Connect with us

Επικαιρότητα

Η τουριστική κίνηση, οι στόχοι για το 2020 και τι δείχνει η πτώση της Thomas Cook

Χρήστος Δημόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Ελληνικός τουρισμός και Thomas Cook

Η 84η ΔΕΘ ήταν το χρονικό ορόσημο, μετά το οποίο σηματοδοτήθηκε η κατ’ ουσίαν εκκίνηση του κυβερνητικού έργου. Το Υπουργείο Τουρισμού, ειδικότερα, είχε ξεκινήσει πρωτύτερα και προχωρά στο εξής πιο δυναμικά, πρωτοβουλίες που αφορούν το τουριστικό προϊόν ποικιλοτρόπως. Από τη σύσταση των Περιφερειακών Συμβουλίων Τουρισμού, μέχρι τις νομοθετικές ρυθμίσεις για τα καταδυτικά πάρκα και την εκπαίδευση, για τα οποία ήδη σας έχει ενημερώσει σχετικά το bizness.gr. Επιπρόσθετα, στο προσκήνιο θα έρθει προσεχώς και το City Break, δηλαδή η προσπάθεια να έχει η Ελλάδα δυνατό τουρισμό κι υψηλά νούμερα και τους χειμερινούς μήνες.

Το 2019 εν μέσω ευρωεκλογών, εθνικών εκλογών και αρετών ακόμη εξελίξεων, η τουριστική χρονιά εκκίνησε κάπως νωθρά, σε σχέση με τις προηγούμενες. Οι αφίξεις μπορεί να κινήθηκαν κατά περιόδους σε υψηλά επίπεδα και ενδεικτικά, τον Αύγουστο στο «Ελ. Βενιζέλος» να ξεπέρασαν το φράγμα 3 εκατ. επιβατών. Ωστόσο, ο μεμονωμένος αριθμός των αφίξεων δεν κρίνεται επαρκής, όπως σχολίαζαν από το Υπουργείο, ώστε να μας δώσει μία σαφή εικόνα για τη βελτίωση ή μη της τουριστικής κίνησης.

Πηγές του Υπουργείου επισήμαιναν, συμπληρωματικά, ότι κι άλλοι παράγοντες όπως το late booking λειτούργησαν ανασταλτικά για τα νούμερα του τουρισμού, ενώ ειδικά για τη Σκανδιναβία οι τουριστικές ροές έχουν επηρεαστεί, από την εκστρατεία της ακτιβίστριας Γκρέτα Τούνμπεργκ.

ΜΕ ΠΟΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΘΑ ΠΡΟΩΘΗΘΕΙ ΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ

Το ζήτημα του branding, δηλαδή του μηνύματος που θα επιλεγεί για να διαφημιστεί μέσω αυτού ο ελληνικός τουρισμός, κρίνεται από τα πλέον καίρια. Σύμφωνα με πληροφορίες, η προώθηση συνολικά της Ελλάδας πολυεπίπεδα (σ.σ. επενδύσεις, ενέργεια, αγροτική ανάπτυξη, οικονομία κ.α.) θα αποτελεί μία ευρύτερη πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Κάτω από την ευρύτερη αυτή πρωτοβουλία, τη μεγάλη δηλαδή «ομπρέλα» προώθησης της Ελλάδας, θα βρίσκεται το εξειδικευμένο μήνυμα που θα αφορά τον τουρισμό.

Το σλόγκαν που θα επιλεγεί, τελικώς, θα είναι προσαρμοσμένο σε μία αγορά που αλλάζει και απαιτεί εκσυγχρονισμό. Να σημειωθεί εδώ, ότι πρόθεση της παρούσας ηγεσίας του Υπουργείου Τουρισμού, είναι να υπάρξει ένας μακροχρόνιας σχεδιασμός για την προώθηση του εγχώριου τουριστικού προϊόντος. Σχεδιασμός που δεν θα αλλάζει και δεν θα επηρεάζει αρνητικά τον τουρισμό της χώρας, ανάλογα με τις εκάστοτε πολιτικές μεταβολές. Ο απώτερος σκοπός πάντως, αν θα μπορούσε να συνοψιστεί σε μία μόνο φράση, είναι ο εξής: Να υπάρχει πραγματική ουσία, όχι σκέτο μήνυμα.

TO BREXIT ΚΑΙ ΠΩΣ ΜΑΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ

Προφανώς, ενδεχόμενη εφαρμογή ενός Brexit χωρίς συμφωνία, θα επηρεάσει την επιλογή της Ελλάδας ως προορισμού από Άγγλους τουρίστες. Τη θερινή περίοδο του 2019, εν μέσω διαβουλεύσεων για το Brexit, τα νούμερα κινήθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα απ’ ότι αναμενόταν. Για παράδειγμα, ενώ οι προβλέψεις έκαναν λόγο για μείωση της τάξης του 10% των Βρετανών τουριστών στη χώρα μας, τελικά το ποσοστό αυτό ήταν αισθητά χαμηλότερο.

Παρότι, μάλιστα, μιλάμε για μία χρόνια που λόγω της αλλαγής σκυτάλης στην κυβέρνηση, η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείο Τουρισμού είχε καθυστερήσει την προώθηση του διαφημιστικού μηνύματος για την τρέχουσα χρονιά.
Υπογραμμίζεται, ότι σημαντικό ρόλο για τις λιγότερες του αναμενομένου απώλειες Βρετανών τουριστών στη χώρα μας, έπαιξε η συμφωνία του Υπουργείου με την αεροπορική εταιρεία J2, για αύξηση των δρομολογίων από το Ην. Βασίλειο προς την Ελλάδα.

Η ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ, ΠΟΥ ΔΙΑΦΑΙΝΕΤΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ THOMAS COOK

Η κατάρρευση της Thomas Cook έχει επιφέρει μία μεγάλη κινητοποίηση στις τάξεις του Υπουργείου Τουρισμού, σε πρώτη φάση για τον επαναπατρισμό των τουριστών στις πατρίδες τους.

Επίσης δεδομένες, είναι και οι άμεσες οικονομικές απώλειες για τον ξενοδοχειακό κλάδο. Επί παραδείγματι, ο κ. Χατζηθεοδοσίου από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, δήλωσε πρόσφατα ότι περίπου 1.000 ξενοδοχεία στην πρωτεύουσα θα υποστούν πλήγμα από τις εξελίξεις στην Thomas Cook. Άλλο ενδεικτικό παράδειγμα είναι η Σκιάθος, εκεί όπου η Thomas Cook διακινούσε το 40% των αεροπορικών αφίξεων στο νησί. Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γρηγόρης Τάσιος τόνισε πως:

«Η πρώτη εκτίμηση που έχουμε κάνει δείχνει τουλάχιστον 200 εκατομμύρια ζημιά για τα ξενοδοχεία σε όλη τη χώρα. Το οικονομικό πλήγμα είναι μεγαλύτερο και μπορεί να φθάσει στο σύνολο του για όλες τις επιχειρήσεις τα 500.000.000 ευρώ. Μεγαλύτερο πρόβλημα έχει και η Νότια Ελλάδα η Κρήτη η Κως και άλλοι προορισμοί. Για τα ξενοδοχεία της Ρόδου η ζημιά ξεπερνά τα 50 με 60 εκατομμύρια. Ζημιές ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ έχουν προκληθεί στα ξενοδοχεία της Κω».

Ωστόσο, η πτώση του παλαιότερου ταξιδιωτικού πρακτορείου, ίσως φανερώνει και την κατεύθυνση που παίρνει, παγκοσμίως πια, το τουριστικό προϊόν. Με πιο απλά λόγια, φαίνεται ότι ο τουρισμός πολυτελείας θα ενισχυθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια και ο παλαιότερος τύπου του πιο φθηνού πακέτου ταξιδιού-διαμονής-εμπειρίας, δείχνει να υποχωρεί.

 

bizness.gr

image_pdfimage_print

Επικαιρότητα

Ερώτηση Αμυρά για το μέλλον του Ζαππείου Μεγάρου

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Ζάππειο Μέγαρο

Ενημέρωση για το μέλλον του Ζαππείου Μεγάρου ζητά ο βουλευτής Ιωαννίνων Γιώργος Αμυράς από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα με Ερώτηση που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή, καθώς πλήθος δημοσιευμάτων κάνουν λόγο για προσπάθεια διεκδίκησής του από ιδιωτική εμπορική εταιρία ζητώντας αλλαγές στο Κληροδότημα του Ηπειρώτη εθνικού ευεργέτη Ευαγγέλη Ζάππα.

«Τι ακριβώς συμβαίνει με το Ζάππειο; Υπάρχει ενδεχόμενο αλλαγής της βούλησης του διαθέτη με συνακόλουθη αλλαγή χρήσεων των χώρων του Ζαππείου; Τι ζητάει η αιτούσα εταιρία; Υπάρχουν εκκρεμοδικίες;» ρωτάει ο Γιώργος Αμυράς κι αναμένει απαντήσεις.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΘΕΜΑ: «Το μέλλον του Ζαππείου Μεγάρου»

Το Ζάππειο Μέγαρο είναι ένα από τα σημαντικότερα νεοκλασικά κτίρια της Αθήνας το οποίο είναι συνυφασμένο με την ιστορία της νεότερης Ελλάδας. Η ανέγερση του οικοδομήματος χρηματοδοτήθηκε από τον Ηπειρώτη εθνικό ευεργέτη Ευαγγέλη Ζάππα, ο οποίος υπήρξε οραματιστής αλλά και διορατικός αφού με τη διαθήκη του, το 1860, προστάτευσε τη χορηγία του.

Πλήθος δημοσιευμάτων το τελευταίο διάστημα, κάνουν λόγο για προσπάθεια διεκδίκησης του Ζαππείου Μεγάρου από ιδιωτική εμπορική εταιρία με πρόθεση αλλαγής βούλησης του διαθέτη και τη δημιουργία μουσείου στους χώρους του.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

1. Τι ακριβώς συμβαίνει με το Ζάππειο; Υπάρχει ενδεχόμενο αλλαγής της βούλησης του διαθέτη με συνακόλουθη αλλαγή χρήσεων των χώρων του Ζαππείου;

2. Τι ζητάει η αιτούσα εταιρία; Υπάρχουν εκκρεμοδικίες;

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Αττική: Στον εισαγγελέα όσοι συνεχίσουν να αναρτούν παράνομες διαφημιστικές πινακίδες

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Αποξήλωση παράνομων διαφημιστικών πινακίδων

Ηχηρό μήνυμα πως η Περιφέρεια Αττικής, στο σύνολο της έκτασης και των 66 Δήμων της, δεν θα επιτρέψει να συνεχιστεί το φαινόμενο της παράνομης ανάρτησης διαφημιστικών πινακίδων στέλνει ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης.

Όπως διαπιστώθηκε από αυτοψίες, σε πολλά σημεία της Αττικής διαφημιστές και διαφημιζόμενοι συνεχίζουν να παρανομούν και να αναρτούν διαφημιστικές πινακίδες.

Ήδη η Περιφέρεια έχει ζητήσει την παρέμβαση των δημάρχων προκειμένου να προχωρήσουν από τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου στην επιβολή προστίμων και κυρώσεων σε όσες περιπτώσεις διαπιστώνεται παρανομία.

Σήμερα με εντολή του Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη, συνεργεία της Περιφέρειας με την επίβλεψη της Εντεταλμένης Συμβούλου Ευρώπης Κοσμίδη, προχώρησαν στην αφαίρεση διαφημιστικού υλικού από την περιοχή του δήμου Μενιδίου.

Τη Δευτέρα συνεργεία του δήμου Ψυχικού –Φιλοθέης θα πραγματοποιήσουν αντίστοιχη δράση για την αφαίρεση αφισών που έχουν τοποθετηθεί και πάλι στο διάζωμα επί της Λ. Κηφισίας.

«Οφείλουμε όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας διαφορετικά κινδυνεύουμε με κυρώσεις»

Ο κ. Πατούλης με αφορμή τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις διαφημιστών και διαφημιζόμενων καλεί τους δημάρχους να προβούν στις νόμιμες ενέργειες για την επιβολή προστίμων και την παραπομπή των παραβατών στη δικαιοσύνη. Μάλιστα επισημαίνει ότι όποιος δεν το πράξει διατρέχει τον κίνδυνο να του επιβληθούν κυρώσεις για παράβαση καθήκοντος και απώλεια εσόδων.

«Η δέσμευση μας για τήρηση της νομιμότητας θα γίνει πράξη. Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε δράση για τον καθαρισμό των δρόμων από τις παράνομες και επικίνδυνες πινακίδες είχαμε ξεκαθαρίσει ότι όσοι συνεχίσουν να παρανομούν θα καταγγέλλονται και η υπόθεση θα πηγαίνει στον εισαγγελέα προκειμένου να επιβάλλονται και τα προβλεπόμενα πρόστιμα. Όποιος θέλει να διαφημίζεται, θα πρέπει να το κάνει νόμιμα. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παίξει με τις ζωές των πολιτών.

Καλώ τους δημάρχους που διαπιστώνουν ότι το φαινόμενο της παράνομης ανάρτησης διαφημιστικών πινακίδων συνεχίζεται, να προβούν ως οφείλουν στις νόμιμες ενέργειες. Σε διαφορετική περίπτωση γνωρίζουν ότι διατρέχουν τον κίνδυνο να κατηγορηθούν για παράβαση καθήκοντος».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Πατούλης: Μηδενική ανοχή σε όσους συνεχίζουν να ρυπαίνουν με διαφημιστικές πινακίδες

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Αποξήλωση παράνομων διαφημιστικών πινακίδων

Συνεπείς στις δεσμεύσεις της η Περιφέρεια Αττικής προχωρεί στο δεύτερο βήμα μετά τη διαπίστωση ότι υπάρχουν διαφημιστές και διαφημιζόμενοι οι οποίοι συνεχίζουν να παρανομούν και να αναρτούν παράνομα αφίσες σε δρόμους της Αττικής.

Μετά από αυτοψία διαπιστώθηκε σε κεντρικές οδικές αρτηρίες του δήμου Αχαρνών ότι επανατοποθετήθηκαν παράνομες διαφημιστικές πινακίδες. Μετά τη σχετική διαπίστωση ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης έδωσε εντολή στην εντεταλμένη Σύμβουλο Τεχνικών Έργων Ευρώπη Κοσμίδη να ενημερωθεί ο δήμαρχος Σπυρίδων Βρεττός προκειμένου να αφαιρεθεί το υλικό και οι παραβάτες να παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη.

Με αφορμή τη σχετική εξέλιξη ο Γ. Πατούλης δήλωσε:

«Συνεπείς στις θέσεις μας κάνουμε πράξη τη δέσμευση μας ότι θα επιδείξουμε μηδενική ανοχή απέναντι σε κάθε ασυνείδητο που συνεχίζει να ρυπαίνει με αφίσες τους δρόμους της Αττικής μας. Όσοι συνεχίσουν να παρανομούν θα πηγαίνουν στον εισαγγελέα και θα τους επιβάλλονται βαριά πρόστιμα, όπως ορίζει η νομοθεσία. Είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε το πρόσωπο της Αττικής και αυτό θα το αποδεικνύουμε καθημερινά με πράξεις».

Να σημειωθεί ότι με εντολή του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη οι αυτοψίες θα συνεχιστούν σε όλη την Αττική και όπου διαπιστώνονται παραβάσεις θα ζητείται η παρέμβαση του δημάρχου και η υπόθεση θα παραπέμπεται στη δικαιοσύνη. Επιπλέον ζητείται από τις δημοτικές αρχές να βρίσκονται σε εγρήγορση προκειμένου να παρεμβαίνουν άμεσα όπου διαπιστώνονται παραβιάσεις.

Η επιστολή της Περιφέρειας

Για τις σχετικές διαπιστώσεις και τις απαιτούμενες ενέργειες που χρειάζεται να ακολουθηθούν ενημερώνει με επιστολή της η Εντεταλμένη Σύμβουλος Τεχνικών Έργων το δήμαρχο Αχαρνών.

Μεταξύ άλλων ζητά ο δήμος να προβεί στην εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου σύμφωνα με το οποίο οφείλει, μεταξύ άλλων, να προχωρήσει στην άμεση αποξήλωση του παράνομου διαφημιστικού υλικού, στην επιβολή των προστίμων σε διαφημιζόμενο και διαφημιστή και στην κοινοποίηση προς τον αρμόδιο Εισαγγελέα του σχετικού φακέλου για την επιβολή των νόμιμων κυρώσεων.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα