Νίκος
Καραγιάννης

Τρία νέα μεγάλα νοσοκομεία θα κατασκευάσει μέσω δωρεάς το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Πρόκειται για το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής, το Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης και το Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Η δωρεά μόνο για αυτά τα νοσοκομεία ανέρχεται σε 345εκατ.ευρώ.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση σε νοσοκομειακές υποδομές στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες. Όλα τα παραπάνω ανακοινώθηκαν εχθές παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, υπουργών και βουλευτών, ακαδημαϊκών, επιστημόνων και απλών πολιτών στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

ΤΑ ΕΡΓΑ

Το Νοσοκομείο Κομοτηνής, προϋπολογισμού 105 εκατ. ευρώ, θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2024, θα έχει 181 κλίνες, μονόκλινα και δίκλινα-. Το Νοσοκομείο θα αναπτυχθεί σε έκταση 25.000 τ.μ., και όπως είπε θα είναι “πράσινο κτίριο” άρτια εξοπλισμένο με ψηφιοποιημένο περιβάλλον εργασίας.

Το Νοσοκομείο Σπάρτης κόστους 90εκατ.ευρώ εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το 2025 και θα περιλαμβάνει μονόκλινα και δίκλινα δωμάτια.

Το Παιδιατρικό Νοσοκομείο στην Θεσσαλονίκη είναι κόστους 150εκατ.ευρώ και είναι το μεγαλύτερο από τα τρία έργα. Η ολοκλήρωση του εκτιμάται ότι θα συμβεί στις αρχές του 2024.

Οι συνολικές δωρεές στο χώρο της υγείας από το ΙΣΝ ξεπερνούν τα 420εκατ.ευρώ.

Όπως τόνισε ο κ. Δρακόπουλος, πρόεδρος του ΙΣΝ, κάθε έξι μήνες ομάδα του Ιδρύματος, επισκέπτεται τις περιοχές που θα ανεγερθούν τα τρία Νοσοκομεία και ενημερώνει την κοινότητα για την πορεία των έργων. “Στόχος μας, στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, είναι να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες υγείας για μία καλύτερη ζωή” είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Δρακόπουλος αναφέρθηκε επίσης στη συνεργασία με τον ελληνικό δημόσιο τονίζοντας ότι την έναρξη υλοποίησης των σημαντικών δωρεών του ΙΣΝ σε όλη την επικράτεια σήμανε η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, τον Μάρτιο του 2018. Είμαστε μια ενιαία ομάδα που δουλεύουμε για την αναβάθμιση της υγείας, είπε ο κ. Δρακόπουλος.

Toν σχεδιασμό των έργων υποδομών που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας έχει αναλάβει ο διεθνούς φήμης αρχιτέκτονας Renzo Piano. Αναφέρθηκε αναλυτικά στα αρχιτεκτονικά σχέδια των τριών Νοσοκομείων (2 γενικά και ένα Παιδιατρικό) , τονίζοντας ότι φιλοδοξία των συνεργατών του είναι η ίδρυση των καλύτερων Νοσοκομείων της Ευρώπης που θα συνδυάζουν την ιατρική αριστεία, , την περιβαλλοντική αριστεία, την ανθρώπινη αριστεία και το φως, στο οποίο δίνει μεγάλη σημασία, καθώς όπως είπε, βασικό υλικό της αρχιτεκτονικής είναι το κάλλος του φωτός.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV