Κάμψη σημείωσαν οι επιδόσεις των ΑΠΕ στο διασυνδεδεμένο σύστημα σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο διάδοχος του ΛΑΓΗΕ, ΔΑΠΕΕΠ (Διαχειριστής ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης). Όπως προκύπτει από το Συνοπτικό Πληροφοριακό Δελτίο ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ, που αφορά στο μήνα Ιούλιο 2018, το σύνολο της εγκατεστημένης ισχύος των ΑΠΕ σε λειτουργία ενισχύθηκε ελαφρώς (οφειλόμενη στην αύξηση των αιολικών κατά 50 MW), ωστόσο η συνεισφορά τους στην ηλεκτροπαραγωγή κατέγραψε πτώση.
Όσον αφορά τη γεωγραφική κατανομή της εγκατεστημένης ισχύος, ανά μορφή ενέργειας, η Στερεά Ελλάδα παίρνει πρωτιά στα αιολικά με 631,73 MW, με την Πελοπόννησο (521,10 MW) και την Ανατ. Μακεδονία-Θράκη (341,15 MW) να ακολουθούν.
Όσον αφορά τα υδροηλεκτρικά, οι πιο δυνατές Περιφέρειες της χώρας είναι η Κεντρική Μακεδονία, η Ήπειρος, οι οποίες αναδεικνύονται σχεδόν ισοδύναμες με 50,06 MW, 48,47 MW εγκατεστημένης ισχύος αντίστοιχα. Η Δυτ. Ελλάδα ακολουθεί κατά πόδας με 47,61 MW και με μεγαλύτερη απόκλιση η Στερεά.
Χωρίς καμία μεταβολή, πρωταγωνίστρια στις μονάδες βιοαερίου-βιομάζας αναδεικνύεται η Περιφέρεια Αττικής (αν και με περιορισμένη ισχύ για την ώρα) με 36,86 MW, με την Κεντρική Μακεδονία να ακολουθεί ελαφρά ενισχυμένη με 18,15 MW. Πιο μοιρασμένη όμως είναι η «πίτα» στα φωτοβολταϊκά όπου έχουμε ισομερή, περίπου, κατανομή για 6 Περιφέρειες της χώρας, πλην των νησιών του Ιονίου, της Δυτικής Μακεδονίας, της Ηπείρου και στο Β. και Ν. Αιγαίο.
Κατά τον μήνα Ιούλιο, τα αιολικά συνεισέφεραν στην ηλεκτροπαραγωγή με 217,27χιλ. MWh (αισθητή μείωση κατά περίπου 128 χιλ. MWh σε σχέση με τον Ιούνιο), η βιομάζα με 25,84 χιλ. MWh, τα υδροηλεκτρικά με 46,47 χιλ. MWh (-8 χιλ. MWh σε σχέση με τον Ιούνιο) και τα Φ/Β με 358,72 χιλ. MWh (αύξηση κατά 42,5 χιλ. MWh σε σχέση με τον Ιούνιο / 41,85 χιλ. MWh επιπλέον, αν συνυπολογίσουμε το Ειδικό Πρόγραμμα Φ/Β σε στέγες κτιρίων). Τέλος, οι μονάδες ΣΗΘΥΑ συνεισέφεραν 10,34 χιλ. MWh.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το Δελτίο ΗΕΠ, που εκδίδει ο Διαχειριστής, οι μονάδες ΑΠΕ πρωταγωνιστούν στο διασυνδεδεμένο σύστημα, έστω και με βραχεία κεφαλή από τον αμέσως επόμενο τύπο καυσίμου, φτάνοντας τον Ιούνιο τα 5.257 MW ισχύος (+72 MW σε σχέση με τον Μάιο 2018). Ακολουθούν οι μονάδες φυσικού αερίου με 5.000 MW και οι λιγνιτικές με 3.904 MW. Η χαμηλότερη ισχύς αφορά τις υδροηλεκτρικές μονάδες με 3.171 MW.
ypodomes.com
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας