Νίκος
Καραγιάννης

Με ένα αυτοκινούμενο επιχειρησιακό κέντρο, οχήματα και εξοπλισμό ενισχύεται η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να υποστηρίζει επιχειρήσεις ανακούφισης από καταστροφές, διάσωσης προσωπικού, παρέμβασης σε απομονωμένες περιοχές και διασφάλισης σπουδαίων γεγονότων.

Καθώς ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που δημιουργούνται σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών είναι η δυσκολία στην επικοινωνία λόγω της επιβάρυνσης και της μη λειτουργίας του δικτύου κινητής τηλεφωνίας, αποφασίστηκε η Πολιτική Προστασία να προμηθευτεί μια επιχειρησιακή μονάδα αυτόνομου δικτύου κινητής επικοινωνίας 4G/LTE.

Το εν λόγω όχημα θα είναι εξοπλισμένο με οθόνες απεικόνισης, servers διαχείρισης πληροφοριών και επικοινωνιακό εξοπλισμό που θα επιτρέπει τη διάθεση υπηρεσιών πολυμέσων, θα διαθέτει κεντρική πλατφόρμα ελέγχου και εντολών και θα δίνει τη δυνατότητα φόρτωσης πληροφοριών πεδίου με οπτικές ίνες ή δορυφορική επικοινωνία.

Εκεί θα διατηρείται βάση δεδομένων με όλα τα στοιχεία που αφορούν τον καιρό, θα υπάρχουν τριάντα τηλέφωνα-συσκευές επικοινωνίας καθώς και σύστημα ασύρματης ραδιοεπικοινωνίας για τα τμήματα της πολιτικής προστασίας στις επτά περιφερειακές ενότητες και τους 38 δήμους της Περιφέρειας.

Επιπλέον το όχημα θα είναι εφοδιασμένο με εκατό ατομικούς φορητούς ασυρμάτους, εξήντα ασύρματους σταθμούς βάσεων, τους αναγκαίους αναμεταδότες και τα αναγκαία εξαρτήματα.

Ακόμη, η Πολιτική Προστασία θα προμηθευτεί επτά οχήματα 4Χ4, ένα για κάθε περιφερειακή ενότητα, 120 γεννήτριες και 130 αντλίες, φορητό εξοπλισμό επεξεργασίας νερού, ηλεκτρονικό εξοπλισμό (GPS, drone, θερμική κάμερα, τάμπλετ και λάπτοπ), εξοπλισμό για εθελοντές, στελέχη της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας και στελέχη της ΕΜΑΚ (κράνη, καπέλα, γυαλιά, μάσκες, γάντια, μπότες κ.α.) καθώς και διακόσιες σκηνές.

Το ύψος της πρότασης, την οποία ενέκρινε σήμερα το Περιφερειακό Συμβούλιο, είναι 3,5 εκατ. ευρώ και ο χρονικός ορίζοντας υλοποίησής της “αγγίζει” τους 18 μήνες. Η πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, στο επιχειρησιακό πρόγραμμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας 2014 – 2020.

Από την πλευρά των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, ο Θανάσης Μπασδάνης από την “Περιφέρεια Πρωταθλήτρια” ανέφερε ότι η σχετική πρόταση υποβάλλεται στο ‘παρά πέντε’ ενώ ο Γιώργος Θεοδωρόπουλος από τη “Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα” σημείωσε πως σε όλη τη χώρα “επειδή δεν γίνεται η σωστή πρόληψη, όταν γίνεται το κακό το πληρώνουμε δύο και τρεις φορές παραπάνω”.

Ο Δημήτρης Μούρνος από την παράταξη “Συμμετέχω” ευχήθηκε να υλοποιηθεί το σχετικό έργο ενώ ο Βασίλης Ρέβας από τη “Λαϊκή Συσπείρωση” έθεσε ερωτήματα για τον εξοπλισμό που θα παραδοθεί στις εθελοντικές ομάδες. Η Νιόβη Παυλίδου από τους “Πολιτες Μπροστά” ευχήθηκε να υλοποιηθεί η πρόταση.

Εγκρίθηκε πρόταση της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής για αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις

Στο μεταξύ, το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα πρόταση της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, ύψους 9,3 εκατομμυρίων ευρώ, για την υλοποίηση αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων, μέσω του προγράμματος “Φιλόδημος”. Όπως επισήμανε ο περιφερειακός σύμβουλος της Διοίκησης, Δημήτρης Τζηρίτης, “μετά από όσα συνέβησαν στη Δυτική Αττική, έγινε πια αντιληπτό ότι η Πολιτεία πρέπει να αντιμετωπίσει προληπτικά και σοβαρά το θέμα των πλημμυρών”.

Στο πλαίσιο αυτό, η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, σε συνεργασία με τους δήμους της περιοχής, προέβη στη σύνταξη μελέτης, η οποία προβλέπει αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις όπως η οριοθέτηση και διευθέτηση των χειμάρρων και των ποταμών, η δημιουργία αναβαθμών ανάσχεσης της πλημμύρας τόσο στα πεδινά τμήματα όσο και στα ορεινά και ο έλεγχος της ροής στους χειμάρρους και τα ποτάμια.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Δημήτρη Τσαλή, προέδρου της Ένωσης Πυροσβεστικών Υπαλλήλων Κεντρικής Μακεδονίας.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV