Νίκος
Καραγιάννης

Την Σήραγγα Αργυρούπολης έχει ως πιθανή προσθήκη στις επέκτασεις της Αττικής Οδού, χάρτης μέσα σε teaser του διαγωνισμού για την νέα περίοδο παραχώρησης του αυτοκινητόδρομου από το ΤΑΙΠΕΔ. Σε αυτόν τον χάρτη υπάρχουν επίσης η Σήραγγα Υμηττού (γνωστότερη ως Αστική Σήραγγα Ηλιούπολης), οι επεκτάσεις προς Ραφήνα και Λαύριο και η επέκταση της Λ.Κύμης που είναι υπό δημοπράτηση ως δημόσιο έργο.

Η Σήραγγα Αργυρούπολης έχει αποτελέσει στο παρελθόν σημείο συζήτησης με την πιθανότητα υλοποίησης. Θα πρέπει να αναφέρουμε πως για την συγκεκριμένη σήραγγα υπάρχει αναφορά στο Ρυθμιστικό της Αθήνας στο Παράρτημα του ν.4277/2014 του άρθρου 30 παράγραφος 4, πως θα αξιολογηθεί ως μια από τις εναλλακτικές λύσεις οδικής διασύνδεσης μεταξύ Ελληνικού και Νέου Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών. Για τη συγκεκριμένη σήραγγα υπάρχουν υπέρμαχοι και πολέμιοι ο καθένας με τα δικά του επιχειρήματα.

Στα πλεονεκτήματα συμπεριλαμβάνεται η ταχεία σύνδεση νοτίων προαστίων με το αεροδρόμιο μέσω του ανισόπεδου κόμβου 19 (που δεν λειτουργεί αλλά υπάρχει στον σχεδιασμό) που εκτιμάται σε περίπου 15 λεπτά. Στον αντίποδα έχουμε μια σήραγγα που λέγεται ότι έχει σημαντικά μεγάλο κόστος.

Στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει γίνει προ καιρού η αναφορά στην Αστική Σήραγγα Ηλιούπολης με παράλληλη ανισοπεδοποίηση της Λ.Βουλιαγμένης μέχρι το ύψος του Ελληνικού. Ο όγκος οχημάτων και επισκεπτών που αναμένεται να έχει ο νέος πόλο στον Ελληνικό, κάνει εξ ανάγκης επιτακτική την προώθηση συγκοινωνιακών λύσεων τόσο για τη σύνδεση του με το αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος, όσο και την εύκολη πρόσβαση του με τα κύρια μέσα μαζικής μεταφοράς, δηλαδή Μετρό, Τραμ, λεωφορεία κ.α. Παράλληλα στις προτάσεις υπάρχουν οι επεκτάσεις προς Ραφήνα και Λαύριο.

Οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει απασχολήσει σημαντικά την επικαιρότητα εδώ και δύο χρόνια και αναμένεται η οριστική απόφαση του αριθμού των επεκτάσεων, του μοντέλου και πως θα λειτουργήσει σε σχέση με τον υφιστάμενο άξονα.

Το αντικείμενο του διαγωνισμού

Στον διαγωνισμο του ΤΑΙΠΕΔ υπάρχει δημοσιευμένο ένα teaser του διαγωνισμού για τη νέα περίοδο παραχώρησης στην οποία περιλαμβάνεται:

-Το δικαίωμα λειτουργίας, διατήρησης, βελτίωσης και εμπορικής εκμετάλλευσης της παραχώρησης για 25ετή διάρκεια.
-Ένα «τεχνολογικό» και «πράσινο» capex plan, χωρίς σημαντικές επεκτάσεις των υφιστάμενων υποδομών, εκτός από την απαίτηση συντήρησης και βελτίωσης του αυτοκινητοδρόμου.
-Ο νέος παραχωρησιούχος θα κληθεί να προβεί σε μια σειρά τεχνικών εργασιών και εργασιών συντήρησης, καθώς και βελτιώσεις που ενσωματώνουν νέες τεχνολογίες στα «έξυπνα και πράσινα» περιβάλλοντα
-Ενδέχεται να περιλαμβάνονται πιθανές εργασίες με στόχο τη διασφάλιση της καλής λειτουργίας του αυτοκινητόδρομου.

Για το έργο αναφέρεται συνοπτικά πως είναι ένα ώριμο περιουσιακό στοιχείο με αποδεδεγιμένη απόδοση και ανοδικά περιθώρια, για έργο με καλές επιδόσεις κάτω από δύσκολες απρόβλεπτες οικονομικές συνθήκες, για περιορισμένο επενδυτικό ρίσκο καθώς δεν απαιτούνται μεγάλες επενδύσεις κ.α.

Το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού

Η προκήρυξη της 21ης Ιανουαρίου από το ΤΑΙΠΕΔ, δηλώνει ως προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος την 20η Απριλίου. Εκεί θα υπάρξει και η τεκμηρίωση βάσει των κριτηρίων προεπιλογής της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Σε διάστημα 3-4 θα καθοριστεί η short list των υποψήφιων επενδυτών. Μετά την ανακοίνωση της short list θα πραγματοποιηθεί η υπογραφή εμπιστευτικότητας με πρόσβαση στο VDR, και ακολούθως οι ενδιαφέρομενοι θα καλεστούν για να υποβάλουν τις δεσμευτικές τους προσφορές.

Από αυτή τη διαδικασία θα προκύψει ο προτιμώμενος επενδυτής, θα υπάρξει ο σχετικός έλεγχος εγγράφων, η αποστολή της σύμβασης στο Ελεγκτικό Συνέδριο και η υπογραφή της νέας σύμβασης παραχώρησης.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV