Νίκος
Καραγιάννης

Αναπτύσσονται σημαντικά οι υποδομές μεταφοράς φυσικού αερίου προσφέροντας στη χώρα σημαντικά πλεονεκτήματα τόσο για την ενδυνάμωση της εσωτερικής αγοράς ενέργειας όσο και για την αναβάθμισή της σε κρίσιμο ενεργειακό παίκτη, σε περιφερειακό, μάλιστα, επίπεδο.

Η ολοκλήρωση των έργων που βρίσκονται σε υλοποίηση ή σχεδιασμό αυτή την περίοδο, θα επιτρέψουν μεταξύ άλλων την περαιτέρω δικτύωση πολλών πόλεων της Ελλάδας που βρίσκονται μακριά από τα εν λόγω δίκτυα για την ώρα, θωρακίζοντας και αναβαθμίζοντας το εσωτερικό ενεργειακό σύστημα, συνολικά. 

Πέρα από το έργο της 2ης αναβάθμισης του Τερματικού Σταθμού της Ρεβυθούσας και τη δρομολογούμενη πλωτή μονάδα του ΑΣΦΑ (Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου) Αλεξανδρούπολης που, αδιαμφισβήτητα, θα διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και στην διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού, υπάρχει και η ηπειρωτική «ραχοκοκαλιά» του συστήματος, η οποία πλέον μεγαλώνει αισθητά.

Η βασική «ραχοκοκαλιά» των 1462 χλμ. του ΕΣΦΑ

Ο κεντρικός αγωγός μεταφοράς, συνολικού μήκους 512 χλμ. και πίεσης σχεδιασμού 70 barg, εκτείνεται από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα (Προμαχώνας) έως την Αττική.

Από τον κεντρικό αγωγό μεταφοράς ξεκινούν κλάδοι μεταφοράς φυσικού αερίου μήκους 952 χλμ., με σκοπό την τροφοδοσία με φυσικό αέριο των περιοχών της ανατολικής Μακεδονίας, της Θράκης, της Θεσσαλονίκης, του Πλατέος, του Βόλου, των Τρικάλων, των Οινοφύτων, των Αντικύρων, του Αλιβερίου, της Κορίνθου, της Μεγαλόπολης, της Θίσβης και της Αττικής.

Ενθαρρυντικές είναι οι πρωτοβουλίες σε αρκετές Περιφέρειες της Ελλάδας για ανάπτυξη δικτύου διανομής φυσικού αερίου, τουλάχιστον για τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα. Κινητικότητα υπάρχει στη Βόρεια Ελλάδα και στην Περιφέρεια Στερεάς ενώ πρόσφατα ο Υπουργός Ενέργειας δεσμεύτηκε να κάνει πράξη τις απαιτούμενες υποδομές στις μεγάλες πόλεις της Πελοποννήσου.

TAP

Ο Διαδριατικός Αγωγός φυσικού αερίου (TAP) θα ξεκινήσει από τους Κήπους στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία όπου θα διασυνδεθεί με τον αγωγό φυσικού αερίου Ανατολίας (TANAP). Συνολικά, η εξέλιξη των εργασιών είναι εντυπωσιακή και το έργο, το οποίο βαίνει βάσει χρονοδιαγράμματος, αναμένεται να παραδοθεί σε πλήρη λειτουργία το 2020.

Η διαδρομή του TAP θα έχει μήκος 878 χλμ. (Ελλάδα 550 χλμ., Αλβανία 215 χλμ., Αδριατική Θάλασσα 105 χλμ., Ιταλία 8 χλμ.). Το μεγαλύτερο υψόμετρο από το οποίο θα περάσει ο TAP θα είναι τα 1.800 μέτρα στα αλβανικά όρη, ενώ το βαθύτερο σημείο που θα υποδεχθεί το υποθαλάσσιο τμήμα θα είναι τα 820 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Η αρχική μεταφορική ικανότητα του TAP, η οποία ανέρχεται σε 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (κ.μ.) φυσικού αερίου τον χρόνο, επαρκεί για την κάλυψη της κατανάλωσης περίπου 7 εκατομμυρίων νοικοκυριών στην Ευρώπη. Στο μέλλον, η μεταφορική ικανότητα του αγωγού θα μπορεί να επεκταθεί σε περισσότερα από 20 δισ. κ.μ. με την προσθήκη δύο ακόμη σταθμών συμπίεσης, επιτρέποντας έτσι τη μεταφορά επιπρόσθετων ποσοτήτων ενέργειας από την ευρύτερη περιοχή της Κασπίας.

IGB

Ο IGB προβλέπεται να συνδέσει το Ελληνικό Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) με το αντίστοιχο Βουλγαρικό και τον TAP, έχοντας σαν αφετηρία την περιοχή της Κομοτηνής, καταλήγοντας στη Stara Zagora της Βουλγαρίας. Ο IGB θα έχει μήκος 182 χλμ., και αρχική δυναμικότητα 3 δισ. κ.μ./έτος,  με δυνατότητα αναβάθμισης στα 5 δισ. κ.μ./έτος. Η κατασκευή του αναμένεται να ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2018 και η εμπορική του λειτουργία το 2020.

Ο IGB είναι το πιο ώριμο έργο μας και η κατασκευή του έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει εντός του γ’ τριμήνου του 2018 όπως έγινε γνωστό πρόσφατα στο Athens Energy Forum 2018. Η έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του αγωγού αναμένεται μέσα στο β’ εξάμηνο του 2020.

Αγωγός Φυσικού Αερίου EastMed και Αγωγός Poseidon

Ο αγωγός EastMed είναι άλλο ένα πολλά υποσχόμενο έργο που δείχνει να ωριμάζει ικανοποιητικά. Με συνολικό μήκος 1.900 χλμ., εκ των οποίων τα 1.300 υποβρύχια, ο EastMed θα έχει ως σημείο εκκίνησης το κοίτασμα φυσικού αερίου στη Λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου. Με εκτιμώμενη  ικανότητα 320-350 GWh/d, που θα μπορούσε να αγγίξει και τις 510 GWh/d, αναλόγως και με τα ευρήματα ανοιχτά της Κρήτης από όπου και θα διέρχεται, ο EastMed αποτελεί ένα δυνητικά τεράστιο ενεργειακό project με κόστος 6,2 δισ. ευρώ ενώ αναμένεται να είναι ο βαθύτερος και μακρύτερος υποθαλάσσιος αγωγός στον κόσμο.

Ο EastMed σε αδρές γραμμές, θα ακολουθήσει την εξής όδευση: Κοίτασμα Ανατολικής Μεσογείου-Κύπρος-Κρήτη-Πελοπόννησος-Δυτική Ελλάδα. Φορέας υλοποίησης του έργου έχει οριστεί η IGI Poseidon S.A., εταιρεία που έχει αναλάβει επίσης την κατασκευή της απόληξης του αγωγού στην Ιταλία ως ξεχωριστό έργο (αγωγός Poseidon) με μία υποβρύχια σύνδεση περίπου 210 χλμ. καθώς και τον αγωγό φυσικού αερίου IGB μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας (από κοινού με την Bulgarian Energy Holding).

 

Φίλιππος Παναγόπουλος-ypodomes.com

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV