Connect with us

Επικαιρότητα

Η Βόρεια Ελλάδα “πρωταγωνιστεί” στις επενδύσεις και τις υποδομές

Δημοσιεύθηκε

στις

Το αεροδρόμιο Μακεδονία-ΠΗΓΗ: Fraport

Η επόμενη μέρα της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και της Θεσσαλονίκης, μέσα από μια σειρά σημαντικών έργων υποδομών, τα οποία θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στην αγορά ακινήτων της περιοχής βρέθηκε στο επίκεντρο του 4ου συνεδρίου Prodexpo North για την ακίνητη περιουσία στη Βόρεια Ελλάδα.

Καλαφάτης: Τηρείται το χρονοδιάγραμμα για τα μεγάλα έργα στη Θεσσαλονίκη

Στα σημαντικά έργα που έχουν σχεδιαστεί για τη Θεσσαλονίκη και θα αλλάξουν τη μορφή της αναφέρθηκε ο Σταύρος Καλαφάτης, Υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης υπογραμμίζοντας πως η περίοδος που διανύουμε αποτελεί μια ιστορική ευκαιρία ενώ τόνισε πως «η πανδημία δεν αποτέλεσε τροχοπέδη για τα μεγάλα έργα καθώς τα χρονοδιαγράμματα τηρήθηκαν με ευλάβεια».

Γιούτικας: ΕΣΠΑ και Ταμείο Ανάκαμψης ισχυρά βέλη στη φαρέτρα της ελληνικής οικονομίας

«Το νέο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελούν ισχυρά κίνητρα για τον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας» σημείωσε ο Κωνσταντίνος Γιουτίκας, Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Ο κ. Γιουτίκας αναφέρθηκε στα έργα που υλοποιεί η ΠΚΜ και ξεπερνούν τα 1000 με προϋπολογισμό περί τα 2 δις ευρώ και αφορούν τους τομείς της υγείας, της παιδείας, του πολιτισμού, των υποδομών, του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Γ. Καραγιάννης: Ρεαλιστικό πλάνο υποδομών 13 δισ. με “πρωταγωνιστή” τη Θεσσαλονίκη

Για μελετημένο και ρεαλιστικό πλάνο υποδομών που αγγίζει τα 13 δις ευρώ, στο επίκεντρο του οποίου βρίσκεται η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα, έκανε λόγο ο Γιώργος Καραγιάννης, Γενικός Γραμματέας Υποδομών ο οποίος αναφέρθηκε στα έργα που είναι υπό εξέλιξη. Έμφαση μεταξύ άλλων δόθηκε στη σύνδεση Θεσσαλονίκης – Τοξότες, στη σύνδεση του 6ου προβλήτα με την ΠΑΘΕ, στη δημιουργία 17 σχολικών μονάδων στη Θεσσαλονίκη, στην αντιπλημμυρική θωράκιση ανατολικά και δυτικά της πόλης, στην υλοποίηση του μετρό.

Κ. Κόλλιας: Το Ταμείο Ανάκαμψης πρώτης τάξεως ευκαιρία για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο

Πρώτης τάξεως ευκαιρία, ίσως την τελευταία, για το κτίσιμο ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, χαρακτήρισε το Ταμείο Ανάκαμψης, ο Κωνσταντίνος Κόλλιας, πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. «Η χώρα με τη σωστή και άμεση διαχείριση των πόρων που θα προκύψουν μπορεί να διαδραματίσει κομβικό ρόλο και να πρωταγωνιστήσει στο οικονομικό γίγνεσθαι» τόνισε ο κ. Κόλλιας.

Στ. Βλαστός: Τα υπό αξιοποίηση ακίνητα θα λειτουργήσουν προς όφελος για την οικονομία και την τοπική οικονομία

Στα υπό αξιοποίηση ακίνητα στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου αναφέρθηκε ο Στέφανος Βλαστός, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΑΔ. «Στόχος της ΕΤΑΔ για όλα τα υπό αξιοποίηση ακίνητα είναι να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά για την οικονομία αλλά και προς όφελος της τοπικής κοινωνίας». Αναφερόμενος στο εμβληματικό Κυβερνείο, στην περιοχή της Καλαμαριάς τόνισε «δεν υπάρχει ειλημμένη απόφαση για την αξιοποίηση του. Θα το αξιοποιήσουμε με τον πιο πρόσφορο τρόπο ακούγοντας την τοπική κοινωνία».

Γ.Βήλος: Το αεροδρόμιο Μακεδονία μπορεί να διαχειριστεί 10 3κ. επιβάτες ύστερα από την ανάπλαση

Περί τα 10 εκατ. επιβάτες μπορεί να διαχειριστεί το αεροδρόμιο «Μακεδονία» μετά από τα σημαντικά έργα ανάπλασης που έχουν υλοποιηθεί σε αυτό. Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε κατά την τοποθέτηση του ο Γιώργος Βήλος, Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης, Fraport Greece επισημαίνοντας πως παρά το γεγονός πως λόγω της ρευστότητας που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός το αεροδρόμιο Μακεδονία καταγράφει αυξημένη ζήτηση για επιπλέον slots από αεροπορικές εταιρείες όπως οι: Jet 2, Volotea, easy Jet, British Airways.

Ν. Ταχιάος: Προχωρά το μετρό Θεσσαλονίκης παρά την πανδημία-Μόνη εκκρεμότητα ο Σταθμός Βενιζέλου

Στο πολύπαθο μετρό της Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε κατά την τοποθέτηση του ο Νίκος Ταχιάος, Πρόεδρος της Αττικό Μετρό, ο οποίος υπογράμμισε πως «παρά τα προβλήματα που αναμφίβολα δημιούργησε ο κορωνοϊός δεν υπήρξαν ουσιαστικές καθυστερήσεις. Παραμένει, ωστόσο, η εκκρεμότητα του σταθμού της Βενιζέλου».

Σύμφωνα με τον κ. Ταχιάο «υπάρχει ορατή η δυνατότητα να παραδώσουμε το έργο το 2023 ώστε να έχουμε ένα λειτουργικό μετρό στη Θεσσαλονίκη». Αναφερόμενος στην ανάθεση της λειτουργίας του μετρό σε ιδιώτη πάροχο ο κ. Ταχιάος ανέφερε πως αποτελεί μια τακτική που ακολουθείται και σε άλλες χώρες.

Γ. Ξανθόπουλος: Ο κορονοϊός δημιούργησε νέες τάσεις για δραστηριότητες

Στις κατευθύνσεις για υγιείς, ανθεκτικές πόλεις αναφέρθηκε ο Γιάννης Ξανθόπουλος, Chair, Advisory Board of RICS in Greece υπογραμμίζοντας πως ο κορωνοϊός δημιούργησε μια νέα τάση, για την ανάπτυξη στις γειτονιές δραστηριοτήτων όπως retail, εργασία, αναψυχή κ.λ.π. Σύμφωνα με τον ίδιο θα πρέπει να υπάρξει ένας σχεδιασμός προς την κατεύθυνση αυτή.

Κ. Ζέρβας: Σύμπνοια για τα έργα που υλοποιούνται στη Θεσσαλονίκη

Στα έργα που υλοποιούνται στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να αλλάξει πρόσωπο η πόλη αναφέρθηκε ο δήμαρχος της πόλης Κωνσταντίνος Ζέρβας επισημαίνοντας τη σύμπνοια που υπάρχει προς αυτή την κατεύθυνση καθώς υπήρξαν στο παρελθόν υποδομές που έμειναν πίσω επί σειρά ετών.

Οι γειτονιές θα υποκαταστήσουν τα κέντρα των πόλεων προκειμένου να εξυπηρετούν τους πολίτες σύμφωνα με τον Σπύρο Τσαγκαράτο, Αρχιτέκτων Δρ. Πολεοδόμο, της ΑΣΠΑ Α.Ε. θέτοντας, όμως ως βασική προϋπόθεση οι πολίτες να βρίσκονται σε σημαντική εγγύτητα σε χώρους πρασίνου.

Στοίχημα για τη Θεσσαλονίκη για την επόμενη δεκαετία αποτελεί σύμφωνα με το Νικόλα Τσαβασάρο, Architect, Founding Partner & Director, Divercity Architect, το πως θα κερδίσει νέο κοινό και πως θα γίνει περισσότερο ελκυστική.

Η επόμενη ημέρα θα βρει την κτηματαγορά σε ανοδική πορεία, όπως τόνισε ο Γεώργιος Κορμάς, Ανώτ. Γεν. Δ/ντής, Επικεφ. Group Real Estate Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς και Διευθύνων Σύμβουλος της Πειραιώς Real Estate. Σύμφωνα με τον ίδιο η αγορά ακινήτων επέδειξε σταθερότητα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, κάτι που άλλοι κλάδοι δεν κατόρθωσαν να το επιτύχουν.

Στη δράση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης αναφέρθηκε ο Vlaho Kojakovic, Director of Property & Tourism, EBRD. Στη διανομή του χαρτοφυλακίου της η EBRD σε Ελλάδα και Κύπρο κατέχει το 10% με 122 εκατομμύρια ευρώ.

Χορηγοί: Dimand, IWG, Makt, Piraeus Real Estate

Υποστηρικτές: Arbitrage, CBRE Atria, Danos |An alliance member of BNP PARIBAS Real Estate, ΕΠΠΑΘΕ, ΕΤΑΔ

Χορηγοί Επικοινωνίας: Voria.gr, Τύπος Θεσσαλονίκης, BnB Daily, Build, Mywaypress.gr

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα