Connect with us

Πράσινη Ενέργεια-ΑΠΕ

Η συνεισφορά των ΑΠΕ στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα τον Φεβρουάριο 2018

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Σταθερά αυξητική τάση παρουσιάζουν οι επιδόσεις των ΑΠΕ στο διασυνδεδεμένο σύστημα σύμφωνα και με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ). Όπως προκύπτει από το Συνοπτικό Πληροφοριακό Δελτίο ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ, που αφορά στο μήνα Φεβρουάριο 2018, το σύνολο της εγκατεστημένης ισχύος των ΑΠΕ σε λειτουργία άγγιξε τα 5.000 MW.

Όσον αφορά τη γεωγραφική κατανομή της εγκατεστημένης ισχύος, ανά μορφή ενέργειας, η Στερεά Ελλάδα παίρνει πρωτιά στα αιολικά με 612,53 MW, με την Πελοπόννησο και την Ανατ. Μακεδονία-Θράκη να ακολουθούν. Οι πιο δυνατές Περιφέρειες της χώρας όσον αφορά τα υδροηλεκτρικά είναι η Κεντρική Μακεδονία και η Ήπειρος, οι οποίες αναδεικνύονται σχεδόν ισοδύναμες με 49,55 και 48,23 MW εγκατεστημένης ισχύος αντίστοιχα. Η Δυτ. Ελλάδα ακολουθεί παρά πόδας με 45,71 MW και με μεγαλύτερη απόκλιση η Στερεά.

Χωρίς καμία μεταβολή, πρωταγωνίστρια στις μονάδες βιοαερίου-βιομάζας αναδεικνύεται η Περιφέρεια Αττικής (αν και με περιορισμένη ισχύ για την ώρα) με 36,86 MW, με την Κεντρική Μακεδονία να ακολουθεί με 14,91 MW. Πιο μοιρασμένη όμως είναι η «πίτα» στα φωτοβολταϊκά όπου έχουμε ισομερή, περίπου, κατανομή για σχεδόν όλες τις Περιφέρειες της χώρας, πλην των νησιών του Ιονίου, καθώς και σε Δυτική Μακεδονία και Ήπειρο.

Κατά τον μήνα Φεβρουάριο, τα αιολικά συνεισέφεραν στην ηλεκτροπαραγωγή με 459,6 χιλ. MWh, η βιομάζα με 22,1 χιλ. MWh, τα υδροηλεκτρικά με 81,9 χιλ. MWh και τα Φ/Β με 145,7 χιλ. MWh (21,1 χιλ. MWh επιπλέον, αν συνυπολογίσουμε το Ειδικό Πρόγραμμα Φ/Β σε στέγες κτιρίων). Τέλος, οι μονάδες ΣΗΘΥΑ συνεισέφεραν 19,5 χιλ. MWh.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το Δελτίο ΗΕΠ, που εκδίδει ο Λειτουργός, οι μονάδες ΑΠΕ έχουν εξασφαλίσει πλέον πρωτιά στο διασυνδεδεμένο σύστημα, έστω και με βραχεία κεφαλή, από τον αμέσως επόμενο τύπο καυσίμου, φτάνοντας κατά τον ίδιο μήνα,  τα 5.160 MW εγκατεστημένης ισχύος (έναντι 5.000 MW των μονάδων φυσικού αερίου και 3.904 MW λιγνιτικών μονάδων), ακόμα κι αν αυτό δεν αποτυπώνεται σε επίπεδο ημερήσιας παραγωγής, όπου πρωταγωνιστεί ο λιγνίτης.

Στο Μηνιαίο Δελτίο Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ, για τη διμηνία Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, η υπόθεση διείσδυσης για το έτος 2018 αναθεωρείται σε 313 MW και η κατανομή της διείσδυσης είναι: 250 MW για τα Αιολικά, 40 MW για τα Φωτοβολταϊκά, 12 MW για τα ΜΥΗΣ, 8 MW για τη Βιομάζα και 4 MW για τα ΣΗΘΥΑ. Η υπόθεση διείσδυσης για το έτος 2019 είναι 314 MW και η κατανομή της διείσδυσης είναι 250 MW για τα Αιολικά, 40 MW για τα Φωτοβολταϊκά, 9 MW για τα ΜΥΗΣ, 8 MW για τη Βιομάζα και 6 MW για τα ΣΗΘΥΑ.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία, έως το τέλος του 2019, αναμένεται αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος των ΑΠΕ, η οποία θα αγγίξει τα 750 MW. 

  

Ypodomes.com

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης
Advertisement

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗ EXPO 2019: Ηλεκτρικά οχήματα για όλους

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Ηλεκτρικό αυτοκίνητο σε φόρτιση

Δυναμικό πέρασμα στην ηλεκτροκίνηση προετοιμάζουν τα συναρμόδια υπουργεία ενέργειας, υποδομών, μεταφορών και ανάπτυξης με τη συμμετοχή εκπροσώπων συγκοινωνιακών φορέων, επιμελητηρίων οι οποίοι έχουν συστήσει ομάδα εργασίας με σκοπό να υποβάλλουν μια ολοκληρωμένη πρόταση σύμφωνα με τις οδηγίες της πολιτικής ηγεσίας, όπως αναφέρθηκε στη διάρκεια του διεθνούς συνεδρίου «ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗ EXPO 2019» που διεξάγεται στο Helexpo στο Μαρούσι.

Ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης που άνοιξε τις εργασίες του συνεδρίου, όσο και η γενική γραμματέας Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Αλεξάνδρα Σδούκου, απευθύνοντας χαιρετισμό στο πολυπληθές ακροατήριο, επεσήμαναν ότι η γενικότερη προσέγγιση του θέματος θα είναι ολιστική και θα περιλαμβάνει όχι μόνο τις αστικές συγκοινωνίες, αλλά θα επεκτείνεται και στον ιδιωτικό τομέα, στις επιχειρήσεις φτάνοντας ακόμη και στον απλό πολίτη. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι, θα δοθούν κίνητρα τα οποία, θα περιλαμβάνουν όχι μόνο την αγορά ηλεκτροκίνητων μεταφορικών μέσων, αλλά και για την απόκτηση υποδομών φόρτισης.

Είναι γεγονός ότι, το πρώτο διεθνές συνέδριο για την ηλεκτροκίνηση, έφερε στο ίδιο τραπέζι όλους τους εμπλεκόμενους φορείς δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, και άνοιξε το δρόμο για μια ρεαλιστική βάση εκκίνησης όλων των δράσεων που απαιτούνται για την αποδοτικότερη εφαρμογή της ηλεκτροκίνησης. Για το λόγο αυτό τα κίνητρα δεν θα περιλαμβάνουν μόνο τα οχήματα αλλά θα επεκτείνονται καις στις υποδομές φόρτισης φτάνοντας ακόμη και στην παροχή κινήτρων για την ενέργεια που καταναλώνεται.

Το ενδιαφέρον των επισκεπτών συγκέντρωσαν οι ενότητες «ηλεκτροκίνητα λεωφορεία» και «e-mobility solutions» στις οποίες ομιλητές ήταν ανώτερα στελέχη της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας, με βαθιά γνώση ακόμη και θεμάτων όπως οι ιδιαιτερότητες του ανάγλυφου της Αττικής και η απαιτούμενη προσαρμογή λ.χ., της γραμμής μετάδοσης κίνησης των ηλεκτρικών λεωφορείων.

Σήμερα, το πρόγραμμα των ομιλιών του συνεδρίου είναι αφιερωμένο σε ερευνητές και Έλληνες κατασκευαστές συστημάτων φόρτισης, καθώς και έμπειρα στελέχη που διαχειρίζονται κάποιες από τις πιο σημαντικές υποδομές της χώρας, και προετοιμάζουν το έδαφος για την ταχεία μετάβαση της Ελλάδας στη βιώσιμη, ηλεκτρική κινητικότητα.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Πράσινη Ενέργεια-ΑΠΕ

ΡΑΕ: Στο δίκτυο όλα τα φωτοβολταϊκά έργα έως 1 MW από την ανταγωνιστική διαδικασία Ιουλίου 2018

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Φωτοβολταϊκό Πάρκο στην Καρδίτσα

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), στο πλαίσιο της παρακολούθησης υλοποίησης των Φ/Β σταθμών των επιτυχόντων στην ανταγωνιστική διαδικασία έργων ΑΠΕ που διενεργήθηκε τον Ιούλιο του 2018 (υπ’ αριθμ. 321/2018 Απόφαση ΡΑΕ – ΦΕΚ Β’ 1466/27.04.2018, ΑΔΑ: 63ΝΖΙΔΞ-ΡΧΔ), διαπιστώνει ότι κατασκευάστηκαν και συνδέθηκαν με το δίκτυο εντός του χρονοδιαγράμματος το σύνολο των 83 έργων συνολικής ισχύος 53,07979 MW των Επιλεγέντων Συμμετεχόντων της Ανταγωνιστικής Διαδικασίας της κατηγορίας «Σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ/Φωτοβολταϊκά – Κατηγορία Ι» [υπ’ αριθμ. 1/2018 Προκήρυξη], δηλαδή με επιτυχία υλοποίησης των έργων σε ποσοστό 100%.

Οι ανταγωνιστικές διαδικασίες ώριμων έργων ΑΠΕ αποτελούν σημαντικό όχημα ανάπτυξης του τομέα των ΑΠΕ και οδηγούν σε 100% υλοποίηση των έργων εντός των χρονοδιαγραμμάτων της Προκήρυξης και συνδράμουν ουσιαστικά στην επίτευξη των στόχων της χώρας για το 2030.

Στο πλαίσιο και της υποχρέωσης γνωστοποίησης των ποσοστών υλοποίησης των επιτυχόντων έργων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 6 του άρθρου 4 «Καθεστώτα στήριξης της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές» της Ευρωπαϊκής Οδηγίας (EΕ) 2018/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 11ης Δεκεμβρίου 2018 «για την προώθηση της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (αναδιατύπωση)», παρατίθενται οι Πίνακες με τα αποτελέσματα υλοποίησης έργων των επιλεγέντων συμμετεχόντων στην εν λόγω ανταγωνιστική διαδικασία για την Κατηγορία Ι.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Πράσινη Ενέργεια-ΑΠΕ

Η Ελληνικά Καλώδια χαιρετίζει τα εγκαίνια του αιολικού πάρκου Καφηρέα

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Πλοίο πόντισης καλωδίων στη Ραφήνα

Η Ελληνικά Καλώδια, ο κορυφαίος προμηθευτής καλωδιακών λύσεων με το κλειδί στο χέρι για τον κλάδο της αιολικής ενέργειας, χαιρετίζει την επιτυχημένη σύνδεση με το δίκτυο του συμπλέγματος αιολικών πάρκων του Καφηρέα.

Η εταιρεία προμήθευσε την Enel Green Power με 45 χλμ υποβρύχιων καλωδίων υψηλής τάσης 150 kV για τη διασύνδεση του συμπλέγματος αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 154 MW που είναι εγκατεστημένα στη νότια Εύβοια, με το ηπειρωτικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Το καλώδιο, που βρίσκεται σε λειτουργία από τον Αύγουστο του 2019, σχεδιάστηκε, κατασκευάστηκε και ελέγχθηκε στην καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής υποβρύχιων καλωδίων της Ελληνικά Καλώδια στην Κόρινθο.

Επιπλέον, ως κύριος εργολάβος για αυτό το έργο με το κλειδί στο χέρι, η Ελληνικά Καλώδια εκτέλεσε επίσης με επιτυχία την εγκατάσταση, προστασία, πόντιση και ταφή του υποβρύχιου καλωδίου κάτω από τον θαλάσσιο πυθμένα, τους συνδέσμους μετάβασης μεταξύ υποβρύχιων και χερσαίων καλωδίων, καθώς και τις καλωδιώσεις και τους συνδέσμους τερματισμού στον χώρο εγκατάστασης στην Εύβοια.

Ο κ. Αλέξιος Αλεξίου, Γενικός Διευθυντής της Ελληνικά Καλώδια, δήλωσε: «Ήταν τιμή μας να είμαστε μέρος του Καφηρέα. Η επιτυχημένη υλοποίηση και εκτέλεση αυτού του έργου αποτελεί απόδειξη της δέσμευσής μας να παρέχουμε ανταγωνιστικές λύσεις υψηλής ποιότητας για τον κλάδο της αιολικής ενέργειας παγκοσμίως».

Προς το παρόν, η Εταιρεία επεκτείνει την παραγωγική δυναμικότητά της για καλώδια μεταξύ συστοιχιών (inter array) στο εργοστάσιο της Κορίνθου με στόχο να προμηθεύει ένα ευρύ φάσμα καλωδίων σε εταιρείες ανάπτυξης υποθαλάσσιων αιολικών πάρκων παγκοσμίως.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα