από δάνειο της ΕΤΕπ και 39 εκατ. ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Καινοτομία και Ανάπτυξη» 2014-2020 της Ε.Ε., μέσω του Βουλγαρικού προϋπολογισμού.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας