Connect with us

Λοιπά Έργα

Η Πολιτική Προστασία της ΠΚΜ εξοπλίζεται με αυτοκινούμενο επιχειρησιακό κέντρο

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Με ένα αυτοκινούμενο επιχειρησιακό κέντρο, οχήματα και εξοπλισμό ενισχύεται η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να υποστηρίζει επιχειρήσεις ανακούφισης από καταστροφές, διάσωσης προσωπικού, παρέμβασης σε απομονωμένες περιοχές και διασφάλισης σπουδαίων γεγονότων.

Καθώς ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που δημιουργούνται σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών είναι η δυσκολία στην επικοινωνία λόγω της επιβάρυνσης και της μη λειτουργίας του δικτύου κινητής τηλεφωνίας, αποφασίστηκε η Πολιτική Προστασία να προμηθευτεί μια επιχειρησιακή μονάδα αυτόνομου δικτύου κινητής επικοινωνίας 4G/LTE.

Το εν λόγω όχημα θα είναι εξοπλισμένο με οθόνες απεικόνισης, servers διαχείρισης πληροφοριών και επικοινωνιακό εξοπλισμό που θα επιτρέπει τη διάθεση υπηρεσιών πολυμέσων, θα διαθέτει κεντρική πλατφόρμα ελέγχου και εντολών και θα δίνει τη δυνατότητα φόρτωσης πληροφοριών πεδίου με οπτικές ίνες ή δορυφορική επικοινωνία.

Εκεί θα διατηρείται βάση δεδομένων με όλα τα στοιχεία που αφορούν τον καιρό, θα υπάρχουν τριάντα τηλέφωνα-συσκευές επικοινωνίας καθώς και σύστημα ασύρματης ραδιοεπικοινωνίας για τα τμήματα της πολιτικής προστασίας στις επτά περιφερειακές ενότητες και τους 38 δήμους της Περιφέρειας.

Επιπλέον το όχημα θα είναι εφοδιασμένο με εκατό ατομικούς φορητούς ασυρμάτους, εξήντα ασύρματους σταθμούς βάσεων, τους αναγκαίους αναμεταδότες και τα αναγκαία εξαρτήματα.

Ακόμη, η Πολιτική Προστασία θα προμηθευτεί επτά οχήματα 4Χ4, ένα για κάθε περιφερειακή ενότητα, 120 γεννήτριες και 130 αντλίες, φορητό εξοπλισμό επεξεργασίας νερού, ηλεκτρονικό εξοπλισμό (GPS, drone, θερμική κάμερα, τάμπλετ και λάπτοπ), εξοπλισμό για εθελοντές, στελέχη της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας και στελέχη της ΕΜΑΚ (κράνη, καπέλα, γυαλιά, μάσκες, γάντια, μπότες κ.α.) καθώς και διακόσιες σκηνές.

Το ύψος της πρότασης, την οποία ενέκρινε σήμερα το Περιφερειακό Συμβούλιο, είναι 3,5 εκατ. ευρώ και ο χρονικός ορίζοντας υλοποίησής της “αγγίζει” τους 18 μήνες. Η πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, στο επιχειρησιακό πρόγραμμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας 2014 – 2020.

Από την πλευρά των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, ο Θανάσης Μπασδάνης από την “Περιφέρεια Πρωταθλήτρια” ανέφερε ότι η σχετική πρόταση υποβάλλεται στο ‘παρά πέντε’ ενώ ο Γιώργος Θεοδωρόπουλος από τη “Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα” σημείωσε πως σε όλη τη χώρα “επειδή δεν γίνεται η σωστή πρόληψη, όταν γίνεται το κακό το πληρώνουμε δύο και τρεις φορές παραπάνω”.

Ο Δημήτρης Μούρνος από την παράταξη “Συμμετέχω” ευχήθηκε να υλοποιηθεί το σχετικό έργο ενώ ο Βασίλης Ρέβας από τη “Λαϊκή Συσπείρωση” έθεσε ερωτήματα για τον εξοπλισμό που θα παραδοθεί στις εθελοντικές ομάδες. Η Νιόβη Παυλίδου από τους “Πολιτες Μπροστά” ευχήθηκε να υλοποιηθεί η πρόταση.

Εγκρίθηκε πρόταση της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής για αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις

Στο μεταξύ, το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα πρόταση της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, ύψους 9,3 εκατομμυρίων ευρώ, για την υλοποίηση αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων, μέσω του προγράμματος “Φιλόδημος”. Όπως επισήμανε ο περιφερειακός σύμβουλος της Διοίκησης, Δημήτρης Τζηρίτης, “μετά από όσα συνέβησαν στη Δυτική Αττική, έγινε πια αντιληπτό ότι η Πολιτεία πρέπει να αντιμετωπίσει προληπτικά και σοβαρά το θέμα των πλημμυρών”.

Στο πλαίσιο αυτό, η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, σε συνεργασία με τους δήμους της περιοχής, προέβη στη σύνταξη μελέτης, η οποία προβλέπει αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις όπως η οριοθέτηση και διευθέτηση των χειμάρρων και των ποταμών, η δημιουργία αναβαθμών ανάσχεσης της πλημμύρας τόσο στα πεδινά τμήματα όσο και στα ορεινά και ο έλεγχος της ροής στους χειμάρρους και τα ποτάμια.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Δημήτρη Τσαλή, προέδρου της Ένωσης Πυροσβεστικών Υπαλλήλων Κεντρικής Μακεδονίας.

image_pdfimage_print

Λοιπά Έργα

Στην κατασκευή πάρκου ψυχαγωγίας στα Τζουμέρκα προχωρά το Υπουργείο Υποδομών

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Υπογραφή πάρκου ψυχαγωγίας στο Δήμο Κεντ. Τζουμέρκων

Στη κατασκευή αθλητικού και ψυχαγωγικού πάρκου στην θέση «Σταυρός» της Τοπικής Κοινότητας του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων προχωράει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Ειδικότερα, θα κατασκευαστεί η οδική σύνδεση του Αθλητικού και Ψυχαγωγικού Πάρκου με τον άξονα Αθαμάνιο – Θεοδώριανα μήκους περίπου 700 μέτρων καθώς επίσης και πίστα χιονοδρομίας, πεδίο παιδικής πίστας, πεδίο χώρου στάθμευσης, παιδικό πάρκο, κυλιόμενος τάπητα, τσουλήθρα «Tubby», συνθετική πίστα ΝP308, πεδίο ιππασίας, πεδίο «Paintball», πεδίο αναρρίχησης, πεδίο τοξοβολίας, πεδίο σαλέ, βιολογικός καθαρισμός και παρατηρητήριο.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 5.000.000 ευρώ και η Προγραμματική Σύμβαση θα χρηματοδοτηθεί από Εθνικούς Πόρους. Η υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης του έργου έγινε σήμερα από τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών, κ. Γιώργο Καραγιάννη και τον Δήμαρχο Κεντρικών Τζουμέρκων κ. Χρήστο Χασιάκο, παρουσία του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστα Καραμανλή και του βουλευτής Άρτας κ. Γιώργου Στύλιου.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Λοιπά Έργα

Κρήτη: Προγραμματική σύμβαση Περιφέρειας-ΥΠΠΟΑ για τη συντήρηση Ιεράς Μονής

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Εργασίες αναστήλωσης ναού

Προγραμματική σύμβαση για την εκπόνηση Μελέτης προστασίας και ανάδειξης της Ι. Μ. Αγίας Τριάδας Τσαγκαρόλων, υπογράφεται τη Δευτέρα 10.00 στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας Χανίων μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Κρήτης, τηςΠατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Ιεράς ΜονήςΑγίας Τριάδος των Τζαγκαρόλων και τουΠολυτεχνείου Κρήτης.

Την Προγραμματική Σύμβαση, προϋπολογισμού 241.800,00 ευρώ, θα υπογράψουν εκ μέρους του Υπουργείου η Υπουργός Λίνα Μενδώνη, εκ μέρους της Περιφέρειας ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, εκ μέρους της Μονής Αγ. Τριάδας ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Δορυλαίου και καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Δαμασκηνός Λιονάκης, και εκ μέρους του Πολυτεχνείου Κρήτης ο Πρύτανης ΕυάγγελοςΔιαμαντόπουλος.

Αντικείμενο της Σύμβασης, με διάρκεια 26 μηνών, είναι η εκπόνηση ερευνητικού προγράμματος υπό τον τίτλο:

«Διερεύνηση δυνατοτήτων προστασίας, ανάδειξης, αποκατάστασης και επανάχρησης κτηρίου πρώην Ιερατικής Σχολής καθώς και των παρακείμενων ερειπωμένων κτισμάτων κατοικιών στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας Τσαγκαρόλων στα Χανιά Κρήτης μαζί με τον Περιβάλλοντα χώρο τους».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Λοιπά Έργα

Επιταχύνεται ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θήρας

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Στον εκσυγχρονισμό, την αναβάθμιση του μουσειακού κελύφους και την επανέκθεση της μόνιμης έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Θήρας προχωρά το Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, μετά την επιτόπια επίσκεψη της υπουργού κ. Λίνας Μενδώνη στις 13 Ιουνίου 2020.

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού ιεραρχώντας το έργο ως απόλυτης προτεραιότητας, αποφάσισε την ενίσχυσή του με επί πλέον χρηματοδότηση -από την προβλεπόμενη στην Προγραμματική Σύμβαση του ΥΠΠΟΑ με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Δήμο Θήρας- και ζήτησε την άμεση έναρξη των διαδικασιών υλοποίησης.

«Η υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου, δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη, ενισχύεται με επιπλέον χρηματοδότηση και ταυτόχρονα επιταχύνεται η υλοποίησή του. Θα παράσχομε κάθε δυνατή διευκόλυνση, προκειμένου να εξασφαλισθεί η πληρότητα της επέμβασης και να αποδοθούν το δυνατόν ταχύτερα στο θηραϊκό κοινό και στους εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες του νησιού, οι θησαυροί που φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού χρηματοδοτεί το σύνολο των οικοδομικών εργασιών αποκατάστασης και αναβάθμισης του κτηρίου, ενώ οι πόροι της Προγραμματικής Σύμβασης διατίθενται για την επανέκθεση».

Σε συνέχεια της πρόσφατης επίσκεψης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ Λίνας Μενδώνη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας, πραγματοποιήθηκαν στο ΥΠΠΟΑ, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του, δύο συσκέψεις (23 και 24 Ιουνίου 2020), με την συμμετοχή της Διεύθυνσης Μελετών Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτηρίων, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και των μελετητών του έργου με αντικείμενο την επιτάχυνση της υλοποίησής του.

Μεταξύ άλλων, το έργο περιλαμβάνει την επισκευή και τον εκσυγχρονισμό του μουσειακού κελύφους, την κτηριολογική επέμβαση, την αναδιοργάνωση της μόνιμης έκθεσης και την έκθεση, για πρώτη φορά στο κοινό, της Αρχαϊκής Κόρης της Θήρας, στο, στεγασμένο πλέον, αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου.

Οι ανάγκες ριζικής κτηριολογικής επισκευής του αλλά και εκσυγχρονισμού – επικαιροποίησης της μόνιμης έκθεσης είχαν καταστεί ορατές ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1990. Στο πλήθος των νέων σημαντικών ανασκαφικών ευρημάτων για την ιστορική διαδρομή και τον πολιτισμό της Θήρας στην αρχαιότητα που προέρχονται από την νεκρόπολη της αρχαίας πόλης της Θήρας, προστίθενται διαρκώς νέα, κυρίως από το βόρειο αρχαίο επίνειό της, το σημερινό Καμάρι.

Το 2000, η σπουδαία ανακάλυψη στο νεκροταφείο της Αρχαίας Θήρας, από τον αείμνηστο αρχαιολόγο Χαράλαμπο Σιγάλα, της υπερφυσικού μεγέθους μαρμάρινης Δαιδαλικής Κόρης έθεσε νέα δεδομένα για την ανακαίνιση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θήρας, καθώς προβλέπεται να είναι το κεντρικό του έκθεμα.

Το Υπουργείο Πολιτισμού προετοίμασε σχετική μελέτη επέκτασης-επισκευής-εκσυγχρονισμού της μουσειακής υποδομής με ομάδα τεχνικών συμβούλων σε συνεργασία με την αρμόδια Διεύθυνση Εκτέλεσης Έργων Μουσείων, η οποία ολοκληρώθηκε το 2007. Όμως για διάφορους λόγους δεν κατέστη δυνατή η υλοποίηση το έργου.

Το 2018, με πρωταρχικό στόχο την προώθηση και του συγκεκριμένου έργου, υπεγράφη η Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης «Πρόγραμμα Μελετών, Συντήρησης και προβολής μνημείων, μνημειακών συνόλων και Μουσείων στα όρια του Δήμου Θήρας» μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Θήρας ο οποίος και την χρηματοδοτεί.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας, ένα από τα παλαιότερα μουσεία της ελληνικής επικράτειας και των Κυκλάδων, ιδρύθηκε το 1902 για να στεγάσει τα ευρήματα των γερμανικών ανασκαφών στην αρχαία πόλη της Θήρας (1896-1902). Το υπάρχον κτήριο, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Κωνσταντίνου Δεκαβάλλα, ανεγέρθηκε τα έτη 1960-1962 από το Γραφείο Οικισμού Θήρας, στο πλαίσιο της μετασεισμικής ανοικοδόμησης της Θήρας. Μετά την επέκταση και ολοκλήρωσή του από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και την οργάνωση της έκθεσής του από τον τότε Έφορο Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και Σάμου αείμνηστο Ν. Ζαφειρόπουλο, λειτούργησε για το κοινό, μετά από ολιγοετή διακοπή, το 1968, λειτουργώντας έκτοτε αδιάλειπτα.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα