Νίκος
Καραγιάννης

Προχωρά η διαδικασία για τον διαγωνισμό για τη νέα Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) ανατολικού τομέα στην Κεντρική Μακεδονία καθώς με απόφαση του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας το σχήμα ΤΕΡΝΑ – ΗΛΙΟΧΩΡΑ αναδεικνύεται ως προσωρινός μειοδότης του έργου με ποσοστό έκπτωσης 10,62%.

Να θυμίσουμε πως από πέρυσι και ρστερα από πολλές παρατάσεις η υποβολή ενδιαφέροντος για την Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) ολοκληρώθηκε στις 25 Ιουλίου 2023, με τρία σχήματα να κατέβηκαν  στον διαγωνισμό. Συγκεκριμένα πρόκειται για δύο κοινοπραξίες και ένα αυτόνομο σχήμα τα οποία είναι τα εξής:

  1. ΙΝΤRAKAT – WATT
  2. TEΡΝΑ -ΗΛΙΟΧΩΡΑ
  3. ΗΛΕΚΤΩΡ-ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ

Αναθέτουσα αρχή του έργου για ΜΕΑ στην Κεντρική Μακεδονία είναι ο ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ ο προϋπολογισμός του έργου αναμένεται να φτάσει στα 241,88 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ (χωρίς ΦΠΑ 195,06 εκατ. ευρώ).

Η διάρκεια της σύμβασης είναι 96 μήνες με την χρηματοδότηση να καλύπτεται από το ΕΣΠΑ 2014- 2020. Η ΜΕΑ θα κατασκευαστεί στον Άγιο Αντώνιο Θεσσαλονίκης. Η διάρκεια κατασκευής ορίστηκε σε 24 μήνες ενω άλλοι 70 μήνες θα είναι η λειτουργία και συντήρηση.

Για τον Όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι η τρίτη ΜΕΑ που αναλαμβάνει ύστερα από τις ΜΕΑ Ηπείρου και Πελοποννήσου μέσω της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ.

Ταυτότητα έργου

Το έργο προβλέπει την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Ανατολικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία θα επεξεργάζεται 150.200 τόνους/έτος εκ των οποίων: 128.200 τν/ε σύμμεικτων αποβλήτων. Θα επεξεργάζεται το 36% των παραγόμενων σύμμεικτων απορριμμάτων της Π.Ε. Θεσσαλονίκης, τα σύμμεικτα απορρίμματα της Π.Ε. Χαλκιδικής, τα υπολείμματα των ΚΔΑΥ Π.Ε. Χαλκιδικής και Ανατολικής Θεσσαλονίκης (15% έκαστο), τα υπολείμματα των μονάδων επεξεργασίας βιοαποβλήτων των Π.Ε. Χαλκιδικής και Ανατολικής Θεσσαλονίκης , 22.000 τν/ε προδιαλεγμένων αποβλήτων (1η ΜΕΒΑ Ανατολικού Τομέα Π.Ε. Θεσσαλονίκης).

Τα υπολειμματικά σύμμεικτα αστικά στερεά απόβλητα (ΑΣΑ) θα προέρχονται από τους Δήμους, Καλαμαριάς, Πυλαίας-Χορτιάτη, Θερμαϊκού και Θέρμης καθώς και από το Δημοτικό Διαμέρισμα Ε (Αναλήψεως) του Δήμου Θεσσαλονίκης. Ακόμα προβλέπεται να εξυπηρετεί τους Δήμους της Π.Ε. Χαλκιδικής (Νέας Προποντίδας, Αριστοτέλη, Κασσάνδρας, Σιθωνίας, Πολυγύρου). Τα προδιαλεγμένα οργανικά (βιοαπόβλητα) θα προέρχονται από τον Δήμο Θέρμης και από τα Δημοτικά Διαμερίσματα Δ (Τούμπας) και Ε (Ανάληψης) του Δήμου Θεσσαλονίκης. Το παραγόμενο υπόλειμμα της επεξεργασίας και το παραγόμενο CLO θα οδηγούνται στους ΧΥΤΥ Μαυροράχης, Ανθεμούντα, Αρναίας και Πολυγύρου ενώ το παραγόμενο απορριμματογενές καύσιμο θα μεταφέρεται σε τσιμεντοβιομηχανία.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV