Νίκος
Καραγιάννης

Πολιτισμός & Περιβάλλον μαζί, ήταν το κύριο μήνυμα του 7ου Συνεδρίου ΕΕΔΣΑ που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη & Πέμπτη 28-29 Σεπτεμβρίου σε 2 παράλληλες Αίθουσες στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Δεκαοκτώ (18) Φορείς και 150 ομιλητές συζήτησαν και πρότειναν λύσεις σε 3 τραπέζια διαλόγου, ενώπιον 400 συνέδρων από Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης, τον ακαδημαϊκό χώρο, Δήμους / ΦΟΔΣΑ, περιβαλλοντικές οργανώσεις, καθώς και μελετητές, κατασκευαστικές εταιρείες, διαχειριστές, παραγωγούς αποβλήτων, κλπ.

Η Re.De-Plan ΑΕ είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει στο έγκριτο και μυημένο κοινό του Συνεδρίου, τα αποτελέσματα της πολύμηνης έρευνας- μελέτης που εκπονήθηκε από τη Re-Battery ΑΕ σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης με θέμα «ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗ- ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΑΠΟΒΛΗΤΟΥ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ, ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ, ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΚΥΚΛΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ», αξιοποιώντας τη δυναμική της ως Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης το οποίο συγκεντρώνει την εμπιστοσύνη του συνόλου της αυτοκινητοβιομηχανίας συμβατικών και ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης η κα Σοφία Χούμα Ειδικός Σύμβουλος Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης της Re.De-Plan AE και ο Α. Μπλέτσας Μηχανικός Ασφαλείας με ιδιαίτερη εξειδίκευση στα θέματα της ηλεκτροκίνησης, είχαν την ευκαιρία να αναφερθούν στις συνέπειες και στις ενδεδειγμένες πρακτικές διαχείρισης του νέου αποβλήτου, αυτού των συσσωρευτών ιόντων λιθίου, το οποίο δημιουργείται στη νέα εποχή των ηλεκτρικών οχημάτων.

Οι ομιλητές είχαν την ευκαιρία να αναδείξουν προβλήματα και ερωτήματα σχετικά με τη διαχείριση του νέου αποβλήτου, τα οποία προκύπτουν με τη ραγδαία ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης και χρήζουν διαφορετικής αντιμετώπισης, κυρίως λόγω της αυξημένης επικινδυνότητας που εμφανίζει το απόβλητο.

Στο πλαίσιο της μελέτης της Re-Battery ΑΕ παρουσιάστηκαν οι δυνατότητες αλλά και τα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν με σκοπό την αναπροσαρμογή των συσσωρευτών ιόντων λιθίου, με σκοπό την επαναχρησιμοποίησή τους ως μονάδων αποθήκευσης ενέργειας, σε διάφορες εφαρμογές σταθερής εγκατάστασης στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας. Αυτή είναι μια κυρία διάσταση που αναδεικνύεται μέσα από τη μελέτη του Συστήματος και επιβάλλεται να αντιμετωπιστεί επιστημονικά και επιχειρηματικά αλλά κυρίως θεσμικά στο πλαίσιο νέας νομοθεσίας η οποία, χάριν της κυκλικής οικονομίας, επιβάλλεται να διευκολύνει όλες τις πτυχές της «δεύτερης χρήσης», που αποτελεί βασικό πυλώνα της σύγχρονης πολιτικής για την αειφορία και την προστασία των φυσικών πόρων.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV