Ομιλία παρέθεσε ο Λάζαρος Σταθάκης, εκτελεστικό μέλος του ΔΣ της ΔΕΗ στο πρώτο συνέδριο για μηδενικές εκπομπές ρύπων στις θαλάσσιες μεταφορές που διοργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Elemed στις 27 Φεβρουαρίου. Ακολουθεί απόσπασμα της ομιλίας του κου Σταθάκη σχετικά με τον εξηλεκτρισμό της ναυτιλίας.
O εξηλεκτρισμός της ναυτιλίας
H χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας παρέχει οικολογικά, καθώς και οικονομικά οφέλη:
Πρόκειται για μια ευέλικτη και εύκολα ελεγχόμενη μορφή ενέργειας, εύκολη στη μεταφορά και τη διανομή της. Δεν είναι ρυπογόνος στο στάδιο της χρήσης, ενώ στο στάδιο της παραγωγής μετατρέπεται σε μη ρυπογόνο με τη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Αποτελεί το πιο φτηνό ενεργειακό καύσιμο όταν παράγεται από ΑΠΕ, χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας.
Η ηλεκτροδότηση αποτελεί κεντρικό εργαλείο προς την κατεύθυνση της μείωσης των ρύπων και την άμβλυνση της κλιματικής αλλαγής.
Ταυτόχρονα δημιουργεί αμοιβαία επωφελείς καταστάσεις και οφέλη για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Ο τομέας της ναυτιλίας έχει να αντιμετωπίσει την πρόκληση της επίτευξης των νέων στόχων που αφορούν το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή.
Αυτή η πρόκληση δεν πρέπει να εκλαμβάνεται σαν ένα βάρος που δημιουργεί αυξημένο κόστος, αλλά σαν μια ευκαιρία για σημαντική τεχνολογική στροφή προς τη χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας. Η ηλεκτροδότηση της ναυτιλίας αποτελεί μια φιλική προς το περιβάλλον εναλλακτική λύση, η οποία θα μειώσει δραστικά την επί τόπου εκπομπή ρύπων. Ολοένα και περισσότερα σκάφη κινούνται, μερικώς ή πλήρως, με ηλεκτρική ενέργεια, λόγω της μείωσης του κόστους των στηλών ιόντων λιθίου που προωθείται από την αυτοκινητοβιομηχανία και τη βιομηχανία ηλεκτρονικών ειδών, τα τελευταία χρόνια.
Την ίδια στιγμή είναι αμφίβολο εάν οι εφαρμογές του Φυσικού Αερίου στη ναυτιλία μπορεί να έχουν την ίδια περιβαλλοντική και οικονομική αποτελεσματικότητα.
Πέρα από τα αναμφισβήτητα περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα, ο εξηλεκτρισμός της ναυτιλίας θα επιφέρει οικονομικά και κοινωνικά οφέλη στα Λιμάνια και τις παράκτιες περιοχές και δίκτυα, και θα ενισχύσει τις καθαρές μεταφορές, τις τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας, την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών και τις λύσεις ανταπόκρισης στη ζήτηση.
ΔΕΗ και εξηλεκτρισμός της ναυτιλίας
H ΔΕΗ, ως εταιρεία που επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το περιβαλλοντικό αποτύπωμά της και τη διαφοροποίησή της στις νέες αγορές ενέργειας, είναι έτοιμη να εναρμονίσει τις φιλοδοξίες της με τις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες των πελατών της στο νέο ενεργειακό περιβάλλον.
Πεδία κοινού ενδιαφέροντος και συνεργασίας είναι:
– Η αξιολόγηση των δυνατοτήτων εξηλεκτρισμού της ναυτιλίας, σε συνεργασία με τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες.
– Η συμμετοχή στη λύση του προβλήματος, η ανάπτυξη και η εφαρμογή, μαζί με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, κοινών δραστηριοτήτων ηλεκτροδότησης-μεταφορών, βάσει του κατάλληλου επιχειρηματικού μοντέλου.
– Η προώθηση, σε συνεργασία με ακαδημαϊκούς φορείς και άλλες εταιρείες, καινοτόμων και πιλοτικών εφαρμογών, υπηρεσιών και προϊόντων σε σχέση με τις ΑΠΕ και τον εξηλεκτρισμό της ναυτιλίας, χρησιμοποιώντας χρηματοδοτικές ευκαιρίες που παρέχει η ΕΕ και τα επενδυτικά κεφάλαια, όπως είναι το παρόν Φόρουμ και το Πρόγραμμα ELEMED.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV