Νίκος
Καραγιάννης

Η ΘΕΜΕΛΗ παίρνει κεφάλι στην κούρσα για την αναδοχή του μεγάλου έργου επέκτασης – βελτίωσης του πεδίου ελιγμών Κρατικού Αερολιμένα Χίου «Όμηρος».  Μετά την αποσφράγιση των προσφορών, η τεχνική εταιρεία μειοδότησε με ποσοστό έκπτωσης 24,79%. 

Δεύτερη κατετάγη η Τεχνική Έργων με 21%, τρίτη η ΙΝΤΡΑΚΑΤ με 17%, τέταρτη η Κ/Ξ ΑΚΤΩΡ-PC Development με 11,71% και πέμπτη η ΕΚΤΕΡ με 1,01%. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι αισθητή η πτώση στις προσφερόμενες εκπτώσεις και συνεχίζεται η αποκλιμάκωση από τις υπερβολικές εκπτώσεις που είδαμε τα προηγούμενα χρόνια.

Το έργο αναβάθμισης του αεροδρομίου Χίου είναι ένα ένα πολυαναμενόμενο έργο για το νησί. Η προώθηση προς υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου ήταν μία σταθερή απαίτηση των φορέων της Χίου εδώ και πολλά χρόνια και πλέον είναι σε φάση διαγωνισμού. Αναθέτουσα Αρχή είναι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Το κόστος του έργου ανέρχεται με ΦΠΑ σε 24,74 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 19,95 εκατ. ευρώ). Το αντικείμενο του έργου είναι η επέκταση του διαδρόμου προς βορρά, η διαμόρφωση ζωνών ασφαλείας και ζώνης RESA στο νότιο και βόρειο άκρο του διαδρόμου, η κατασκευή υδραυλικών και τεχνικών έργων και η κατασκευή υποσταθμού και σταθμού φωτοσήμανσης.

Η δημοπράτηση και η αποσφράγιση των προσφορών, πραγματοποιήθηκε στις 30 Ιουνίου 2021. Η διάρκεια του έργου εκτιμήθηκε σε 32 μήνες, δηλαδή κάτι λιγότερο από 3 χρόνια. Αν τα έργα ξεκινήσουν το πρώτο εξάμηνο του 2022, τότε το έργο θα μπορεί να ολοκληρωθεί το 2025.

Το έργο χρηματοδοτείται από πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υ.ΜΕ.ΠΕΡ.Α.Α.» του Ε.Σ.Π.Α. 2014 – 2020, στην Πράξη «Βελτίωση και ανάπτυξη υποδομών Κρατικού Αερολιμένα Χίου» και από τον ενάριθμο 2021ΣΕ07700004 του Π.Δ.Ε., που αφορά στην κάλυψη της ιδιωτικής συμμετοχής της Υ.Π.Α..

Η ταυτότητα του έργου

Αντικείμενα των έργων είναι:

-Η επέκταση του διαδρόμου προς βορρά σε απαλλοτριωμένη περιοχή, έτσι ώστε ο διάδρομος να αποκτήσει συνολικό μήκος 1.799 Μ και πλάτος 30.00 Μ, με εκατέρωθεν ασφάλτινα ερείσματα πλάτους 7,50 Μ. Μετά το επεκτεινόμενο βόρειο άκρο του διαδρόμου θα διαμορφωθεί ζώνη ασφαλείας (strip), σε μήκος 60 Μ και στη συνέχεια αυτής περιοχή ασφαλείας πέρατος διαδρόμου (resa) σε μήκος 90 Μ. Εκατέρωθεν του επεκτεινόμενου τμήματος του διαδρόμου και μετά, τα ερείσματα διαμορφώνονται πλευρικές ζώνες ασφάλειας σε πλάτος 75,00 από τον άξονα του διαδρόμου, ως αυτές του υφιστάμενου τμήματος του διαδρόμου,

— αναβάθμιση της αντοχής του υφιστάμενου τμήματος διαδρόμου,

— διαμόρφωση περιοχής ασφαλείας πέρατος διαδρόμου (resa) μετά από το πέρας του νότιου ακραίου strip του διαδρόμου σε μήκος 90,00 Μ,

— επέκταση της υφιστάμενης εσωτερικής υπηρεσιακής οδού του αεροδρομίου στα νέα όρια της απαλλοτριωμένης περιοχής,

— εκτέλεση των απαραίτητων υδραυλικών έργων εντός του αεροδρομίου, για την αποστράγγιση της περιοχής. Η εκτέλεση των αντίστοιχων έργων εκτός αεροδρομίου μέχρι την εκβολή τους στη θάλασσα θα εκτελεστεί από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου,

— εκτέλεση των απαραίτητων τεχνικών έργων (τοίχοι αντιστήριξης κ.ά.),

— η απαραίτητη οριζόντια και κατακόρυφη σήμανση στο πεδίο ελιγμών στα οδικά δίκτυα, που θίγονται από τα έργα του διαδρόμου,

— επέκταση και αντικατάσταση περίφραξης τύπου ΝΑΤΟ, όπου απαιτείται,

— εκσυγχρονισμός των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων πεδίου ελιγμών και τοποθέτηση αντίστοιχων στην επέκταση,

— κατασκευή νέου οικίσκου σταθμού φωτοσήμανσης και υποσταθμού αεροδρομίου,

— μετατόπιση του ραδιοβοηθήματος VOR,

— μεταφορά υφιστάμενης εγκατάστασης και κατασκευή νέου σκεπάστρου.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV