Connect with us

Επικαιρότητα

Η τουριστική κίνηση, οι στόχοι για το 2020 και τι δείχνει η πτώση της Thomas Cook

Χρήστος Δημόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Ελληνικός τουρισμός και Thomas Cook

Η 84η ΔΕΘ ήταν το χρονικό ορόσημο, μετά το οποίο σηματοδοτήθηκε η κατ’ ουσίαν εκκίνηση του κυβερνητικού έργου. Το Υπουργείο Τουρισμού, ειδικότερα, είχε ξεκινήσει πρωτύτερα και προχωρά στο εξής πιο δυναμικά, πρωτοβουλίες που αφορούν το τουριστικό προϊόν ποικιλοτρόπως. Από τη σύσταση των Περιφερειακών Συμβουλίων Τουρισμού, μέχρι τις νομοθετικές ρυθμίσεις για τα καταδυτικά πάρκα και την εκπαίδευση, για τα οποία ήδη σας έχει ενημερώσει σχετικά το bizness.gr. Επιπρόσθετα, στο προσκήνιο θα έρθει προσεχώς και το City Break, δηλαδή η προσπάθεια να έχει η Ελλάδα δυνατό τουρισμό κι υψηλά νούμερα και τους χειμερινούς μήνες.

Το 2019 εν μέσω ευρωεκλογών, εθνικών εκλογών και αρετών ακόμη εξελίξεων, η τουριστική χρονιά εκκίνησε κάπως νωθρά, σε σχέση με τις προηγούμενες. Οι αφίξεις μπορεί να κινήθηκαν κατά περιόδους σε υψηλά επίπεδα και ενδεικτικά, τον Αύγουστο στο «Ελ. Βενιζέλος» να ξεπέρασαν το φράγμα 3 εκατ. επιβατών. Ωστόσο, ο μεμονωμένος αριθμός των αφίξεων δεν κρίνεται επαρκής, όπως σχολίαζαν από το Υπουργείο, ώστε να μας δώσει μία σαφή εικόνα για τη βελτίωση ή μη της τουριστικής κίνησης.

Πηγές του Υπουργείου επισήμαιναν, συμπληρωματικά, ότι κι άλλοι παράγοντες όπως το late booking λειτούργησαν ανασταλτικά για τα νούμερα του τουρισμού, ενώ ειδικά για τη Σκανδιναβία οι τουριστικές ροές έχουν επηρεαστεί, από την εκστρατεία της ακτιβίστριας Γκρέτα Τούνμπεργκ.

ΜΕ ΠΟΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΘΑ ΠΡΟΩΘΗΘΕΙ ΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ

Το ζήτημα του branding, δηλαδή του μηνύματος που θα επιλεγεί για να διαφημιστεί μέσω αυτού ο ελληνικός τουρισμός, κρίνεται από τα πλέον καίρια. Σύμφωνα με πληροφορίες, η προώθηση συνολικά της Ελλάδας πολυεπίπεδα (σ.σ. επενδύσεις, ενέργεια, αγροτική ανάπτυξη, οικονομία κ.α.) θα αποτελεί μία ευρύτερη πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Κάτω από την ευρύτερη αυτή πρωτοβουλία, τη μεγάλη δηλαδή «ομπρέλα» προώθησης της Ελλάδας, θα βρίσκεται το εξειδικευμένο μήνυμα που θα αφορά τον τουρισμό.

Το σλόγκαν που θα επιλεγεί, τελικώς, θα είναι προσαρμοσμένο σε μία αγορά που αλλάζει και απαιτεί εκσυγχρονισμό. Να σημειωθεί εδώ, ότι πρόθεση της παρούσας ηγεσίας του Υπουργείου Τουρισμού, είναι να υπάρξει ένας μακροχρόνιας σχεδιασμός για την προώθηση του εγχώριου τουριστικού προϊόντος. Σχεδιασμός που δεν θα αλλάζει και δεν θα επηρεάζει αρνητικά τον τουρισμό της χώρας, ανάλογα με τις εκάστοτε πολιτικές μεταβολές. Ο απώτερος σκοπός πάντως, αν θα μπορούσε να συνοψιστεί σε μία μόνο φράση, είναι ο εξής: Να υπάρχει πραγματική ουσία, όχι σκέτο μήνυμα.

TO BREXIT ΚΑΙ ΠΩΣ ΜΑΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ

Προφανώς, ενδεχόμενη εφαρμογή ενός Brexit χωρίς συμφωνία, θα επηρεάσει την επιλογή της Ελλάδας ως προορισμού από Άγγλους τουρίστες. Τη θερινή περίοδο του 2019, εν μέσω διαβουλεύσεων για το Brexit, τα νούμερα κινήθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα απ’ ότι αναμενόταν. Για παράδειγμα, ενώ οι προβλέψεις έκαναν λόγο για μείωση της τάξης του 10% των Βρετανών τουριστών στη χώρα μας, τελικά το ποσοστό αυτό ήταν αισθητά χαμηλότερο.

Παρότι, μάλιστα, μιλάμε για μία χρόνια που λόγω της αλλαγής σκυτάλης στην κυβέρνηση, η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείο Τουρισμού είχε καθυστερήσει την προώθηση του διαφημιστικού μηνύματος για την τρέχουσα χρονιά.
Υπογραμμίζεται, ότι σημαντικό ρόλο για τις λιγότερες του αναμενομένου απώλειες Βρετανών τουριστών στη χώρα μας, έπαιξε η συμφωνία του Υπουργείου με την αεροπορική εταιρεία J2, για αύξηση των δρομολογίων από το Ην. Βασίλειο προς την Ελλάδα.

Η ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ, ΠΟΥ ΔΙΑΦΑΙΝΕΤΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ THOMAS COOK

Η κατάρρευση της Thomas Cook έχει επιφέρει μία μεγάλη κινητοποίηση στις τάξεις του Υπουργείου Τουρισμού, σε πρώτη φάση για τον επαναπατρισμό των τουριστών στις πατρίδες τους.

Επίσης δεδομένες, είναι και οι άμεσες οικονομικές απώλειες για τον ξενοδοχειακό κλάδο. Επί παραδείγματι, ο κ. Χατζηθεοδοσίου από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, δήλωσε πρόσφατα ότι περίπου 1.000 ξενοδοχεία στην πρωτεύουσα θα υποστούν πλήγμα από τις εξελίξεις στην Thomas Cook. Άλλο ενδεικτικό παράδειγμα είναι η Σκιάθος, εκεί όπου η Thomas Cook διακινούσε το 40% των αεροπορικών αφίξεων στο νησί. Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γρηγόρης Τάσιος τόνισε πως:

«Η πρώτη εκτίμηση που έχουμε κάνει δείχνει τουλάχιστον 200 εκατομμύρια ζημιά για τα ξενοδοχεία σε όλη τη χώρα. Το οικονομικό πλήγμα είναι μεγαλύτερο και μπορεί να φθάσει στο σύνολο του για όλες τις επιχειρήσεις τα 500.000.000 ευρώ. Μεγαλύτερο πρόβλημα έχει και η Νότια Ελλάδα η Κρήτη η Κως και άλλοι προορισμοί. Για τα ξενοδοχεία της Ρόδου η ζημιά ξεπερνά τα 50 με 60 εκατομμύρια. Ζημιές ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ έχουν προκληθεί στα ξενοδοχεία της Κω».

Ωστόσο, η πτώση του παλαιότερου ταξιδιωτικού πρακτορείου, ίσως φανερώνει και την κατεύθυνση που παίρνει, παγκοσμίως πια, το τουριστικό προϊόν. Με πιο απλά λόγια, φαίνεται ότι ο τουρισμός πολυτελείας θα ενισχυθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια και ο παλαιότερος τύπου του πιο φθηνού πακέτου ταξιδιού-διαμονής-εμπειρίας, δείχνει να υποχωρεί.

 

bizness.gr

image_pdfimage_print

Επικαιρότητα

Διόνυσος: Αναπτυξιακά έργα και υποδομές στο επίκεντρο της συνάντησης Πατούλη-Καλαφατέλη

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Συνάντηση Πατούλης-Καλαφατέλης

Στην αναγκαιότητα υλοποίησης και ολοκλήρωσης σημαντικών έργων που αφορούν τόσο στο δίκτυο ομβρίων, όσο και στην οδοποιία αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με το Δήμαρχο Διονύσου Γ. Καλαφατέλη.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην υπογραφή της συμπληρωματικής σύμβασης που προβλέπει την κατασκευή δικτύου ομβρίων υδάτων και διευθέτησης ρέματος «Βρυσάκι» για την αντιπλημμυρική προστασία της Δημοτικής Κοινότητας Αγίου Στεφάνου Δήμου Διονύσου.

Το έργο έχει συνολική δαπάνη Κύριας Σύμβασης το ποσό 2.524.283,43 ευρώ, ενώ έλαβε συμπληρωματική σύμβαση 1.220.000,00 ευρώ για την ολοκλήρωσή του. Ο ανάδοχος είναι υποχρεωμένος να το ολοκληρώσει σε διάστημα 10 μηνών από την ημέρα υπογραφής της συμπληρωματικής σύμβασης. Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη για την ουσιαστική συμβολή του στην ολοκλήρωση του έργου, ενώ εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη στήριξη της περιφέρειας Αττικής στην υλοποίηση έργων οδοποιίας, ασφαλτοστρώσεων και αποχέτευσης.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης με αφορμή τη συνάντηση επισήμανε:

«Προτεραιότητά μας είναι η υλοποίηση έργων που θα συμβάλουν στην καλύτερη προάσπιση της ασφάλειας της ζωής και της περιουσίας των πολιτών. Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, αποχέτευσης και βελτίωσης του οδικού δικτύου είναι στις βασικές προτεραιότητές μας. Για το λόγο αυτό άλλωστε από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα καθήκοντα Περιφερειάρχη ζήτησα από τους Δημάρχους της Αττικής τα αιτήματα που θα προτεραιοποιήσουν να σχετίζονται με αυτά τα έργα. Πρώτος και Δεύτερος βαθμός συνεργαζόμαστε δημιουργικά προς όφελος των πολιτών μας. Η Αττική γυρίζει σελίδα και αυτό αρχίζουν να το διαπιστώνουν οι πολίτες σε όλη τη γεωγραφική επικράτειά της».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Πως σχηματοποιείται η “δεξαμενή” με τα μεγάλα έργα νέας γενιάς

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Με έργα που έχουν συζητηθεί κατά το παρελθόν αλλά δεν έχουν μετουσιωθεί σε πράξη προχωρά και γεμίζει η δεξαμενή των νέων project στην χώρα μας από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Τα περισσότερα από αυτά είναι σιδηροδρομικά ενώ και τα οδικά έργα φαίνεται ότι είναι ένα από τα δυνατά χαρτιά στη λίστα αυτή.

Στο πεδίο των παραχωρήσεων δεν φαίνεται να υπάρχει μεγάλη κινητικότητα εκτός από τα δύο έργα για το βόρειο τμήμα του Ε65, Τρίκαλα-Εγνατία και το δυτικό τμήμα της Ολυμπίας Οδού Πάτρα-Πύργος. Ωστόσο προετοιμάζεται ο ΒΟΑΚ, που θα είναι και το μεγαλύτερο έργο παραχώρησης για την τρέχουσα δεκαετία. Ο διαγωνισμός, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις θα ενεργοποιηθεί το 2021 αφού έχουν ωριμάσει οι σχετικές μελέτες.

Παραμένοντας στο πεδίο των οδικών έργων, περνάμε στα ΣΔΙΤ, όπου προετοιμάζεται να περάσει από τη διυπουργική επιτροπή το μεγάλο έργο της Θεσσαλονίκης για τον νέο υπέργειο άξονα στο ανατολικό τμήμα της Περιφερειακής οδού της πόλης που έχει ονομαστεί “fly-over”. Σύμφωνα με προβλέψεις κυβερνητικών στελεχών, το έργο θα προκηρυχθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Με ενδιαφέρον περιμένουμε και την προετοιμασία του νέου διαγωνισμού για τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού που περιλαμβάνει και την συντήρηση-εκμετάλλευση του υφιστάμενου αυτοκινητόδρομου. Όπως φαίνεται προκρίνεται η σύνδεση με τη Ραφήνα, η επέκταση της Λ.Κύμης, η αστική σήραγγα Κατεχάκη-Βουλιαγμένης και πιθανόν η σήραγγα που θα ενώσει την Αργυρούπολη με το Κορωπί. Ωστόσο δεν είναι ένας διαγωνισμός που πρόκειται να δούμε σύντομα.

Επίσης στο υπουργείο ΥΠΟΜΕ υπάρχουν και κάποια άλλα οδικά έργα που προετοιμάζονται, όπως η Παράκαμψη Χαλκίδας.

Στα σιδηροδρομικά έργα έχουμε μία μεγάλη ενεργοποίηση σε πολλά έργα. Όπως ανακοίνωσε η ΔΕΚΟ του Υποδομών, ΕΡΓΟΣΕ, τα έργα χωρίστηκαν σε εκείνα που θα προχωρήσουν μέσω ανταγωνιστικού διαλόγου και εκείνα που θα προχωρήσουν μέσω ΕΣΠΑ.

Στην πρώτη κατηγορία μπήκαν μεγάλα οραματικά έργα όπως η νέα γραμμή Θεσσαλονίκη-Καβάλα-Ξάνθη, το Ρίο-Πάτρα, οι επεκτάσεις του Προαστιακού της Αθήνας προς Ραφήνα και Λαύριο και η γραμμή Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο.

Στη δεύτερη κατηγορία βλέπουμε “γνωστά” έργα όπως η εργολαβία ολοκλήρωσης του τμήματος Αίγιο-Ρίο, η Β`φάση του σταθμού της Αθήνας και η ηλεκτροκίνηση στα τμήματα Θεσσαλονίκη-Προμαχώνας, Κιάτο-Αίγιο και Λάρισα-Βόλος.

Αυτό που ακόμα δεν βλέπουμε να έχει σχηματοποιηθεί είναι το αύριο στο Μετρό Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Στην Αθήνα πέρα από την πολύκροτη υπόθεση του πρώτου τμήματος της Γραμμής 4, έχουμε σε πιο ώριμο στάδιο την επέκταση της Γραμμής 2 προς Ίλιον, την υπογειοποίηση της Γραμμής 1 στο τμήμα Φάληρο-Πειραιάς ενώ πρόσφατα μπήκαν στην ατζέντα οι επεκτασεις προς Γλυφάδα (Γραμμή 2) και Συγγρού μέχρι το ΚΠΙΣΝ (αναζητείται η πατρότητα της Γραμμής).

Στη Θεσσαλονίκη τα πράγματα είναι λίγο-πολύ ξεκαθαρισμένα. Έχουμε την επέκταση προς τα δυτικά της πόλης και την επέκταση προς το Αεροδρόμιο. Εδώ περιμένουμε με ενδιαφέρον και μελλοντικές επεκτάσεις σε νέα σημεία που Μητροπολιτικού Συγκροτήματος της πόλης.

Εκτός ατζέντας μένουν ως φαίνεται τα έργα για τον άξονα Ελευσίνα-Υλίκη λόγω εμπλοκής με διπλανούς σε αυτόν αυτοκινητόδρομους και το Ιωάννινα-Κακαβιά, η βόρεια επέκταση της Ιόνιας Οδού λόγω χρηματοδότησης.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Τον ΟΛΘ επισκέφθηκε ο Πρέσβης των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Επίσκεψη του Αμερικανού Πρέσβη, Geoffrey R. Pyatt, συνοδεία του Γενικού Προξένου, Gregory W. Pfleger, πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 9 Ιουλίου 2020, στην ΟΛΘ Α.Ε. Τον Πρέσβη των Η.Π.Α. υποδέχτηκαν στο κτίριο Διοίκησης της Εταιρείας, ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της ΟΛΘ Α.Ε. κ. Αθανάσιος Λιάγκος, ο Διευθύνων Σύμβουλος – Γενικός Εκτελεστικός Διευθυντής της ΟΛΘ Α.Ε. κ. Franco Nicola Cupolo και ο Γενικός Διευθυντής Επενδύσεων της ΟΛΘ Α.Ε. κ. Artur Davidian.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τα μέλη της Διοίκησης της ΟΛΘ Α.Ε., ο Αμερικανός Πρέσβης, ενημερώθηκε για το επενδυτικό πλάνο και τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της ΟΛΘ Α.Ε. κ. Αθανάσιος Λιάγκος δήλωσε σχετικά:

«Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για εμάς, η δυνατότητα που μας δόθηκε να παρουσιάσουμε τα επενδυτικά σχέδια και τις αναπτυξιακές προοπτικές του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης στην αντιπροσωπεία της Πρεσβείας των Η.Π.Α., με επικεφαλής τον Αμερικανό Πρέσβη Geoffrey R. Pyatt. Με όραμα και συνέπεια συνεχίζουμε την υλοποίηση του επενδυτικού μας προγράμματος για την περαιτέρω ανάπτυξη του Λιμένα της Θεσσαλονίκης».

Ο Πρέσβης των Η.Π.Α., Geoffrey R. Pyatt ευχαρίστησε την ΟΛΘ Α.Ε. για τη συνεργασία στο παρελθόν, σχετικά με τις περιοδικές μετακινήσεις αμερικανικών στρατιωτικών μονάδων, και τόνισε ότι προσβλέπει στο κτίσιμο μίας σχέσης διαφάνειας και συνεργασίας σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα