Νίκος
Καραγιάννης

Σταθερές και με ανοδικές τάσεις οι επιδόσεις των ΑΠΕ στο διασυνδεδεμένο σύστημα σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ). Όπως προκύπτει από το Συνοπτικό Πληροφοριακό Δελτίο ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ, που αφορά τον Ιανουάριο 2018, το σύνολο της εγκατεστημένης ισχύος των ΑΠΕ σε λειτουργία άγγιξε τα 5.000 MW.

Όσον αφορά τη γεωγραφική κατανομή της εγκατεστημένης ισχύος, ανά μορφή ενέργειας, η Στερεά Ελλάδα παίρνει πρωτιά στα αιολικά με 612,53 MW, με την Πελοπόννησο και την Ανατ. Μακεδονία-Θράκη να ακολουθούν. Σημειώνεται ότι η ισχύς των αιολικών άνω των 5 MW ενισχύθηκε κατά 30 MW σε σχέση με τον Δεκέμβριο 2017, φτάνοντας συνολικά τα 2.255,5 MW. «Ζωηρή» παρουσία στα υδροηλεκτρικά έχει η Ήπειρος με 48 MW εγκατεστημένης ισχύος. Ακολουθούν η Κεντρική Μακεδονία και η Δυτ. Ελλάδα με 49,5 MW και 45,7 MW αντίστοιχα. Η υδροηλεκτρική παραγωγή, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα και η ΔΕΗ, αναμένεται να ενισχυθεί σημαντικά το επόμενο διάστημα λόγω του υδατικού πλεονάσματος στους ταμιευτήρες των μονάδων, απόρροια των αυξημένων βροχοπτώσεων που προηγήθηκαν τους προηγούμενους μήνες.

Πρωταγωνίστρια στις μονάδες βιοαερίου-βιομάζας αναδεικνύεται η Περιφέρεια Αττικής (αν και με περιορισμένη ισχύ ακόμα) με 36,8 MW, με την Κεντρική Μακεδονία να ακολουθεί με 14,9 MW. Πιο μοιρασμένη όμως είναι η «πίτα» στα φωτοβολταϊκά όπου έχουμε ισομερή, περίπου, κατανομή για σχεδόν όλες τις Περιφέρειες της χώρας, πλην των νησιών του Ιονίου, του Αιγαίου (Βόρειο και Νότιο) καθώς και σε Δυτ. Μακεδονία και Ήπειρο.

Τον Ιανουάριο, τα αιολικά συνεισέφεραν στην ηλεκτροπαραγωγή με 476,6 χιλ. MWh, η βιομάζα με 24,3 χιλ. MWh, οι ΜΥΗΣ με 70,5 χιλ. MWh και τα Φ/Β με 177,3 χιλ. MWh (και σχεδόν 33 χιλ. MWh επιπλέον, αν συνυπολογίσουμε το Ειδικό Πρόγραμμα Φ/Β σε στέγες κτιρίων). Τέλος, οι μονάδες ΣΗΘΥΑ συνεισέφεραν σχεδόν 24 χιλ. MWh.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το Δελτίο ΗΕΠ, που εκδίδει ο Λειτουργός, οι μονάδες ΑΠΕ έχουν σταθερή πρωτιά πλέον στο διασυνδεδεμένο σύστημα, έστω και με βραχεία κεφαλή, από τον αμέσως επόμενο τύπο καυσίμου, φτάνοντας για τον ίδιο μήνα, τα 5.160 MW εγκατεστημένης ισχύος (έναντι 4.986 MW των μονάδων φυσικού αερίου και 3.912 MW λιγνιτικών μονάδων), ακόμα κι αν αυτό δεν αποτυπώνεται ακόμα σε επίπεδο ημερήσιας παραγωγής, όπου πρωταγωνιστεί ο λιγνίτης.

Στο Μηνιαίο Δελτίο Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ για τον περασμένο Νοέμβριο, η υπόθεση διείσδυσης για το έτος 2017 αναθεωρήθηκε σε 211 MW με την κατανομή της διείσδυσης να διαμορφώνεται στα: 191 MW για τα Αιολικά, 4 MW για τα Φωτοβολταϊκά, 8 MW για τα ΜΥΗΣ, 5 MW για τη Βιομάζα και 2 MW για τα ΣΗΘΥΑ. Η υπόθεση διείσδυσης για το έτος 2018 υπολογίστηκε στα 371 MW και η κατανομή της διείσδυσης: 250 MW για τα Αιολικά, 100 MW για τα Φωτοβολταϊκά, 9 MW για τα ΜΥΗΣ, 8 MW για τη Βιομάζα και 4 MW για τα ΣΗΘΥΑ.

Η ίδια υπόθεση επαναλαμβάνεται για το έτος 2019. Για τα Φ/Β του ειδικού προγράμματος στεγών η πρόβλεψη διείσδυσης εξακολουθεί να θεωρείται μηδενική μετά το 2014, καθώς το ενδιαφέρον εστιάζεται πλέον στο net-metering και γίνεται βάσιμη υπόθεση ότι η πλειοψηφία των νέων εγκαταστάσεων θα υπαχθούν σε αυτό το καθεστώς.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, τον Οκτώβριο του 2019, αναμένεται αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος των ΑΠΕ κατά 688 MW. Η εκτίμηση της μέσης τιμής της ΟΤΣ για το έτος 2018 είναι 52 €/MWh, η οποία χρησιμοποιείται και στους υπολογισμούς των προβλέψεων του Ειδικού Λογαριασμού για το έτος 2019.

 

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV