Connect with us

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ

Η πώληση της ΑΚΤΩΡ φέρνει ακόμα ένα νέο παίκτη στις κατασκευές – Πως διαμορφώνονται οι ισορροπίες στον κλάδο

Δημοσιεύθηκε

στις

Λογότυπο Άκτωρ - Φωτο Αρχείου

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στον χώρο των κατασκευών μετά και την επισημοποίηση της διαπραγμάτευσης μεταξύ Ελλάκτωρ και Wade Adams-Δημήτρη Κούτρα για την εξαγορά της ΑΚΤΩΡ. Εδώ και καιρό είχαν φουντώσει οι φήμες για την κίνηση αυτή και πλέον αναμένεται η ολοκλήρωση της.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα το ποσό κινείται πάνω από τα 160 εκατ. ευρώ και η αγοραπωλησία θα γίνει χωρίς Due Diligence. Σύμφωνα με πληροφορίες έγγραφο ενδιαφέρον για την εξαγορά της ΑΚΤΩΡ εκδήλωσε και η ΙΝΤΡΑΚΑΤ και πηγές κοντά στο θέμα σημειώνουν πως το τίμημα ήταν υψηλότερο αλλά δεν προχώρησε κάτι περαιτέρω.

Για τον όμιλο Ελλάκτωρ είναι ακόμα μια επενδυτική κίνηση η οποία αποσκοπεί στην βελτίωση των χρηματοπιστωτικών του επιδόσεων και όπως όλα δείχνουν η ΑΚΤΩΡ θα γίνει η δεύτερη εταιρεία μετά την ΑΝΕΜΟΣ που θα βγει από το κάδρο του ομιλου.

Μετά από αυτές τις κινήσεις ο όμιλος Ελλάκτωρ μοιάζει να επικεντρώνεται περισσότερο στα αντικείμενα των παραχωρήσεων και των ΣΔΙΤ και λιγότερο στα αμιγώς κατασκευαστικά έργα. Μένει να το δούμε στο πέρασμα του χρόνου και μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της συμφωνίας. Αν όντως γίνει αυτό θα μοιάζει περισσότερο με τη λογική που λειτουργούν η Hochtief και η Vinci που κινούνται στα υψηλά επίπεδα των παραχωρήσεων, παρά αυτή των αμιγώς ελληνικών ομίλων.

Μια νέα δύναμη

Σύμφωνα με πηγές κοντά στο θέμα, η ΑΚΤΩΡ θα συνεχίσει να έχει προνομιακή σχέση με το κατασκευαστικό αντικείμενο του ομίλου Ελλάκτωρ και θα υπάρχει δέσμευση συνεργασίας όπου απαιτείται κατασκευαστικό αντικείμενο. Στους διαγωνισμούς επίσης η ΑΚΤΩΡ θα κατεβαίνει και από κοινού με την Ελλάκτωρ όπου αυτό απαιτείται.

Το γεγονός πάντως είναι πως η ΑΚΤΩΡ σήμερα έχει ένα ανεκτέλεστο που ξεπερνά τα 2,7 δισ. ευρώ, από τα μεγαλύτερα στη χώρα και είναι προφανές ότι πέρα από τη σχέση “συγγένειας” που θα διατηρήσει με τον όμιλο Ελλάκτωρ, γίνεται ακόμα ένας παίκτης στον ελληνικό κατασκευαστικό κόσμο.

Αυτό, καθώς θα μπορεί να κατεβαίνει και αυτόνομος σε διαγωνισμούς και διαθέτει και το πολύτιμο πτυχίο 7ης τάξης. Είναι επίσης άξιο λόγου πως θα είναι και η μοναδική κατασκευαστική εταιρεία τέτοιου επιπέδου στην Ελλάδα που δεν θα “περικυκλώνεται” γύρω από τις δραστηριότητες ενός ομίλου. Είναι προφανές λοιπόν πως μετά την ολοκλήρωση του μεγάλου deal θα έχουμε μια de facto αλλαγή συσχετισμών ανάμεσα στους μεγάλους του κλάδου.
Να μην ξεχνάμε φυσικά πως η παρουσία του κ.Κούτρα εξασφαλίζει τα εν εξελίξει έργα της ΑΚΤΩΡ μιας και μιλάμε για ένα από τα πιο ιστορικά πρόσωπα στο ελληνικό κατασκευαστικό γίγνεσθαι της τελευταίας 40ετίας. Δεν είναι λίγοι που  τον χαρακτηρίζουν άλλωστε και ως “πατριάρχη” των κατασκευών.

Η Άνοιξη των κατασκευών

Αυτό το οποίο φαίνεται να μαγεύει τους νέους παίκτες είναι η σε εξέλιξη “Ανοιξη των Κατασκευών”, η γεωμετρική αύξηση των νέων έργων και ως αποτέλεσμα των ανεκτέλεστων των μεγάλων ομίλων. Το 2024 υπολογίζεται πως συγκεντρωτικά οι 5 μεγάλοι όμιλοι μπορεί να έχουν φτάσει τα 15 δισ. ευρώ σε ανεκτέλεστο.

Οι προκλήσεις που θα έχουν να αντιμετωπίσουν πέρα από τον ανταγωνισμό μεταξύ τους, είναι και η έλλειψη προσωπικού σε όλα τα επίπεδα που σήμερα προβάλλει ως ο Νο1 ανασχετικός παράγοντας. Επίσης η χρηματοδότηση των έργων λόγω της πληθώρας ΣΔΙΤ που απαιτεί μεγάλες ταμειακές ροές, οι τιμές στα υλικά αλλά και η δυνατότητα ικανοποιητικών απορροφήσεων στα μεγάλα έργα υποδομής για την έγκαιρη ολοκλήρωση τους.

Βέβαια και οι υπόλοιποι όμιλοι έχουν δείξει μια σημαντική κινητικότητα τους τελευταίους μήνες και οι ζυμώσεις δείχνουν πως βρισκόμαστε σε ένα μετασχηματισμό του κλάδου ο οποίος είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ενισχύθηκε με τις προσθήκες των Πέτρου Σουρέτη και Χρήστου Παναγιωτόπουλου. Είναι γεγονός πως η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ βρίσκεται πλέον σε άλλο επίπεδο σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Ουσιαστικά αναδιαρθρώνεται και εξελίσσεται καθώς το ανεκτέλεστο της θα αγγίξει σύντομα τα 5 δισ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει πως η διεύρυνση της διοίκησης είναι αναγκαία.

Παράλληλα φαίνεται πως είναι κοντά στο κλείσιμο του deal με τη First Sentier για την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σε ποσό που λέγεται πως φτάνει τα 2,5 δισ. ευρώ. Αυτή η κίνηση θα δημιουργήσει το απαραίτητο περιβάλλον στις επενδύσεις που θέλει να κάνει ο Όμιλος στα μεγάλα έργα τα οποία πρόκειται να αναλάβει ή θα τρέξει σύντομα όπως η Εγνατία Οδός, το Καζίνο στο Ελληνικού, τα διάφορα έργα ΣΔΙΤ που συμμετέχει, την διεκδίκηση του ΒΟΑΚ και φυσικά την επόμενη μέρα της Αττικής Οδού.

Ο Όμιλος ΑΒΑΞ

Η ABAΞ προχώρησε επίσης σε διορθωτικές κινήσεις για την ενίσχυση του κατασκευαστικού της προφίλ. Αρχικά προχώρησε στην πώληση των γραφείων του Ομίλου, μετά στην πώληση της Volterra και στη συνέχεια στην πώληση της συμμετοχής της στην παραχώρησης της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου μαζεύοντας κεφάλαια 90 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα δημιουργεί θυγατρική στην οποία θα περάσουν οι συμμετοχές από έργα παραχωρήσεων. Ολοκλήρωση αυτή της Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου και ετοιμάζεται και η συμμετοχή της στην Ολυμπία Οδό.

Μέσα στο 2022 η εταιρεία υπέγραψε συμβάσεις άνω του μισου δισ. ευρώ και συμμετέχει στους περισσότερους μεγάλους διαγωνισμούς δημοσίων έργων, ΣΔΙΤ και Παραχωρήσεων. Αναμένει επίσης την υπογραφή συμβάσεων άνω των 445 εκατ. ευρώ. Το ανεκτέλεστο της ΑΒΑΞ ανήλθε σε 1,7 δισ. ευρώ στο πρώτο εννεάμηνο.

Πως αλλάζει η ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ

Σε σημαντικές αλλαγές προχώρησε όμως και η Μυτιληναίος. Η μεγάλη ελληνική εταιρεία με παρουσία σε 30 χώρες, προχώρησε σε εταιρικό μετασχηματισμό, ακολουθώντας ουσιαστικά τις τάσεις που επικρατούν στις κατασκευές. Ξεχωρίζοντας τον τομέα των κατασκευών, ίδρυσε δύο θυγατρικές, την ΜΕΤΚΑ (που αναβιώνει) και την Μ Παραχωρήσεις που παίρνουν προίκα από την μητρική, έργα ύψους 1,5 δισ. ευρώ και χρηματοδότηση ύψους 1 δισ. ευρώ.

Η Μυτιληναίος επιθυμεί να ενισχύσει τη θέση της στον κατασκευαστικό κλάδο έχοντας μια δομή που είναι πιο ξεκάθαρη. Οι δύο νέες εταιρείες θα έχουν ξεκάθαρους ρόλους και η  ΜΕΤΚΑ θα επιχειρεί σε δημόσια και ιδιωτικά έργα και η Μ Παραχωρήσεις σε έργα-ΣΔΙΤ και Παραχωρήσεις. Εννοείται ότι οι δύο νέες οντότητες θα λάβουν από την Μυτιληναίος και τις συμμετοχές που υπάρχουν στους μεγάλους διαγωνισμούς για έργα υποδομής και έργα-ΣΔΙΤ.

Το νέο πρόσωπο της ΙΝΤΡΑΚΑΤ

Στον Όμιλο ΙΝΤΡΑΚΑΤ είχαμε κυριολεκτικά μια νέα ημέρα. Η μεταβίβαση των μετοχών στην τριάδα Μπάκου-Καϋμενάκη-Εξάρχου δημιούργησε νέες προσδοκίες για το μέλλον. Η νέα διοίκηση της ΙΝΤΡΑΚΑΤ πήρε ως προίκα ένα ανεκτέλεστο άνω του 1 δισ. ευρώ και προχώρησε και σε περαιτέρω κινήσεις.

Η σημαντικότερη είναι η αύξηση κεφαλαίου κατά 100 εκατ. ευρώ που μπορεί να της δώσει την απαραίτητη ρευστότητα για να κινηθεί με ευχέρεια στην χρηματοδότηση έργων και την κάλυψη τρεχουσών αναγκών. Δεν αποκλείστηκε άλλωστε και μελλοντική ενίσχυση του Ομίλου. Είναι φανερό πως η ΙΝΤΡΑΚΑΤ θέλει να αυξήσει το μερίδιο της στην πίτα των κατασκευών έχοντας ένα νέο προφίλ.

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα