Νίκος
Καραγιάννης

Με τη συμμετοχή πολλών εταιρειών αλλά μεγάλη κερδισμένη την ΤΕΚΑΛ, πραγματοποιήθηκε το διαγωνισμός για το φιλόδοξο έργο της αστικής ανάπλασης της περιοχής του Αγίου Διονυσίου στον Πειραιά. Η εταιρεία που τα τελευταία χρόνια έχει αναλάβει σημαντικά έργα στο λιμάνι του Πειραιά αλλά και σε έργα οδοποιϊας όπως ο Περιφερειακός Κατερίνης, έδωσε έκπτωση 49% και είναι πλέον μειοδότης του έργου.

Πρόκειται για ένα έργο που αφορά στην ανάπλαση της περιοχής του Αγίου Διονυσίου, με κεντρικό πυρήνα τους χώρους των βιομηχανικών κτιρίων και ζώνες εκτεταμένων παρεμβάσεων στον δημόσιο χώρο, με σκοπό την αναβάθμιση και ανάπτυξη της περιοχής.

Οι παρεμβάσεις, γενικά, αφορούν στην αποκατάσταση και αναμόρφωση των δομικών στοιχείων, που συνθέτουν τον δημόσιο χώρο και καθορίζουν τη λειτουργία του, και την ανανέωση και αναβάθμιση του αστικού εξοπλισμού. Παράλληλα, επιχειρείται και η εφαρμογή τής μείξης λειτουργιών, σύμφωνα με τις γενικές αρχές ανάπλασης τής περιοχής, που ορίζονται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Επιδιώκεται η διατήρηση της φυσιογνωμίας τής περιοχής και η ανάδειξη των συγκριτικών ιστορικών πλεονεκτημάτων της.

Στόχος είναι η διατήρηση και ανάδειξη του βιομηχανικού χαρακτήρα της, παράλληλα με τον εκσυγχρονισμό των χρήσεων, την προσέλκυση νέων δραστηριοτήτων, τον έλεγχο κινήσεων και την ανάπτυξη ενός περιβάλλοντος φιλικού στην κίνηση πεζών και ποδηλάτων.

Το κόστος έχει εκτιμηθεί σε 15εκατ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 12,09εκατ.ευρώ). Η δημοπράτηση του έργου πραγματοποιήθηκε στις 15 Μαϊου και η αποσφράγιση των προσφορών έγινε στις 21 Μαϊου. 

Φορέας Υλοποίησης του έργου είναι η Περιφέρεια Αττικής. Η διάρκεια του έργου είναι 16 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης και έχει δικαίωμα παράτασης. Αν το έργο ξεκινήσει προς το τέλος του έτους, τότε θα μπορέσει να ολοκληρωθεί πριν το καλοκαίρι του 2021. Η χρηματοδότηση του έργου προέρχεται από το ΠΔΕ.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
ο έργο αφορά στην καθολική ανάπλαση τού περιλαμβανόμενου εντός των ορίων των έργων τμήματος 12 οδών (Γραβιάς, Μεθώνης, Αιτωλικού, Μαυρομιχάλη, Φωκίωνος, Κάστορος, Θερμοπυλών, Βλαχάκου, Δραγατσανίου, Χαϊδαρίου, Ασκληπιού, Θεσμοφορίου), οι οποίες συνθέτουν ένα συνεχές περιμετρικό δακτύλιο, με εσωτερικό δίκτυο διαδρομής.

Με τις προτάσεις επιδιώκεται η λειτουργική και πολεοδομική διασύνδεση των περιοχών κατοικίας, βόρεια της περιοχής μελέτης με το λιμάνι. Δεδομένου ότι, η μελετώμενη περιοχή μέσω των καθέτων οδικών αξόνων που τη διαπερνούν, μεσολαβεί μεταξύ του συνεχούς αστικού ιστού των περιοχών κατοικίας και του λιμανιού, ως ένας πολεοδομικός θύλακας, τμηματικά ανενεργός και σημειακά εγκαταλελειμμένος, με τις παρεμβάσεις που προτείνονται, επιχειρείται η δυναμική ενοποίηση των 2 αυτών ενοτήτων με τελικό προορισμό διεξόδου το λιμάνι. Επιδιώκεται, επίσης, η αναθεώρηση της κυκλοφοριακής λειτουργίας της περιοχής, με την ανάπτυξη δικτύου κοινοχρήστων χώρων και πεζοδρόμων, με σκοπό τη διασύνδεση επιμέρους χωρικών ενοτήτων, η βελτίωση της κυκλοφοριακής οργάνωσης και η αντιμετώπιση κυκλοφοριακών δυσλειτουργιών, που καταγράφονται σήμερα.

Η επιλογή των οδών προς ανάπλαση έγινε με κριτήριο, μέσα από το πλέγμα των κυκλοφοριακών και πολεοδομικών παρεμβάσεων και ρυθμίσεων, να ενοποιήσουν λειτουργικά τους πυρήνες ανάπτυξης τής περιοχής.

Το έργο, γενικά, στοχεύει στην αναβάθμιση της περιοχής, στην απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας των οικονομικών δραστηριοτήτων, στην υποστήριξη ενός πολεοδομικού – κοινωνικού – οικονομικού μετασχηματισμού της περιοχής και στη σύνδεση τής περιοχής κατοικίας με τη βιομηχανική περιοχή.

Οι ειδικές παρεμβάσεις στις μελετώμενες οδούς αφορούν, ανά περίπτωση, στην: οργάνωση ελεύθερων χώρων και χώρων στάσης πεζών, οργάνωση στάθμευσης οχημάτων, διαπλάτυνση πεζοδρομίων και ανανέωση οικοδομικών υλικών, ένταξη ποδηλατοδρόμου, ενίσχυση – ανανέωση εξοπλιστικών στοιχείων φωτισμού, ανανέωση – εμπλουτισμό αστικού εξοπλισμού, αύξηση επιφάνειας φυτεύσεων, αναμόρφωση του συστήματος σήμανσης και αναγνώρισης της περιοχής, ανακατασκευή – μετακίνηση φρεατίων, ανακατασκευή οδοστρώματος, δημιουργία συγκροτημένων διελεύσεων εξυπηρέτησης ατόμων με ειδικές ανάγκες (ράμπες εξυπηρέτησης αμαξιδίων Α.με.Α., πλάκες όδευσης τυφλών κ.λπ.), καθώς και βυθιζόμενων κάδων αστικών απορριμμάτων.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV