Νίκος
Καραγιάννης

Ανοδικά κινούνται οι επιδόσεις των ΑΠΕ στο διασυνδεδεμένο σύστημα σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο διάδοχος του ΛΑΓΗΕ, ΔΑΠΕΕΠ (Διαχειριστής ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης).

Όπως προκύπτει από το Συνοπτικό Πληροφοριακό Δελτίο ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ, που αφορά στο μήνα Αύγουστο 2018, το σύνολο της εγκατεστημένης ισχύος των ΑΠΕ σε λειτουργία ενισχύθηκε ελαφρώς (κάτι που οφείλεται στην αύξηση των αιολικών κατά 30 MW) ενώ η συνεισφορά των Ανανεώσιμων στην ηλεκτροπαραγωγή κατέγραψε αισθητή άνοδο, η οποία επίσης αποδίδεται στον υπερδιπλασιασμό της συνεισφοράς των αιολικών στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Πιο αναλυτικά:

Η γεωγραφική κατανομή

Όσον αφορά τη γεωγραφική κατανομή της εγκατεστημένης ισχύος, ανά μορφή ενέργειας, η Στερεά Ελλάδα εξακολουθεί να κρατά τα σκήπτρα στα αιολικά με 638,33 MW, με την Πελοπόννησο (528,30 MW) και την Ανατ. Μακεδονία-Θράκη (αμετάβλητη στα 341,15 MW) να ακολουθούν. 

Χωρίς καμία ανακατάταξη ή και μεταβολή όσον αφορά τα υδροηλεκτρικά, η πιο δυνατή Περιφέρεια της χώρας είναι η Κεντρική Μακεδονία, με βραχεία κεφαλή, με 50,06 MW και με πολύ μικρή διαφορά ακολουθούν η Ήπειρος και η Δυτική Ελλάδα με 48,47 MW και 47,61 MW εγκατεστημένης ισχύος αντίστοιχα.

Σταθερή πρωταγωνίστρια στις μονάδες βιοαερίου – βιομάζας αναδεικνύεται η Περιφέρεια Αττικής (αν και με περιορισμένη ισχύ για την ώρα) με 36,86 MW, με την Κεντρική Μακεδονία να ακολουθεί με 18,15 MW.

Αναφορικά με τα φωτοβολταϊκά, ισορροπία δυνάμεων παρατηρείται στις μισές περίπου Περιφέρειες της χώρας (που αφορούν το Διασυνδεδεμένο Σύστημα) και πιο συγκεκριμένα σε Κεντρική Μακεδονία, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα, Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο (5 σε σύνολο 13). 

Οι επιδόσεις των ΑΠΕ

Κατά τον μήνα Αύγουστο, η συνεισφορά των αιολικών στην ηλεκτροπαραγωγή εκτοξεύτηκε στις 606,34 χιλ. MWh, σημειώνοντας εντυπωσιακή άνοδο της τάξης των 389 χιλ. MWh σε σχέση με τον Ιούλιο. Η βιομάζα κινήθηκε στα συνήθη επίπεδα, με μία ελαφρά μείωση, στις 24,11 χιλ. MWh, τα υδροηλεκτρικά στις 36,57 χιλ. MWh (-10 χιλ. MWh σε σχέση με τον Ιούλιο, δεδομένης και της εποχής) και τα Φ/Β στις 347,91 χιλ. MWh (μείωση κατά 11 χιλ. MWh περίπου σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα / 51,77 χιλ. MWh επιπλέον, αν συνυπολογίσουμε το Ειδικό Πρόγραμμα Φ/Β σε στέγες κτιρίων). Τέλος, οι μονάδες ΣΗΘΥΑ συνεισέφεραν 9 χιλ. MWh.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το Δελτίο ΗΕΠ, που εκδίδει ο Διαχειριστής, οι μονάδες ΑΠΕ πρωταγωνιστούν στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα, φτάνοντας τον τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού που μας πέρασε, τα 5.257 MW ισχύος. Για την ίδια περίοδο, δεύτερες ήρθαν οι μονάδες φυσικού αερίου, με 5.000 MW, οι λιγνιτικές με 3.904 MW και οι υδροηλεκτρικές μονάδες με 3.171 MW.

 

ypodomes.com

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV