Νίκος
Καραγιάννης

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Βιώσιμης Ενέργειας, που αποτελεί το ετήσιο κορυφαίο γεγονός στον ενεργειακό χώρο, διοργανώθηκε και φέτος στις Βρυξέλλες. Για 14η χρονιά δημόσιες αρχές, αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης, ιδιωτικές εταιρίες, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και οργανώσεις πολιτών και καταναλωτών βρέθηκαν μαζί για να προωθήσουν πρωτοβουλίες, δράσεις και έργα για εξοικονόμηση ενέργειας, για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για βιώσιμη κινητικότητα και τελικά για καθαρή και ασφαλή και αποδοτική ενέργεια.

Το κύριο θέμα των φετινών εκδηλώσεων ήταν «Σχεδιάζοντας το μέλλον της Ενέργειας» στην Ευρώπη. Οι εκδηλώσεις περιελάμβαναν περισσότερες από 90 συνεδρίες, συμμετείχαν περισσότεροι από 4.000 άτομα, 380 ομιλητές και περισσότερες από 100 ειδικές δράσεις δικτύωσης και διαλόγου.

Η εναρκτήρια συνεδρία αφορούσε τις Ευρωπαϊκές πολιτικές για την αντιμετώπιση και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, το χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη των στόχων του 2020 του 2030 και του 2050 για την «Καθαρή Ενέργεια για όλους τους Ευρωπαίους» και την καθαρή ενεργειακή μετάβαση. Οι «Ενεργειακοί πρεσβευτές» που προέρχονται από μεγάλους ευρωπαϊκούς οργανισμούς, στην τοπική αυτοδιοίκηση και τους κοινοβουλευτικούς θεσμούς τόνισαν την κεντρική θέση που έχουν στην καθαρή ενεργειακή μετάβαση οι Ευρωπαίοι καταναλωτές ενώ απονεμήθηκαν και τα «Ευρωπαϊκά Ενεργειακά βραβεία» που αναδεικνύουν πρωτοπόρες προσπάθειες και επιτυχημένα έργα σ’ όλους τους σχετικούς τομείς.

Η ηλεκτρονική ψηφιοποίηση του ενεργειακού τομέα, η προτεραιότητα της εξοικονόμησης ενέργειας, τα ενεργειακά αποδοτικά κτίρια, οι νέες τεχνικές χρηματοδότησης, η ενδυνάμωση των πολιτών – καταναλωτών – παραγωγών, η καινοτομία, ο περιφερειακός ενεργειακός σχεδιασμός, η κεντρική θέση της ενέργειας στην αντίληψη της «κυκλικής οικονομίας», οι μεγάλες επενδύσεις στα «έξυπνα δίκτυα» και η καταπολέμηση της «ενεργειακής φτώχειας» ήταν επίσης κάποια από τα θέματα που συζητήθηκαν συστηματικά.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μεταξύ άλλων, ήταν για την Περιφέρεια Κρήτης οι τρεις ειδικές συνεδρίες -στις οποίες συμμετείχε- και αφορούσαν στην καθαρή ενεργειακή μετάβαση των ευρωπαϊκών νησιών. Τα Ευρωπαϊκά νησιά μεταξύ των οποίων και η Κρήτη διεκδικούν προσαρμοσμένες ρυθμίσεις σ’ ότι αφορά στην μετάβαση τους σε ένα «καθαρό ενεργειακό μοντέλο» οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης.

Μετά την πρόσφατη δημιουργία της «Γραμματείας για την καθαρή ενεργειακή μετάβαση των Ευρωπαϊκών νησιών» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι αναγκαίες και άλλες πρωτοβουλίες διεύρυνσης και ενδυνάμωσης, ώστε τα νησιά με την απαραίτητη υποστήριξη των αντίστοιχων εθνικών τους αρχών, να καταστούν ικανά να πραγματοποιήσουν παραδειγματικά έργα στον τομέα της καθαρής «ενεργειακής μετάβασης». Στις εργασίες συμμετείχε ο διευθυντής του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κρήτης – Ενεργειακού Κέντρου Περιφέρειας Κρήτης Νίκος Ζωγραφάκης.

 

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV