Connect with us

Εταιρικά Nέα

Η στρατηγική επιλογή της Εθνικής Τράπεζας με την ΠΑΝΓΑΙΑ – Τι λένε οι αριθμοί

Χρήστος Δημόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος

Στις 23 Μαΐου του 2019, η Invel Real Estate ανακοίνωνε μαζί με τις συνδεδεμένες της εταιρείες και άλλους επενδυτές, την απόκτηση του 32,7% της Εθνικής ΠΑΝΓΑΙΑ από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας. Και αυτομάτως, έτσι, γινόταν μεγαλομέτοχος της μεγαλύτερης εταιρείας επενδύσεων ακινήτων, αυτή τη στιγμή, στην Ελλάδα.

Με την απόκτηση αυτού του 32.7%, άρα, η Invel καθίσταται σήμερα ο απόλυτος κυρίαρχος της ΠΑΝΓΑΙΑ, καθώς το συνολικό της ποσοστό στην εταιρεία ανέρχεται, πια, στο 98,1%.

Tα οικονομικά αποτελέσματα του β’ τριμήνου 2019

Προσφάτως, η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε τα οικονομικά της αποτελέσματα για το β’ τρίμηνο του 2019. Και σ’ αυτά ακριβώς τα αποτελέσματα, τα κέρδη μετά φόρων από συνεχιζόμενες δραστηριότητες αυξήθηκαν σε €253 εκατ. το Α΄ εξάμηνο 2019 σε επίπεδο Ομίλου, από €48 εκατ. το Α΄ εξάμηνο 2018. Τα καθαρά έσοδα από τόκους ενισχύθηκαν κατά 6% σε ετήσια βάση, ανερχόμενα σε €598 εκατ. το Α’ εξάμηνο 2019, επωφελούμενα από την ακύρωση της Συμφωνίας Ανταλλαγής Επιτοκίων (IRS) έναντι έκδοσης ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου (ΟΕΔ) στα μέσα Φεβρουαρίου του 2019.

Σημαντική σημείωση από την Τράπεζα, μεταξύ άλλων, ήταν ότι τα κέρδη μετά φόρων από διακοπείσες δραστηριότητες το Α’ εξάμηνο 2019, ενσωματώνουν το κεφαλαιακό κέρδος από την πώληση της συμμετοχής της στην ΠΑΝΓΑΙΑ.

Η απόφαση της Εθνικής Τράπεζας να προχωρήσει στην πλήρη από μεριάς της πώληση των μετοχών της στην ΠΑΝΓΑΙΑ, ήταν μία στρατηγική επιλογή. Δεν έγινε, δηλαδή, επειδή η ΠΑΝΓΑΙΑ αποτελούσε πρόβλημα. Κάθε άλλο. Πρόκειται, άλλωστε, για μία εταιρεία που υλοποίησε το περασμένο έτος επενδύσεις ύψους 285,6 εκατ. ευρώ στο κομμάτι του Real Estate. Τη στιγμή που για την εξαγορά της, η συνολική επένδυση της Invel ανήλθε σε ένα πόσο πάνω από 1 δις Ευρώ.

H Εθνική Τράπεζα βγήκε από το «παιχνίδι» της ΠΑΝΓΑΙΑ για άλλους λόγους. Με τον βασικότερο, να καθίσταται ότι η ΕΤΕ δεν έχει άμεση σχέση, ούτε σε προτεραιότητά της, το κομμάτι του Real Estate. Η ΕΤΕ είναι μία Τράπεζα, με συγκεκριμένη στόχευση στην αγορά, σε αντίθεση για παράδειγμα με την Invel, η οποία συνίσταται μία εταιρεία εξειδικευμένη στην επένδυση ακινήτων.

Το deal για την ΠΑΝΓΑΙΑ ωφέλησε όλες τις πλευρές. Και την ίδια την εταιρεία, η οποία πέρασε σε έναν ισχυρό όμιλο με εξειδίκευση στον τομέα της, δηλαδή αμιγώς του Real Estate. Και την Εθνική Τράπεζα, εξίσου, με τα πρόσφατα οικονομικά αποτελέσματα να αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.

 

bizness.gr

image_pdfimage_print

Εταιρικά Nέα

Σημαντική ενίσχυση του χαρτοφυλακίου Αιολικών Πάρκων της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στις ΗΠΑ

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Γιώργος Περιστέρης Πρόεδρος ΤΕΡΝΑ

Σε σημαντική ενίσχυση του χαρτοφυλακίου αιολικών πάρκων του Ομίλου ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ στις ΗΠΑ οδηγεί η ολοκλήρωση δύο σημαντικών επενδύσεων στην περιοχή του Τέξας.

Συγκεκριμένα, σε εμπορική λειτουργία έχει τεθεί πλέον το αιολικό πάρκο «Gopher Creek» (Fluvanna 2) στην περιοχή Borden County του Τέξας, η ισχύς του οποίου ανέρχεται σε 158 MW. Η ανάπτυξη του έργου ξεκίνησε το δεύτερο εξάμηνο του 2018, ολοκληρώθηκε σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί και πλέον βρίσκεται σε πλήρη εμπορική λειτουργία.

Παράλληλα, ολοκληρώθηκαν επιτυχώς οι διαδικασίες για την εξαγορά του αιολικού πάρκου «Bearkat», στο Glasscock County του Τέξας. Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο αιολικό πάρκο, εγκατεστημένης ισχύος 200 MW, βρίσκεται σε λειτουργία ήδη από τον Ιανουάριο του 2018.

Τα δύο νέα αιολικά πάρκα ανεβάζουν τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ του Ομίλου ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ στις ΗΠΑ στα 651 MW. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία λειτουργεί ακόμα δύο αιολικά πάρκα στις ΗΠΑ, ένα ισχύος 138 MW στην περιοχή Elmore County του Idaho κι ένα ισχύος 155 MW στην περιοχή Scurry County του Τέξας (Fluvanna 1).

Ο Πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ κ. Γιώργος Περιστέρης δήλωσε σχετικά:

«Ανταποκρινόμενοι απολύτως στις δεσμεύσεις που είχαμε αναλάβει απέναντι στους μετόχους και τους συνεργάτες μας ολοκληρώσαμε με επιτυχία κι εντός του καθορισμένου χρονοδιαγράμματος δύο ακόμα σημαντικές επενδύσεις στην αγορά των ΗΠΑ.

Η συνολική ισχύς των αιολικών πάρκων που λειτουργούμε στις ΗΠΑ ανέρχεται πλέον σε 651 MW. Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ αποτελεί τον μεγαλύτερο επενδυτή σε έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ελλάδα, αλλά και τη μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία διεθνώς στον τομέα της παραγωγής καθαρής ενέργειας.

Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε δυναμικά τις επενδύσεις μας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ώστε σύντομα να ξεπεράσουμε και τον στόχο των 2.000 MW, που έχουμε πλέον θέσει».

Συνολικά, η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ λειτουργεί, κατασκευάζει ή έχει πλήρως αδειοδοτήσει 1.512 MW εγκαταστάσεων ΑΠΕ στην Ευρώπη και την Αμερική. Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του Ομίλου ανέρχεται πλέον σε 1.390 MW. Συγκεκριμένα, ο Όμιλος έχει εγκαταστήσει 607 MW στην Ελλάδα, 651 MW στις ΗΠΑ και 132 MW στην Ν.Α. Ευρώπη. Επόμενος στόχος της εταιρείας είναι να προσεγγίσει το μέγεθος των 2.000 MW έργων ΑΠΕ σε λειτουργία.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Εταιρικά Nέα

Επταετές ομόλογο 500 εκατ. ευρώ άντλησε ο ΟΤΕ από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Πύργος ΟΤΕ στο Μαρούσι

O Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών της Ελλάδος Α.Ε. ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι ο Όμιλος ΟΤΕ άντλησε €500 εκατ. από τις διεθνείς αγορές με την ολοκλήρωση, χθες, της διαδικασίας βιβλίου προσφορών (bookbuilding) για την έκδοση νέου ομολόγου επταετούς διάρκειας.

Η σημαντική ζήτηση για το ομόλογο επέτρεψε χαμηλή τιμολόγηση, με το κουπόνι να διαμορφώνεται τελικά σε 0,875% ετησίως, το χαμηλότερο που έχει εκδώσει ο Όμιλος ΟΤΕ μέχρι σήμερα.

Ο Όμιλος ΟΤΕ επιτυγχάνει σημαντική βελτίωση του χρηματοπιστωτικού του προφίλ, μέσω της της επιμήκυνσης των υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεών του με πολύ χαμηλότερο χρηματοδοτικό κόστος.

Στην έκδοση ομολογιακού δανείου από τον ΟΤΕ συμμετείχε και η Deutsche Telekom, καλύπτοντας το 20% του συνολικού ποσού. Με τον τρόπο αυτό, η DT στηρίζει τη βιώσιμη ανάπτυξη του Ομίλου και δείχνει την εμπιστοσύνη στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και του ΟΤΕ.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ, δήλωσε σχετικά:

«Η έκδοση αυτή αποτελεί ορόσημο στην ιστορία του Ομίλου ΟΤΕ, καθώς πρόκειται για το χαμηλότερο κουπόνι που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα.

Δείχνει την εμπιστοσύνη στην εταιρεία και την ελληνική οικονομία. Καταδεικνύει ότι οι υγιείς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα μπορούν να έχουν πρόσβαση με ευνοϊκούς όρους στις διεθνείς αγορές ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στην επιχειρηματικότητα της Ελλάδας».

Ο Chief Officer Χρηματοοικονομικών Θεμάτων Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μπάμπης Μαζαράκης, τόνισε:

«H τιμολόγηση που πετύχαμε και η υψηλή ζήτηση για το ομόλογο αντικατοπτρίζουν την υγιή πορεία και τις προοπτικές του Ομίλου ΟΤΕ. Με την επιτυχημένη ομολογιακή έκδοση αναχρηματοδοτούμε μέρος του δανεισμού μας με πολύ ευνοϊκούς όρους και μειώνουμε σημαντικά το χρηματοδοτικό μας κόστος. Με στέρεες οικονομικές βάσεις και όχημα την τεχνολογία και την καινοτομία, θα συνεχίσουμε να φτιάχνουμε έναν κόσμο καλύτερο για όλους.»

Το νέο ομόλογο θα εκδοθεί από την OTE plc με την εγγύηση της ΟΤΕ ΑΕ, στο πλαίσιο του υφισταμένου Προγράμματος Έκδοσης Μεσομακροπρόθεσμων Ομολόγων που διέπεται από το αγγλικό δίκαιο. Το ομόλογο θα είναι εισηγμένο στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου. Η εκκαθάριση θα πραγματοποιηθεί στις 24 Σεπτεμβρίου 2019.

Την έκδοση του ομολόγου ανέλαβαν από κοινού ως Joint Bookrunners/Lead Managers οι τράπεζες BNP Paribas και Goldman Sachs International και ως Co–Managers οι τράπεζες Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Eurobank Ergasias και Τράπεζα Πειραιώς.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Εταιρικά Nέα

H WATT+VOLT «φώτισε» για 4η συνεχή χρονιά τη ΔΕΘ

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Περίπτερο της WATT+VOLT στη ΔΕΘ

Με ένα εντυπωσιακό περίπτερο η WATT+VOLT συμμετείχε στην 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης που πραγματοποιήθηκε 7-15 Σεπτεμβρίου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο της πόλης. Η παρουσία της εταιρείας, ως καινοτόμου και ολοκληρωμένου παρόχου ενέργειας, ήταν για ακόμα μια χρονιά αισθητή, προσελκύοντας χιλιάδες Έλληνες και ξένους επισκέπτες της φετινής έκθεσης.

Η ΔΕΘ, στην οποία παραδοσιακά αναδεικνύονται νέες τεχνολογίες και καινοτόμες πρακτικές των επιχειρήσεων συμβάλλοντας στην ανάπτυξή τους, εστίασε φέτος σε καινοτόμες λύσεις με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας μέσω «καθαρών» τεχνολογιών και πιο συγκεκριμένα με τη χρήση φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Η παρουσία της WATT+VOLT

Στο πλαίσιο αυτό, η WATT+VOLT ενημέρωσε τους επισκέπτες του περιπτέρου της για τη νέα πρωτοποριακή υπηρεσία «Net Metering», παρουσιάζοντας το πιο ολοκληρωμένο σύστημα αυτοπαραγωγής με ενεργειακό συμψηφισμό που έχει αναπτύξει για τους πελάτες της.

Η εταιρεία αναλαμβάνει το σύνολο του έργου της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων δίνοντας τη δυνατότητα στους καταναλωτές να παράγουν οι ίδιοι το ηλεκτρικό τους ρεύμα, αξιοποιώντας αποκλειστικά την «πράσινη» ενέργεια, και μέσω συμψηφισμού να εξοικονομούν χρήματα.

Το εξειδικευμένο και άρτια καταρτισμένο προσωπικό της WATT+VOLT ενημέρωσε τους επισκέπτες της έκθεσης για όλες τις νέες υπηρεσίες και λύσεις εξοικονόμησης ενέργειας που είναι διαθέσιμες.

Συγκεκριμένα, με αφορμή την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, η εταιρεία λάνσαρε την νέα προσφορά “POWER START” για τους νέους οικιακούς πελάτες της, μαθητές ή νέους φοιτητές, αλλά και τους γονείς τους, προσφέροντας μοναδικές εκπτώσεις στο ρεύμα τους, καθώς και τη δυνατότητα να κερδίσουν πλούσια δώρα μέσω του διαγωνισμού που το συνοδεύει, με τον μεγάλο νικητή να διεκδικεί ένα ολοκληρωμένο σετ γραφείου.

Επιπρόσθετα, με το νέο πρόγραμμα “Energy Care” η εταιρεία φροντίζει ώστε οι οικιακοί αλλά και οι επαγγελματικοί πελάτες, να απολαμβάνουν 35% έκπτωση στο ρεύμα τους με χρέωση χαμηλότερη από τη νυχτερινή, δωρεάν τεχνική βοήθεια στο σπίτι ή τον επαγγελματικό τους χώρο αλλά και δωρεάν υπηρεσίες υγείας με την κάρτα υγείας Med+ της WATT+VOLT.

Οι εκπλήξεις και η γιορτινή διάθεση δεν έλειψαν ούτε φέτος από το περίπτερο της WATT+VOLT, το οποίο φιλοξένησε τον «Τροχό της Τυχερής Ενέργειας», ο οποίος χάριζε πληθώρα δώρων.

Τέλος, η WATT+VOLT πραγματοποίησε ένα ακόμη παιχνίδι στον εξωτερικό χώρο της έκθεσης, τη «Μπασκετική Τρίλιζα», όπου μικροί και μεγάλοι κλήθηκαν να μονομαχήσουν για να επιδείξουν την ικανότητά τους στις βολές.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα