fbpx
Connect with us

Επικαιρότητα

Η τουριστική κίνηση, οι στόχοι για το 2020 και τι δείχνει η πτώση της Thomas Cook

Χρήστος Δημόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Ελληνικός τουρισμός και Thomas Cook

Η 84η ΔΕΘ ήταν το χρονικό ορόσημο, μετά το οποίο σηματοδοτήθηκε η κατ’ ουσίαν εκκίνηση του κυβερνητικού έργου. Το Υπουργείο Τουρισμού, ειδικότερα, είχε ξεκινήσει πρωτύτερα και προχωρά στο εξής πιο δυναμικά, πρωτοβουλίες που αφορούν το τουριστικό προϊόν ποικιλοτρόπως. Από τη σύσταση των Περιφερειακών Συμβουλίων Τουρισμού, μέχρι τις νομοθετικές ρυθμίσεις για τα καταδυτικά πάρκα και την εκπαίδευση, για τα οποία ήδη σας έχει ενημερώσει σχετικά το bizness.gr. Επιπρόσθετα, στο προσκήνιο θα έρθει προσεχώς και το City Break, δηλαδή η προσπάθεια να έχει η Ελλάδα δυνατό τουρισμό κι υψηλά νούμερα και τους χειμερινούς μήνες.

Το 2019 εν μέσω ευρωεκλογών, εθνικών εκλογών και αρετών ακόμη εξελίξεων, η τουριστική χρονιά εκκίνησε κάπως νωθρά, σε σχέση με τις προηγούμενες. Οι αφίξεις μπορεί να κινήθηκαν κατά περιόδους σε υψηλά επίπεδα και ενδεικτικά, τον Αύγουστο στο «Ελ. Βενιζέλος» να ξεπέρασαν το φράγμα 3 εκατ. επιβατών. Ωστόσο, ο μεμονωμένος αριθμός των αφίξεων δεν κρίνεται επαρκής, όπως σχολίαζαν από το Υπουργείο, ώστε να μας δώσει μία σαφή εικόνα για τη βελτίωση ή μη της τουριστικής κίνησης.

Πηγές του Υπουργείου επισήμαιναν, συμπληρωματικά, ότι κι άλλοι παράγοντες όπως το late booking λειτούργησαν ανασταλτικά για τα νούμερα του τουρισμού, ενώ ειδικά για τη Σκανδιναβία οι τουριστικές ροές έχουν επηρεαστεί, από την εκστρατεία της ακτιβίστριας Γκρέτα Τούνμπεργκ.

ΜΕ ΠΟΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΘΑ ΠΡΟΩΘΗΘΕΙ ΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ

Το ζήτημα του branding, δηλαδή του μηνύματος που θα επιλεγεί για να διαφημιστεί μέσω αυτού ο ελληνικός τουρισμός, κρίνεται από τα πλέον καίρια. Σύμφωνα με πληροφορίες, η προώθηση συνολικά της Ελλάδας πολυεπίπεδα (σ.σ. επενδύσεις, ενέργεια, αγροτική ανάπτυξη, οικονομία κ.α.) θα αποτελεί μία ευρύτερη πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Κάτω από την ευρύτερη αυτή πρωτοβουλία, τη μεγάλη δηλαδή «ομπρέλα» προώθησης της Ελλάδας, θα βρίσκεται το εξειδικευμένο μήνυμα που θα αφορά τον τουρισμό.

Το σλόγκαν που θα επιλεγεί, τελικώς, θα είναι προσαρμοσμένο σε μία αγορά που αλλάζει και απαιτεί εκσυγχρονισμό. Να σημειωθεί εδώ, ότι πρόθεση της παρούσας ηγεσίας του Υπουργείου Τουρισμού, είναι να υπάρξει ένας μακροχρόνιας σχεδιασμός για την προώθηση του εγχώριου τουριστικού προϊόντος. Σχεδιασμός που δεν θα αλλάζει και δεν θα επηρεάζει αρνητικά τον τουρισμό της χώρας, ανάλογα με τις εκάστοτε πολιτικές μεταβολές. Ο απώτερος σκοπός πάντως, αν θα μπορούσε να συνοψιστεί σε μία μόνο φράση, είναι ο εξής: Να υπάρχει πραγματική ουσία, όχι σκέτο μήνυμα.

TO BREXIT ΚΑΙ ΠΩΣ ΜΑΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ

Προφανώς, ενδεχόμενη εφαρμογή ενός Brexit χωρίς συμφωνία, θα επηρεάσει την επιλογή της Ελλάδας ως προορισμού από Άγγλους τουρίστες. Τη θερινή περίοδο του 2019, εν μέσω διαβουλεύσεων για το Brexit, τα νούμερα κινήθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα απ’ ότι αναμενόταν. Για παράδειγμα, ενώ οι προβλέψεις έκαναν λόγο για μείωση της τάξης του 10% των Βρετανών τουριστών στη χώρα μας, τελικά το ποσοστό αυτό ήταν αισθητά χαμηλότερο.

Παρότι, μάλιστα, μιλάμε για μία χρόνια που λόγω της αλλαγής σκυτάλης στην κυβέρνηση, η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείο Τουρισμού είχε καθυστερήσει την προώθηση του διαφημιστικού μηνύματος για την τρέχουσα χρονιά.
Υπογραμμίζεται, ότι σημαντικό ρόλο για τις λιγότερες του αναμενομένου απώλειες Βρετανών τουριστών στη χώρα μας, έπαιξε η συμφωνία του Υπουργείου με την αεροπορική εταιρεία J2, για αύξηση των δρομολογίων από το Ην. Βασίλειο προς την Ελλάδα.

Η ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ, ΠΟΥ ΔΙΑΦΑΙΝΕΤΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ THOMAS COOK

Η κατάρρευση της Thomas Cook έχει επιφέρει μία μεγάλη κινητοποίηση στις τάξεις του Υπουργείου Τουρισμού, σε πρώτη φάση για τον επαναπατρισμό των τουριστών στις πατρίδες τους.

Επίσης δεδομένες, είναι και οι άμεσες οικονομικές απώλειες για τον ξενοδοχειακό κλάδο. Επί παραδείγματι, ο κ. Χατζηθεοδοσίου από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, δήλωσε πρόσφατα ότι περίπου 1.000 ξενοδοχεία στην πρωτεύουσα θα υποστούν πλήγμα από τις εξελίξεις στην Thomas Cook. Άλλο ενδεικτικό παράδειγμα είναι η Σκιάθος, εκεί όπου η Thomas Cook διακινούσε το 40% των αεροπορικών αφίξεων στο νησί. Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γρηγόρης Τάσιος τόνισε πως:

«Η πρώτη εκτίμηση που έχουμε κάνει δείχνει τουλάχιστον 200 εκατομμύρια ζημιά για τα ξενοδοχεία σε όλη τη χώρα. Το οικονομικό πλήγμα είναι μεγαλύτερο και μπορεί να φθάσει στο σύνολο του για όλες τις επιχειρήσεις τα 500.000.000 ευρώ. Μεγαλύτερο πρόβλημα έχει και η Νότια Ελλάδα η Κρήτη η Κως και άλλοι προορισμοί. Για τα ξενοδοχεία της Ρόδου η ζημιά ξεπερνά τα 50 με 60 εκατομμύρια. Ζημιές ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ έχουν προκληθεί στα ξενοδοχεία της Κω».

Ωστόσο, η πτώση του παλαιότερου ταξιδιωτικού πρακτορείου, ίσως φανερώνει και την κατεύθυνση που παίρνει, παγκοσμίως πια, το τουριστικό προϊόν. Με πιο απλά λόγια, φαίνεται ότι ο τουρισμός πολυτελείας θα ενισχυθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια και ο παλαιότερος τύπου του πιο φθηνού πακέτου ταξιδιού-διαμονής-εμπειρίας, δείχνει να υποχωρεί.

 

bizness.gr

image_pdfimage_print

Επικαιρότητα

Σύσκεψη εργασίας Πλακιωτάκη με τη διοίκηση του ΟΛΠΑ

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Το νέο λιμάνι της Πάτρας

Σε σύσκεψη εργασίας που συγκάλεσε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, με τις διοικήσεις των Οργανισμών Λιμένων, συμμετείχε σήμερα ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ο.Λ.ΠΑ. ΑΕ, κ. Παναγιώτης Τσώνης.

Ο κ. Τσώνης έκανε σφαιρική ενημέρωση για τα θέματα του Ο.Λ.ΠΑ. ΑΕ και τις μελλοντικές προκλήσεις του λιμανιού. Ειδικότερα, τόνισε ότι είναι αναγκαίο να προχωρήσει το εμπορικό τμήμα της λιμενικής υποδομής, προκειμένου να παραμείνει ανταγωνιστικό το λιμάνι σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, καθώς και να προωθηθεί με γοργούς ρυθμούς η σύνδεσή του με τη σύγχρονη σιδηροδρομική γραμμή.

Επίσης, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ο.Λ.ΠΑ. ΑΕ ενημέρωσε τον κ. Πλακιωτάκη για την πορεία των διαδικασιών σχετικά με τη χρήση του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) ως ναυτιλιακού καυσίμου και για τις πρωτοβουλίες της Διοίκησης για την προσέλκυση κρουαζιέρας.

Μέχρι το τέλος του μήνα η Διοίκηση του Ο.Λ.ΠΑ. ΑΕ θα υποβάλει τον αναθεωρημένο στρατηγικό σχεδιασμό (master plan) προς έγκριση από την Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ).

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού ενημέρωσε τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για τα έργα που εκτελούνται και για εκείνα που έχει υποβάλει αιτήματα χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (στέγαση υπηρεσιών, επισκευή κρηπιδωμάτων, ασφάλεια-κυβερνοασφάλεια κ.ά.).

Επίσης, παρέδωσε στον κ. Πλακιωτάκη μια λίστα με προτεινόμενα έργα για τα οποία θα πρέπει να αναζητηθεί χρηματοδότηση από κοινοτικά κονδύλια και από το ΠΔΕ.

Η ενημέρωση του κ. Τσώνη προς τον κ. Πλακιωτάκη περιλάμβανε ακόμα θέματα όπως είναι: η αναθεώρηση της τιμολογιακής πολιτικής, η αξιοποίηση της περιουσίας του Ο.Λ.ΠΑ. ΑΕ, η λειτουργία του λιμανιού μετά από την παραχώρηση της χερσαίας λιμενικής ζώνης στην πόλη και ο περιορισμός του λιμενικού έργου στα εναπομείναντα τμήματα, τα συγχρηματοδοτούμενα έργα που μετέχει ο Ο.Λ.ΠΑ. ΑΕ κ.ά.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Μνημόνιο για την Οδική Ασφάλεια μεταξύ ΥΠΟΜΕ, ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ HELLASTRON

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Οδηγός που φορά ζώνη

Μνημόνιο συνεργασίας με σκοπό την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας στην Ελλάδα υπεγράφη σήμερα, Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020, μεταξύ του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη, του Διευθυντή του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης/ Ινστιτούτου Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (ΕΚΕΤΑ/ΙΜΕΤ) κ. Ευάγγελο Μπεκιάρη και του Προέδρου της «Ελληνικές  Υποδομές και Οδοί με Διόδια» (HELLASTRON) κ. Σταύρου Σταυρή.

Σκοπός της συνεργασίας είναι η συλλογή και ανταλλαγή δεδομένων για την οδική ασφάλεια, με βάση τις απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2008/96/EC για τη διαχείριση της ασφάλειας των οδικών υποδομών και τη μείωση των θυμάτων από τροχαία ατυχήματα.

Ενδεικτικά, θα αναπτυχθούν δραστηριότητες που αφορούν:

– Ορισμό και ανάλυση ενός πρωτογενούς οδικού δικτύου στην Ελλάδα, όπου συγκεντρώνεται το 50% ή περισσότερο των θανατηφόρων ατυχημάτων.

– Αξιολόγηση ολόκληρου του δικτύου με χαρτογράφηση του ποσοστιαίου κινδύνου ατυχημάτων και πρωτόκολλο αξιολόγησης (βάσει αστέρων) έως το τέλος του 2024. Ένας χάρτης επικινδυνότητας θα δημιουργείται ετησίως για  την Ελλάδα.

–  Δημιουργία Επενδυτικών Σχεδίων για Ασφαλέστερους Δρόμους.

Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και η HELLASTRON παρέχουν στο ΕΚΕΤΑ/ΙΜΕΤ την απαραίτητη επιπλέον πληροφορία για την ανάλυση: ετήσιες μέσες ημερήσιες ροές κυκλοφορίας (AADT), καθορισμό οδικών τμημάτων, δεδομένα για τύπους ατυχημάτων, ταχύτητες λειτουργίας.

Το ΕΚΕΤΑ/ΙΜΕΤ, ως επικεφαλής του Εθνικού Προγράμματος EuroRAP αναλαμβάνει τη δημιουργία των τελικών εκθέσεων, συμπεριλαμβανομένων των αποτελεσμάτων και των συστάσεων για κάθε Περιφέρεια.

Ο ρόλος του υπουργείου είναι συμβουλευτικός και αφορά στην παροχή δεδομένων για το Εθνικό Οδικό Δίκτυο, χωρίς να συνεπάγεται καμία οικονομική υποχρέωση. Η συμφωνία ισχύει για τρία έτη.   

Ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης δήλωσε:

«Ο στόχος για μείωση των θανάτων από τροχαία κατά το ήμισυ έως το 2030 είναι μια εθνική προτεραιότητα. Η συνεργασία με το ΕΚΕΤΑ/ΙΜΕΤ και την HELLASTRON θα προσφέρει τα αναγκαία στοιχεία για την επικινδυνότητα των δρόμων, προκειμένου να σχεδιάζουμε εύστοχες παρεμβάσεις για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας. Με τον χάρτη επικινδυνότητας του οδικού δικτύου, θα ξέρουμε ποια προβλήματα υπάρχουν σε κάθε δρόμο και ποιες βελτιώσεις πρέπει να γίνουν».

 Ο Διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης/ Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (ΕΚΕΤΑ/ΙΜΕΤ) κ. Ευάγγελος Μπεκιάρης δήλωσε:

«Η ορθή εφαρμογή των πρωτοκόλλων EurorRAP στην Ελλάδα θα συμβάλλει άμεσα στην πιστοποίηση και αναβάθμιση της ποιότητας και ασφάλειας των δρόμων μας».

Ο Πρόεδρος της «Ελληνικές Υποδομές και Οδοί με Διόδια» (HELLASTRON) κ. Σταύρος Σταυρής δήλωσε:

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που θα συμβάλλουμε στην εφαρμογή της νομοθεσίας του EuroRAP στην Ελλάδα. Οι σύγχρονοι αυτοκινητόδρομοι της χώρας θα συμβάλλουν τα μέγιστα με όλη την τεχνογνωσία τους για την αναβάθμιση του επιπέδου οδικής ασφάλειας».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Μικρή αύξηση στις τιμές υλικών κατασκευής νέων κατοικιών

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Εργάτες πάνω σε σκαλωσιά

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Υλικών Κατασκευής Νέων Κτηρίων Κατοικιών με μήνα αναφοράς τον Δεκέμβριο 2019, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Δεκεμβρίου 2018 παρουσίασε αύξηση 0,1%, έναντι αύξησης 0,4% που σημειώθηκε κατά την σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών του έτους 2018 με το 2017.

Επίσης, ο Γενικός Δείκτης κατά τον μήνα Δεκέμβριο 2019 σε σύγκριση με τον δείκτη του Νοεμβρίου 2019, παρουσίασε αύξηση 0,2%. Κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων μηνών του έτους 2018, ο δείκτης παρέμεινε αμετάβλητος.

Ακόμα, ο μέσος δείκτης του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου 2019 – Δεκεμβρίου 2019, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου 2018 – Δεκεμβρίου 2018, δεν παρουσίασε μεταβολή. Κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκαμήνων, ο μέσος δείκτης σημείωσε αύξηση 0,9%.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα