Νίκος
Καραγιάννης

Πραγματοποιήθηκε πριν από λίγο ο διαγωνισμός που αφορά το μεγάλο έργο της επέκτασης του προβλήτα κρουαζιέρας στο λιμάνι του Πειραιά. Σύμφωνα με πολύ ασφαλείς πληροφορίες του ypodomes.com από τη διαδικασία κατάθεσης προσφοράς προσωρινός μειοδότης αναδείχθηκε το μεγάλο φαβορί, η ΤΕΚΑΛ. Η προσφορά που έδωσε ήταν 103εκατ.ευρώ +ΦΠΑ, δηλαδή μία προσφορά που κυμάνθηκε περίπου στο 24,5%. Σημαντικό στοιχείο είναι πως οι 3 άλλοι φερόμενοι ως διεκδικητές (TFA Insaat A.S, ETERMAR ENGENHARIA E CONSTRUCAO S.A. και Κ/Ξ ACCIONA CONSTRUCCION S.A. – ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ),δεν κατέβασαν προσφορές. Η προσφορά κατατέθηκε με συμπλήρωση τιμολογίου και όπως αναφέρουν πηγές πολύ κοντά στον διαγωνισμό υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία πως ο διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί χωρίς άλλες καθυστερήσεις. Το γεγονός ότι δόθηκε μία προσφορά έχει και αυτό το δικό του ενδιαφέρον καθώς μιλάμε για το μεγαλύτερο λιμενικό έργο της τελευταίας πενταετίας και προκύπτει ένα ερώτημα γιατί τελικά έφτασαν μέχρι την κατάθεση προσφορών αλλά δεν προχώρησαν.

To έργο της κατασκευής του νέου προβλήτα κρουαζιέρας στο λιμάνι του Πειραιά, εντάσσεται στο επενδυτικό πρόγραμμα της COSCO για τον ΟΛΠ το οποίο φτάνει τα 800εκατ.ευρώ και το οποίο κατατέθηκε πριν από μερικές ημέρες προς έγκριση στην ΕΣΑΛ. Η αρχική του αξία εκτιμήθηκε σε 136εκατ.ευρώ +ΦΠΑ και μέχρι πρότινως αποτελούσε την αιχμή του δόρατος για τις νέες επενδύσεις στο λιμάνι. Τώρα πλέον αναμένουμε την προώθηση του διαγωνισμού για το ακόμα μεγαλύτερο έργο κατασκευής του 4ου προβλήτα στο Ικόνια που κοστολογείται σε 300εκατ.ευρώ.

ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΕΡΓΟ

Το έργο της επέκτασης του προβλήτα του επιβατικού λιμένα στη Νότια Ζώνη, Φάση Α` θα γίνει στο κεντρικό λιμάνι του Πειραιά. Το κόστος του έργου είναι 168,99εκατ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 136,28εκατ.ευρώ). Σημαντικός παράγοντας του διαγωνισμού είναι ότι διέπεται από τον 4402/2016 που είναι ο νόμος με τον οποίο έγινε η παραχώρηση του ΟΛΠ και όχι τον 4412/2016 που αφορά τις δημόσιες συμβάσεις.

Το παρόν έργο, αφορά στην επέκταση του επιβατικού λιμένα στην προσήνεμη περιοχή της εισόδου, νοτιοδυτικά του μόλου Θεμιστοκλέους, για την εξασφάλιση θέσεων στάθμευσης κρουαζιερόπλοιων. Με την ολοκλήρωση του έργου το λιμάνι του Πειραιά θα μπορεί πλέον να δέχεται τα μεγαλύτερα κρουαζιερόπλοια του κόσμου και θα μπορεί να γίνει άνετα home-port. Συγκεκριμένα θα υπάρχει η δυνατότητα εξυπηρέτησης 4 κρουαζιερόπλοιων νέας γενιάς άνω των 400 μέτρων έκαστο.

Η διάρκεια του έργου ορίστηκε σε 1.019 μέρες (επερίπου 34 μήνες) και εφόσον η σύμβαση υπογραφεί μέχρι το τέλος Φθινοπώρου τότε θα μπορέσει να ολοκληρωθεί στα μέσα του 2022.

Το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και πιο συγκεκριμένα από το ΠΕΠ Αττικής, όπου και αποτελεί το μεγαλύτερο συγχρηματοδοτούμενο έργο αυτού του Προγράμματος. Ταυτόχρονα υλοποιείται η δέσμευση από την Κινεζική διοίκηση του ΟΛΠ για επενδύσεις 800 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Οι εργασίες συνοψίζονται σε εργασίες εκσκαφής και εξυγίανσης πυθμένα, στην καθαίρεση του υφιστάμενου ακρομολίου στον μόλο Θεμιστοκλέους, την κατασκευή κυψελωτών κιβωτίων, πασσάλων και δοκού ανωδομής από οπλισμένο σκυρόδεμα, για την κατασκευή των κρηπιδωμάτων παραβολής και επιχώσεις, για τη διαμόρφωση του χερσαίου χώρου.

Οι απαιτούμενες ηλεκτρομηχανολογικές υποδομές για τη λειτουργία του νέου προβλήτα, όπως εγκατάσταση δικτύου χαμηλής και μέσης τάσης, φωτισμού, ύδρευσης και πυρόσβεσης, καθώς και των υποστηρικτικών τους κτιρίων (κτίριο υποσταθμού και αντλιοστασίου πυρόσβεσης).

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV