Νίκος
Καραγιάννης

Η ΤΕΚΑΛ ήταν η κερδισμένη από το διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε για την κατασκευή δικτύων άρδευσης στο Νομό Τρικάλων. Σύμφωνα με πληροφορίες η Αθηναϊκή εταιρεία μειόδοτησε με ποσοστό έκπτωσης 48,82%. Το έργο έχει προϋπολογισμό 12εκατ.ευρώ και Αναθέτουσα Αρχή το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Το αντικείμενο είναι η υπογειοποίση των σημερινών επιφανειακών αγωγών, από P.V.C. 10 atm, συνολικού μήκους 255.230 μέτρων —μετά των απαιτουμένων υδροληψιών, δικλείδων, αντιπληγματικών βαλβίδων και λοιπών εξαρτημάτων— σε αγροκτήματα του Νομού Τρικάλων. Θα αρδεύσει περίπου 88.000 στρέμματα.

Η δημοπράτηση του διαγωνισμού είχε προγραμματιστεί για τις 16 Ιουνίου ενώ η αποσφράγιση των προσφορών έγινε στις 22 Ιουνίου 2020. Τώρα εφόσον δεν έχουν εμπλοκές στη διαγωνιστική διαδικασία η οριστικοποιηθεί η αναδοχή της ΤΕΚΑΛ και θα ακολουθήσει η αποστολή της σύμβασης στο Ελεγκτικό Συνέδριο και τελικά οι υπογραφές του έργου. Η διάρκεια του έργου έχει καθοριστεί σε 24 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Αν οι εργασίες ξεκινήσουν μέχρι την Άνοιξη του 2021, τότε αντίστοιχα (και χωρίς να υπολογίζονται καθυστερήσεις κατά τη διάρκεια της κατασκευής) θα μπορέσει να ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2023.

Το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020. Συγκεκριμένα συγχρηματοδοτείται με ποσοστό 85 % από την Ε.Ε., από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (Ε.Γ.Τ.Α.Α.).

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Το έργο που σχεδιάζεται, αφορά στην αντικατάσταση των υφιστάμενων επιφανειακών δικτύων άρδευσης από σωλήνες τύπου Perrot με υπόγεια αρδευτικά δίκτυα, αποτελούμενα από πλαστικούς σωλήνες, καθώς και την επέκταση ορισμένων υφισταμένων υπόγειων δικτύων. Ειδικότερα, σε ορισμένες από τις περιοχές μελέτης υφίστανται υπόγεια δίκτυα διατομής Φ200, που συνδέονται με επιφανειακούς αγωγούς τύπου Perrot. Σε αυτές τις περιοχές, οι επιφανειακοί αγωγοί πρόκειται να αντικατασταθούν με πλαστικούς υπόγειους αγωγούς, οι οποίοι και θα συνδεθούν με τους υφιστάμενους υπόγειους αγωγούς. Στις υπόλοιπες περιοχές, η άρδευση πραγματοποιείται μόνο με επιφανειακούς αγωγούς, οι οποίοι και σ’ αυτήν την περίπτωση θα αντικατασταθούν με πλαστικούς υπόγειους αγωγούς.

Δεδομένου ότι τα υφιστάμενα υπόγεια δίκτυα είναι σχετικά ολιγάριθμα και ελλιπή, καλύπτοντας μικρό σχετικά τμήμα των συνολικών αρδεύσιμων εκτάσεων, τα προτεινόμενα νέα υπόγεια δίκτυα αποτελούν σημαντικά έργα, που αναμένεται να συμβάλλουν καθοριστικά στη γεωργική και οικονομική ανάπτυξη τής ευρύτερης περιοχής.

Η χάραξη των αγωγών των αρδευτικών δικτύων έχει προσαρμοσθεί στην υφιστάμενη κατάσταση των προς αξιοποίηση εκτάσεων, στις οποίες έχει διανοιχθεί το αποχετευτικό-αποστραγγιστικό δίκτυο, έχουν διαμορφωθεί αγροτικοί δρόμοι και έχει εκτελεσθεί ο αναδασμός των ιδιοκτησιών. Οι προτεινόμενοι αγωγοί έχουν χαραχθεί παραπλεύρως των υφιστάμενων δρόμων, προς την πλευρά των αγροτεμαχίων, στη θέση όπου σήμερα υπάρχουν επιφανειακά δίκτυα άρδευσης από σωλήνες τύπου Perrot και θα εξυπηρετούν κατά κανόνα αμφότερες τις παράπλευρες ζώνες.

Στις εκτάσεις πλησίον οικισμών, κοντά στους πρόποδες υψωμάτων, πλησίον της κοίτης του π. Πηνειού και των παραποτάμων του, η χάραξη των υπογείων σωληνωτών αγωγών προσαρμόζεται καταλλήλως προς τις υπάρχουσες συνθήκες.

Οι υδροληψίες θα τοποθετηθούν περίπου στο μέσο της πλευράς των αρδευτικών μονάδων, την οποία ακολουθεί η χάραξη του σωληνωτού αγωγού διανομής του νερού. Πρόκειται για υδροληψίες του 1 ή των 2 στομίων. Υδροληψία των 2 στομίων προβλέπεται π.χ. όπου ο σωληνωτός αγωγός υδροδοτεί 2 παράλληλες ζώνες και η θέση στην οποία τοποθετείται η υδροληψία, αντιστοιχεί στο μέσον περίπου της πλευράς τής αρδευτικής μονάδας, που βρίσκεται εκείθεν της τάφρου. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, τοποθετούνται υδροληψίες του 1 στομίου. Όσον αφορά στις υπάρχουσες υδροληψίες στους υφιστάμενους υπόγειους αγωγούς άρδευσης, διευκρινίζεται ότι διατηρούνται ως έχουν, προκειμένου να χρησιμοποιούνται επικουρικώς προς διευκόλυνση των παραγωγών, για διάφορους λόγους (μικρά μήκη κινητών σωληνώσεων, διευκόλυνση πρόσβασης κ.λπ.). Είναι προφανές ότι κατά τη διάρκεια λειτουργίας ενός δικτύου, θα λειτουργούν συγκεκριμένες υδροληψίες αυτού, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του προγράμματος υδροληψιών. Ο αριθμός και οι θέσεις εγκατάστασης των νέων και υπαρχουσών υδροληψιών φαίνονται στις επιμέρους οριζοντιογραφίες των δικτύων ανά Δ.Δ..

Η συνολική έκταση που θα αρδευτεί στα υπόψη αγροκτήματα, ανέρχεται σε 88.290 στρ., όπως προκύπτει από τα στοιχεία του πραγματοποιηθέντος αναδασμού.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV