Connect with us

Επικαιρότητα

Η βιωσιμότητα και η αειφορία «κλειδιά» για τη νέα γενιά έργων υποδομών

Δημοσιεύθηκε

στις

Η συνεδρία για τη Βιωσιμότητα και την Αειφορία στα έργα υποδομών, στο 4ο Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών ITC 2021
Η συνεδρία για τη Βιωσιμότητα και την Αειφορία στα έργα υποδομών, στο 4ο Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών ITC 2021

Οι βιώσιμες και αειφόρες κατασκευές, καθώς και η αναστροφή του brain drain, αναδείχθηκαν σε καθοριστικούς παράγοντες για να μη χαθεί μια μεγάλη ευκαιρία για τον κατασκευαστικό κλάδο, στο 4ο Συνέδριο Υποδομών & Μεταφορών – ITC 2021, που συνδιοργανώνουν οι ιστοσελίδες ypodomes.com και metaforespress.gr, στο ΜΕΓΑΡΟ Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών.

Δ. Χανής: Να μην χαθεί το momentum για τον κατασκευαστικό κλάδο

Στις βιώσιμες και αειφόρες κατασκευές αναφέρθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Ηρακλής, κ. Δημήτρης Χανής, επισημαίνοντας ότι ο κατασκευαστικός κλάδος καλείται να διαχειριστεί ένα ταχύτατα μεταβαλλόμενο περιβάλλον.

Αναφέρθηκε, επίσης, στις τρεις τάσεις που επηρεάζουν τη διαμόρφωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στις κατασκευές, οι οποίες είναι: Η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού και η έντονη αστικοποίηση, ο ρόλος του σκυροδέματος στις βιώσιμες κατασκευές, στις οποίες αναμένεται να κυριαρχεί και στα επόμενα 30 χρόνια και η κλιματική αλλαγή.

«Ο κατασκευαστικός κλάδος θα έρθει αντιμέτωπος με ένα ηράκλειο κατασκευαστικό έργο και είναι απαραίτητο να μη χαθεί το momentum που έχει ήδη δημιουργηθεί, καθώς οι ποιοτικές κατασκευές οδηγούν σε έναν πιο πράσινο και υγιή πλανήτη» επισήμανε ο κ. Χανής.

Όσον αφορά στη χώρα μας και τα νέα έργα που θα γίνουν μέσω των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, τόνισε πως ήρθε η ευκαιρία για την ανέγερση βιώσιμων κατασκευών, μέσω έργων που αφορούν κυρίως στην ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και στην ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής, όπου και πρωταγωνιστούν τα αντιπλημμυρικά και τα έργα ΑΠΕ.

Όπως είπε, υπό αυτό το πρίσμα ο Όμιλος Ηρακλής πρωτοπορεί και καινοτομεί στην κατασκευή ενός πιο πράσινου και βιώσιμου σκυροδέματος με περιβαλλοντικά κριτήρια, ενώ χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη (AI) και ψηφιακά εργαλεία για τη δημιουργία πιο αποτελεσματικών δρομολογίων με πλοία έτσι ώστε τα προϊόντα να φτάνουν με μεγαλύτερη ασφάλεια και την μικρότερη εκπομπή ρύπων κατά τη διάρκεια της μεταφοράς.

Γ. Νασούλης: Νέα γραφεία στην Ελλάδα με στόχο την απασχόληση του εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού της χώρας

Στα δύο μεγάλα έργα για τον κόσμο των διοδίων στην Ελλάδα που ανέλαβε το 2020 η IBI Group, καθώς και για το μοντέλο BIM, το οποίο ψηφιοποιεί και αναβαθμίζει ποιοτικά τις κατασκευές, αναφέρθηκε ο Διευθυντής Λειτουργίας Αυτοκινητοδρόμων και Διοδίων της εταιρίας, κ. Γιάννης Νασούλης.

Advertisement

«Το 2020 ήταν μία δύσκολη χρονιά με προκλήσεις για όλους τους επαγγελματικούς χώρους και ειδικά για τον τομέα των υποδομών. Παρόλα αυτά, η IBI όχι μόνο ανέλαβε, αλλά και ολοκλήρωσε δύο σημαντικά έργα που έχουν να κάνουν με τα διόδια» σημείωσε.

Το πρώτο είναι το υβριδικό σύστημα διοδίων στην Ολυμπία Οδό, το πρώτο σύστημα ελεύθερης ροής και αναλογικής χρέωσης στη χώρα. Το δεύτερο έργο, στον συγκεκριμένο κλάδο, που συμμετείχε η IBI Group, ήταν αυτό της διαλειτουργικότητας διοδίων, μέσω της οποίας όλα τα οχήματα στην Ελλάδα θα μπορούν να χρησιμοποιούν τον ίδιο πομποδέκτη σε όλα τα διόδια.

Σύμφωνα με τον κ. Νασούλη, η εταιρεία πήρε την απόφαση, στις αρχές του 2020, να δημιουργήσει γραφεία στην Ελλάδα με στόχο την απασχόληση του εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού της χώρας για μεγάλα έργα στο εξωτερικό. «Μπορεί η πανδημία να “απομάκρυνε” τους εργαζομένους της εταιρείας από το γραφείο, φέρνοντας αλλαγές στον κόσμο των υποδομών, αλλά η εταιρεία προσαρμόστηκε στο νέο περιβάλλον της τηλεργασίας» σημείωσε.

Σ. Σμέρου – Φοξ: Εξαιρετικό το ανθρώπινο δυναμικό στην Ελλάδα

«Η ανησυχία μας δεν είναι αν θα εκτελεστούν τα έργα, αλλά για το αν θα υπάρχει αρκετό ανθρώπινο δυναμικό να εκτελέσουμε τα έργα», δήλωσε από  την πλευρά της η κυρία Στέλλα Σμέρου-Φοξ, Γενική Διευθύντρια AECOM Ελλάδας, από το βήμα, του 4ου Συνεδρίου Υποδομών & Μεταφορών – ITC 2021, που συνδιοργανώνουν οι ιστοσελίδες ypodomes.com και metaforespress.gr, στο ΜΕΓΑΡΟ Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών.

Όπως σημείωσε η κυρία Σμέρου – Φοξ, «στην Ελλάδα υπάρχει πολύ ικανό ανθρώπινο δυναμικό», ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην αξιοποίηση της εμπειρίας και τεχνογνωσίας Ελλήνων μηχανικών που εργάζονται στο εξωτερικό για έργα του εξωτερικού και θα προσφέρουν στην εταιρεία νέα τεχνογνωσία.

Επιπλέον, όπως έκανε γνωστό, στην AECOM Ελλάδας δημιουργείται τμήμα με αντικείμενο την αξιολόγηση και αναβάθμιση γεφυρών στην Αγγλία και η δουλειά θα γίνεται από την Ελλάδα. «Είμαστε μία ήρεμη δύναμη και προχωράμε μπροστά. Τα έργα είναι τόσα πολλά που πλέον δεν έχουμε ανταγωνισμό αλλά μόνο συναγωνισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά. Τόνισε ότι η Ελλάδα έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών στο εξωτερικό, ενώ έδωσε έμφαση στα κριτήρια ESG.

Μ. Σιγάλας: Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης φέρνει brain gain και εργατικά χέρια στην Ελλάδα

Στην ευκαιρία που αποτελεί το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ 2021-2027 για την Ελλάδα και κυρίως για την Αττική αναφέρθηκε ο Πρώτος Αντιπρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Νότιας Ευρώπης της Hill International, κ. Μανώλης Σιγάλας.

Συγκεκριμένα, επισήμανε πως στην Αττική δρομολογούνται έργα αξίας έως και 6 δισ. δυρώ  με τα 2,5 δισ. εξ αυτών να αφορούν στην αθηναϊκή ακτογραμμή.  Προσέθεσε δε, πως «αν για την Ελλάδα οι επενδύσεις συνδέονταν με την ανάπτυξη και την έξοδο από την κρίση, πλέον αυτό θα ισχύει για όλο τον κόσμο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι κατασκευές και οι υποδομές να αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα».

Advertisement

Χαρακτηρίζοντας ως «game changer» το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, τόνισε ότι αυτό αποτελεί έναν καθοριστικό παράγοντα για τις υποδομές, ο οποίος θα φέρει μαζί του μία εξαιρετική δεκαετία, αλλά και μεγάλες προκλήσεις.

«Η Ελλάδα καλείται να ωριμάζει υλοποιήσει ένα επενδυτικό πρόγραμμα που είναι πολλαπλάσιο από αυτό των Ολυμπιακών Αγώνων. Αυτό απαιτεί την ετοιμότητα τόσο του δημόσιο όσο και του ιδιωτικού τομέα καθώς προβλέπονται καταιγιστικοί ρυθμοί. Αυτό σημαίνει πως ο σύστημα παραγωγής έργων πρέπει  να μετασχηματιστεί και να εξελιχθεί» σημείωσε ο κ. Σιγάλας. «Αυτό μεταφράζεται και ως brain gain, καθώς θα χρειαστούν πολλά και ικανά χέρια» επισήμανε.

Βασικός άξονας της υλοποίησης των έργων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης θα είναι, σύμφωνα με τον κ. Σιγάλα, η υποστήριξη του Δημοσίου από ιδιωτικές εταιρίες, με τη συνεργασία να αφορά σε όλα τα στάδια του έργου, από τη δημοπράτηση ως και τη λειτουργία και συντήρηση.

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα